Spis af de danske fisk
Selvom vi bor på omringet af hav, og fiskeri er et stort erhverv i Danmark, spises der generelt for lidt fisk i Danmark, især blandt de 4-19-årige.
Når de spiser fisk, er det ofte som fiskepålæg.
Hvor lever fiskene?
I vand, kan man fristes til at sige, men det er ikke hele historien.
Nogle fisk lever i havet, andre i søer, og andre igen lever i store kar som opdrættet fisk.
Ikke alle fisk, der sælges i Danmark, kommer fra de danske vande.
Fisk som haj, talapia og tun kommer langvejs fra.
Det samme gør meget laks. Meget af det laks, vi spiser, kommer fra Alaska.
Fiskerne lander typisk i Hanstholm, hvor fiskene bliver solgt, før de sendes videre til fiskehandlerne og supermarkederne for til sidst at ende på vores bord.
Hvilken fisk spiser vi generelt her i Danmark?
Et hurtigt kig i supermarkedernes montre giver et lidt kedeligt blik over mulighederne for fisk.
Det er typisk laks fra opdræt fra Norge eller Alaska eller en fiskefilet.
Der er dog lidt flere muligheder at finde på frost. Forlader du supermarkederne og opsøger enten de små købmænd, som overraskende ofte har et stort varesortiment ud over den klassiske laks og ørred, er der fiskehandlerne.
Der er det muligt at finde fisk som pighvar, kulmule og skærising udover de mere traditionelle valg som laks, torsk, sild og makrel.
Fisk og sundhed
Fisk har generelt et højt indhold af næringsstoffer, som vi har brug for. I forhold til andre fødevarer har fisk et højt indhold af D-vitamin, jod og selen.
Ifølge madplanen anbefales det, at du spiser 350 gram fisk om ugen. Det svarer cirka til fisk 2 gange om ugen til aftensmad og derudover som pålæg. Cirka 200 af de 350 gram skal være fed fisk.
Det anbefales, at du veksler mellem fede og magre typer af fisk. Af fede fisk kan nævnes laks, sild og makrel. De magre fisk er fisk som torsk, rødspætter og sej. Altså fisk, der klassisk er hvide i kødet.
Det har ingen betydning, om fisken er fersk, eller om den er frossen i forhold til vitaminer og mineraler. Smagen kan dog ændre sig en smule, når fisken har været frosset.
Fed fisk anbefales dog ikke at være på frost længere end 3 måneder, da det ellers bliver harsk i smagen. En mager fisk kan holde sig op til 6 måneder. Optø fiskene langsomt i køleskabet, så bevar du mest af smagen og konsistensen.
Når du skal købe fisk, anbefales det, at du vælger fisk, der er mærket med MSC-mærket. På den måde sikrer du dig, at fisken er fanget på en bæredygtig måde.
Undlad at købe fisk, der er truet af udryddelse. Tun, torsk (der ikke er fanget i Østersøen), rødfisk og ål anses for udrydningstruet.
Spiser du mere fisk end det anbefalede 350 gram anbefales det på grund af faren for kviksølv og andre tungmetaller, at du enten spiser mager fisk eller fisk, der er opdrættet i fangeskab.
Gravide og børn under 14 anbefales ikke at spise fede fisk, med mindre at det er fisk, der er opdrættet, på grund af faren for tungmetaller og kviksølv.
Rødspætte opskrifter
Rugmelspaneret rødspætte
Se hele opskriften her.
Stjerneskud
Se hele opskriften her.
Cornflakespaneret rødspætte
Se hele opskriften her.
Dampet rødspætte
Se hele opskriften her.
Fiskefilet
Se hele opskriften her.
Pighvar opskrifter
Pandestegt pighvar
Se hele opskriften her.
Pighvar sous vide
Se hele opskriften her.
Ovnstegt pighvar
Se hele opskriften her.
Kuller opskrifter
Karrysuppe med kuller
Se hele opskriften her.
Kuller sous vide
Se hele opskriften her.
Kuller med øldej
Se hele opskriften her.
Ballotine med kuller og jomfruhummerfars
Se hele opskriften her.
Torsk opskrifter
Fish n’ chips
Se hele opskriften her.
Torsk sous vide
Se hele opskriften her.
Stegt torsk
Se hele opskriften her.
Dampet torsk med asparges og kapers
Se hele opskriften her.
Fiskenuggets med sauce tartare
Stegt torskeryg
Se hele opskriften her.
Fiskenuggets
Se hele opskriften her.
Romanesco med torsk
Se hele opskriften her.
Bagt torsk med rødbede
Se hele opskriften her.
Sous vide torskeryg
Se hele opskriften her.
Fiskelasagne
Se hele opskriften her.
Stegt torskerogn
Se hele opskriften her.
Fiskelasagne
Se hele opskriften her.
Ceviche
Se hele opskriften her.
Sunde fiskefrikadeller
Se hele opskriften her.
Hellefisk opskrifter
Se hele opskriften her.
Helleflynder opskrifter
Pandestegt helleflynderfilet
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Helleflynderfilet sous vide
Se hele opskriftne her.
Makrel opskrifter
Se hele opskriften her.
Makrel sous vide
Se hele opskriften her.
Lynstegt makrel
Se hele opskriften her.
Skærising opskrifter
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Dorade opskrifter
Se hele opskriften her.
Søtunge opskrifter
Se hele opskriften her.
Ørred opskrifter
Se hele opskriften her.
Grillet havørred
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Aborre opskrifter
Se hele opskriften her.
Tun opskrifter
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Kulmule opskrifter
Kulmule en papillotte
Se hele opskriften her.
Stegt kulmule
Se hele opskriften her.
Sild opskrifter
Sildemad med æg
Se hele opskriften her.
Stegte sild i eddike
Se hele opskriften her.
Karrysild
Se hele opskriften her.
Sol over Gudhjem
Rødfisk opskrifter
Se hele opskriften her.
Laks opskrifter
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Se hele opskriften her.
Laksetatar
Se hele opskriften her.
Ovnstegt laks
Se hele opskriften her.
Sushi med røget laks
Se opskriften her.
Hornfisk opskrifter
Brosme opskrifter
Se hele opskriften her.
Havtaske opskrifter
Se hele opskriften her.
Stenbider opskrifter
Se hele opskriften her.
Salte blinis med stenbiderrogn
Se hele opskriften her.
Skrubbe opskrifter
Se hele opskriften her.
Mørksej opskrifter
Knurhane opskrifter
Helstegt knurhane
Se hele opskriften her.
Rødtunge opskrifter
Rødtunge sous vide
Se hele opskriften her.
Rødtunge med rodfrugter
Se hele opskriften her.
Søtunge opskrifter
Søtunge d’ Albert
Søtunge med klassisk sauce