ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt du skal vide om madtærter

REDAKTION | 14. november 2019

Tærter er en populær spise i de danske hjem – madtærter i særdeleshed.

Årsagen skal formentlig findes i, at det er en utroligt nem ret at lave: Den tager ikke ret lang tid, og du kan putte mere eller mindre alle slags grøntsager og kød i tærterne. Det er således en god ”tøm-køleskabet”-ret, så du undgår madspild, og så er det i øvrigt relativt billig aftensmad.

Endeligt er ungerne vilde med tærterne, og det er under alle omstændigheder nemt at lave en børnevenlig udgave af madtærten.

Hvad er en madtærte?

Ja, en tærte er jo et bagværk, der helt basalt består af en bund af enten mørdej, fuldkornsdej eller dej af almindeligt hvedemel. Derudover har tærten det fyld, man helt selv vælger.

I modsætning til den såkaldte pie, har en tærte ikke et låg af dej, idet den i stedet er helt åben med frit udsyn til fyldet.

Der findes både madtærter og desserttærter/kagetærter: Desserttærten har en bund, typisk af sød mørdej, og fyldet består oftest af frugt samt diverse nødder, chokolade, nougat eller blandinger af alle disse elementer. Rabarbertærte 

Madtærten, derimod, har en tærtebund af usødet dej, og den har typisk et fyld af diverse grøntsager, kød og ost, der altsammen blandes sammen med en æggemasse bestående af æg og mælk.

Madtærtens “usunde” image

Madtærter var exceptionelt populære rundt omkring i de danske hjem tilbage i 1980’erne. Her kunne du knap møve dig frem for mængden af madtærter.

Her var fransk quiche med skinke og ost meget populært, ligesom den klassiske løg- og porretærte på en bund af fedtet mørdej var et stort hit. Der fandtes snart intet sammenskudsgilde uden diverse hjemmebagte tærter fra de ambitiøse og overskudsagtige mødre.

Det er forståeligt nok, at madtærten længe bevarede sit image som et mindre sundt – om end lækkert – aftensmåltid.

Efter et par år kørte danskerne da også lidt trætte i de mange tærter, og madtærten blev efterfølgende et ganske sjældent syn på middagsbordet. I adskillige år herefter, måtte madtærten stå model til flere rynkede næser og skuffede børn eller gæster.

Madtærten har ikke destomindre oplevet et massivt comeback i de seneste par år – dog denne gang i noget sundere varianter.

Nye varianter af madtærten

Hvor 1980’ernes madtærter som regel havde en bund af fed mørdej, vil du i dag typisk finde madtærter med en grov tærtebund bestående af vand, hvede- og/eller fuldkornsmel, en smule fedtstof og salt – og intet andet. Sommetider tilføjes et æg til dejen.

Derudover laves mange madtærter i dag primært med en overvægt af grønsager og ingen – eller meget lidt – ost. Æggemassen suppleres eller erstattes desuden indimellem med hytteost. På denne måde kan tærten ufortrødent betragtes som sund hverdagsmad.

I dag holder de færreste sig til et meget snævert repertoire af madtærter. Med et øget fokus på blandt andet Stop-Madspild og at spise efter sæsonens råvarer, optræder madtærten pludselig i en yderst mangfoldig række udgaver. Det er absolut blevet populært at sætte sit eget, personlige præg på sine tærter, for eksempel i smarte og lækre “tøm køleskabet-tærter”.

Der er dog visse udgaver, der gang på gang viser sig særligt populære blandt både børn og voksne.

Porrer har fortsat deres berettigelse i tærterne, om end de gerne suppleres med flere ingredienser end løg alene. Porre-bacontærte går man sjældent galt i byen med.

Også kartoffeltærte og broccolitærte, begge gerne med bacon, laksetærte med eksempelvis spinat, kyllingetærte eller tærte med pulled pork er alle gode bud på tærter, der plejer at falde i god jord hos de fleste.

En sidste – dog ikke nær så kendt – variant af tærten er galette: En flad “freestyle-agtig” tærte med fransk oprindelse, og som bages helt uden form – dejen foldes blot indover siderne af fyldet. Bunden laves typisk med boghvedemel, og med eksempelvis skinke og gedeost er dette et rigtig godt bud på en madtærte, der har masser af kraftig røget smag i et lækkert blødt fyld. VI har faktisk en opskrift på galette, dog i en dessertudgave.

Til de mindste kan du med fordel prøve holde det ganske simpelt ved eksempelvis at mikse skinkestrimler, ost og en smule kogt pasta i tærtefadet. Det er en sikker vinder hver gang.

Og så er tærte også en fremragende idé til frokosten eller madpakken, hvis der skulle være noget tilovers bagefter.

Opskrifter på madtærter


Laksetærte

Laksetærte


Pulled pork tærte

Pulled pork tærte


Tomattærte med mozzarella

Tomattærte med mozzarella


Porre Bacon Tærte

Porre bacon tærte


Tøm køleskabet tærte

Tøm køleskabet tærte


Porretærte med bacon og champignon

Porretærte med bacon og champignon


Grøntsagstærte uden gluten

Glutenfri grøntsagstærte


Squashtærte

Squashtærte


Kyllinge/broccolitærte

Broccolitærte med kylling


Svampetærte

Svampetærte


Kåltærte med æbler og bacon

Kåltærte med æbler og bacon