Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt om muffins og cupcakes

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

27. november 2019

Små, fine og indbydende ser de jo ud, som de står der og præsenterer sig, som regel i samlet flok.

Muffins og cupcakes ses til mange forskellige arrangementer og komsammener: Om det er venindehyggen, babyshoweret, barnedåben, konfirmationenbørnefødselsdagen, Halloween – eller bare fordi.

De små kager er nemme at lave i forskellige smage, farver, former og størrelser, hvorfor de nemt tilpasses en næsten hvilken som helst begivenhed. Og så er de jo smart portionsinddelt på forhånd.

Men hvad er en muffin egentlig? Hvad er en cupcake? Og er der overhovedet nogen forskel på de to, andet end at den ene bliver pyntet med et godt lag glasur og pynt?

De fleste af os danskere vil kalde både muffins og cupcakes for “kager”, og det er da også således, vi allerede har omtalt de to i denne artikel. For den ene af de to er det dog ikke altid den helt korrekte betegnelse – i hvert fald ikke ubetinget.

 

Muffinens oprindelse

Det er ikke så underligt, at vi danskere har en hang til at sætte muffins i kagekategorien. Da muffinen kom hertil, blev den nemlig ikke præsenteret på anden vis end som et sødt bagværk. I sit oprindelsesland var sagen dog en anden.
 

Amerikanske muffins

Alt om muffins og cupcakes

I Amerika er muffinen et bagværk, der blev udviklet i løbet af det 19. århundrede i Nordamerika. Da muffins – den såkaldte “amerikanske muffin” – kom til Danmark, havde den derfor allerede adskillige år på bagen.

De amerikanske muffins kom nemlig først til Danmark i slutningen af det 20. århundrende, og her steg det lille bagværk meget hurtigt i popularitet. Herhjemme blev den dog kun opfattet som et sødt bagværk. 

I Amerika er muffins i øvrigt noget, der spises til morgenmad, og for amerikanerne er muffins ligeså almindelige i usødede udgaver, eksempelvis bagt med cornbread eller med ost, som de er i de sødede udgaver – eksempelvis den klassiske blueberry muffin (blåbærmuffins).

I England er muffins ligeledes noget, man spiser til morgenmad, om end briterne vil betegne muffins som noget helt andet end et sødt bagværk.

 

Engelske muffins

English muffin

English muffins er et såkaldt flatbread, det vil sige et lille rundt, fladt og usødet bagværk, der først bages og derefter steges på en stegeplade. Ligesom amerikanerne spises den til morgenmad, men kan faktisk spores helt tilbage til det 18. århundrede.

Ikke mange danskere er bekendte med den engelske udgave af muffinen, og derfor vil vi også holde os til at beskrive de amerikanske muffins og hvordan de i grunden adskiller sig fra cupcakes. Cupcakes er nemlig ikke bare en muffin dekoreret med glasur.

 

Cupcakens oprindelse

Cupcake

Cupcaken blev første gang omtalt i 1828 i en amerikansk kogebog, om end man allerede i 1796 så en opskrift på en lille kage, der i dag ville gå under betegnelsen “cupcake”.

Cupcakes er en miniaturekage, der spises som dessert, og den er altid toppet af med et godt lag frosting og eventuelt kagepynt. Ægte cupcakes bages udelukkende i sødede udgaver og så har kagen desuden fået sit navn, da den oprindeligt blev bagt i små, individuelle keramikkopper (ramekin).

 

Forskellen på muffins og cupcakes

Muffins

Muffins er små, formbagte kager, der typisk bages i enten papir- eller teflonbelagte aluminiumsforme.

Basen for dejen kan være alle typer af mel samt sukker, mælk og et flydende fedtstof, typisk vegetabilsk olie. Dejen bliver tyk, og forholdet imellem mel, sukker og fedtstof er cirka 2-3:1:1.

Muffindejen hæver op til at bredde sig godt udover kageformen, således at den får den karakteristiske, runde muffintop. Bagningen foregår ved så høj varme, at toppen bliver let sprød, og krummen får gerne noget struktur i sig.

Muffins kan efterfølgende pyntes med flormelis, krymmel, glasur, frosting med videre. Her vil mange danskere sige, at muffinen er blevet til en cupcake, så snart den bare pyntes med glasur eller frosting.

En muffin med glasur eller frosting er dog ikke andet end, ja, en muffin med glasur eller frosting.

 

Cupcakes

Udover altid at være søde, bages cupcakes på en helt anden og meget tyndere dej: Basen er kagemel, en stor mængde sukker, ingen eller kun lidt mælk samt blødt smør. Dejen bliver lind, og forholdet imellem mel, sukker og fedtstof er cirka 1:1:1. Cupcakes er altså betydeligt federe end muffins, og resultatet bliver en let, luftig kage med en meget fin struktur.

I England går cupcakes under navnet, “fairy cakes”, men derudover er briterne og amerikanerne enige om ingredienser, blandingsforhold med videre. Fairy cakes er dog ofte mindre i størrelsen end cupcakes, ligesom de gerne pyntes med en knap så overdådig mængde frosting. 

Opskrifter på søde muffins

Drømmekagemuffins

Drømmekagemuffins


Chokolademuffins

Chokolademuffins med hvid chokolade ganache og blomster


Chokolademuffins med peanutkrokant

Chokolade muffins med peanutskrokant


Vaniljemuffins

Vanilje muffins


Gulerodsmuffins

Gulerodsmuffins


Sunde muffins

Sunde muffins


Hindbærmuffins

Hindbærmuffins


Kajkage muffins

Kajkage


Kokosmuffins

Kokosmuffins


Blåbærsmuffins med smuldredej

Blåbærmuffins med smuldredej


Citronmuffins

Citronmuffins med brændt marengs


Chokolademuffins

Chokolademuffins


Gulerodsmuffins

Gulerodsmuffins


Banan muffins

Bananmuffins


Blåbær muffins

Blåbær muffins


Chocolate chip muffins

Chocolate Chip Muffins


Chokolademuffins

Chokolade muffins


 

Opskrifter på madmuffins

Morgenmadsmuffins

Morgenmadsmuffins


English muffins

English Muffins


Æggemuffins

Æggemuffins


 

Opskrifter på cupcakes

Nutellacupcakes

Nutellacupcakes


Cupcakes med chokolade

Cupcakes med chokolade, karamel og brændt marengs


Chokolade cupcakes med chokoladefrosting

Chokolade cupcakes med chokolade frosting


Oreo cupcakes

Oreo cupcakes


Cupcakes med frosting

Cupcakes med frosting


Mørke cupcakes med frosting

Mørke cupcakes med frosting