Travle hverdage og tomme energidepoter
Kender du det? – Du har været i gang lige fra morgenstunden med alskens gøremål, haft en lang og travl dag på arbejdet, og senere venter endnu en række aktiviteter som afhentning af børn, rengøring – og naturligvis også gerne lige en tur i fitnesscenteret.
Derefter skal der handles ind – men nu er energidepoterne tæt på opbrugt og hovedet tømt for inspiration. Det bliver derfor til én af de få retter, du ved, du næsten kan lave i søvne, men som du og familien også bare har fået 1.000 gange før.
Den typiske løsning
Det kan også være, du slet og ret dropper turen til supermarkedet og må nøjes med det, skabe og skuffer derhjemme nu end kan frembringe. Måske du ligefrem tyer til den nemmeste løsning over dem alle: Take-away. Dette til trods for, at det ofte er dyrt og ikke altid lige sundt.
Vi kan trøste dig med, at du ikke er alene, og at mange af os kan nikke genkendende til minimum ét af ovenstående scenarier.
Et travlt liv med arbejde og fritidsaktiviteter levner ikke altid meget tid eller overskud til at fremtrylle de store kulinariske oplevelser i hjemmekøkkenet.
For er du først hjemme ved 17-tiden, vil en afslappende og rolig aften højst sandsynligt stå en del højere på ønskelisten end et par opslidende timer i køkkenet.
Tips til endnu bedre mad i hverdagen
Og hvordan ændrer du det? Svaret er egentlig ligetil.
Du har behov for en liste med hurtige og nemme retter, der ikke kræver meget tilberedningstid: Retter, det er nemt at købe ind til, og som smager godt og bare virker – hver gang!
Og denne artikel er et godt sted at starte. Vi har nemlig samlet en liste med vores bedste bud på retter, der gang på gang har reddet os selv i en travl hverdag.
Bemærk at ikke alle af opskrifterne, vi henviser til, kan laves på under 30 minutter, og at du derfor skal bruge vores tips for at nå i mål.
1) Kartoffelporresuppe
Suppen kræver, at du har følgende ingredienser i køkkenet: ½ kilo kartofler, to porrer, olie, fond/bouillon, fløde, salt og peber.
En klassisk suppe, der er nem at lave og indeholder få ingredienser – og som bare smager rigtig godt! Hemmeligheden til at lave suppen på under 30 minutter er at koge grøntsagerne i små tern à 2 x 3 cm.
Begynd med at lade porrer og kartofler svitse i lidt olie i et øjeblik, da det giver suppen en langt bedre smag, end hvis du bare koger grøntsagerne i fonden. Brug meget gerne en hjemmelavet fond, hvis du har, ellers kan en god købefond sagtens anvendes. Blend suppen med en stavblender direkte i gryden, da det sparer opvask, og tilsæt så et skvæt fløde for en ekstra god smag.
Prøv at smage suppen til med et drys friskrevet muskatnød. Det passer rigtig godt til suppens milde smag. Kartoffelporresuppe smager dejligt med et drys sprødstegt bacon, men også chorizopølse, pancetta eller parmaskinke kan steges på samme måde og serveres til.
Som et kødfrit alternativ kan suppen også serveres med ristede og saltede mandler. Andre forslag til toppings kan være brødcroutoner, snittede forårsløg eller semidried-tomater.
Lyder det som noget, du vil kaste dig ud i? Så finder du den fulde opskrift på kartoffelporresuppe her.
2) Pasta med kødsovs
Denne ret kræver som minimum disse ingredienser: 400 gram hakket oksekød, olie, 1 lille dåse tomatpure, 1 dåse passata eller flåede/hakkede tomater, salt og peber samt pasta.
Pasta med kødsovs er en ægte klassiker i mange hjem, når det skal gå stærkt. I Italien er retten, i modsætning til herhjemme, faktisk på ingen måde en hurtig ret, men en rigtig simreret, der kræver flere timers kogning på svagt blus for at blive god.
