ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Køkkengrej – den ultimative guide

REDAKTION | 3. oktober 2018

Introduktion

I bund og grund er det altid muligt at lave et lækkert måltid med simple redskaber, så som en pande, gryde eller rist over åben ild. Men alligevel er det sjovt at optimere alle processer i køkkenet og på den måde være med til at få ens smagsløg helt op at ringe.

Der er tusindvis af muligheder for hvilken vej man ønsker at gå i køkkenet og om man ønsker at optimere ens færdigheder og grej indenfor forskellige områder.

Er du generelt vild med at være i et køkken og har svært ved at komme på ønsker til jul eller din fødseldag, så er den her artikel også en god inspiration til dig.

Prisklasserne på de forskellige produkter her varierer lige fra få hundrede kroner til +30.000 kroner, så vi har noget for enhver smag.

Vi har samlet en lille guide over de forskellige områder og hvilket grej der passer fint ind:

Tilberedning

Der findes et hav at tilberedningsmuligheder af ens råvarer. De mest brugte er komfur, grill eller ovn, men derudover findes også trykkogere, sous vide-maskiner med videre. Vi vil her gennemgå de mange forskellige typer af grej til tilberedning.

Komfur

komfur

Der er mange forskellige slags komfurer i de danske hjem, og generelt skal man være opmærksom på at ikke alle pander/gryder passer sammen med de forskellige typer.

 • Induktionskomfur: Typisk er det en induktionskogeplade man bruger i de danske hjem. Kogepladen varmer op ved hjælp af magnetisme og kræver lidt tilvænning hvis man ikke har prøvet det før. Fordelen er at de er lynhurtige til at varme op og reagerer hurtigt når man enten skruer op eller ned for blusset. Man skal dog sikre sig at ens gryder og pander er udstyret med en magnetisk bund, ellers vil de ikke virker på kogepladen. Derfor kan kobber og aluminumsgrej ikke benyttes til den type komfur.
 • Keramisk kogeplade: En keramisk kogeplade er kendetegnet ved at have en hel glat overflade og de kaldes også glaskeramisk komfur. De største fordele ved det komfur er at de er effektive til at energiudnytte varmen og stort set alle slags potter og pander kan bruges til komfuret.
 • Gaskomfur: Gaskomfuret har både den fordel at det lynhurtigt reagerer på at man skruer op eller ned for varmen. Samtidig kan man bruge stort set alle slags pander og gryder til komfuret. Samtidig så skal man ikke fjerne ens gryde/pande fra blusset når man slukker for gassen, da varmen forsvinder med det samme.

Ovn

ovn

 • Dampovn: Ovnen tilbereder maden ved brug af damp. Det holder på madens fugtighed, og smag og vitaminer bevares bedre. Tidligere var dampovne noget, man kun så i professionelle køkkener, men flere og flere får nu øjnene op for, at ovnen kan noget særligt ved tilberedning af både kød, fisk, brød og grøntsager. 
 • Varmluftsovn: Langt de fleste ovne har i dag en indbygget varmluftfunktion. Det betyder egentlig blot, at varmen i stedet for at komme enten oppe- eller nedefra i stedet kommer fra en blæser placeret i ovnens bagside, så den varme luft blæses rundt i ovnen. Det er smart, da du derfor kan have flere plader i ovnen på samme tid. Varmluft er desuden rigtig godt til mange ting, især det, der gerne skal have en sprød overflade (bagværk, kartofler osv.).   
 • Mikrobølgeovn: En mikrobølgeovn er en køkkenindretning, som benytter mikrobølger til at opvarme/koge mad. Langt de fleste hjem har i dag et eksemplar af ovnen, og det er ikke uden grund. Den er billig i indkøb, fylder ikke meget, og så er den fantastisk smart til den hurtige og energibesparende tilberedning, optøning og opvarmning af forskellige former for madvarer. 
 • 4-i-1 ovn: En ovn med flere forskellige funktioner: almindelig ovn, varmluftovn, dampovn og sous vide-funktion i én og samme ovn. Det er virkelig smart, da det åbner op for et væld af nye og spændende tilberedningsmuligheder i din madlavning. Samtidig sparer du plads i køkkenet, da 4-i-1-ovnen overflødiggør en ekstern dampovn og diverse udstyr til sous vide-tilberedning.
  • Pizzaovn: En ovn specifikt udviklet til bagning af pizza, da god pizza kræver særligt høje temperaturer. En pizzaovn er typisk udstyret med en flad sten placeret under en kuppel af keramik, mursten eller ler. Visse pizzaovne findes dog ligeledes i rustfrit stål, som eksempelvis denne pizzaovn. Er du inkarneret pizzaelsker, er en ovn specifikt udviklet til formålet naturligvis ikke til at komme udenom. 

