Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hvad kan du bruge en dehydrator til i dit køkken?

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

2. oktober 2018

Mangler du et instrument i dit køkken, som du kan bruge til at eksperimentere endnu mere med din madlavning – og samtidig reducere madspild? Sådan et instrument er en dehydrator. Bliv klogere her – men læser du videre, får du med stor sandsynlighed lyst til at købe en dehydrator til dit eget køkken. Nu er du advaret!

Hvad er en dehydrator?

Det er en maskine med bakker, hvor du kan indstille temperaturen til mellem 35 og 70 grader. Den har en effektiv blæser der sørger for at dine råvarer udsættes for en jævn varme.

En dehydrator anvendes til at tørre alt fra frugt og grønt til kød og brød, og den er et effektivt redskab i køkkenet, når du lege med smag og konsistens. Brug den til at eksperimentere med din madlavning, lave dine egne frugtsnacks eller tilsætte ekstra smag til dine gryderetter.

Dehydrer f.eks. de svampe, du samler i skoven, så du kan bruge dem på et senere tidspunkt. Du kan også tænde for dehydratoren og lave dine helt egne krydderier ved at dehydrere krydderurter eller chilifrugter.

Den gode smag fra de emner, du dehydrerer, besvares og bliver i mange tilfælde lidt mere koncentreret. Du bevarer også både vitaminer og mineraler ved dehydrering.

Multifunktionel og fleksibel

En dehydrator kan fås i flere forskellige størrelser og bruges til flere forskellige formål i køkkenet. Du kan f.eks. lave:

●    Sprøde knækbrød
●    Ekstra chewy beef jerky
●    Lækre frugtsnacks
●    Tørrede svampe

Og når du gør det selv, sparer du også penge. Især tørret frugt kan koste en formue, når du køber det i supermarkedet.

Dehydratoren optager desuden ikke meget plads, og du kan derfor sagtens have den stående fremme på køkkenbordet. Så er den også lige til at gå til, når du får lyst til at dehydrere noget.

Minimer madspild i dit køkken

Vil du gerne have endnu mere ud af den friske frugt, du køber eller selv plukker i haven? Det hele kan jo ikke blive til kager og grød. Med en dehydrator kan du tørre frugt til lækre og forholdsvis sunde snacks.

Du kan også bruge tørret frugt og andre råvarer til eksempelvis at pifte din gin-tonic op. Grapefrugt, blodappelsin, bær eller fx agurk er blot nogle af de elementer, som bidrager med både noget dekorativt og smagfuldt til din favoritdrink.

Med en dehydrator slipper du på den måde også for lidt af den dårlige samvittighed ved at smide mad ud. Og de spildte penge ikke mindst. Du kan jo selv regne på, hvor hurtigt din dehydrator er tjent ind igen …

Opskrifter med dehydrering

Dehydrerede kakaobrud
Læs opskriften her
Vegansk citronfromage
Serveret med soft marengs og dehyderet lakridsbrud
Læs opskriften her
Tørrede bananer
Læs opskriften her
Tørrede æbler
Læs opskriften her
Den perfekte bacon?
En ægte baconentusiasts bedste fif. Tilberedningsmetoden jeg aldrig havde overvejet. Er jagten på den perfekte bacon slut? Læs med her og bliv klogere!
Læs opskriften her
Hjemmelavet løgpulver
Læs opskriften her
Hjemmelavet tomatpulver
Læs opskriften her
Tørrede citrusfrugter
Læs opskriften her
Tørrede appelsiner
Læs opskriften her

Der er et hav af muligheder for indkøb af dehydratorer: Bl.a. hos SousVide.dk.