Den danske højsommer er over os. Det siger kalenderen om ikke andet. Og sommer er lig med lange lyse og lune aftener med grill, god mad og vin ude under åben himmel.
Et ældre dansk navn for lys er ‘skær’, hvorfor det danske navn for juni førhen var ‘Skærsommermåned’, men dertil er juni måned opkaldt efter Juno: Gudinden, der ifølge romersk mytologi forbindes med kærlighed og ægteskab.
Hvis der er noget, vi personligt har masser af kærlighed til i juni, så er det de mange nye råvarer, den danske natur byder på i denne måned.
Hvorfor spise sæsonråvarer?
Måske du allerede har for vane at gå efter sæsonråvarer, måske det stadig er et relativt nyt koncept for dig.
Uanset hvad incitamentet er for dig, så ved du sikkert, at der er flere forskellige fordele ved at gå specifikt efter de råvarer, der er i sæson netop nu.
Udover at være billigere, så smager de også bare bedre. Dertil er det ganske miljøvenligt at spise så lokalt som overhovedet muligt, og så er du jo også med til at støtte de danske producenter.
Hvad er i sæson i juni måned?
De fleste af juni måneds råvarer har en temmelig kort sæson. Det er også derfor, de fleste råvarerne på listen i høj grad forbindes med rigtig dansk sommer – såsom danske ærter, jordbær og hyldeblomst.
Derudover skal vi blandt andet spise store mængder grillet makrel, nye danske kartofler med persille og lækre sprøde gulerødder, spidskål og radiser.
Herunder har vi samlet vores ti af vores junifavoritter, og vi har selvfølgelig suppleret med masser af inspiration og anvendelsesmuligheder – og en lille sjov anekdote eller to undervejs.
Hyldeblomst
“Hvor hylden ej vil gro, kan ingen mennesker bo”
Dette er vores hyldest til hyld: De store buske eller små træer, der pryder flere vejgrøfter, haver og skovbryn, og som i denne måned står i fuld flor med deres smukke, gulligthvide skærmblomster!
Vidste du, at hyld egentlig er giftig? Det er kun blomster og bær, der kan spises, og bærrene må aldrig spises rå, men skal altid have et opkog først.
Hyld blev i gamle dage anvendt medicinsk, idet afkog fra hyldeblomsterne efter sigende skulle have en sveddrivende og feberdæmpende effekt. Dertil skulle hyldebærrende hjælpe mod forkølelse og influenza. Måske du selv har fået serveret hyldebærsuppe som barn for at nedkæmpe en forkølelse?
Ifølge nordisk mytologi boede gudinden, Freja, i hylden, og man måtte derfor ikke fælde hyld uden først at bede Freja, også kaldt Hyldemor, om tilladelse først.
Vi vil altid anbefale, at du undgår at plukke hyldeblomster fra træer / buske, der vokser tæt ved trafikerede veje. Dertil er det en god idé kun at plukke blomsterne i solskin, hvor de er helt “åbne” og tørre.
Hvordan kan du anvende hyldeblomst?
Du kommer næppe udenom hyldeblomstsaft, men derudover kan du også bruge hyldeblomst til blandt andet te og pandekager.
- Hyldeblomstte: Sæt en lille klase friske blomster i en kop med stilken opad og hæld kogende vand over. Efter fem minutter har teen trukket færdig, og herefter kan du vælge at smage den til med sukker og friskpresset. Hvis du tørrer blomsterne, kan du lave dejlig hyldeblomstte resten af året!
- Hyldeblomstpandekager: Vi ved ikke helt, om vi skal kalde dem pandekager, eller om de måske nærmere skal kaldes “fritterede hyldeblomster” eller “hyldefritter”. Blomsterklaserne dyppes i pandekagedej, hvorefter de frituresteges. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir og servér de varme hyldefritter drysset med flormelis samt solbærsyltetøj til at dyppe i.
