Kylling i karry

Kylling i karry

10 min
20 min
4  personer
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Vi giver dig her en supernem og lækker opskrift på en version af retten, der kan laves på 30 minutter. Perfekt aftensmad til hverdagen!
Om opskriften
Beskrivelse

Kylling er altid et sikkert valg. Jeg tror aldrig, jeg har mødt nogen, der ikke kunne lide kylling! Om det er grillet eller ovnstegt eller puttet i tarteletterfrikadellerkødboller eller hønsesalat, så er kylling bare noget, der altid holder.

Vi danskere har gerne 10 - 20 faste retter, som vi roterer i mellem, og kylling i karry er (sammen med boller i karry) typisk én af disse.

Kylling i karry

Det er hurtigt og nemt at lave, man behøver ikke stå og forme kødboller, og så er retten ikke for tung eller fed.

Kylling i karry er nok mest en dansk opfindelse, selv om retten uden tvivl, dengang den blev opfundet, har været et eksotisk alternativ til de klassiske mormorretter såsom frikadeller med brun sovs.

Karry er på sin vis eksotisk pga. alle de indiske krydderier, den er blandet af, men faktisk er den gule karry en engelsk opfindelse og oprindeligt blev disse krydderblandinger især brugt til at maskere smagen af fordærvede råvarer. I dag bliver den brugt til et væld af retter i hele verden.  

Her har jeg lavet kylling i karry med kyllingebryst. Det er en supernem og lækker opskrift, som kan laves på 30 minutter. Retten kan varieres på flere forskellige måder - se i noterne nedenfor for inspiration.

 

Kylling i karry opskrift

Ingredienser
50 g Smør
1 dl Hvedemel
1 spsk Karry
4 dl Hønsefond
1 1⁄2 dl Mælk (eller fløde)
500 g Kyllingebryst
  Krydderier (salt og peber)
Vejledning
  1. Smelt smørret i en gryde og kom karryen i.

  2. Lad karryen "brænde af" i et minuts tid. Det forstærker karryens smag.

  3. Tilsæt mel og pisk det ud i smørret, til der dannes en melbolle. 

  4. Herefter tilsættes mælk eller fløde samt hønsefond løbende under kraftig omrøring, indtil sovsen er jævn og uden klumper og i en tykkelse, du finder passende.

  5. Skær kyllingebrysterne i mindre stykker og brun dem i kort tid på hver side i smør på en pande.

  6. Tilsæt dem til sovsen og varm det hele godt igennem i kort tid. Herefter er det klar til servering. Server retten med ris og også gerne en grøn salat til.

Noter
  • Der kan sagtens bruges en rest kylling til den her ret. 
  • Tilsæt evt. et finthakket løg og et æble i små tern til karrysovsen.
  • Erstat mælk/fløde med kokosmælk. Det giver en lidt anderledes og lidt mere eksotisk smag til retten. 
Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

Hvor kommer karry fra?

Man ved at karry er kommet til Danmark fra England, der havde hentet inspiration til krydderiet fra deres koloni Indien. Her fungerede det som et blandingskrydderi, der skulle fjerne smag og duft af fordærvet mad. Karry optræder første gang i 'Madam Mangors Kogebog' fra 1835, som blev en bestseller.

Hvilken slags karry skal man bruge til?

Karry findes i mange forskellige typer og varianter. Nogle karryblandinger har 10 forskellige krydderier blandet i, mens andre kan have op til 20 forskellige. Derfor er det en meget varierende smag man kan få frem med de forskellig blandinger, og det har ofte en indvirkning på styrken af retten. Hvis man har en karry-blanding man er vant til at bruge, så vil den være oplagt, da den har en smagspalet man er vant til. Man kan også lave den selv, og vi vil helt klart anbefale en opskrift, som du kan finde her.

Hvad er godt at drikke til kylling i karry?

Den danske udgave af 'Kylling i karry' er ofte meget mild i smagen, samtidig med at den ofte indeholder en god del fløde, hvilket giver en fed ret. Derfor vil øl være rigtig godt til, eller en tør hvidvin med en god syre i smagen, hvilket f.eks. kan være en 'Saugvignon Blanc'. Karry har ofte en tendens til at fjerne de fine noter i vin. Derfor er godt at bruge en hvidvin uden for mange smagsnuancer, som kan bryde med den fede smag.

Kan man fryse kylling i karry?

Man kan sagtens nedfryse 'Kylling i karry', og der findes flere metoder. Eventuelle rester kan man komme i en lufttæt beholder og lægge i fryseren. 'Kylling i karry' er den ideelle fryseret at lave en god stor portion af, for så at fryse den ned i mindre portioner. Så har man altid aftensmad klar i fryseren. Man skal dog være opmærksom på, at retten kan holde sig 3 måneder i fryseren. Har man derudover overskydende ris, kan man putte dem i en lufttæt pose og fryse dem ned også. De kan opvarmes i mirkobølgeovnen i en skål med lidt vand i.

Kan man opvarme kylling i karry flere gange?

Ja, det kan man godt. Det er en hårdnakket myte, at man kun kan opvarme en gryderet én gang. Det menes faktisk, at det forlænger holdbarheden af retten, men det er vigtigt at opvarme retten til minimum 75 grader. Det går dog ud over smag og konsistens, hvis man opvarmer den flere gange. Man skal være opmærksom på at retten højst kan holde sig 3-4 dage i køleskabet.

Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.



Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier