Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hvad skal man spise i juli?

gastrofunlogoRedaktion
   
28. juni 2019

Så ramte vi juli måned, og det betyder jo, at vi er godt i gang med den officielle, danske sommer.

Juli måned er opkaldt efter ingen ringere end den romerske kejser, Julius Cæsar, men i gamle dage kaldte vi danskere den bl.a. for “Ormemåneden”. Grunden til dette kunne tænkes at være, at man særligt i denne måned har set hugormene ligge og sole sig i den bagende sol, der jo traditionelt set kendetegner juli måned.

Varieret mad

Det er da også sådan, vi helst ser juli: Solrig og med lange lyse nætter, sommerferie med ungerne, strandvejr og ikke mindst: Masser af dejlig mad på terrassen med alle dem, vi holder allermest af.

Og det er jo netop maden, det skal handle om nu. For ligesom der er nogle helt bestemte aktiviteter, vi helst forbinder med juli, så er det også måneden, hvor masser af nye fantastiske, danske råvarer er kommet på hylderne.

Fordele ved at spise danske sæsonråvarer

Godt for miljøet

Der er adskillige fordele ved at spise danske råvarer, når de er i sæson. Dels er det langt bedre for både miljø og pengepung, dels er råvaren betydeligt mere smagfuld. Des mere smagfuld, råvaren er, des mere markant en rolle, kan råvaren også tåle at indtage på tallerkenen.

Et godt eksempel på dette er kartoflen. Nye kartofler kan nøjes med at blive akkompagneret af noget så simpelt som en smule smør, krydderurter og asparges – eller en lækker fisk fra grillen.

Det er en anden sag med de “gamle” kartofler, der som regel moses og/eller overdøves af langt tungere og kraftigere sovse og saucer – som vi jo gør i vinterhalvåret.

Spar penge

Derudover er det en nem måde at få mere variation ind på middagsbordet – helt uden at du skal spekulere alt for meget over det. Vi mennesker er jo som bekendt vanedyr, og vi elsker generelt vores rutiner og at holde os til det, vi nu engang kender. Står den eksempelvis på lasagne, holder du dig måske typisk til en helt klassisk udgave med oksekød, tomatsauce, gulerødder, løg, bechamelsauce og lasagneplader, men her kunne det være en idé at rive en hel squash i kødsovsen, når den alligevel er i sæson. Du kan også prøve helt at droppe lasagnepladerne og i stedet erstatte dem med grøntsagsbånd af squash eller aubergine.

Én ting er nemlig, at det jo bare er kedeligt at spise de præcis samme retter igen og igen. Du vil derfor opleve meget mere velsmag i hverdagen. Danske råvarer er i desuden kendt for at være af en særligt god kvalitet.

Velsmag

En helt anden ting er, at vores kroppe har godt af næring fra forskellige kilder. Råvarerne er i øvrigt allersundest, imens de er i sæson. Det giver lidt sig selv, at jo kortere vej, der er fra natur til tallerken, jo friskere er maden, og jo flere vitaminer og mineraler vil være bevaret.

Hvis du gerne vil gøre noget godt for miljøet og de danske producenter, er her blot endnu en grund til at spise løs af de danske sæsonråvarer.

Danske producenter

Mange af de valg, vi tager på daglig basis, er funderet i rutiner og vaner: Om du tager bilen, bussen eller cyklen, om du sorterer dit affald, om du bruger tørretumbleren eller tørresnoren og om du sørger for at undgå madspild. Ved at basere dine indkøb på det, der er i sæson herhjemme netop nu, er du med til at nedbringe CO2-budgettet

Derudover er du med til at holde gang i “tandhjulene” herhjemme: Historisk set er Danmark en rigtig landbrugs- og fiskenation, og vi er stadig nogle er de allerbedste (hvis ikke de bedste) i hele EU. Det hænger sammen med flere ting, bl.a. vores høje kvalitetskrav og de gunstige vækstforhold. Særligt vores fiskeri er yderst alsidigt. Ved at købe dansk kød, fisk og grønt, hjælper du producenterne med at fortsætte det fantastiske stykke arbejde, de gør herhjemme – i særdeleshed på økologifronten.

Nu hvor du forhåbentlig er overbevist, vil du garanteret gerne vide, hvad du skal gå efter i juli måned. Det ser vi nærmere på nu.

De danske råvarer i juli måned

I grøntafdelingen vil du eksempelvis finde danske agurker, gulerødder, glaskål, courgette, majs og fennikel. Af bær kan nævnes hindbær, solbær og blåbær, for slet ikke at nævne de søde, danske jordbær, der jo kan bringe selv en voksen mand i knæ!

