
Opskrift på kartofler
Kartofler skal der til, og kogte, hvide kartofler er det vel nok mest almindelige tilbehør, der serveres i Danmark.
Selv om alle kan koge en kartoffel, er det langtfra alle, der kan gøre det godt! Ofte er det de små ting, der gør den store forskel, og en velkogt kartoffel kan være det, der afgør, om måltidet bliver vellykket eller knap så vellykket.
Har du helt styr på det med kartoffelsorter og kogetider, kan du springe denne guide over. Men kommer du også ind i mellem i tvivl, når du står og koger kartofler, så læs med her, hvor vi guider dig til den perfekt kogte kartoffel – hver gang!

Kartofler
Ingredienser
- 1 kilogram Kartofler
- Vand til kogning
- Salt til kogevandet
- Krydderurter forskellige slags - til kogevandet
Sådan gør du
- Kog helst kartoflerne med skrællen på. På denne måde bevares kartoflernes smag og indhold af vitaminer bedst. Næringsstofferne kan ikke trænge igennem skrællen, så de forbliver i kartoflen i stedet for at løbe ud i kogevandet.
- Skyl og skrub kartoflerne fri for jord. Nye kartofler skal bare vaskes og måske skrubbes med en børste/skrabes med en urtekniv, hvis skindet hænger lidt fast.
- Skær de største kartofler over. Det er vigtigt, at kartoflerne har samme størrelse, så skær store kartofler over en gang eller to. Så koger de ens, og du undgår at få enten underkogte eller overkogte kartofler.
- Brug koldt vand med en håndfuld salt, når du koger kartoflerne. Kogte kartofler får den bedste konsistens og går ikke så nemt i stykker, hvis du begynder kogningen i koldt vand tilsat en god håndfuld salt. Salt fremhæver smagen og holder kartoflerne faste. Hæld vand på, så det dækker kartoflerne. Det er desuden en god idé at komme lidt krydderurter i kogevandet. Tilsæt for eksempel en stængel bladselleri, persille eller løvstikke, som giver kartoflerne en ekstra god smag.
- Kog kartoflerne over middel varme, de må aldrig bulderkoge. Bring kartoflerne i kog over middel varme og lad dem koge ved svag varme, til de er møre. Det tager cirka 15 minutter alt efter størrelse. Stik i kartoflerne med spidsen af en skarp kniv og tjek, om de er møre. Knivspidsen skal glide ud af kartoflen igen uden modstand. Ældre kartofler skal koge cirka 20- 30 minutter.
- Hæld kogevandet fra og pil kartoflerne.