Burgeren er et allemandseje. Bollen med bøf minder i sig selv meget om en sandwich, hvorfor den sommetider også kan gå under navnet bøfsandwich (eller hamburger), men skiller sig ud ved at være holdt i sin runde form og også gerne have lidt mere ”snask” og lækkerhed til sig. Derfor er burgeren elsket af alle. Så hvad end du blot skal lave en madpakke til dine børn eller servere aftensmad for dine gæster, så går du aldrig galt i byen med en god burger.
Læs med i denne artikel, og bliv klogere på den lækre spise, der med sikkerhed vil imponere din familie såvel som gæster.
Hvad er en burger?
En burger er typisk en blød bolle med en bøf af hakket oksekød indeni. Hertil kommer gerne syltede agurker, tomater, ketchup og et stykke sprødt salat. Burgeren blev populær i Danmark i 1980’erne og er lige siden blev spist flittigt af danskerne på fast-food-restauranterne og i hjemmet. I begyndelsen var det dog den ”danske” version bøfsandwichen, der var mest populær. Idag er der ingen grænser for, hvad en burger kan indeholde.
Hvor stammer burgeren fra?
Burgeren stammer ikke overraskende fra USA, hvor den oftest går under navnet hamburger. Hamburger er også det, der på de danske fastfood-restauranter betegner en almindelig burger med en bøf lavet af hakket oksekød. På trods af ordet ham i hamburger, har dette ikke nogen forbindelse til skinke, som er den engelske oversættelse af ordet ham. I stedet er der bred enighed om, at navnet stammer fra den tyske by Hamburg.
Se en teaser til vores video hvor vi laver burgerbollen her:
I GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her.
Hvilke burgere findes der?
Burgere er som sagt meget populære, og af samme grund eksisterer der i dag et utal af forskellige slags burgere. Her er blot en kort liste over nogle af de forskellige udgaver, man kan finde rundt omkring på de danske restauranter og ikke mindst selv lave derhjemme med familien:
- Hamburger: Den helt klassiske burger med en bøf, syltet agurk, dressing og ketchup. Serveres blandt andet på fastfood-restauranter så som McDonald’s og Burger King.
- Cheeseburger: Den klassiske burger serveret med et eller flere lag af skiveost, der smelter ned over den varme bøf.
- Baconburgere: Vil man gerne have lidt ekstra af alt det gode, så er en baconburger perfekt. Den kommer gerne med et par skiver af bacon og ost inden i.
- Vegetar- og veganerburgere: Til vegetarer og veganere findes der gode alternativer til den velkendte hakkebøf. Du kan blandt andet få bøffer, der er lavet af rodfrugter eller bønner.
Hvilke slags boller er der?
Bollen spiller sammen med bøffen hovedparten i burgeren. Vil du servere burgere for dine gæster, så kan du score lidt ekstra point ved at lave nogle luftige, lækre boller til burgeren. Brødet er, sammen med fyldet, et af de steder, hvor du kan være kreativ og give din burger et personligt touch.
- Almindelige burgerboller: I Danmark er de mest almindelige burgerboller hvide hvedebrød med sesamfrø drysset ovenpå.
- Briocheboller: Briochebollen minder meget om den almindelige burgerbolle, men den er lavet på en anderledes måde, og der er gerne tilsat en del mere smør. Dette gør disse boller mere luftige og bløde end de almindelige.
- Grovboller: De grove boller er gerne lavet på rugmel frem for hvedemel og er dermed et sundere alternativ til de hvide boller og til briochebollerne.
Hvad skal der være i en burger?
Foruden bøffen og bollen er der flere vigtige ingredienser, som giver burgeren dens lækre og sprøde smag. Det handler meget om smag og behag, hvilket gør burgeren til en favorit blandt mange. Du kan nemt skifte nogle af de klassiske ingredienser ud, og på den måde give din burger et andet udtryk. Prøv for eksempel at bytte salaten ud med hakket spidskål eller hvidkål, eller tilføj dine egne syltede løg til burgeren.
Den klassiske burger indeholder typisk:
- Pickles eller syltede agurker
- Tomat
- En sprød salat
- Ketchup
- Burgerdressing
- Bacon
- Ost
- Løg
Hvorfor elsker alle burgere?
Burgeren er en smagsbombe af salt, sukker og fedt, som går lige i hjertet og i maven. Det er selvsagt ikke en spise, man bør mæske sig i hver eneste dag, men burgeren rammer alle de rigtige smagsløg, og derfor er den hamrende populær.
Dertil er den let at lave, let at spise, og så er der plads til, at man selv kan være kreativ, når man sammensætter indholdet af sin egen burger. Prøv for eksempel at stil mange forskellige ting på bordet, så dine gæster eller blot din familie selv kan sammensætte deres perfekte burgere – en såkaldt byg-selv-burger.
Burgerboller opskrifter
Burgerbollen er det halve af oplevelsen, når du sætter tænderne i en lækker, hjemmelavet burger. Derfor kan vi til enhver tid anbefale, at du giver dig i kast med at lave dem selv. Hvad end du er til bløde, luftige, grove eller måske helt glutenfrie burgerboller, så finder du opskrifterne her.
Opskrifter på burger med oksekød
Når man taler om burgere, vil de fleste gå efter en klassisk, velsmagende bøf af hakket oksekød. Det er den udgav, de fleste kender, fordi det typisk er sådan, en burger ser ud og smager. Du finder et væld af opskrifter på burgere med oksekød – både mere eller mindre klassisk alt efter indholdet, du vælger at supplere med.
Dressing til burgere
Opskrifter på burger uden oksekød
Selvom en burger typisk er med en bøf af oksekød, så er der rig mulighed for, at du kan prøve noget nyt med denne spise. Det gode ved burgeren er, at den er nem at tilpasse, så den får lige præcis det udtryk og den smag, som du er ude efter. Skifter du den klassiske bøf af oksekød ud med en sprød bøf af kylling eller et par skiver af flæskesteg og sprøde flæskesvær, så får du pludselig en hel anden oplevelse.
Bøfsandwich opskrifter
Bøfsandwichen er en dansk opfindelse, som emmer af alt det, vi danskere typisk betegner som god, klassisk madlavning. Det vil sige smagfuld, brun sovs, bløde løg og en bøf af hakket oksekød. Selvom bøfsandwichen er en klassiker, så kan den laves på forskellige måder. Herunder finder du opskrifter på bøfsandwich.
Pulled burgere opskrifter
Pulled burgeren er en anderledes form for burger, der typisk består af færre ingredienser – men stadig med smæk på smagen og den gode burgeroplevelse. Kødet, som både kan være svinekød eller kylling, langtidsteges i en smagfuld krydderiblanding, hvilket gør det mørt og lækkert.
Dessert burgere
Burgere hører typisk til i det salte køkken men kan også snige sig over i dessertverdenen. En dessertburger er atypisk, fordi den ligner en almindelig burger, men når du sætter tænderne i den, er det en helt anden oplevelse. Giv dine gæster, familie eller venner en sjov og anderledes dessertoplevelse med denne burger.