Din fiskemand er parat til at lange masser af fisk og andre lækkerier over disken: Heriblandt skrubbe, rødspætte, krabbeklør og multe, så det er bare med at komme afsted, mens tid er.

Herunder har vi fremhævet nogle af vores personlige juli-favoritter, så fat kuglepennen og papirblokken – eller din smartphone. Der er nemlig masser af baggrundsinfo, fun facts og opskrifter i vente, så du er godt klædt på til din næste indkøbstur.

Nye kartofler

Kartofler

Vi har allerede været inde på kartoflen, og det er ikke helt tilfældigt: De fleste af os kan nikke genkendende til fornøjelsen ved at sætte tænderne i de skønne og ekstra spændstige nye kartofler. Nye kartofler er særligt faste i konsistensen, fordi de indeholder mindre stivelse og mere væske end de “gamle” kartofler.

Vidste du i øvrigt, at nye kartofler faktisk er umodne, og at gamle kartofler er modne? Det er ikke ofte, vi foretrækker umodne grøntsager, men dette må være undtagelsen! Og jo, kartoflen ér bestemt en grøntsag – i hvert fald botanisk set. At de i henhold til de officielle kostråd ikke tæller som grøntsager skyldes, at de indeholder “for meget” stivelse og for få bioaktive stoffer.

Dette er ikke ensbetydende med, at kartofler ikke er sunde! Kartofler indeholder masser af vitaminer, og så er de én af de fødevarer, der mætter allermest i forhold til kalorieindholdet.

Spiser du kartoflerne med skræl, vil du få masser af fibre og B- og C-vitamin. Faktisk skal der ikke mere end 250 gram kartofler til, før dit daglige behov for C-vitamin er dækket.

Hvordan kan du anvende nye kartofler?

Kartofler er et hit både til fest og når det skal være nemt i hverdagen. Nye kartofler kræver meget lidt forarbejdning, og ofte skal de blot gnubbes eller skrubbes let, inden de koges eller dampes. Man kan vel nærmest kalde det blasfemisk at skrælle en ny kartoffel! Skrællen giver en skøn smag og et godt bid til kartoflen, og så sikrer du dig også alle de sundhedsmæssige fordele.

Nye kartofler er meget velegnede til at blive dampet eller kogt i vand tilsat masser af friske krydderurter som f.eks. løvstikke, timian eller persille. Du kan også servere dem med trøffelsmørSkal du stå for grillaftenen, kommer du næppe udenom den klassiske kolde kartoffelsalat, der helt bestemt lader de nye kartofler komme til deres ret.Der er flere fordele ved at vente med at spise kartoflerne, til de er helt kølet helt af. Når kartoflen afkøles, omdannes stivelsen nemlig til resistent stivelse. Resistent stivelse fungerer på samme måde som kostfibre, hvilket vil sige, at de passerer uændret ned til tarmbakterierne. Her vil bakterierne kunne mæske løs af fibrene, hvilket betyder glade tarme og god fordøjelse.

Vil du vide mere om kartofler? I denne artikel finder du alt, du skal vide om den folkekære grøntsag, og hvis du behøver tips til at koge den helt perfekte kartoffel, kan du med fordel læse med her.

Flere opskrifter med nye kartofler

Kartofler med løvstikke
Vores bud på den perfekte måde at tilberede kartofler på. Du kan med stor fordel bruge krydderurter (f.eks. løvstikke og persille) i gryden under kogningen.
Læs opskriften her
Kartoffelmad
Gastronomisk førstehjælp: Det lækreste du kan spise lige nu er en kartoffelmad med nye danske kartofler. Det bliver ikke bedre, prøv selv.
Læs opskriften her
Grillet hakkebøf
Rør det hakkede oksekød med fintsnittet, frisk purløg og grill et par lækre hakkebøffer. Serveret med kartofler og agurkesalat er det dejlig retromad i nye klæder.
Læs opskriften her
Lammekrone Sous Vide med gremolata
Serveret med små nye kartofler vendt i trøffelsmør
Læs opskriften her
Fiskefrikadeller af skrubber
Jeg er vild med fisk, og det er bare med at bruge løs af de forskellige slags, når de er i sæson. Det er en skøn måde at få lidt nyt på i menuen derhjemme, så man ikke køre helt død i de sædvanlige 10-20 retter, som vi typisk veksler i mellem!
Læs opskriften her

Jordbær

Jordbær

Næsten intet kan måle sig med nye danske jordbær! Det er det, vi danskere forbinder med vaskeægte dansk sommer på bedste Morten Korch-manér, og det er sådan set uanset om de spises lige fra planten eller om de lige skal forkæles med et drys sukker, iskold piskefløde og eventuelt lidt mælk.

