ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Julefrokosten

gastrofunlogoRedaktion
   

Vores artikler er altid skrevet ud fra vores holdninger og de emner, vi interesserer os for. Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du har feedback.

4. september 2019

Vi er der næsten. Snart pyntes gader og stræder samt butiksfacader og centre med røde bånd og mørkegrønt gran, og lyskæderne tændes. Om vi i år kommer til hører ”Last Christmas” brage ud af radioen før eller efter oktober, kan vi fortsat kun gisne – og oddse – om.

Julefrokosterne hører til blandt de fester, vi danskere glæder os særligt meget til både før og i løbet af den søde juletid. Julen kan være en stressende tid præget af både gaveindkøb, menneskemylder, planlægning og besøg fra nær og fjern med videre.

Til julefrokosterne kan du derimod slappe af og drikke din snaps, og du kan typisk slå dig løs med mennesker, du ikke ellers fester så meget med – dette kunne for eksempel være dine kollegaer.

Hvorfor holder vi julefrokost?

Julefrokosten, som vi kender den i dag, startede under 2. verdenskrig som en forholdsvis formel begivenhed, hvor en chef inviterede sine medarbejdere hjem til et glas brændevin d. 24. december. Herefter drog hver mand hjem til sin familie for at fejre juleaften.

Denne tradition blev sidenhen ændret: I 1960’erne ønskede man at bryde op med det ellers fastlåste hierarki, der ofte kendetegner en arbejdsplads.

Chefen og medarbejderne begyndte derfor at mødes om et bord på arbejdspladsen, hvor alle holdt en fest med snaps på firmaets regning.

Det er dette, der i høj grad kendetegner traditionen, som vi kender den i dag. I dag er den berygtede julefrokost noget, mange af os ser frem til, da den ofte er fyldt med en ophedet arbejdsstemning og lummer humor.

Julefrokosten er ligeledes en god måde at få rystet sine ansatte sammen og få et stærkere socialt bånd og fællesskab på en arbejdsplads.

Hvad spiser man til en julefrokost? Og i hvilken rækkefølge?

Udover at se frem til festdelen, er også maden noget, mange af os glæder os til at mødes omkring. Der er nemlig flere faste traditioner for julebordet, der dog kan variere en smule fra husstand til husstand.

Nogle er af den overbevisning, at julefrokostmenuen opbygges som et traditionelt juleaftensmåltid med både and og/eller steg, brun sovs og brunede og hvide kartofler. Idéen med julefrokosten er derimod, at mange af de elementer, vi kender fra traditionel julemad, nydes akkompagneret af en skive rugbrød eller franskbrød.

Rugbrød er dermed omdrejningspunktet og en fast bestanddel af måltidet, der gerne indledes med sild efterfulgt af den øvrige traditionelle julemad såsom flæskesteg, medisterpølse, frikadeller, varm leverpostej og så videre. Julebordet er ofte overdådigt, og der skal under ingen omstændigheder spares på noget.

De forskellige former for julefrokoster

Man kan godt sige, at der findes forskellige former for julefrokoster.

Er der eksempelvis tale om en julefrokost med børn tilladt, er det typisk implicit, at julefrokosten bliver en mindre vild affære, hvor det som maksimum er onkel Jørgen, der bliver en kende for fuld.

Her får ungerne gerne serveret nisseøl, og der er sjov, leg og hygge for personer i alle aldre.

Den mere omtalte – og betydeligt mere berygtede – julefrokost er firmajulefrokosten, som hele konceptet udspringer fra.
Her er festlighederne typisk afgrænset til at inkludere dig selv og dine kollegaer, som du måske ikke tidligere har festet med eller oplevet i beruset tilstand. Dette er også grunden til, at julefrokosten er så berygtet, som den er.

Fagforeningen 3f har tidligere foretaget en undersøgelse, der viser, at 24 % af os har prøvet at kysse til en julefrokost. Hvorvidt dette tal synes højt eller ej, så kan julen være en højtid for potentiel jalousi i parforholdet, da mange ofte ikke er alt for henrykte over at sende deres partner afsted til en fest med et blakket ry. Samtidig er det også en højtid for spritkørsler.

Til trods for dette, er julefrokosten en fest, som mange mennesker har kær, da den også kan bruges den til at fejre det sidste halve års arbejde, man har lavet i firmaet, inden en ofte tiltrængt juleferie står for døren.

Opskrifter til julefrokosten

Er du vært for årets julefrokost, så ser du sandsynligvis frem til at kredse om de forventningsfulde julefrokostgæster – det være familie, venner og bekendte eller kollegaer.

Om du ønsker at holde dig til den klassiske og traditionelle julefrokostmenu, eller om du er i det eksperimenterende hjørne, så har du angiveligt en del planlægning foran dig.

Herunder kan du finde masser af inspiration til det helt klassiske julefrokostbord.

Opskrifter med fisk

Ingen julefrokost uden marinerede sild og snaps. Julefrokostmenuen kan være en noget bastant omgang, og her kan fisken være med til at give en mere frisk og let indledning til de kommende retter.