  Sous vide

  Sous vide har vundet indpas i danskernes hjerter de sidste mange år. I bund og grund er det en metode, der kan sikre en konstant temperatur (typisk med 0,1 graders nøjagtighed) og være med til at sikre at dine råvarer tilberedes meget nænsomt og præcist. Det er typisk kød og grønsager der tilberedes på den måde, ved at blive pakket ind i en pose eller vakuumpose og sænket i vand der styres af din sous vide.

  Sous vide-metoden er perfekt til at sikre at for eksempel din bøf bliver helt præcist medium-rare hele vejen igennem, lige som du ønsker det. Læs meget mere om sous vide her.

  • Sous vide maskine: Typisk laves sous vide apparater som et kar/maskine, der mest af alt ligner en frituregryde. Karret fyldes med vand og råvaren i posen skal placeres i vandet. Maskinerne er relativ store, så de fylder lidt i dit køkken. Du skal enten bruge den relativ tit før du kan ”forsvare” at den står fremme. Alternativet er at pakke den væk hver gang den er blevet brugt, men det kan ofte ende med at gøre at den bliver brugt sjældnere. Læs vores komplette guide til de forskellige maskiner, der er på markedet her.
  • Sous vide stav: En let måde at komme i gang med sous vide er ved at købe en sous vide stav. En sous vide stav ligner til forveksling en stor stavblender i størrelsen, og fordelen ved at bruge sådan en, er at den blot skal monteres på en stor gryde, en spand eller en plastickasse, du har derhjemme. Den er derfor nemmere at pakke væk bagefter, men derudover fungerer den på nøjagtig samme måde som en sous vide maskine. Vi har skrevet en guide, der specifikt omhandler de forskellige sous vide stave, der er på markedet. Den finder du her.

  Trykkoger

  trykkoger

  Trykkogeren er et redskab, vi danskere ikke kender meget til. Det er synd, da den er genial til eksempelvis at reducere tilberedningstiden i supper, fonder og braiseringsretter. I denne artikel kommer vi nærmere ind på, hvad en trykkoger kan.

  Grill

  En grill tilbereder fødevarer ved stegning og består typisk af et nedre kar til det brændbare materiale og en rist ovenover – det engelske ord, grill, betyder netop “rist”. Det brændbare materiale er gerne enten trækul eller gas.

  • Kulgrill: Opvarmes ved hjælp af grillbriketter eller grillkul, der typisk antændes ved brug af tændvæske. En kulgrill har i mange år været den mest almindelige grilltype til privatbrug, men den har efterhånden fået stor konkurrence af gasgrillen. Kulgrill fås i fra de mindre, simple kuglegrill til de helt store og mere komplicerede. Nogle kulgrill har eksempelvis indbygget rotisseri. Vil du vide mere om disse, kan du læse mere i denne artikel.
  • Gasgrill: Opvarmes ved hjælp af gas. Sammenlignet med kulgrillen, vinder gasgrillen på opvarmningshastigheden, ligesom du med en gasgrill nemt har kontrol over temperaturen. Antallet af brændere varierer fra model til model: Nogle gasgrill har eksempelvis 4 brændere, mens andre har 7. Har du desuden forelsket dig i sous vide-metoden, så ved du, at kødet skal brunes godt af bagefter. Her er eksempelvis The Beefer en god måde at brune sit kød, da denne gasgrill kan blive op til 800 grader varm. Det betyder, at selv hvis dit kød har lidt fugt på sig, er temperaturen så høj, at der sikres en jævn og flot stegeskorpe hele vejen rundt. 
  • Elektrisk grill: Opvarmes af et elektrisk drevet varmeelement. En elektrisk grill opnår ikke ligeså høje temperaturer som øvrige grilltyper, hvorfor den er best egnet til grillning af eksempelvis pølser og mindre kødstykker.
  • Engangsgrill: Et rejsevenligt alternativ til de øvrige – og ofte mere eller mindre stationære – grilltyper. En engangsgrill består traditionelt set af en mindre kasse i aluminium, der er fyldt med grillkul eller -briketter, og som har en tynd rist på toppen. En engangsgrill kan ikke genanvendes og varmer kun i kort tid, hvorfor den er bedst egnet til mindre kødudskæringer og grillepølser. De gængse typer af engangsgrill har rejst flere miljørelaterede spørgsmål, idet de ikke nedbrydes i naturen, men udgør en potentiel miljørisiko. Visse bionedbrydelige engangsgrill kan dog problemfrit efterlades i naturen, ligesom de kan være designet til at opnå endnu højere temperaturer. Er du interesseret i at læse mere om disse typer af engangsgrill, kan du læse meget mere i denne artikel.
  • Smoker: En smoker er en grill, bygget specifikt til røgning. Er du meget glad for BBQ, er en smoker helt essentiel. Her er Smoky Fun Tradition 5 en helt klassisk offset smoker, der kan fyre med både briketter, trækul og træ. Vi har skrevet en hel artikel om den, som du kan finde her.