Ingen jordbær kan måle sig med danske jordbær, og det er næsten ikke det værd at købe jordbær, før den danske sæson slår ind. Grunden til, at danske jordbær er så meget bedre end dem, vi importerer, er meget simpel: Udenlandske jordbær har en lang tur foran sig, inden de rammer de danske supermarkeder, og det betyder, at de skal høstes, inden de bliver helt modne. Når jordbærret ikke får lov at modne færdigt på jordbærplanten, når det ikke at optage de mange sukkerstoffer, der sidder i plantens blade. Udenlandske jordbær, vi finder i danske supermarkeder, er derfor ofte temmelig kønsløse i smagen.

Vil du gerne blive lidt klogere på jordbær og deres oprindelse? Så læs med her.

Hvordan kan du anvende jordbær?

Det er som regel i det søde køkken, vi anvender jordbær, men de er også helt ideelle at komme i en frisk sommersalat, eksempelvis til den salte og federe grillmad.

Også til morgenmaden, har jordbærrene deres berettigelse, eksempelvis i en french toast.

Skal du rigtigt forkæle dine gæster, kan ud også lave en helt traditionel jordbærtærte med en skøn mazarinbund med et lag sprød chokolade og vaniljecreme. Det er de færreste, der kan sige nej til sådan et stykke! Er der en veganer til stede ved bordet? Intet problem! Du kan sagtens slippe afsted med at servere en vegansk jordbærtærte uden at fornærme resten af selskabet.

Jordbær passer også rigtig godt sammen med marengs. Du skal helt sikkert prøve at pavlova, der er en marengsbaseret dessert, der typisk toppes af med jordbær og masser af friske bær. Lige her kan du finde en pavlova fyldt med jordbær.

Skal aftenen rundes af på rigtig festlig manér? Så skal der måske lidt forskellige cocktails og drinks på bordet. Her er strawberry daiquiri helt oplagt!

Er du vild med at sylte, eller har du mod på at lære det? Så kan du selvfølgelig også kaste dig ud i marmelade, enten den klassiske jordbær-/rabarber marmelade eller én med jordbær og hindbær.

Flere opskrifter med jordbær

Jordbær tærte
SE NU LIGE HER!! Sommeren er her (næsten), og jeg har lavet den lækreste jordbærtærte. Den synes jeg skisme er blevet mega flot!!
Læs opskriften her
Koldskål med jordbær
Jeg har lavet koldskålen helt plain; bare 5 ingredienser og ingen æg - nem og hurtig at lave og den smager skønt! Ovenpå har jeg knasende og sød vanillecrunch, som gør det super godt sammen med de friske bær.
Læs opskriften her
Mickis jordbær cheesecake
Sååå smuk - synes jeg selv!! Og så sommerlig! Her er mit bud på en lækker jordbærcheesecake...
Læs opskriften her
Salat med nektarin og jordbær
Læs opskriften her
Jordbær milkshake
Læs opskriften her
Jordbærsorbet med honningmarinerede jordbær
Lækker og velsmagende jordbærsorbet, perfekt til gæster i jordbærsæsonen. De valgte blomster og blade bidrager med sødme og kryddernoter af timian og frisk parfumeret smag fra hybenroserne.
Læs opskriften her
Marengs med is, fløde og jordbær
Nem, luftig og forfriskende delikat isdessert med marengs og friske jordbær. Skønt alternativ til fødselsdagslagkagen.
Læs opskriften her

Majs

Majs

Vi skal ikke mere end 20 år tilbage i tiden, før majs bestemt ikke var et almindeligt syn på de danske marker. Selvom majs er en temmelig taknemmelig afgrøde, så kræver den også nogle temperaturer, som det danske klima ikke har kunnet levere. De gradvise ændringer i klimaet har dog gjort, at situationen i dag er en anden.

Majs er en afgrøde, der er forholdsvis nem for landmanden at have med at gøre, og udbyttet er ofte en del højere, end det er for andre afgrøder som eksempelvis hvede. Derfor pryder de eksotisk udseende planter i dag store dele af landet.

Men udover at være en fryd for øjet, forkæler majs også både smagsløg og krop. Majs er dejligt søde med en blød, smøragtig smag, der intensiveres ved tilberedning, og så er de fyldt med kostfibre. Kostfibre sikrer dig en god mæthedsfornemmelse og sørger for, at der er gang i fordøjelsen. Dertil er majs gode for blodomløbet, da de indeholder masser af kalium.

Majsplanten stammer fra det sydlige Mexico, hvor den er blevet dyrket de sidste 10.000 år. Planten var en helt essentiel næringskilde for indianerne. Spanierne mæskede sig i majs efter deres ankomst til Amerika i 1492 og tog den derfor med sig tilbage til Spanien. Nogle spaniere frygtede dog angiveligt at spise majs af frygt for at få de indianske træk, som de opdagelsesrejsende havde pådraget sig under deres ophold i Amerika. De var overbevist om, at trækkene ganske vist måttes skyldes indtaget af majs og ikke de miljømæssige påvirkninger.