- Hyldeblomstcocktail: Bland én del hyldeblomstsaft med én del gin og én del vermouth. Smag til med limesaft og servér i cocktailglas.
- Grillkrydderi: Hyldeblomsternes sødme passer rigtig godt til svinekød i særdeleshed. Tør hyldeblomsterne og pulverisér dem eventuelt, så de er nemme at drysse udover kødet.
Flere opskrifter med hyldeblomst
Stikkelsbær
Stikkelsbær er virkelig underrepræsenteret i de danske køkkener, men det kan vi forhåbentlig ændre lidt på.
Stikkelsbærbusken er en op til halvanden meter høj busk, der er i familie med solbær og ribs. Busken har torne og dyrkes udelukkende for sine bær. Dertil vokser den vildt, blandt andet i flere skove, så det er bare med at komme i gang med at plukke.
Stikkelsbær kan variere fra helt runde til mere aflange i det, og overfladen kan enten være glat eller lidt lodden. Også farven kan variere fra grøn til gul til rød. De grønne. umodne stikkelsbær er meget sure, hvorimod de bliver sødere, efterhånden som de modnes. Kernerne er dog ligeledes større i de modne bær.
Har du brug for et lille afbræk fra sæsonens mange rabarber, er stikkelsbær et super alternativ.
Hvordan kan du anvende stikkelsbær?
Du kan sagtens spise bærrene direkte fra busken, men derudover anvendes stikkelsbær primært til marmelade og kompot samt i diverse desserter.
Står den på marmelade eller kompot, kan det virke fristende at bruge de sødere og modne bær. Du skal dog du altid bruge umodne stikkelsbær, da disse indeholder mere pektin. Pektin er en type fiber, der bruges som et naturligt og vegansk geleringsmiddel. Pektin gør i øvrigt, at frugten – og dermed marmeladen – ikke bliver mørk. Indholdet af pektin i frugt har altså stor betydning for det færdige resultat. Både citroner og æbler har for eksempel et højt indhold af pektin.
Du kan eksempelvis bruge stikkelsbærkompot til at lave en skøn sommerlig trifli. Lad dig gerne inspirere af denne klassiske rabarbertrifli med crumble og flødeskumeller denne svesketrifli med sprød rugbrødscrumble
Du kan også servere kompotten til flødeis, ovenpå pavlova, i lagkager eller serveret til ost, kylling og fisk.
Stikkelsbær kan holde sig i 3 – 4 dage i køleskabet. De er også fryseegnede.
Opskrifter med stikkelsbær
Makrel
Du milde makrel, så skal der lækker, fed fisk på tallerkenen!
Du kender den fra dåse, enten mere eller mindre maltrakteret til uigenkendelighed eller i forholdsvis reelle fileter indhyllet i tomatsauce. Du har sandsynligvis under alle omstændigheder indtaget adskillige rugbrødsmadder med makrel i tomat gennem tiden.
Ofte, når der skal fisk på bordet, tyer vi enten til dåseversionen eller den, der findes i supermarkedets fryse- eller kølefisk. Der er dog meget at hente på smagsoplevelsen ved at aflægge den lokale fiskemand et besøg.
I slutningen af juni valfarter store stimer af makrel ind over grænsen til de danske farvande, hvor de bliver indtil efteråret.
Vestkysten er de første til at fange makrellerne, men som stimerne bevæger sig længere østpå og om mod Kattegat, får både Østjylland, Sjælland og øerne også glæde af de friskfangede makreller senere på sommeren.
Makrellen er mørk og fed i sit kød, og smagen, der kan beskrives som fyldig og let krydret, er sin helt ege. Makrel er desuden den fisk, der indeholder mest af den gode, sunde fiskeolie.
Hvordan tilbereder man makrel?
Hel, frisk makrel bliver særligt himmelsk, når den røges eller skindsteges, -bages eller -grilles, men den kan tilberedes på mange måder.
