ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sous vide-stav

REDAKTION | 31. maj 2020

Sous vide er helt sikkert kommet for at blive. Og når du først har besluttet dig for, at det er en tilberedningmetode, du vil til at gøre brug af, så står du pludselig overfor nogle nye overvejelser. For hvad passer egentlig bedst til dit behov, en sous vide-stav eller en hel sous vide-maskine? Og når du har dét på plads, præcis hvilken model skal du så købe?

Det skal vi hjælpe dig med at finde ud af!

Skal du købe en stav eller en maskine?

Om du skal vælge en sous vide-stav eller en sous vide-maskine – også kaldt et sous vide-kar – afhænger af lige præcis dit behov. Der er flere fordele ved både en stav og et kar.

Fordelen ved at “nøjes” med en stav er blandt andet det økonomiske perspektiv. Er du ikke helt sikker på, om sous vide nu også er noget for dig, så kan det være en god idé at starte småt ud og prøve kræfter med en stav, inden du kaster dig ud i at investere i en hel maskine.

En stav er desuden nemmere at gemme af vejen efter brug, og den er lidt nemmere at transportere, skulle du nu få brug for det. Køber du en stav, skal du bruge et separat kar / beholder til at lave vandbadet, som staven nedsænkes i. Det kan i princippet være alt lige fra en gryde til et mindre “badekar”. Her er fordelen ved staven, at du ikke er begrænset af størrelsen på sous vide-maskinen. Således kan du sous vide-tilberede meget store udskæringer, som eksempelvis tomahawk.

En høj gryde plejer at være tilstrækkeligt til de flestes behov, men du kan også bruge en plastickasse, et metalkar, en køletaske eller en flamingokasse med et metalkar eller plastickasse inden i.

Uanset hvilken beholder, du vælger, er den nem at tømme for vand bagefter.

Husk at isolere godt

Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser, for hvilken beholder, du kan nedsænke staven i. Des større beholder, du bruger, des bedre skal du dog sørge for at isolere beholderen godt, så der ikke går unødigt meget energi til spilde. Husholdningsfilm er fint til formålet.

Hvad er en sous vide-stav?

En stor del af sous vide-metoden er den konstante, cirkulerende vandtemperatur. Dette er noget, som en sous vide-stav kan skabe ved at blive nedsænket i en beholder med vand.

En sous vide-stav er i bund og grund “bare” en varmecirkulator, der holder vandtemperaturen stabil. På den måde kan du tilberede eksempelvis kød og grønt fuldstændig perfekt – hver gang.

Råvaren skal først tætpakkes i en plasticpose eller vakuumpose. Staven nedsænkes i en beholder med vand og indstilles til den ønskede vandtemperatur og tilberedningstid, hvorefter posen med råvaren lægges i vandet. Og så klarer apparatet resten. Imens kan du foretage dig andre ting – som eksempelvis at tage på arbejde, hente unger, klare ugens indkøb eller bare hygge om dine gæster.

Når tilberedningen er overstået, er hvert fiber i råvaren blevet tilberedt på præcis samme måde – i modsætning til en steg i ovnen, der typisk bliver tilberedt ved høj og hård varme på ydersiden, hvorefter varmen langsomt trænger ind i kødet. Det betyder, at en steg, tilberedt i eksempelvis ovn, som regel er mest saftig og lækker i midten. Dette er ikke tilfældet, når kødet tilberedes i sous vide – her har kødet samme temperatur fra inderst til yderst.

De forskellige stave på markedet

Vi har herunder samlet en lang række af de mest almindelige sous vide-stave på det danske marked. Priserne på de enkelte produkter varierer løbende, hvorfor vi har valgt ikke at angive priserne. Det har derfor heller ikke været muligt at rangere stavene efter pris. Vi vil dog hele tiden forsøge at holde dig ajour omkring, hvor den pågældende stav kan købes.

Til sidst i artiklen finder du en video fra “Sous Vide Everything”, der fortæller om deres generelle erfaringer med stave / kar.

Redaktionens anbefalinger

Vi har udvalgt 4 stave som vi anbefaler:

Steba Sous Vide SV50 Cirkulator

Steba Sous Vide SV50 Cirkulator

Steba Sous Vide SV50 Cirkulator er en af de bedste begynder sous vide-stave på markedet. Prisen er overskuelig, designet er simpelt, og displayet virker godt. Staven er ret lydsvag og kan desuden tilberede dine råvarer i op til imponerende 99 timer – hvis du nu skulle få brug for det!