Ja, det var bestemt andre tider dengang.

Hvordan kan du anvende majs?

Du kan godt spise majs rå fra kolben, men de hele majskolber egner sig særdeles godt til at blive tilberedt, eksempelvis kogt, grillet eller bagt. Når majs tilberedes, bliver smagen nemlig betydeligt sødere, og så er der jo intet som brandvarme majskolber med en klat koldt smør ovenpå!

Da vi er godt i gang med grillsæsonen, er det selvfølgelig helt oplagt at smide de hele majskolber på grillen. Her er det en god idé at lade bladene sidde som et beskyttende lag for majsen. Du kan dog også vælge at fjerne bladene, skære dem over på midten, spidde dem og grille dem på denne måde. Så har du også et godt “håndtag” til majskolberne.

Skal majskolberne på grillen, kan du hente inspiration fra disse grillede majskolber.

Uanset om de skal koges, grilles eller bages, så er varme majskolber helt uimodståelige med en klat koldt kryddersmør eller en lækker grøn pesto med lidt revet parmesan udover. Du kan lave den helt traditionelle grønne pesto med pinjekerner, men du kan også lave en lidt billigere version med solsikkekerner, der dog stadig er virkelig lækker!

Majskolber i sous vide, siger du? Intet problem, se blot denne opskrift.

Flere opskrifter med majs

Majs à la oaxaca (bålmad)
Majs på bål
Læs opskriften her
Majscreme
Her er mit bud på en lidt anderledes grøntsagsbaseret sauce, der mest af alt minder om en mayonnaise baseret på majs.
Læs opskriften her
Sous vide majskolbe
Majskolber med sprød tomatsalsa
Læs opskriften her
Sensommersalat med popcorn
Denne opskrift er intet mindre end en god omgang komprimeret sensommer i salatform. Majs, kantareller og estragon fremhæver det bedste i hinanden, og blommerne tilfører lidt sødme og let frisk syrlighed.
Læs opskriften her
Majs på grill
En af de bedste ting ved sommeren: Grillede majskolber. Verdens nemmeste grilltilbehør, der passer til alt lige fra grillet svinekød, fjerkræ og oksekød.
Læs opskriften her

Spidskål

Spidskål

Kål er overordnet set kendt for at have en lidt skarp og bitter smag, og netop bitterhed er en smag, der kræver tilvænning. Derfor lyder kål for nogle måske ikke som noget, man vil beskrive som direkte delikat, men delikat er nok lige akkurat, hvad spidskål er.

Det er ikke uden grund, spidskål er kendt for at være en god begynderkål. Smagen er meget mild, ja nærmest ærteagtig, særligt først på sæsonen. Sæsonen for danske spidskål er forholdsvis kort, så hvis du foretrækker spidskål så milde som muligt, skal du ikke vente for længe med at slå til.

Udover at være utroligt lækker, er spidskål også hamrende sunde for dig. På trods af sit lave kalorieindhold er de fyldt med kostfibre, vitaminer og mineraler. Der skal kun 100 gram  spidskål til, før dit daglige behov for C-vitamin er dækket. Derudover er der masser af K-vitamin og kalcium at hente.

Hvordan kan du anvende spidskål?

Kål er generelt velegnet til langtidstilberedning, men det står lidt anderledes til med spidskål. Spidskål skal helst lyntilberedes, hvis du altså ikke vælger at servere den rå og fintsnittet.

Skal den tilberedes, kan du med fordel prøve at stuve den, dampe den, lynstege den i smør eller give den en lækker stegeskorpe på grillen. Sidsnævnte passer virkelig godt sammen med den typisk lidt salte grillmad. Du kan også prøve at saltbage den.

Har du en svaghed for molekylær gastronomi, eller har du mod på at kaste dig ud i det, skal du helt afgjort prøve at lave grillet spidskål serveret med trøffelolie-sne, kugler af confiteret kartoffel og salttørrede æggeblommer.