Skal makrellen på grillen, kan du for eksempel fylde bugen med friske citronskiver. Den fede fisk kan snildt serveres uden det store tilbehør, men blot balanceret med lidt syre og friske krydderurter, lidt brød og en grøn salat.
Er vejret imidlertid ikke til grill, kan du smide den hele makrel på en rygende varm grillpande i 4 minutter på hver side eller servere den som pandestegte fileter med knuste kartofler, lynsyltede rødbeder og kapers.
Ja, selvfølgelig kan du også give det et tur i dit sous vide vandbad. Det har vi en opskrift på her.
Flere opskrifter med makrel
Sild
“Vi har rejst, men nu er vi kommet tilbage.
Der var noget, vi savned’, som ka’ gøre en dansker vild.
Det er ikke øl, flæskesteg eller kage.
Det’ simpelthen de danske sild.”
Således synger Shu-bi-dua, og selvom der muligvis ikke refereres til den slags sild, de fleste af os vil servere for vores gæster, så er fisk altså slet ik’ så ring’ endda – specielt ikke hvis du spørger de folkekære Minna og Gunnar, der bragede udover danskernes TV-skærme tilbage i 1997.
Minna og Gunnar lærte os dog ikke alene, at fisk ikk’ er så ring’ endda. De påstod derudover, at “det er der ingen ben i” – men det er der jo!
Og det er muligvis én af årsagerne til, at vi danskere er forbeholdne overfor at få mere fisk ind i hverdagen.
Det er dog synd og skam.
Fisk er nemlig en forrygende spise. Danmark er i øvrigt én af Europas allerstørste fiskenationer. At spise af vores eget undersøiske spisekammer er derfor med til at støtte op om de danske fiskere, producenter og leverandører.
Silden har hjemme i Østersøen, Nordsøen og den nordlige del af Atlanterhavet, og da sildebestanden i farvandene er høj, skal vi bestemt ikke holde os tilbage.
Sild er proppet med D-vitamin, som vores kroppe hungrer efter i de mørke måneder. Derudover hører silden til blandt de fede fisk med et højt indhold af de gode omega-3 fedtsyrer.
Vil du vide mere om fisk generelt, samt se endnu flere lækre fiskeopskrifter, kan du finde mere her.
Hvordan kan du anvende sild?
Når man hører ordet sild, er det svært ikke også at tænke på enten den røgede, bornholmske specialitet, Sol Over Gudhjem, eller den marinerede eller stegte udgave på julefrokostbordet.
Denne skønne spisefisk kan dog meget andet end at blive nydt på Solskinsøen eller i julemåneden.
Silden er også skøn enten grillet, dampet eller ovnbagt. Prøv for eksempel at komme den i ovnen, pakket ind i bagepapir med dild og citron.
Servér silden med kartofler, lidt bagte tomater og en frisk grøn salat. Æggeblommer, eksempelvis tørrede eller både røgede og salttørrede, giver også et fantastisk modspil til den milde, fede sild.
Du kan også tilberede silden i sous vide og servere den på en skive hjemmebagt rugbrød med en friteret æggebomme og lidt karrydressing. Se blot denne opskrift.
Sildens høje fedtindhold betyder i øvrigt, at fersk sild harskner hurtigt. Alt afhængigt af sildens friskhed, har ferske sild derfor en forholdsvis kort holdbarhed.
Sikr dig, at sildens skæl er friske og blanke, at gællerne er mørkerøde og at fisken lugter frisk af hav. Finder du silden udskåret til filet, skal du ligeledes sikre dig, at de ingen misfarvninger har, men er ensfarvede, samt at de har en god lugt.
Vi anbefaler i udgangspunktet, at sild tilberedes samme dag, som den er indkøbt.
Du kan også vælge at fryse den ned, såfremt det sker straks efter indkøb. På frost kan silden holde sig i 2 – 3 måneder.