Den kan holde op til 20 liter vand varmt med en temperaturpræcision på +/- 0,5 grader celsius, hvilket er okay i denne prisklasse. Temperaturspændet går fra 0 – 90 grader celsius, og staven vejer 1,2 kg. Den måler 37,5 cm. i højden, 8 cm. i bredden og 10,5 cm. i dybden.

Se Steba-staven i aktion her:

Staven kan bl.a. købes SousVide.dk, Elgiganten.dkKitchenOne.dk & Coop.dk 

Anova Culinary Sous Vide Precision Cooker | 

(c)Anova

Anova er en af de mest populære sous vide-stave på det danske marked. Det kommer af en god kvalitet til en rimelig pris!

Staven har en cirkulationspumpe og en effekt på 1000 Watt. Den er 36,8 cm. høj og 6,98 cm. bred og har en klemme, så den nemt kan monteres på siden af en gryde eller kasse.

Temperaturspændet går fra 0 – 99 grader celsius med en imponerende temperaturnøjagtighed på 0,1 grader celsius.

Der findes desuden en app til staven (både til iOS og Android), så du altid har staven lige “ved hånden” – og så kan staven køre på wi-fi og bluetooth.

Staven kan købes hos Elgiganten.


iVide Home Wifi Sous vide stav 

ivide

Staven fra iVides er for de lidt mere avancerede brugere. Den tilbyder blandt andet en app, der gør det muligt at styre den fra sin smartphone (dog kun iPhone og Android). Staven har en cirkulationspumpe og kan bruges i op til 20 liter. Den er 36 cm. høj og 10 cm. bred, og vejer 2,1 kg.

Staven er 100 % vandtæt, hvilket lyder lidt dumt, da den jo arbejder i vand. Det betyder imidlertid, at toppen (displayet) ligeså kan tåle vand, i modsætning til andre sous vide-stave.

Staven arbejder i temperaturspændet 25 – 90 grader celsius og har en temperaturnøjagtighed på 0,1 grader celsius.

Du kan se iVide sous vide staven i aktion her:

Staven kan f.eks. købes hos SousVide.dk.


Witt Smart Sous Vide

Witt SmartSousvide

Witt har lanceret en virkelig lækker sous vide-stav. Kvaliteten er god, og du får en del for pengene. Staven er især god til rutinerede brugere og eksperter. Den har automatisk sluk samt en smart hold-varm-funktion.

Staven har indbygget Wi-Fi og app-styring, hvilket betyder, at du kan styre den fra din smartphone (iOS og Android). Den har en effekt på 1000 Watt og en rigtig fin kapacitet på 25 liter. Temperaturpræcisionen er på 0,1 grader celsius, og staven arbejder i temperaturspændet 40 – 95 grader celsius, hvilket er alt, hvad du har brug for til at arbejde med sous vide.

Den vejer 1,5 kg. og er 44 cm. høj, 8 cm. bred og 11 cm. dyb.

Staven er set hos Elgiganten.dk og KitchenOne.dk


Udstyr til den professionelle

Her har vi udvalgt et par modeller til dig der enten tager sous vide meget seriøs eller vil bruge udstyret professionelt:

 iVide® Plus WIFI Cooker Sous Vide Stav (IPX7-Vandtæt)

iVide® Plus WIFI Cooker Sous Vide Stav (IPX7-Vandtæt)

Denne stav er en topmodel, og den er særligt velegnet til professionelle og madentusiaster. Prisen er selvfølgelig derefter, så den ligger ikke i den billige ende.

Til gengæld får du en stav med en imponerende ydeevne på 2200 Watt, og den kan betjene op til 80 liters væske med 0,07 graders nøjagtighed – det er høj klasse.

Temperaturspændet går fra 5 – 99 grader celsius, og den betjenes med en lækker 5″ touchskærm.

Staven måler 33 cm. i højden, 14,5 cm. i bredden og 13 cm. i dybden.

iVide® Plus WIFI Cooker Sous Vide Stav (IPX7-Vandtæt)

Staven kan købes her hos Sousvide.dk.


 Steba Sous Vide SV100 cirkulator

Steba sous vide SV100

Steba SV100 er trinnet op fra SV50, som vi præsenterede tidligere. Hvor SV50 kan klare op til 20 liter vand med en temperaturpræcision på +/- 0,5 grader celsius, kan SV100 klare 30 liter med en præcision på +/- 0,1 grader celsius.

SV100 tilbyder altså de samme fordele som SV50, men for den højere pris får du en kraftigere og mere præcis stav. Med andre ord er SV100 bedre egnet til dig, som er mere pernitten hvad angår temperaturpræcision.

Prismæssigt kan staven siges at ligge i et sted lige imellem de billige og de dyrere, professionelle stave, men den professionelle kok vil sagtens kunne sætte sin lid til SV100.