Dertil er gravad laks med rævesauce eller dilddressing, eller de sprøde fiskefileter med ”remo” og citronsaft, heller ikke til at komme udenom.

Gravad laks med rævesauce
Mette Blomsterbers bud på lækker opskrift på Gravad laks med rævesauce. Gravad laks er et sikkert hit til frokostbordet, uanset om det er en påskefrokost eller julefrokost.
Læs opskriften her
Sildemad med æg
Serveret med peberrod, fritteret salvie og oliven
Læs opskriften her
Stegte sild i eddike
Læs opskriften her
Karrysild
Dejlige og lækre karrysild hører sig til de fleste julefrokost og påskefrokostborde. Den her opskrift er hurtig, så du behøver ikke at sætte flere dage af til at få dem lavet.
Læs opskriften her
Hjemmelavet karrysalat
Så hvis du står med frokost-tjansen, så er det ret oplagt at røre en karrysalat sammen - det tager ikke mere end et kvarter! Her får du min opskrift på en hjemmelavet karrysalat, der tager kegler hver gang. Hjemmelavet karrysalat opskrift.
Læs opskriften her
Sol over Gudhjem
"Sol over Gudhjem" er noget af det første man tænker på når man siger Bornholm. Det smørrebrød med røget sild og rå æggeblomme er indbegrebet af sommer og dansk smørrebrød.
Læs opskriften her
Spinatroulade med laks
Lakseroulade er en fremragende hapser til gæsterne, og med spinat bliver den bare endnu mere farvestrålende og næringsrig!
Læs opskriften her
Hjemmelavet stjerneskud
Min velsmagende udgave består af hjemmebagt sandwichbrød, hjemmerørt mayonnaise, dampet asparges og skærisingfilet, paneret og smørstegt skærisingfilet, salat og lynstegte tigerrejer.
Læs opskriften her
Fiskefilet
"Fisk svømmer i vand og skal svømme i smør når de steges" siges der. Det lever vi op til med denne lækre opskrift på smørstegte, panerede rødspættefileter.
Læs opskriften her
Smørstegte skrubber
Fiskefilet er klassisk dansk og altid en sikker vinder. Hvem synes ikke altid, at fiskefileten er noget af det bedste på julefrokostbordet?
Læs opskriften her
Remoulade
Dejlig og lækker hjemmelavet remoulade. Det er faktisk ikke så svært at lave det selv, og ligesom med en hjemmerørt mayonnaise, smager det så meget bedre end industriens købeudgaver.
Læs opskriften her

Opskrifter med svin

Svin – om det så er i form af flæskesteg, kamsteg, medister eller lune dunser – er helt essentielt til julefrokosten.

Hjemmelavet medister
Dejlig og lækker medisterpølse - lavet fra bunden. Opskriften her giver dig en komplet guide til hvordan man laver medisterpølse helt fra bunden.  
Læs opskriften her
Leverpostej
Europas bedste leverpostej – anno 1983
Læs opskriften her
Rullepølse
Hjemmelavet rullepølse Denne herlighed serveres på en skive rugbrød med en persillemayo, grønkål og æbler og er perfekt til at komme på julefrokost/påskefrokostbordet eller som en perfekt afslutning på en god aften i form af natmad/skrub-af-mad.
Læs opskriften her
Verdens bedste frikadeller
Serveret med pandesovs, løgmarmelade og kartofler
Læs opskriften her
Frikadeller
Rullesteg
Lækker opskrift på den klassiske ret rullesteg.  Denne udgave er lavet i ovnen og er fyldt med gulerødder abrikoser inden den snøres sammen.
Læs opskriften her
Flæskesteg sous vide
Den mest perfekte flæskesteg i sous vide! Mør og saftig med smukke, sprøde svær. Den bedste metode til et resultat, der får englene til at synge.
Læs opskriften her
Flæskesteg sous vide
Sous vide ribbensteg
Ribbenssteg med agurkesalat og rødkål på rugbrød
Læs opskriften her
Hjemmelavet bacon
Tørsaltet bacon og dry-aging modning bagefter
Læs opskriften her

Opskrifter med and

Er du til and på julefrokostbordet, skal du naturligvis ikke kastes ud i at tilberede en hel én af slagsen. Til julefrokosten optræder and gerne i form af mørt, tyndskåret andebryst, der kan nydes på en skive rugbrød.

Sous Vide Andebryst
Prøv dette møre og saftige andebryst næste gang der skal and på bordet! Perfekt rosa og fyldt med velsmag. Den nemmeste vej til et perfekt resultat!
Læs opskriften her
Stegt andebryst
Sådan steger du nemt det perfekte andebryst
Læs opskriften her
Confit de canard
Den klassiske franske udgave af andelår tilberedt i fedt.
Læs opskriften her
Anderilette med ristet brød og syltede rødløg
Lavet af Confit de canard
Læs opskriften her

Opskrifter på salat/kødfri

Hva’! Salat til jul? Salat er måske ikke umiddelbart, hvad du forbinder med en god gammel traver på julefrokostbordet, men hvis vi nu siger sprød, fintsnittet rødkålssalat med appelsinbåde, eller en sød og cremet waldorfsalat, så får piben dog nok en anden lyd.