  Gasbrænder

  Er du ikke interesseret i at investere i en hel gasgrill, men vil du alligevel gerne benytte dig af lidt det samme tilberedningsprincip som eksempelvis The Beefer til at brune kød af, kan noget så simpelt som en gasbrænder være et udmærket alternativ.

  • Blæselampe: Sat på spidsen er det ligegyldigt, om du bruger en fin creme brulée brænder eller noget så simpelt som en blæselampe. Du kan finde fine, billige blæselamper i for eksempel Harald Nyborg.

  Klargøring af kød og grønt

  Vakuumpakker

  Kan pakke ting i helt lufttætte poser. Maden holdes på denne måde mere frisk, og holdbarheden forlænges betydeligt. Det er især smart at vakuumpakke de madvarer, du vil fryse, da kvaliteten af de optøede varer vil være væsentligt højere, end hvis du blot havde brugt almindelige fryseposer. Også for sous vide-entusiasten er en vakuumpakker uundværlig, da de råvarer, der skal tilberedes sous vide, jo ikke må komme i kontakt med selve vandet.

  Dry aging poser

  Med Dry-aging poserne har man mulighed for selv at modne sit kød og dermed få det, præcis som man vil have det. Det hele foregår let i de smarte poser, der lader væsken fordampe, uden at luften slipper ind. Altså det helt perfekte miljø at modne kød i.

  Læs meget mere omkring dry aging poser her.

  Modningsskab

  Med et modningsskab kan du selv tørmodne dit kød og på denne måde få den absolut bedste kvalitet – hver gang. Skabet er bedst egnet til større kødstykker, da kødets overflade vil tørre ind og være nødvendig at skære fra, inden kødet bruges. 

  Vi har en komplet guide til de forskellige modningsskabe der er på markedet. Læs meget mere her.

  Dehydrator

  En dehydrator er en form for maskine med bakker. Du kan indstille maskinens temperatur til mellem 35 og 70 grader. Den har en blæser, der sørger for, at dine råvarer udsættes for en jævn varme. En dehydrator kan anvendes til at tørre alt fra frugt og grønt til kød og brød.

  Læs mere omkring dehydratorer her.

  Molekylær gastronomi

  Molekylær gastronomi er ikke længere blot forbeholdt gourmetrestauranterne, men vinder fortsat større og større indpas ude i de danske privathjem. Er du en vaskeægte udstyrs- og/eller anretningsnørd, er molekylær gastronomi sandsynligvis interessent for dig.