Vægten er 2 kg. og den måler 32 cm. i højden, 14,5 cm. i bredden og 13 cm. i dybden. Den kræver edsuden minimum 15 cm. vand for at fungere.

SV100 kan købes hos SousVide.dk og Coop.dk.


SousVideTools® Platinum SousVide Cirkulator

SousVideTools® Platinum SousVide Cirkulator

Dette er uden tvivl én af de mest kraftfulde stave på markedet, og med et 2000 Watt varmelegeme sørger den for hurtig opvarmning af vandet. Der er indbygget en energibesparende enhed i produktet, som automatisk slår til, når den valgte temperatur er opnået.

Staven er designet til at kunne sættes på forskellige kar og gryder, så den kan bruges, hvor end det passer én. Den er nem at betjene og slukker automatisk ved for lav vandstand – på den måde undgår man, at der sker en kortslutning.

Den har en imponerende kapacitet på hele 65 liter, så der kan laves enorme portioner, og staven er derfor perfekt i et professionelt køkken.

Temperaturnøjagtigheden er med 0,03 grader celcius markedets bedste, og den arbejder inden for temperaturspændet 40 – 99 grader celsius.

Stavens højde er 38 cm., dybden er 26 cm. og bredden er 13 cm.

Det er sandsynligvis ikke en stav for amatører eller nybegyndere. Ligesom med et modningsskab, så kræver det nok mere passion end økonomisk tænkning, når man som privat beslutter sig for at investere i noget af denne kaliber – men lækker, det er den!

Staven er set hos SousVide.dk.


Alle de andre sous vide stave

Du skal ikke snydes, så vi har samlet en oversigt over alle de andre stave vi kender til på markedet herunder:

ChefSteps Joule Sous Vide

Joule

Denne stav kan faktisk endnu kun købes via den tyske og engelske Amazon, men vi var simpelthen nødt til at have den med på listen! Det er bestemt ikke den billigste sous vide-stav, men det er uden tvivl den stav på markedet, der har den allerstørste blærerøvseffekt! Så hvis du skal spørge din partner om lov, så har du nok den største chance for grønt lys ved at præsentere den her, da den klart er den flotteste, der findes.

Generelt ligner de fleste sous vide-stave hinanden, men den her skiller sig meget ud. For det første er den ikke så høj som de andre (den måler blot 27,94 cm. i højden), og så vejer den betydeligt mindre (kun 0,58 kg.). Derudover har den en magnetisk bund, så den kan sættes direkte ned i bunden af en gryde uden at skulle monteres på siden af gryden – et andet punkt, hvorpå denne stav skiller sig meget ud fra alle andre på markedet!

Staven kan ikke bruges uden en app, og du kan ikke se temperatur-/tilberedningstid på selve staven. Det giver staven et utroligt enkelt og rent look. Den tilhørende app findes både til iOS og Android, og staven kan køre på enten Wi-Fi eller bluetooth.

Dertil har staven en effekt på 1100 Watt og kan bruges i op til 40 liter.

Se ChefSteps Joule Sous Vide i aktion her:

Staven kan købes her hos Amazon.


Anova Precision® Cooker Pro

Anova Precision Cooke Pro

Dette er Anovas topudgave. Prisen ligger i den højere ende, men staven lever altså også op til prisen! Effekten på stavens cirkulationspumpe er imponerende 1200 Watt og den kan opvarme et op til 100 liters vandbad – så professionelle kan også sagtens bruge den.

Præcisionsgraden for temperaturerne er blot 0,05 grader celsius og den kan varme op til 92 grader celsius. Staven måler 35 cm. i højden, 6 centimeter i bredden og 8,8 cm. i dybden.

Staven kan bruges med Wi-Fi og den kan monteres på siden af en kasse eller gryde.

Se den i aktion herunder:

Staven kan købes her hos Elgiganten.


HOLM by AIO Sous vide med vakuumpakker

HOLM by AIO Sous vide med vakuumpakker-(c)www.claus-holm.dk

Sous vide-staven og vakuumpakkeren fås som et samlet sæt. Sættet er fremstillet af det koreanske firma, AIO, men herhjemme sælges den under navnet “HOLM Sous vide”.

Staven kan klare en kapacitet på 20 liter vand og har en temperaturnøjagtighed på 0,1 grader celsius. Den kan køre i op til 99 timer og 59 minutter, så selv oksehaler og svinekæber kan den sagtens lave uden at skulle pauses.

Stavens effekt er 1300 watt, og den slår selv fra, hvis vandstanden bliver for lav. Vægten af er 2,08 kg., og hele apparatet måler 30,3 cm. i højden, 19 cm. i længden og 10 cm. i bredden.