Sprød salat giver et fremragende modspil til den bastante julemad, der ofte savner noget både frisk og sprødt.

Hjemmelavet rødkål
En virkelig lækker version af den klassiske, danske gammeldags rødkål. Med sin perfekte kombination af sødme og surhed er denne rødkål virkelig værd at prøve.
Læs opskriften her
Vegansk leverpostej
Læs opskriften her
Rødkål sous vide
Læs opskriften her
Klassisk waldorfsalat
Læs opskriften her
Grønlangkål
Læs opskriften her
Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder
Julen er ikke det tidspunkt på året, hvor vi spiser mest salat, og det er lidt ærgerligt, fordi den fede julemad har rigtig godt af et bittert og frisk modspil. Det har jeg prøvet at tænke ind i denne salat, som med tiden er blevet en af mine egne juleklassikere.
Læs opskriften her
Rød Waldorfsalat
Læs opskriften her
Krigsfisk med remoulade
Læs opskriften her

Opskrifter med æg 

Hårdkogte eller smilende: Æg kan du næsten ikke undgå at skulle stille på bordet til julefrokosten, og de bidrager med en rund, cremet fedme til både sildemaden og laksen.

Læs mere her, hvor vi har samlet vores bedste opskrifter med æg.

Smørrebrød med æg og rejer
Læs opskriften her

Opskrifter på brød 

Rugbrød med surdej
Kernerugbrød
Nemt og lækkert rugbrød uden surdej
Læs opskriften her
Hjemmelavet Rugbrød (surdej)
Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker. Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.
Læs opskriften her
Franskbrød
Der er ikke noget så godt, som et lækkert, hjemmebagt og ikke mindst velsmagende franskbrød. Vi kender alle duften af det velkendte brød, der er blødt og luftigt i midten og sprødt på ydersiden.
Læs opskriften her
Franskbrød

Opskrifter på dessert

Efter det tunge, salte julemåltid, skal dine gæster forkæles med en sød forfriskning til at runde menuen af med – inden drinksene kommer på bordet.

Den klassiske risalamande – eller ris à la mande – er bestemt ikke sådan at kimse af. Den kan dog sagtens varieres og blive til en spændende og lidt anderledes afslutning på hele måltidet.

Udover risalamande er der også andre interessante dessertindslag, du kan overveje at prøve kræfter med.

Frugtsalat
Frugtsalat som sundhedsbombe. Denne opskrift kan let gøres laktose- eller mælkefri samt vegansk, hvis du ønsker det.
Læs opskriften her
Risalamande med kirsebærsovs
Risalamande med kirsebærsauce. Er der noget mere magisk end kirsebærsauce, hvor der stadig er bare lidt konsistens i kirsebærrene...!??
Læs opskriften her
Risalamande
Risalamande cheesecake
Denne herlige risalamande cheesecake: Den består af helt klassiske smage: mandel/vanillebund, risalamande og kirsebærsovs.
Læs opskriften her
Vegansk risalamande
Læs opskriften her
Cheesecake med solbær
Læs opskriften her
Kirsebærsovs
Magisk hjemmelavet kirsebærsauce, en sauce med friske kirsebær og konsistens. Denne kirsebærsauce vil få din mund til at tørste efter mere! Kan bruges til risalamande juleaften, til julefrokoster, eller til alle andre anledninger der ligger op til kirsebærsauce. 
Læs opskriften her
Julet brownielagkage med vaniljeflødeskum og kirsebær
Her får I en virkelig dejlig, lidt julet lagkage med fudgy browniebunde, en let, cremet vaniljeflødeskum, kirsebærsovs og hakket mørk chokolade…
Læs opskriften her
Julet brownielagkage med vanilleflødeskum og kirsebær

Drikkevarer

Det er meget tvivlsomt, at du kan slippe afsted med kun at servere snaps til julefrokosten.

Udover rødvin og kolde håndbajer, er både cocktails og drinks et kærkomment indslag – i særdeleshed efter maden.

Julesnaps med kaffe og appelsin
Læs opskriften her
Julesnaps med appelsin og julekrydderier
Læs opskriften her
Gylden gløgg med hvidvin, hyldeblomst og æblejuice
Den er krydret med stjerneanis og ingefær, med et strejf af citrus og med bløde toner fra honning - på én gang sødt, friskt, krydret og let syrligt. Jeg syns det smager skønt!
Læs opskriften her
Gylden gløgg
Hvid gløgg
Læs opskriften her
Chestnut Old Fashioned
Læs opskriften her
Irish Coffee
Læs opskriften her
Gin og tonic
Gin & Tonic er en lækker, frisk drink der - ikke overraskende - består af gin og tonicvand. Her får du opskriften på en god, klassisk gin og tonic
Læs opskriften her
Espresso Martini
Læs opskriften her
White Russian
Læs opskriften her