  • Sifon: De fleste kender supermarkedets sprøjteflødeskum, og en sifonflaske er i bund og grund det samme. Flasken har en hævertlignende aftapningsanordning, hvor flaskens indhold/væsken presses igennem ved udløsning af kulsyretrykket. De gængse flaskestørrelser er halvliters og helliters sifonflasker. Skal du kokkere for et større selskab, er det naturligvis mest belejligt at bruge en 1-liters flaske, men laver du kun anretninger til to mennesker ad gangen, kan du sandsynligvis nøjes med en halvliters flaske. Er du i tvivl om, hvorvidt du skal bruge co2 eller n2o i din sifon, skal du læse denne artikel.
  • “Fake caviar maker”: Fake caviar – kunstigt kaviar eller frugt perler – er små, ensartede væskefyldte kugler, der til forveksling kan ligne kaviar. Fake caviar bruges både i det søde og det salte køkken og er en klassiker inden for molekylær gastronomi. Teknikken hedder spherification (sfærifikation). The Spherificator Kit er en maskine, der på få sekunder producerer nok frugt perler til hele din middagsselskab. Du kan ligeledes benytte dig af den såkaldte Caviar Box, der ikke fylder mere end 16 x 12 x 6 cm, og som laver 96 små dråber ad gangen.
  • Røgpistol: Røg i køkkenet er blevet populært i de senere år, og røgen er både smagsgiver og show på samme tid. Med en røgpistol kan du tilføre maden en let smag af røg. Med den har du mulighed for at koldrøge f.eks. fede fisk, æg, smør og kød. Det er dog begrænset, hvor meget røgsmag der sætter sig fast i råvaren, så det er primært fede fisk som laks og makrel samt æg, der egner sig til at ryge på denne måde. Vi har to forskellige præsentationer af forskellige røgpistoler. Dem finder du her og her.
  • Startpakker: “Den lille kemiker – Kemi på højt plan” er et start kit, der indeholder alt, hvad den molekylær gastronomi-interesserede kan forstille sig. Det er “Kemi på højt plan”, da det indeholder rigtig meget og både er til dig, der ved, hvad du vil med den molekylære gastronomi, og dig, der først skal til at i gang med disciplinen og ikke vil mangle noget.

  Basale køkkenredskaber

  Pander

  Du skal som minimum have to pander i dit køkken, for eksempel én stor og én lille. Man har ofte gang i flere pander på samme tid, og det er hamrende upraktisk at være begrænset af ikke at have en ekstra. Så anskaf dig to fra starten, og husk at behandle dem ordentligt, så de holder længe og giver dig et godt stegeresultat.

  • Støbejernspande: Som navnet antyder, er det en pande lavet af støbejern. Panden er fantastisk, når der skal steges kød og grøntsager ved høje temperaturer. Den kan nemlig blive brændende varm, og så tåler den alle former for knive og metalredskaber. På grund af massefylden er støbejernspanden tung at arbejde med, men det betyder også, at den holder godt på varmen, så du får en flot stegeskorpe på bøffen. Læs meget mere om hvad du kan bruge en støbejernspande til her
  • Sauterpande: En sauterpande bruges til at sautere (brune) en råvare let ved middelhøj varme i forholdsvis kort tid. Panden har høje sider, så der virkelig kan være noget i, uden at maden ryger ud over pandens kant. Sautering bruges i mange opskrifter, så en sauterpande hører næsten til blandt grundredskaberne i køkkenet. 
  • Grillpande: En grillpande er en pande med riller i bunden. Fordelen ved rillerne er, at fedtstoffet løber af kødet og væk fra maden. Det er med til at give bøfferne den helt rigtige smag af grill, og samtidig får bøfferne de flotte grill-riller, som får dem til at se endnu mere indbydende ud. Grillpanden giver dig desuden mulighed for at opsamle fedtstoffet og bruge det til en kraftfuld sovs. 
  • Teflonpande: En pande med en belægning af teflon. Mange finder denne type af pander gode, da maden ikke så nemt brænder fast, og panden er let at rengøre. Du må aldrig bruge redskaber af metal på teflonpander, men udelukkende ting af plast eller træ. Metal laver ridser i teflonbelægningen, der ødelægger panden. 

  Stegeso

  En stegeso er et fad eller gryde, som anvendes til langtidsstegning i ovn. Den fås både med og uden låg. Stegesoen kan ses som et alternativ til braisering i gryde, da man kan lave stort set de samme retter ved begge tilberedningsmetoder. 

  Gryder

  • Stegegryde: En stegegryde er god at have, da den har mange anvendelsesmuligheder. Du kan bruge den til simreretter, gryderetter til og bruning af kød eller stege. Stegegryden er desuden god, hvis du ofte har brug for at lave store portioner, da grydens rumfang typisk er større end andre gryder.

  Køkkenmaskiner

  Blender

  De fleste har formentlig en blender i deres køkken. Maskinen består af en motor, hvorpå der er monteret en kande af glas eller hård plastik. I kanden er der en skarp kniv, der kan findele alverdens ting, afhængig af hvor kraftig maskinens kniv, glas og motor er. 