Flere opskrifter med sild
Kartofler
De fleste af os kan forholde os til den kæmpe fornøjelse, der er ved at sætte tænderne i nye danske kartofler. Vidste du, at nye kartofler er umodne, og at de “gamle” kartofler, vi spiser om vinteren, er modne?
Nye kartofler er mere faste i konsistensen, fordi de indeholder mindre stivelse og mere væske end de gamle, og så indeholder de desuden betydeligt mere C-vitamin.
Hvordan kan du anvende kartofler?
Nye kartofler kræver minimal forarbejdning og skal blot skrubbes let inden tilberedning – det er vel nærmest blasfemisk at skrælle en ny kartoffel. De er ideelle til enten at blive dampet eller letkogt i vand tilsat masser af friske krydderurter som løvstikke, timian eller persille, og så er de helt fortræffelige i en skøn, let kartoffelsalat. Vi synes faktisk, nye kartofler er så velsmagende, at de kan sagtens kan spises for sig selv.
Vil du vide mere om kartofler? I denne artikel finder du alt, du skal vide om den folkekære grøntsag, og hvis du behøver tips til at koge den helt perfekte kartoffel, kan du med fordel læse med her.
Flere opskrifter med kartofler
Små grillede kartofler
Kartofler sous vide
Kold kartoffelsalat
Bearnaise kartoffelsalat
Kartoffelroser med bacon
Hjemmelavet pomfritter
Jordbær
Findes der noget som nyplukkede danske jordbær? Næppe.
Det er ikke uden grund, danske jordbær er det, vi danskere gerne forbinder med smagen af sommer, og om de serveres som de er, med sukker, fløde og mælk, på toppen af en jordbærtærte/-kage, eller i form af en rødgrød, så er smagsoplevelsen en ganske anden end den, man får fra udenlandske jordbær.
Årsagen, til at de friske, danske jordbær er betydeligt sødere og fyldigere i smagen, er dog såre simpel: De udenlandske, der har en længere transporttid foran sig, høstes inden de er helt modne og eftermodner under transporten. De danske jordbær derimod høstes ofte samme dag, som de ankommer til butikken, hvorfor de har fået lov at modne på jordbærplanten og optaget masser af sukkerstoffer fra plantens blade.
Hvordan kan du anvende jordbær?
Jordbær serveres typisk som en dessert eller sød snack, men de fungerer også som et skønt sødt element i en frisk sommersalat. Mangler du inspiration til en sådan, så læs med her.
Skal du rigtigt imponere dine gæster, og mangler du en opskrift på en nem og lækker hjemmelavet jordbærtærte, så skal du se denne opskrift.
Flere opskrifter med jordbær
Jordbærsorbet:
Pavlova med jorbær:
Jordbær tærte:
Dansk sort hummer:
Koldskål:
Blomkål
Måske du forbinder blomkål med en udkogt, blød og smattet affære, der af uforklarlige årsager har fundet vej til din tallerken. I så tilfælde er blomkålen blevet gjort til skamme gennem en for hård tilberedning, hvorfor dens fulde potentiale ikke er kommet til sin ret.
Derfor er blomkål muligvis det krøllede hoved, du ikke smider i indkøbsvognen som det første. Og det er en skam.
Blomkål er en grøntsag, der er rig på C-vitamin, og blot 100 gram af den dækker 75 procent af det anbefalede daglige indtag.
Hvordan kan du anvende blomkål?
Blomkål kan tilberedes på adskillige måder. De helt nye, friske blomkål kan med fordel bruges rå i skønne salater. Det tager ikke andet end 10 minutter at blande en sund, cremet og knasende blomkålssalat.
Da blomkålens buketter kan gemme på lidt smådyr, er det en god idé at lægge blomkålen i koldt vand tilsat salt i 10 minutter – dette trækker eventuelt småkravl ud.
Prøv også at skære blomkålen ud i helt tynde skiver og hælde olivenolie udover. Drys med lidt basilikum og servér med lækre, saltede mandler ovenpå, og du har et skønt, sprødt element på middagsbordet.
