Små, fine og indbydende ser de jo ud, som de står der og præsenterer sig, som regel i samlet flok.
Muffins og cupcakes ses til mange forskellige arrangementer og komsammener: Om det er venindehyggen, babyshoweret, barnedåben, konfirmationen, børnefødselsdagen, Halloween – eller bare fordi.
De små kager er nemme at lave i forskellige smage, farver, former og størrelser, hvorfor de nemt tilpasses en næsten hvilken som helst begivenhed. Og så er de jo smart portionsinddelt på forhånd.
Men hvad er en muffin egentlig? Hvad er en cupcake? Og er der overhovedet nogen forskel på de to, andet end at den ene bliver pyntet med et godt lag glasur og pynt?
De fleste af os danskere vil kalde både muffins og cupcakes for “kager”, og det er da også således, vi allerede har omtalt de to i denne artikel. For den ene af de to er det dog ikke altid den helt korrekte betegnelse – i hvert fald ikke ubetinget.
Muffinens oprindelse
Det er ikke så underligt, at vi danskere har en hang til at sætte muffins i kagekategorien. Da muffinen kom hertil, blev den nemlig ikke præsenteret på anden vis end som et sødt bagværk. I sit oprindelsesland var sagen dog en anden.
Amerikanske muffins
I Amerika er muffinen et bagværk, der blev udviklet i løbet af det 19. århundrede i Nordamerika. Da muffins – den såkaldte “amerikanske muffin” – kom til Danmark, havde den derfor allerede adskillige år på bagen.
De amerikanske muffins kom nemlig først til Danmark i slutningen af det 20. århundrende, og her steg det lille bagværk meget hurtigt i popularitet. Herhjemme blev den dog kun opfattet som et sødt bagværk.
I Amerika er muffins i øvrigt noget, der spises til morgenmad, og for amerikanerne er muffins ligeså almindelige i usødede udgaver, eksempelvis bagt med cornbread eller med ost, som de er i de sødede udgaver – eksempelvis den klassiske blueberry muffin (blåbærmuffins).
I England er muffins ligeledes noget, man spiser til morgenmad, om end briterne vil betegne muffins som noget helt andet end et sødt bagværk.
Engelske muffins
English muffins er et såkaldt flatbread, det vil sige et lille rundt, fladt og usødet bagværk, der først bages og derefter steges på en stegeplade. Ligesom amerikanerne spises den til morgenmad, men kan faktisk spores helt tilbage til det 18. århundrede.
Ikke mange danskere er bekendte med den engelske udgave af muffinen, og derfor vil vi også holde os til at beskrive de amerikanske muffins og hvordan de i grunden adskiller sig fra cupcakes. Cupcakes er nemlig ikke bare en muffin dekoreret med glasur.
Cupcakens oprindelse
Cupcaken blev første gang omtalt i 1828 i en amerikansk kogebog, om end man allerede i 1796 så en opskrift på en lille kage, der i dag ville gå under betegnelsen “cupcake”.
Cupcakes er en miniaturekage, der spises som dessert, og den er altid toppet af med et godt lag frosting og eventuelt kagepynt. Ægte cupcakes bages udelukkende i sødede udgaver og så har kagen desuden fået sit navn, da den oprindeligt blev bagt i små, individuelle keramikkopper (ramekin).
Forskellen på muffins og cupcakes
Muffins
Muffins er små, formbagte kager, der typisk bages i enten papir- eller teflonbelagte aluminiumsforme.
Basen for dejen kan være alle typer af mel samt sukker, mælk og et flydende fedtstof, typisk vegetabilsk olie. Dejen bliver tyk, og forholdet imellem mel, sukker og fedtstof er cirka 2-3:1:1.
Muffindejen hæver op til at bredde sig godt udover kageformen, således at den får den karakteristiske, runde muffintop. Bagningen foregår ved så høj varme, at toppen bliver let sprød, og krummen får gerne noget struktur i sig.
Muffins kan efterfølgende pyntes med flormelis, krymmel, glasur, frosting med videre. Her vil mange danskere sige, at muffinen er blevet til en cupcake, så snart den bare pyntes med glasur eller frosting.
En muffin med glasur eller frosting er dog ikke andet end, ja, en muffin med glasur eller frosting.
Cupcakes
Udover altid at være søde, bages cupcakes på en helt anden og meget tyndere dej: Basen er kagemel, en stor mængde sukker, ingen eller kun lidt mælk samt blødt smør. Dejen bliver lind, og forholdet imellem mel, sukker og fedtstof er cirka 1:1:1. Cupcakes er altså betydeligt federe end muffins, og resultatet bliver en let, luftig kage med en meget fin struktur.
I England går cupcakes under navnet, “fairy cakes”, men derudover er briterne og amerikanerne enige om ingredienser, blandingsforhold med videre. Fairy cakes er dog ofte mindre i størrelsen end cupcakes, ligesom de gerne pyntes med en knap så overdådig mængde frosting.
Opskrifter på søde muffins
Chokolademuffins med peanutkrokant
Opskrifter på madmuffins
Opskrifter på cupcakes
Chokolade cupcakes med chokoladefrosting