  • Stavblender: En stavblender er en stav med en indbygget motor. For enden af staven sidder en knivfunktion, der kan findele forskellige former for madvarer. Stavblenderens knive er mindre end den rigtige blenders knive, og motoren er ikke ligeså kraftig. Derfor er den mest velegnet til bløde ting som fx supper, sovser osv. Det er den så også genial til, da man let selv kan styre tempoet og hvor fint, der skal blendes. Samtidig sparer man noget opvask, da staven kan bruges direkte i gryden, skålen med videre. Du kan læse meget mere om stavblendere i vores artikel her.
  • Minihakker: En minihakker følger ofte med stavblenderen som ekstraudstyr og er nærmest en miniudgave af en foodprocessor. Minihakkeren er udstyret med en skarp kniv, der kan hakke ting meget fint. Den er, pga. sin lille størrelse, genial til at hakke bl.a. nødder, mandler, parmesanost og krydderurter.   

  Røremaskine

  Holder du af at bage brød og kager, er en røremaskine næsten et must i køkkenet. Maskinen kan røre, ælte og piske, og derudover har de fleste også et væld af andre funktioner, hvis du tilkøber det rette tilbehør. Dette kan være kødhakker, foodprocessor, citruspresser og pastamaskine, for blot at nævne nogle. En god røremaskine er økonomisk en større investering, men det kan være en rigtig fin én af slagsen, hvis den bliver brugt flittigt. Læs mere om røremaskiner i denne artikel.

  Foodprocessor

  En foodprocessor er en alsidig maskine, der både kan findele og røre råvarerne sammen i én og samme omgang. Derudover har de fleste modeller et væld af tilbehør, så de kan piske, hakke og rive ingredienserne og dermed spare dig tid og kræfter i køkkenet. En foodprocessor er svær at undvære, især hvis du selv laver meget af din mad fra bunden.    

  Håndmikser

  En håndmikser er en klassiker og fast bestanddel i de fleste køkkener. Håndmikseren kan røre og piske – ikke så meget andet. Til gengæld er den en ufattelig nyttig ting, og enhver der har prøvet at piske flødeskum med et håndpiskeris ved, at man sparer både tid og kræfter med denne lille maskine. Nogle modeller fås udover de normale piskeris også med et såkaldt ballonpiskeris. Det er supergodt til f.eks. flødeskum, der bliver pisket på nul komma fem. 

  Køkkenmaskiner med varmefunktion

  Thermomix TM5

  • Denne geniale maskine forener funktionerne af 12 køkkenmaskiner i én: den kan veje, mikse, male, ælte, piske, tilberede, kontrollere varme, røre og emulgere. Ved at købe denne maskine sparer du derfor rigtig meget plads i køkkenet, og du får det bedste af det bedste. Maskinen er dyr i indkøb, men er du en passioneret fritidskok, er den værd at spare op til. Læs meget mere om maskinen her

  SILVERCREST KITCHEN TOOLS® Monsieur Cuisine édition plus

  • Denne lækre all-in-one maskine er et billigere alternativ til den ovenfor beskrevne Thermomixer. Selvfølgelig er kvaliteten ikke den samme, men maskinen har alligevel, i forhold til prisen, klaret sig flot i forskellige tests. Kort beskrevet er der tale om en røremaskine og blender, der kan varmes op i et interval mellem 37-130 grader. Maskinen kan altså både bruges til dej, milkshakes og supper, ligesom blenderen er så stærk, at den kan knuse is. Læs mere omkring maskinen her.

   Bageudstyr

   Bagning

   Bager du dit eget brød eller dine egne kager, er der en række fundamentale redskaber, der er med til sikre dig det bedst mulige resultat.