Hvis ikke du ønsker at spise den rå, kan blomkålen desuden bages, steges eller koges. Du kan eksempelvis servere et helbagt blomkål som en meget smuk forret eller vegansk hovedret.
Vælger du at koge blomkålen, skal den ikke sønderkoges, men blot koges let, så den fortsat har bid og ikke bringer dig flere minder om de skamkogte buketter.
Blomkål er gode til at bidrage med fylde i diverse retter, eksempelvis i denne skønne risret med kylling og blomkål i en krydret kokossauce.
Blomkålsris er desuden en næringsrig substitut til almindelige ris, og du kan enten vælge at blande risene med blomkålsris – eller du kan lade blomkålsris helt overtage risenes plads.
Blomkålen kan naturligvis også bruges til den helt klassiske gratin. Har du mod på en lidt sundere og mere moderne udgave af denne, kan du prøve denne blomkålsgratin, der blandt andet gratineres med mandelmel i stedet for den sædvanlige rasp, ost og brødkrummer.
Er du glad for supper, kan blomkål snildt danne basen for en cremet suppe. Prøv at akkompagnere blomkålen med kartoffel i en hurtig og sund hverdagssuppe, der nemt kan laves i en travl dagligdag.
Vil du have tips til at få mere grønt ind i kosten? Så skal du læse denne artikel. Er du interesseret i at læse mere om sund hverdagsmad generelt, kan du desuden læse denne artikel.
Flere opskrifter med blomkål
Smørstegt blomkål
Bagt blomkål
Blomkålspuré
Blomkål som kebab
Cremet blomkålssuppe
Misomarineret blomkål
Surdejspizza med blomkål
Ærter
Hva’ ærter? Det er sådan nogle små grønne nogle, der kan trille, og der findes ingen som de danske! Så er det sagt. At Danmark i øvrigt er storproducent, når det kommer til de grønne små lækkerbiskner, skyldes de helt optimale vækstbetingelser, ærteplanten har på vores breddegrader.
Som det eneste land i verden har vi ligefrem en bekendtgørelse, der skal kvalitetssikre de danske ærter, og det må da siges at være kærlighed til vores grønne guld.
Der er en masse barndomsassociationer forbundet med det at flække ærtebælge om sommeren. Der er ingen tvivl om, at man får lov at arbejde for sin snack, men mon ikke vi kan blive enige om, at det er et pillearbejde, der lønner sig.
Hvordan kan du anvende ærter?
De friske ærter fungerer både som en lækker hyggesnack, et sødt og mildt pift i den blandede salat og et letdampet tilbehør til frokosten eller aftenmåltidet.
Mangler du lidt idéer til, hvordan du ellers kan bringe de små herligheder i spil, kan du for eksempel prøve en skøn speltotto med ærter, citron og hasselnødder eller denne lækre sommersalat.
Flere opskrifter med ærter
Spinat
Lad dig ikke narre af de små, runde blade. De kan mere, end du måske lige umiddelbart tror.
Frisk spinat sælges som regel under navnet Babyspinat. Babyspinat er, som navnet jo lidt indikerer, de helt nye skud af spinatplanten. Spinatblade kan i virkeligheden blive betydeligt større, men som det er med så mange andre råvarer, er de bare mest delikate, når de er nye og spæde.
Spinatplanten har sin oprindelse i enten Persien – det, vi i dag kender som Iran – eller Sydvestasien. Der hersker lidt tvivl herom, men den slags er vi jo efterhånden så vant til. I det 15. århundrede var spinatplanten under alle omstændigheder kendt udover det meste af Europa.
I 1930’erne var der en anden kendt figur, der tog spinaten til sig, nemlig Skipper Skræk. Og hvis det var godt nok til Skipper Skræk, så er det også godt nok til os! Det er nemlig ikke helt uden grund, at det lige præcis var spinat, Skipper Skræk valgte at køre indenbords.
