ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt du skal vide om burgeren

REDAKTION | 14. marts 2019

Burgeren er et allemandseje. Bollen med bøf minder i sig selv meget om en sandwich, hvorfor den sommetider også kan gå under navnet bøfsandwich (eller hamburger), men skiller sig ud ved at være holdt i sin runde form og også gerne have lidt mere ”snask” og lækkerhed til sig. Derfor er burgeren elsket af alle. Så hvad end du blot skal lave en madpakke til dine børn eller servere aftensmad for dine gæster, så går du aldrig galt i byen med en god burger.

Læs med i denne artikel, og bliv klogere på den lækre spise, der med sikkerhed vil imponere din familie såvel som gæster.

Hvad er en burger?

En burger er typisk en blød bolle med en bøf af hakket oksekød indeni. Hertil kommer gerne syltede agurker, tomater, ketchup og et stykke sprødt salat. Burgeren blev populær i Danmark i 1980’erne og er lige siden blev spist flittigt af danskerne på fast-food-restauranterne og i hjemmet. I begyndelsen var det dog den ”danske” version bøfsandwichen, der var mest populær. Idag er der ingen grænser for, hvad en burger kan indeholde.

Hvor stammer burgeren fra?

Burgeren stammer ikke overraskende fra USA, hvor den oftest går under navnet hamburger. Hamburger er også det, der på de danske fastfood-restauranter betegner en almindelig burger med en bøf lavet af hakket oksekød. På trods af ordet ham i hamburger, har dette ikke nogen forbindelse til skinke, som er den engelske oversættelse af ordet ham. I stedet er der bred enighed om, at navnet stammer fra den tyske by Hamburg.


Se en teaser til vores video hvor vi laver burgerbollen her:

I GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her.


Hvilke burgere findes der?

Burgere er som sagt meget populære, og af samme grund eksisterer der i dag et utal af forskellige slags burgere. Her er blot en kort liste over nogle af de forskellige udgaver, man kan finde rundt omkring på de danske restauranter og ikke mindst selv lave derhjemme med familien:

 • Hamburger: Den helt klassiske burger med en bøf, syltet agurk, dressing og ketchup. Serveres blandt andet på fastfood-restauranter så som McDonald’s og Burger King.
 • Cheeseburger: Den klassiske burger serveret med et eller flere lag af skiveost, der smelter ned over den varme bøf.
 • Baconburgere: Vil man gerne have lidt ekstra af alt det gode, så er en baconburger perfekt. Den kommer gerne med et par skiver af bacon og ost inden i.
 • Vegetar- og veganerburgere: Til vegetarer og veganere findes der gode alternativer til den velkendte hakkebøf. Du kan blandt andet få bøffer, der er lavet af rodfrugter eller bønner.

Hvilke slags boller er der?

Bollen spiller sammen med bøffen hovedparten i burgeren. Vil du servere burgere for dine gæster, så kan du score lidt ekstra point ved at lave nogle luftige, lækre boller til burgeren. Brødet er, sammen med fyldet, et af de steder, hvor du kan være kreativ og give din burger et personligt touch.

 • Almindelige burgerboller: I Danmark er de mest almindelige burgerboller hvide hvedebrød med sesamfrø drysset ovenpå.
 • Briocheboller: Briochebollen minder meget om den almindelige burgerbolle, men den er lavet på en anderledes måde, og der er gerne tilsat en del mere smør. Dette gør disse boller mere luftige og bløde end de almindelige.
 • Grovboller: De grove boller er gerne lavet på rugmel frem for hvedemel og er dermed et sundere alternativ til de hvide boller og til briochebollerne.

Hvad skal der være i en burger?

Foruden bøffen og bollen er der flere vigtige ingredienser, som giver burgeren dens lækre og sprøde smag. Det handler meget om smag og behag, hvilket gør burgeren til en favorit blandt mange. Du kan nemt skifte nogle af de klassiske ingredienser ud, og på den måde give din burger et andet udtryk. Prøv for eksempel at bytte salaten ud med hakket spidskål eller hvidkål, eller tilføj dine egne syltede løg til burgeren.

Den klassiske burger indeholder typisk:

 • Pickles eller syltede agurker
 • Tomat
 • En sprød salat
 • Ketchup
 • Burgerdressing
 • Bacon
 • Ost
 • Løg

Hvorfor elsker alle burgere?

Burgeren er en smagsbombe af salt, sukker og fedt, som går lige i hjertet og i maven. Det er selvsagt ikke en spise, man bør mæske sig i hver eneste dag, men burgeren rammer alle de rigtige smagsløg, og derfor er den hamrende populær.

Dertil er den let at lave, let at spise, og så er der plads til, at man selv kan være kreativ, når man sammensætter indholdet af sin egen burger. Prøv for eksempel at stil mange forskellige ting på bordet, så dine gæster eller blot din familie selv kan sammensætte deres perfekte burgere – en såkaldt byg-selv-burger.

Burgerboller opskrifter

Burgerbollen er det halve af oplevelsen, når du sætter tænderne i en lækker, hjemmelavet burger. Derfor kan vi til enhver tid anbefale, at du giver dig i kast med at lave dem selv. Hvad end du er til bløde, luftige, grove eller måske helt glutenfrie burgerboller, så finder du opskrifterne her.