   • Bagestål: Et bagestål fungerer i store træk som en bagesten. Mange finder dog bagestålet bedre til brug i en almindelig ovn, da stål bliver varmere end sten og derfor leder varmen hurtigere over i dejen.  Det resulterer i et luftigere brød med en lækker, sprød skorpe. Læs mere om bagestålet her.
   • Bagesten: Det er de færreste, der har plads til en rigtig stenovn i deres private køkken. Derfor anskaffer mange sig som alternativ en bagesten. Stenen giver hurtig varmeoverførsel til brødet og sikrer en jævn bagetemperatur. Det giver en tyk, sprød skorpe og et mere saftigt brød. Varm altid stenen op sammen med ovnen, da den ellers ikke når at blive varm nok, inden dejen lægges på.
   • Brødform: En varmebestandig form af metal, silikone eller træ beregnet til brødbagning. Typisk lavet af aluminium med en teflonbelægning. Den formede dej lægges i formen, og under efterhævning og bagning vil brødet få udseende efter brødformen. Rugbrød bages altid i en form, men også de fleste andre deje kan bages på denne måde. Du kan bage både kager og brød i sjove og anderledes udgaver, ved at vælge mere utraditionelle bageforme. Prøv eksempelvis denne form til fodboldfanen, eller denne sjove bageform til drengerøven.
   • Sandwichbrødform: En brødform i metal med låg. Dejen bages med låget på, så brødet ikke hæver op over formens kant under bagningen. Derved får du de karakteristiske, helt firkantede skiver af sandwichbrødet. Låget forhindrer desuden skorpen i at blive for sprød, så brødet bevarer udover formen også fugtigheden fra dejen. Læs mere om sandwichbrødforme i denne artikel, hvor du også kan se en video til foldning af sandwichbrød.
   • Hævekurv: Der findes også de såkaldte hævekurve, der hjælper en våd dej til at hæve opad i stedet for udad, når den skal efterhæve. Kurven drysses med et tykt lag mel, inden dejen kommes i, og brødet efterhæver i kurven. Inden bagning vendes det ubagte brød ud på en bageplade og sættes direkte i ovnen, så det ikke mister formen.

   Dekoration og servering

   Det siges, at vi spiser med øjnene. Den måde, retten præsenterer sig på, giver en forventning til smagsoplevelsen, hvorfor en væsentlig del af dét at nyde et dejligt måltid, ligger i anretningen. Holder du af at præsentere flot dekorerede serveringer, har du adskillige redskaber til din rådighed.

   • Anrettersæt: En samling af værktøjer, der hjælper dig til at servere fine og festlige anretninger. Et anrettersæt kan eksempelvis indeholde forskellige former for små spartler og pincetter. Vil du vide mere om hvad et sæt kan indeholde og bidrage med til dine gastronomiske færdigheder, kan du læse mere i denne artikel.
   • Airbrush: En mekanisk sprøjtepistol med trykluft. En airbrush benyttes til at påføre farve til eksempelvis kager og kan både bruges til at farvelægge større flader samt til at udføre små, detaljerede dekorationer med finere, tyndere linjer. Er du interesseret i at se en airbrush i aktion, og finde ud af hvordan en airbrush fungerer, kan du se og læse mere her.
   • Bladguld: Ultratyndt spiseligt guldblik, benyttet til dekorativ forgyldning af fødevarer, typisk bagværk. Bladguld kan benyttes til alle fødevarer og har ingen smag, men kræver en smule fugt i fødevarens overflade for at hænge ved. Fugt tilføjes gerne med en letfugtet pensel. Læs mere om spiseligt bladguld her.
   • Dekorationssæt: En færdig pakke af redskaber til pyntning af dit bagværk, typisk kager. Kan enten indeholde de mest gængse redskaber inden for tyller, modelleringsværktøjer med videre, eller være forhåndspakket i et givet tema. Du kan eksempelvis pynte en fodboldkage med dette dekorationssæt i fodboldtema indeholdende to mål, to målmænd samt fire spillere.

   Diverse køkkentilbehør m.v.

   Udover de større køkken- og madlavningsremedier, findes desuden et bredt udvalg inden for øvrigt mere eller mindre fundamentalt udstyr: Her findes alt lige fra praktiske røreskåle til sjove gadgets til “manden der har alt”.

   Beklædningsgenstande

   • Forklæde: En beklædningsgenstand, der har til formål at beskytte tøjet, mens man står i køkkenet. Som navnet antyder, dækker forklædet oftest primært den forreste del af kroppen.
   • Grillforklæde: Grillforklæder er udført i et kraftigere materiale end det gængse køkkenforklæde, ligesom materialet er brandhæmmende. Grillforklæder fåes både i stof og i læder, ligesom nogle har en aftagelig hætte for ekstra beskyttelse.