Spinat består af store mængder protein, der som bekendt er det, der opbygger og reparerer vores kroppe og muskler. Dét til trods, er kalorieindholdet i spinat helt utroligt lavt: Blot 26 kalorier per 100 gram. Det betyder, at du roligt kan spise løs af spinat uden at bekymre dig om dit taljemål. Det betyder selvfølgelig også, at der skal en hel del spinat til at imødekomme dit daglige proteinbehov, og vi er sikre på, at Skipper Skræk har haft andre proteinkilder end spinat alene.
Har du nogensinde tænkt over, at frisk spinat kan give en lidt ru fornemmelse på tænderne? Det er takket være indholdet af oxalsyre, der reagerer med calcium – og dermed tænderne. Det er ikke farligt og ikke noget du behøver at tænke videre over, medmindre du spiser helt absurde mængder spinat og andre fødevarer med oxalsyre, eksempelvis rabarber (der også er i sæson denne måned – den vender vi tilbage til). Det er faktisk oxalsyren, der giver spinaten lige præcis den smag, der gør den så lækker!
Hvordan kan du anvende spinat?
Spinat smager allerbedst, når det er frisk, så brug den gerne i en lækker frisk salat. Prøv for eksempel at blande spinaten med rødbede, blåbær og solsikkekerner.
Medmindre du har købt spinat, der er skyllet på forhånd, indeholder frisk spinat som regel en hel del jordpartikler / sand. Du skal derfor huske at skylle bladene meget grundigt først. En rigtig effektiv metode er at smide dem i en spand eller balje med vand. Smag på dem for at sikre dig, at de nu også er skyllet helt rene, eller om det stadig “knaser” lidt i tænderne.
Selvom de friske spinatblade er rigtig lækre lige som de er, kan du også godt bruge dem til flødesaucen eller i en god spinattærte med laks. Spinat og laks passer generelt rigtig godt sammen.
Kunne vi ellers friste med hjemmelavede spinatvafler? I så fald har vi et par forskellige opskrifter, både her og her. I den ene af opskrifterne er vaflerne fuldkommen grønne, hvilket er utroligt dekorativt på ethvert morgen- eller frokostbord.
Spinat og fløde går også supergodt i spænd. Spinat er helt genialt at putte i en flødesauce, eksempelvis hvis du skal lave en rigtig cremet pasta med kylling. Prøv også at pakke flødedampet spinat ind i frisk pasta med et stykke magert fisk og bag det herefter i ovnen med hvidvinssauce. Lyder det ikke rigtig forårsagtigt? Det mente vi nok! Vi har en opskrift på det lige her.
Spinat kan holde sig i alt fra et par dage og op til en lille uges tid på køl. Vil du have spinaten til at holde længere, skal bladene blancheres og smides på frost. Herefter egner de sig bedst til stuvning.
Flere opskrifter med spinat
Ravioli med and, ricotta og spinat
Cremet bagt pasta med svampe og spinat
Persille
Man kan næsten ikke sige dansk sommer uden også at sige persille: Persillen hænger næsten uløseligt sammen med nye danske kartofler, for eksempel som et lille drys henover eller i form af den ledsagende persillesovs til det stegte flæsk.
Mange forbinder persillen med noget ærkedansk, men krydderurten er reelt set en middelhavsplante, der dog har et godt vækstpotentiale herhjemme.
Hvordan kan du anvende persille?
Persillen kan anvendes i flere sammenhænge. Du kan bruge den i en hjemmerørt kryddersmør, og bruger du i øvrigt hvidløg, er persillen også med til at tage hvidløgsånden.
Prøv også at lave din egen hjemmelavede grønne pesto – det er noget ganske andet end den, du finder på hylderne i supermarkedet.
Skal du lave din helt egen persillesovs? Så læs med her.
Flere opskrifter med persille
Tvistet carbonara med persille og appelsin