Flere opskrifter med spidskål

Saltbagt spidskål
Serveret med broccolicrudité, rå spidskål, spinatpuré og hvidvinssauce
Læs opskriften her

Grillet spidskål med citron og salt
Den perfekte grillede spidskål på et øjeblik. Formidabelt tilbehør på grillbordet. Serveres både til den grillede bøf, fisk eller fjerkræ.
Læs opskriften her
Dampet spidskål med mormordressing
Denne dejlige opskrift på dampet spidskål går godt som en forret eller tilbehør til f.eks. en grillet hakkebøf eller kotelet.
Læs opskriften her
Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder
Julen er ikke det tidspunkt på året, hvor vi spiser mest salat, og det er lidt ærgerligt, fordi den fede julemad har rigtig godt af et bittert og frisk modspil. Det har jeg prøvet at tænke ind i denne salat, som med tiden er blevet en af mine egne juleklassikere.
Læs opskriften her
Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder
Grillet spidskål med bærsovs
Friske danske spidskål er et dejligt tilbehør til en grillaften, men spidskålet kan sagtens stå alene som en forret eller frokost.  Vores opskrift er tænkt som en forret eller en frokost til 4 personer.
Læs opskriften her
Lynstegt spidskål med kylling
Læs opskriften her
Spidskål med trøffelolie-sne, confiterede kartofler og salttørret æggeblomme
Sne af trøffelolie lavet med Zorbit
Læs opskriften her

Ærter

Ærter

Hey, hva’ ærter? Det er da sådan nogle små grønne nogle, der kan trille!

Og ingen kan måle sig med de danske. Vores ærter er intet mindre end de bedste i hele verden og vi er da også storproducenter af de grønne, spændstige bælge. Det danske klima er nemlig helt optimalt for ærternes vækstbetingelser. Dertil har Danmark som det eneste lang i verden en kvalitetsbekendtgørelse, der skal sikre, at vores grønne guld altid er af den ypperste kvalitet..

Mange af os forbinder danske ærter med sommer og barndom. Mon ikke de fleste af os adskillige gange har prøvet at bælge ærter med legekammerater eller familiemedlemer. Det er absolut en snack, man får lov at arbejde for, men det er uden tvivl pillearbejdet værd.

Hvordan kan du anvende ærter?

Helt friske, danske ærtebælge er en klassisk sommersnack imellem måltiderne, men derudover kan de bælges og kommes i salaten, enten rå eller dampet.

Du kan også bruge ærterne til en grøn speltotto med hasselnødder og citronsaft. Det er en opskrift, der i virkeligheden kan laves året rundt, da du også kan bruge frosne ærter, men friske danske ærter er alt andet lige det absolut bedste.

Flere opskrifter med ærter

Speltotto med ærter, citron og hasselnødder
En dejlig løs speltotto, der smager af sommer, men som kan laves hele året, fordi der bruges frosne ærter. Retten er en vegetarret og et godt bud på en kødfri ret.
Læs opskriften her
Ærtesuppe med kammuslinger
Ærtesuppe. En lækker suppe der er lynhurtig at lave og smager dejligt. Suppen serveres med kammuslinger, bacon og urteolie.
Læs opskriften her
Risotto med ærter og grøn pesto
Læs opskriften her
Hjertesalat med ærter og persille
Læs opskriften her
Ærtepure
En flot og lækker ærtepure er et godt tilbehør til både kød, fisk og fjerkræ. Prøv også at servere pureen som en slags dip til f.eks. rugbrødsstave.
Læs opskriften her
Friturestegt wienerschnitzel
Wienerschnitzler med stegte kartofler, dampede ærter og smørsauce er dansk mad, når det er bedst.
Læs opskriften her

Persille

Persille

Persillen er muligvis danskernes favorit, når det kommer til krudderurter, og det er meget svært at sige nye kartofler uden også at sige persille. Fordi de to hænger næsten uløseligt sammen, forbinder mange af os nok også persillen som noget ærkedansk. Den har dog sine rødder i middelhavslandene.

Smagen af persille er mild og græsagtig, men alligevel karakteristisk. Den virker ikke overdøvende eller overvældende, og derfor er det også en urt, som det er meget svært ikke at holde af.

Udover at smage dejligt, skulle persille efter sigende kunne tage hvidløgsånden. Om det er sandt eller ej, kan du lade komme an på en (velsmagende) prøve.

Hvordan kan du anvende persille?

Persille og nye kartofler går som sagt hånd i hånd. Om persillen blot drysses udover kartoflerne, eller om den bruges til persillesovs, så passer den perfekt til kartoflernes runde, milde smag. Persille er ikke den mest sarte krydderurt og kan derfor godt tåle at blive varmet igennem.

Du kan også lave pesto eller hjemmelavet persillesmør, og hvis du bruger hvidløg, kan persillen jo muligvis tage den værste hvidløgsånde.