Se staven i aktion her:

Staven kan bl.a. købes hos Claus-holm.dk


Sansaire Sous Vide-Maskine

Sansaire Sous Vide (c) Coolstuff.dk

Dette er én af de flotteste stave på markedet, og den vejer kun 1,8 kg. Den er 38 cm. høj, 10 cm. bred og 10 cm. dyb. Den er derfor mindre end mange af de stave, vi indtil nu har præsenteret.

Staven har en effekt på 1100 Watt og kan holde op til 23 liter vand på en stabil temperatur. Det foreløbigt den eneste stav, vi har set, der kan arbejde i et temperaturspænd på 0 – 100 grader celsius. Det er flot, især når nøjagtigheden samtidig er på 0,1 grader celsius.

Prisen er fornuftig, og staven kan sagtens bruges af alle lige fra nybegynderen til den mere rutinerede brugere af sous vide.

Se staven i aktion her:

Staven er set hos CoolStuff.dk


KitchPro® Epicuré Sous Vide-Maskine 

KitchPro® Epicuré Sous Vide-Maskine (c) Coolstuff.dk

Denne stav er en fin begynderstav, da prisen er i den meget lave ende.

Den larmer mere end de fleste stave, og hvor de fleste andre stave i denne artikel har en præcision på 0,1 grader celsius, kan denne kun indstilles med en nøjagtighed på 0,5 grader celsius. Det betyder dog ikke det store, hvis du er nybegynder inden for sous vide.

Staven kan arbejde i temperaturspændet 40 – 95 grader celsius.

Staven er størrelsesmæssigt i den lille ende med en højde på 35 cm. og en diameter på 7 cm. Samtidig vejer den kun 1 kg.

Den har en flot effekt på 1300 Watt og kan klare op til 13 liter vand.

Du kan se staven i aktion efter 53 sekunder i nedenstående video:

Staven er set hos Coolstuff.dk.


PolyScience® Chef Series Sous Vide Cirkulator

PolyScience® Chef Series Sous Vide Cirkulator

PolyScience® Chef Series Sous Vide Cirkulator betragtes af mange som den bedste sous vide-stav, der er tilgængelig for det private marked.

Den er utroligt præcis og kan indstilles i spændet 20 – 95 grader celsius. Samtidig holder den temperaturen med en nøjagtighed på 0,06 grader celsius! Wow!

Her kan du også justere, hvor kraftigt staven skal cirkulere vandet, og det er muligt at indstille den på op til 12 liters vandcirkulation i minuttet.

Specifikationen siger, at staven kan holde vandtemperaturen stabil i en beholder på op til 30 liter, men den kan faktisk bruges på helt op til 45 liter vand.

Den fylder 36 cm. x 9,8 cm. x 18,7 cm. og vejer 4,1 Kg.

Den kan købes hos Sousvide.dk


OBH Nordica SousVide Cooker OBH7946

OBH Nordica SousVide Cooker OBH7946

Denne stav ligger i den gode ende af kvalitetskalaen og kan både bruges af private og professionelle. Den har en høj præcision på 0,1 grader celsius og kan bruges i vandbad fra 10 – 30 liter. Temperaturspændet går fra 25 – 99 grader celsius, og den har en imponerende effekt på 1500 Watt.

Staven vejer 2 kg. og er 33 cm. høj, 20 cm. bred og 39,5 cm. dyb.

OBH Nordica

Den kan købes hos KitchenOne.dk og Elgiganten.dk


Profi cook sous vide cirkulator

Profi Cook sous vide cirkulator

Staven fra Profi Cook er bedst egnet til gryder eller mindre beholdere på op til 15 liters kapacitet. Den har et letlæseligt display og indstilles ved hjælp af et hjul i toppen, der gør det hurtigt at finde den ønskede temperatur. Staven cirkulerer op til 8 liter vand i minuttet og kan indstilles med en nøjagtighed på 0,5 grader celsius.

Du kan se staven i aktion i nedenstående video:

Den kan købes hos Coop.dk.


Cook & Baker Sous vide stav 

Cook and Baker sous vide stav

Cook & Bakers sous vide-stav er en supergod begynderstav, hvor prisen hverken er skræmmende lav eller høj.

Staven har en cirkulationspumpe og kan bruges i op til 20 liter vand. Vanddybde-intervallet går fra 11 – 16 cm.

Den er 44,5 cm. høj og 10 cm. bred, og den vejer 1,5 kg.

Se Cook & Baker staven i aktion her:

Staven kan f.eks. købes i Imerco.dk.


God fornøjelse!