Mad er moderne, og noget mad kan næsten ikke blive moderne nok. Det skal helst været råt, eller nyt nordisk eller smoothies. Men så er der også den umoderne mad, den traditionelle mad. Mad, som mormor lavede med opbagt sovs, kogte kartofler og en ordentlig portion kærlighed. Det er mad, der gør dig varm i både krop og sjæl, og spreder glæde på en måde, som en smoothie aldrig ville kunne.
Danske traditioner
Selvom nye moderne fortolkninger af klassiske retter og veganske eller asiatiske menuer bliver mere og mere populære, er det svært for os danskere at give helt slip på vores danske madtradition.
Tilbage i 2014 afholdte Miljø- og Fødevareministeriet en afstemning, der skulle afgøre Danmarks nationalret. Stegt flæsk vandt denne afstemning, men en anden ting afstemningen beviste var netop, at danskerne bestemt ikke har glemt passionen for tradionel dansk madlavning. Over 60.000 danskere stemte, mens diskussionen gik løs på Facebook – er karbonader mere danske end hakkebøffer? Findes der overhovedet noget bedre end tarteletter?
Måske har vi svært ved at blive enige om hvilken af de klassiske mormorretter, der egentlig er bedst, og alle synes desuden, at netop deres mormor laver de bedste frikadeller, så det kan vi heller ikke blive enige om. Men kærligheden til mormormad er der alligevel stor enighed om.
Mad til familietiden
Når mormor laver mad, tager det tid. Sovsen skal ikke bare hældes ud af en karton og varmes op, men bliver bagt op fra bunden af. Kyllingen skal koges og pilles inden den kan komme i tarteletterne. Og så tager det ikke mindst også utroligt lang tid at få alt den kærlighed ned i maden.
Derfor skal man også helst bruge god tid på at spise maden. Af en eller anden grund smager det bare bedst, hvis man spiser det som en familie rundt om bordet – uden at fjernsynet eller andre distraktioner kører imens.
Mormormad er nemlig ikke bare fed og kødtung mad. Den er kvalitetstid med familien, nostalgi og minder om barndommen, traditioner og ikke mindst virkelig, virkelig lækker.
Se vores samling af opskrifter på mormormad her:
- Brunkål
- Gammeldags oksesteg. Vi har en opskrift her.
- Tarteletter. Vi har en opskrift her, her og her.
- Biksemad. Vi har en opskrift her, her og her.
- Fiskefilet med persillesovs. Se opskriften her.
- Stegt flæsk med persillesovs. Se opskriften her.
- Brændende kærlighed. Se opskriften her.
- Rutebilslagkage. Se opskriften her.
- Rullepølse. Se opskriften her.
- Stegte sild. Se opskriften her.
- Æggekage. Se en opskrift her, her, her, her og her.
- Farserede porrer. Se en opskrift her.
- Grønlangkål. Se en opskrift her.
- Stegt flæsk. Se opskrifter her, her og her.
- Mørbradbøffer. Se opskrifter her og her
- Hjerter i flødesovs. Se opskriften her.
- Bedstefars skæg. Se en opskrift her.
- Ristet rugbrød med avocado og æg. Se en opskrift her.
- Stegt fiskefilet. Se en opskrift her, her,
- Benløse fugle. Se opskriften her.
- Franskbrød. Se opskrifter her, her, her, her og her.
- Farsbrød. Se opskriften her.
- Flødekartofler. Se opskriften her.
- Koteletter i fad. Se opskriften her.
- Brændende kærlighed. Se opskrifter her og her.
- Kartoffelmos. Se en opskrift her.
- Kartoffelsalat. Se opskrifter her, her, her, her, her og her.
- Vaniljekranse. Se opskrifter her og her.
- Boller i selleri. Se opskriften her.
- Kålret. Se en opskrift her.
- Medister. Se en opskrift her.
- Frikadeller. Se opskrifter her, her, her, her, her, her og her.
- Frikadeller med kartoffelsalat. Se opskriften her.
- Hamburgerryg. Se opskrifter her, her, her, her, her, her og her.
- Panerede koteletter. Se opskriften her.
- Bananroulade. Se opskriften her.
- Svensk pølseret. Se opskrifterne her og her.
- Fyldt mørbrad. Se opskrifter her, her, her, her og her.
- Hjemmelavet rødkål. Se opskrifter her og her.
- Æblekage. Se opskrifterne her og her.
- Wienerschnitzel. Se opskrifter her, her, her og her.
- Flæskesteg med det hele. Se opskriften her.
- Wienerstang. Se opskriften her.
- Romkugler. Se opskrifter her
- Svesketrifli. Se opskriften her.
- Havregrød med æble. Se opskriften her.
- Citronfromage. Se opskrifter her og her.
- Fløderand. Se en opskrift her.
- Gammeldags hvidkål. Se en opskrift her.
- Stuvet hvidkål. Se en opskrift her.
- Skipperlabskovs. Se opskrifter her.
- Syltede rødbeder. Se opskrifter her og her.
- Risengrød. Se opskrifter her, her, her, her og her.
- Vandbakkelse. Se opskrifter her, her, her og her.
- Æbleskiver. Se opskrifter her og her.
- Hønsesalat. Se opskrifter her, her, her og her.
- Mørbradgryde. Se opskrifter her og her.