Flere opskrifter med persille

Grøn pesto
Hjemmelavet grøn pesto er en nem og lækker måde at pifte en ret op på. Det kan f.eks. være en sandwich, pizza, pasta eller en kartoffelsalat.
Læs opskriften her
Hvidløgssmør med persille og bagt hvidløg
Lækker og velsmagende hvidløgssmør med persille. Her har det fået et lille tvist i form af at hvidløgene er bagt, hvilket giver en mildere og dybere smag.
Læs opskriften her
Persilleolie
Læs opskriften her
Pitabrød med falafel
Serveret med haydari, yoghurtdressing og sprød salat
Læs opskriften her
Tvistet pasta carbonara med appelsin og persille
Elsker du spaghetti carbonara og drømmer om en glutenfri og vegetarudgave - så har vi en lækker opskrift til dig her.
Læs opskriften her
Kold kartoffelsalat
Vi giver dig en opskrift på en nem og lækker kartoffelsalat. Denne udgave er en kold kartoffelsalat og et dejligt tilbehør til en grillaften.
Læs opskriften her
Hvidløgssnurrer med persille
Lækre friskbagte snurrer! Fyldt med hvidløg og frisk persille og drysset med sesam. Lige til madpakken eller til at tage med på farten.
Læs opskriften her
Stegt flæsk med persillekartoffelsalat
Lær at lave sprødt stegt flæsk med en lækker persillekartoffelsalat. Denne opskrift guider dig igennem alle trin, så du får en autentisk dansk ret, der er perfekt til en hyggelig middag med familie og venner.
Læs opskriften her
Stegt flæsk med persillekartoffelsalat
Persillesovs
Her får du opskriften på en klassiker - persillesovs - og ikke nok med, at den smager himmelsk, så er den også nem at gå til. Med andre ord: her kan alle være med.
Læs opskriften her
Fiskefilet med kartofler og persillesovs
Mit bud på en hjemmelavet fiskefilet, hvor alt er hjemmelavet og i så god en kvalitet som overhovedet muligt!
Læs opskriften her

Blåbær

Blåbær

Der er forskellige sorter af blåbær, men særligt tre af dem kan være svære at skelne fra hinanden:

  1. Almindelig blåbær, der bl.a. vokser vildt herhjemme og som har en kraftig afsmitning på tænder og tøj. Det er disse, mange danskere vil betegne som rigtige blåbær, og i supermarkedet findes de typisk kun på frost.
  2. Amerikanske blåbær, der er en dyrket art, der er særligt store og spændstige med grønligt eller hvidligt frugtkød. Det er ofte disse, man finder på køl i supermarkedet.
  3. Mosebøllebær, der ikke dyrkes kommercielt, men som vokser vildt i den danske natur. Disse har ligesom Amerikanske blåbær lyst frugtkød.

Alle tre sorter må betegnes blåbær, så selvom nogle måske vil mene, at det er forkert at kalde Amerikanske blåbær for blåbær, så går det ikke imod lovgivningen.

Blåbær betegnes som en såkaldt superfood. De er proppede phytoflavinoider, der beskytter planten mod bakterier, svampe, insekter og andre trusler, og det er disse egenskaber, der kan have en beskyttende og antioxiderende effekt på vores kroppe. Disse egenskaber skulle efter sigende være med til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og udviklingen af kræft.

Blåbær er altså lige noget for dig, der tænker over at spise sundt til daglig.

Smagen af blåbær kan beskrives som sød, meget aromatisk og med en anelse bitterhed over sig.

Blåbær

Hvordan kan du anvende blåbær?

Blåbær kan spises som de er, dvs. direkte fra planten eller bakken. Dertil kan de bruges både i det søde og i det salte køkken. I salater kan de give en fantastisk dejlig sødme, saft og friskhed, og de spiller særligt godt sammen med feta og frisk spinat.

De er også helt ideelle at komme i pandekagedejen eller i muffins og cupcakes.

Prøv gerne at liste dem ind i morgenmaden – så får du et rigtig sundhedsboost lige fra morgenstunden af. Måske denne “morgenmadsparfait” med chifrø og blåbær kunne være noget. De er generelt lækre at drysse ovenpå havregrøden eller chiagrøden.

Flere opskrifter med blåbær

Chiagrød med kokosmælk
Serveret med hjemmelavet, honningristet müsli, bær og havtorn sauce med vanilje
Læs opskriften her
Havregrødsklatkager
Læs opskriften her
Blåbærmuffins med smuldredej
Læs opskriften her
Sprød salat med asparges og blåbær
Læs opskriften her
Sunde muffins
De er ikke helt så søde som almindelige muffins, men kan til gengæld gå både som morgenmad og mellemmåltid eller bruges i ungernes madpakke.
Læs opskriften her
Blåbærpandekager a la orange
Læs opskriften her

Rødspætte

Rødspætte

Fisk er ‘ ik’ så ring’ endda!

Danmark er som sagt en sand fiskenation med et utroligt alsidigt fiskeri. Fordi vi kan bryste os af så mange forskellige, dejlige fisk herhjemme, er der ingen rigtigt gode undskyldninger for ikke at integrere den noget mere i vores køkkener.

