x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Julesovs

PER ASMUSSEN | 22. marts 2019
Sovsen er prikken over i'et på bordet juleaften. I min verden er julesovsen på højde med pakkerne under træet - så her får du en opskrift med masser af saft, kraft og julesmag.

Sovsen er prikken over i’et på bordet juleaften. I min verden er julesovsen på højde med pakkerne under træet – så her får du en opskrift med masser af saft, kraft og julesmag.

På juleaften er der forskellige traditioner for, hvad man sætter på middagsbordet, men hvad der er fælles for de fleste julemiddage er, at sovsen spiller en af de absolutte hovedroller. Sovsen er sådan en spiller, der kan redde enhver tør ande-/flæske-/gåse- eller kalkunsteg. Hvor jeg kommer fra var franske kartofler/kartoffelchips altid på bordet til julemiddagen, og dem dyppet i en god brun sovs – det er et af mine bedste juleminder.

Når det kommer til saucen juleaften, så går jeg aldrig på kompromis. Den laves på en hjemmelavet fond og skal selvfølgelig indeholde en masse fløde, ribsgele og gastrik. Jeg laver min fond på afpuds fra kød, jeg selv modner. Du kan også bruge kraftben, kalkunlår, ande- eller hønseskrog.

Du kan give din sovs den helt rigtige julesmag ved at tilføje stegeskyen fra kødet, du serverer – en andesovs skal helst smage lidt af and.


Julesovs

Sovsen er prikken over i'et på bordet juleaften. I min verden er julesovsen på højde med pakkerne under træet - så her får du en opskrift med masser af saft, kraft og julesmag.
No ratings yet
Udskriv Pin
Ret: Sauce, Tilbehør
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 5 timer
Antal: 4 personer
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • Afpuds Kan erstattes af andet smagsgivende, som kraftben eller skrog
  • 2 stk. Løg
  • 2 fed Hvidløg
  • 1 stk. Porre
  • 1 stk. Gulerod
  • 8 stk. Peberkorn
  • 4 Laurbærblad
  • 4 Nelliker
  • 2 spsk. Smør
  • 2 spsk. Hvedemel
  • 3 deciliter Piskefløde
  • Salt og peber Tilsmagning
  • Gastrik Kan erstattes af sukker og eddike
  • Ribsgele Tilsmagning

Sådan gør du

Fond

  • Uanset om du laver din fond på afpuds som jeg, eller du laver den på hønseskrog og kraftben, så kan du med fordel lave fonden i dagene op til juleaften. 
    Placer afpuds i en bradepande med afrensede løg, hvidløg, porre, gulerødder og diverse krydderier. 
    Nu ristes indholdet i ovnen ved høj, hård varme så indholdet får godt med farve - omkring 250 g. Det er med til at give fonden, og i sidste ende sovsen, en smuk kulør.
    Herefter hælder du det hele i en stor gryde og hælder vand i til det hele er dækket. Kog det op og skum flittigt.
    Lad din fond koge ved lav varme i omkring 4 timer.
    Herefter sier du indholdet fra vandet, skummer fedt fra og koger den yderligere ind. Smag til med lidt salt.
     

Sovs

  • I en anden gryde laver du en opbagning ved at smelte smør og tilføre mel under kraftig piskning. Lad massen blive karamelfarvet.
    Nu kan du tilsætte fonden lidt efter lidt under piskning. Lad sovsen koge igennem ved svag varme i en tid. 
    Det er nu, du kan tilsætte en smule stegesky (afskummet for fedt) fra dit kød - flæskesteg, and eller kalkun. 
    Hæld skyen i sovsen og tilsæt en passende mængde piskefløde. Kog sovsen igennem og smag den til. 
    Hvad mangler den? ribsgelé, gastrikt, citronsaft, salt? Smag, smag, smag. 
     
    Julesovs
    Julesovs
    Julesovs

Noter

Pas på med at dit afpuds og grøntsagerne ikke får for meget i ovnen, så det bliver brændt. Det skal kun brankes og brunes. Den brændte smag vil kunne smages i sovsen.

Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.