Brioche burgerboller
Lækre hjemmelavede brioche burgerboller
Læs opskriften her
Brioche burgerboller med fuldkorn
Læs opskriften her
Nemme og lækre hjemmelavede burgerboller
Læs opskriften her
Burger boller
Læs opskriften her
Burger boller
Læs opskriften her
Pretzel Burgerboller
Læs opskriften her
Sorte burgerboller
Læs opskriften her
Fuldkornsburgerboller
Læs opskriften her
Glutenfri burgerboller
Læs opskriften her

Opskrifter på burger med oksekød

Når man taler om burgere, vil de fleste gå efter en klassisk, velsmagende bøf af hakket oksekød. Det er den udgav, de fleste kender, fordi det typisk er sådan, en burger ser ud og smager. Du finder et væld af opskrifter på burgere med oksekød – både mere eller mindre klassisk alt efter indholdet, du vælger at supplere med.

Gourmet burger
Læs opskriften her
Cheeseburger
En hurtig hverdagsklassiker
Læs opskriften her
Cheeseburger
med lynsyltede løg, agurk og persille
Læs opskriften her
Brisket burger
Læs opskriften her
Bacon cheese burger
Læs opskriften her
Hjemmelavet Burger Shack Burger
Læs opskriften her
Burger med trøffelmayo
Læs opskriften her
Burger
Grillet bøf af krogmodnet/dryaged oksekød
Læs opskriften her
Hjemmelavet Gastro Burger
Briocheburgerboller med dryaged oksekød, råsyltet kål, bacon og cheddarost
Læs opskriften her
Sort Burger (Halloween Burger)
Læs opskriften her
Hjemmelavet Big Mac
Læs opskriften her
Roethlis sliders
Super lækre små burgere
Læs opskriften her
Roethlisburger Slider Edition
Verdens bedste burger - som slider!
Læs opskriften her

Dressing til burgere

Hjemmelavet burgerdressing
Læs opskriften her
Hjemmelavet burger dressing
Læs opskriften her
Hjemmelavet Heinz ketchup
Læs opskriften her

Opskrifter på burger uden oksekød

Selvom en burger typisk er med en bøf af oksekød, så er der rig mulighed for, at du kan prøve noget nyt med denne spise. Det gode ved burgeren er, at den er nem at tilpasse, så den får lige præcis det udtryk og den smag, som du er ude efter. Skifter du den klassiske bøf af oksekød ud med en sprød bøf af kylling eller et par skiver af flæskesteg og sprøde flæskesvær, så får du pludselig en hel anden oplevelse.

Lammeburger på grill
Serveret med sprøde kartofler og dressing
Læs opskriften her
Glutenfri lammeburger
Læs opskriften her
Sous Vide Fried Chicken Bacon Burger
Lækker og saftig burger med fried chicken, bacon, syltede rødløg, chili mayonnaise, jalapenos, sweet chili sauce og onion rings.
Læs opskriften her
Fried chicken burger
Læs opskriften her
Falafel Burger
Lækre og sprøde kikærtebøffer
Læs opskriften her
Næsten vegetarburger
Læs opskriften her
Vegetarburger med portobello og kikærtebøf
Læs opskriften her
Juleburger med andeconfit
Læs opskriften her
Flæskestegssandwich
Læs opskriften her
Flæskestegssandwich
Få bugt med lækre rester og nyd et lækkert måltid i samme ombæring - så bliver det ikke bedre!
Læs opskriften her
Flæskestegssandwich
Frikadellesandwich
Læs opskriften her
Vegansk grillet burger
Læs opskriften her
Vegansk Bøfsandwich
Læs opskriften her
Portobello Burger
Læs opskriften her

Bøfsandwich opskrifter

Bøfsandwichen er en dansk opfindelse, som emmer af alt det, vi danskere typisk betegner som god, klassisk madlavning. Det vil sige smagfuld, brun sovs, bløde løg og en bøf af hakket oksekød. Selvom bøfsandwichen er en klassiker, så kan den laves på forskellige måder. Herunder finder du opskrifter på bøfsandwich.

Verdens bedste bøfsandwich
Jesper Græm fra Rasses Skovpølsers udgave
Læs opskriften her
Sous Vide Bøfsandwich
Med krogmodnet AAA Sashi kød
Læs opskriften her
Klassisk bøfsandwich
Læs opskriften her
Bøfsandwich
Læs opskriften her

Pulled burgere opskrifter

Pulled burgeren er en anderledes form for burger, der typisk består af færre ingredienser – men stadig med smæk på smagen og den gode burgeroplevelse. Kødet, som både kan være svinekød eller kylling, langtidsteges i en smagfuld krydderiblanding, hvilket gør det mørt og lækkert.

Pulled Pork Burger
Læs opskriften her
Sous Vide Pulled Pork Burger
Så mørt, at man skulle tror det var løgn
Læs opskriften her
Sweet & Smoky Pulled Pork
Læs opskriften her
Nem og lækker Pulled Chicken Burger
Læs opskriften her
Pulled Chicken Burger
Læs opskriften her
Pulled-Chicken-Burger

Dessert burgere

Burgere hører typisk til i det salte køkken men kan også snige sig over i dessertverdenen. En dessertburger er atypisk, fordi den ligner en almindelig burger, men når du sætter tænderne i den, er det en helt anden oplevelse. Giv dine gæster, familie eller venner en sjov og anderledes dessertoplevelse med denne burger.

Dessert mini burgere
Læs opskriften her
Dessert Mini Burgere
Læs opskriften her