Juli måned er bl.a. sæson for rødspætter, og rødspætten er én af de mest populære spisefisk i Danmark. Det lyse kød er fast, magert og lækkert mildt i smagen. Der er derfor en god “allround”-fisk, der fornærmer de absolut færreste.

Der er rigtig meget at vinde ved at købe rødspætten helt frisk fra fiskemanden, og han er mere end villig til at rense og filetere den for dig.

Hvordan kan du anvende rødspætte?

Når du kommer hjem med din lækre, friske rødspætte, kan du både vælge at dampe, stege, panere eller grillen den – uanset om den er hel eller fileteret.

Nogle få vil måske finde det mindre blasfemisk eller ærgerligt at panere en frisk rødspætte fra fiskemanden, men det er der nu intet galt i. Smagen er en ganske anden end dem, du ellers finder på frost i supermarkedet.

Paneret fiskefilet er en klassiker, men du kan også panere en hel rødspætte! Servér med sæsonens nye danske kartofler og persille, som det er gjort her, og så er smagen af sommer bare hjemme. Et helt klassisk stjerneskud er heller ikke sådan at kimse af.

Flere opskrifter med rødspætte

Paneret rødspætte
Prøv at stege en hel rødspætte i stedet for en rødspættefilet - resultatet bliver en saftigere fisk fuld af god smag! Rødspættefileter er nemme at have med at gøre, men de indeholder ikke lige så meget smag som hele rødspætter med ben. Prøv derfor at stege din rødspætte hel næste gang, fisken står på menuen, og oplev
Læs opskriften her
Paneret fiskefilet med panko
Hjemmelavet fiskefilet med ekstra sprød panering. Disse rødspættefileter er paneret i panko (japansk rasp) og stegt i smør og olie. Samtidig er fisken gourmetsaltet (saltet) inden, så du får med denne opskrift kombinationen af en super saftig fisk med en dejlig sprød skorpe.
Læs opskriften her
Cornflakespaneret rødspætte
Læs opskriften her
Rødspætte stegt i rugmel med havtorn-remoulade og spicy agurkesalat
Læs opskriften her
Rødspættefilet sous vide
Dejlig og lækker sous vide tilberedt rødspættefilet. Serveret klassisk med kogte, hvide kartofler og en dejlig persillesovs.
Læs opskriften her
Dampet rødspætte
Den populære danske fladfisk rødspætten. Den kan grilles, pocheres, paneres og steges, men her har vi valgt af dampe den. Kødet bliver glasklart og super lækkert.
Læs opskriften her

Krabbeklør

Krabbe

Krabbeklør er bestemt ikke en traditionel spise her i Danmark, men det kan forhåbentlig ændre sig. Men fordi krabbeklør ikke er det, der bliver langet flest af over disken herhjemme, eksporteres de i stedet til udlandet. Det er lidt en skam, for krabbeklør smager fantastisk! Kødet er saftigt, mildt og aromatisk.

Krabbeklør er desuden et billigt og meget bæredygtigt valg. Krabbefiskeri er yderst miljøvenligt, da det er skånsomt og ikke ødelægger havbunden. Fangsten sker vha. såkaldte tejner, der er en meget skånsom metode i krabbefiskeri. Og fordi fiskeriet foregår tæt ved kysten, og båden står helt stille, mens tejnerne tømmes, kræver krabbefiskeri kun meget lidt brændstof.

Er du interesseret i at vide mere om krabbe og skaldyr generelt, kan du læse med her.

Hvordan kan du anvende krabbeklør?

Krabbeklør er nemme at tilberede, og det mest almindelige er kogning. Herefter kan du vælge at servere kløerne som de er, så man selv skal sidde og piller kødet ud af kløerne, eller du kan pille kødet ud på forhånd og f.eks. anrette det i et krabbehus. Servér  med en lækker salat og en hjemmelavet mayonnaise til – du kan lave mange spændende varianter af mayo, f.eks. med cayennepeber eller med estragon, saffran eller dild.

Du kan bruge krabbeklør til bisque eller suppe og krabbekødet fungerer ligefrem som en smagsforstærker, når der koges fond. Du kan også frittere dem og servere dem med en fyldig skaldyrsmayo og sprøde fritter. Det er hjemmelavet “fastfood”, der vil noget!

Flere opskrifter med krabbeklør

Friturestegt krabbeklør
Serveret med pommes frites og skaldyrsmayo
Læs opskriften her
Gratineret krabbe
Krabbekød og grøntsager vendt med lidt krabbe bisque og gratineret med Panko-rasp og parmesan.
Læs opskriften her
Gratineret krabbe

Gulerødder

Gulerødder

Ingen kan lide en Kong Gulerod, men ganske almindelige gulerødder er til gengæld noget, vi danskere er helt vilde med. De er helt uundværlige i det danske køkken og er da også den allermest dyrkede grøntsag herhjemme.

Gulerødder findes i både orange, hvide, lilla og gule udgaver, men det er helt sikkert den orange, vi danskere kender bedst. Den orange farve kommer fra indholdet af beta-karoten. Spiser du rigtig mange gulerødder, vil huden ligefrem få et lidt orangegyldent skær. Menneskekroppen lagrer beta-karoten i fedtcellerne og omdanner det til A-vitamin. A-vitamin er vigtigt for øjne, slimhinder og hud, og er du mand, er det desuden en vigtig del af produktionen af sædceller.

Gulerødder er knasende sprøde og søde, og du kan roligt snacke løs på dem. De mætter meget, men for ganske få kalorier, og er i øvrigt propfyldt med kostfibre, der holder gang i fordøjelsen. Dertil stabiliserer de blodsukkeret og er med til at forebygge hjertekarsygdomme og tarmkræft.

Hvordan kan du anvende gulerødder?

Helt friske og sprøde gulerødder er jo en sand fornøjelse at sætte tænderne i, og derfor er de også en populær snack i madpakken, på farten eller som et nemt, sundt og hurtigt mellemmåltid derhjemme.

Derudover kan gulerødder rives, f.eks. til kødsovsen i lasagne, koges, steges eller bages – og så er de et skoleeksempel på, hvad sous vide kan gøre for grøntsager!

Har du nogensinde prøvet at servere glaserede gulerødder? De sætter virkelig prikken over i’et til f.eks. roastbeef og flødekartofler. Brug også gulerødder til sofrito eller coleslaw, eller servér dem til frikadeller med nye kartofler, som vi f.eks. har gjort her.

Hvis du er vild med squashkage, kan du også prøve at udskifte halvdelen af squashen med gulerødder. Der er naturligvis også den helt klassiske gulerodskage, og hvis du gerne vil skrue op for proteinindtaget, skal du se denne protein gulerodskage, som du sagtens kan spise til morgenmad. Skal det helst være uden gluten? Så har vi også denne franske, glutenfri gulerodskage.

Flere opskrifter med gulerødder

Flamberede gulerødder
Disse gulerødder er flamberede, smurt med misoglaze og toppet med stegte mandler
Læs opskriften her
Gulerødder sous vide
Læs opskriften her
Gulerodskage
Dejlig og lækker gulerodskage med rørt dej og en lækker flødeostglasur. Den svampede kage spiller godt sammen med den søde og syrlige glasur med flødeost. Den er ret god, hvis jeg selv skal sige det 🙂
Læs opskriften her
Protein gulerodskage
Sukkerfri, svampet og nem
Læs opskriften her
Morgenmads-muffins med gulerødder og müsli-topping
Skønne svampede og krydrede morgenmadsmuffins med gulerødder og müsli-topping-Muffinsene er sødet med banan og en anelse honning og dejen krydret med lidt kanel, kardemomme og ingefær. På toppen er en knasende müsli-blanding af havregryn, chiafrø og hakkede mandler.
Læs opskriften her
Morgenmads-muffins med gulerødder og müsli-topping
Minestronesuppe
Den her udgave er prøvet af og tilpasset, testsmagt og godkendt af både store og små. Den er smækfyldt med grøntsager og velsmag og super nem at lave! Du kan bruge lige præcis de grøntsager, du har i køleskabet…. med basen af tomat, gulerødder, løg hvidløg – og selvfølgelig bacon, fungerer den bare, næsten uanset hvad du putter i.
Læs opskriften her
Gulerodsboller med squash
Bollerne bliver bløde og saftige, lidt søde pga. gulerødderne, men helt uden sukker... de altså både sunde, nemme og virkelig gode!
Læs opskriften her
Rødtunge med rodfrugter og rejer
Læs opskriften her
Glaserede gulerødder
Gulerødder er en råvare, man næsten altid har på lager, og sammen med et par få andre ingredienser kan de i løbet af få minutter forvandles til et virkelig lækkert tilbehør. 
Læs opskriften her
Glaserede gulerødder
Krebinetter med gulerod og mandler
Lækker og velsmagende opskrift på krebinetter lavet med en blanding af hakket kyllingekød og hakket svinekød. 
Læs opskriften her
Glutenfri gulerodskage
Lækker og dejlig fransk gulerodskage uden gluten. Den er nem at gøre sin egen og du bruger bare det glutenfri mel du synes giver mening til opskriften.
Læs opskriften her
Gulerodsmuffins
Gulerodskage ala muffins
Læs opskriften her