En kødsovs, lavet på denne måde, er noget helt andet end den, de fleste af os spiser på en travl mandag aften, og har man først smagt den ægte, langtidssimrede udgave af retten, kan det være mægtig svært at vænne sig til den typiske “danske” udgave.
Mindre kan dog også gøre det, og det kan faktisk lade sig gøre at lave en ganske hæderlig kødsovs på cirka 30 minutter.
Her er vores tips til, hvordan du med nogle få justeringer løfter din hverdagskødsovs med flere højder.
Bacon: Et par skiver finthakket bacon vil få din kødsauce til at smage af langt mere og mere autentisk italiensk. Tilsæt bacon sammen med løgene og lad det stege med et par minutter, inden kødet kommes i.
Tomatpure: Tomatpure skal, så at sige, ”brændes af” for at udvikle den gode, runde og bløde smag. Kommes det blot i saucen, kan det derimod bidrage med en syrlig smag, der ikke rigtig gør noget godt for kødsaucen. Brug den mængde tomatpure, du plejer, men tilsæt den allerede, når løgene er stegt klare. Lad puréen stege med løgene i et par minutter, inden du tilsætter kødet, og du får det bedste frem i smagen.
Vin: Et glas rød- eller hvidvin giver kødsaucen en fremragende smag og aroma og er en virkelig nem måde at tilføje saucen en helt sublim smag. Tilsæt vinen efter, du har brunet kødet, og lad den koge ind i et par minutter. På denne måde fjernes alkoholen, så også børnene roligt kan spise retten!
Fond: Tilsæt kødsaucen lidt oksefond eller bouillon, det salter saucen og tilfører også rigtig meget smag. Naturligvis er en hjemmelavet fond/bouillon kogt på okseben og urter bedst, men du kan, i en snæver vending, også sagtens bruge en bouillonterning. Vær opmærksom på, at der er stor forskel på kvaliteten af bouillonterninger. Ved at ofre nogle få kroner ekstra, kan du få et produkt, der smager af langt mere, end hvis du køber de billige bouillonterninger, der ikke smager af ret meget andet end salt. Er du i tvivl om, hvad forskellen er på fond og bouillon, så bliver du klogere her.
Eddike og sukker: Smag kødsaucen til med lidt eddike og sukker inden servering. Ud over salt og peber giver en smule eddike og sukker kødsaucen en rigtig god og afrundet smag. Smag altid først saucen til lige inden servering, da smagen ændrer sig under kogning, og det derfor er svært at smage til undervejs.
Er du klar til at tage din “hverdags-pasta-med-kødsovs” til nye højder? Så finder du opskriften her.
3) Pita-/tortilla pizza
Minipizzaer kræver som minimum følgende ingredienser: Pitabrød eller tortillaer, tomatsauce, revet ost samt én eller flere slags kød og/eller grøntsager til fyld.
Dette er et supernemt og velsmagende tip til den travle familie, der gerne vil undgå madspild: Færdigkøbte pitabrød, der flækkes og smøres med en færdigkøbt tomatsauce eller hakkede tomater/passata tilsat lidt salt og peber.
Ovenpå kommes forskellige former for fyld, og stort set alt kan bruges: Skinke, pepperoni (eller en god spegepølse) i skiver, tun, peberfrugt, majs, rester af kødsovs med mere. Drys med revet ost og bag pizzaerne i ovnen ved 200 grader i 10 – 15 minutter, eller til osten er gylden. Har man ingredienserne til det, kan man lave en god salat som tilbehør, men mini-pizzaerne kan også sagtens spises alene.
En hurtig, nem og billig løsning til de dage, hvor tiden er knap og inspirationen i bund – ligesom du kan få bugt med de rester, du har på lager.
Smart ikke? Vi har både en opskrift på mini pizza som beskrevet ovenfor (den kan du finde her), og vi har også en opskrift, hvor tomatsaucen er udskiftet med rester af kartoffelmos! Den ligger lige her.
4) Svensk pølseret
Retten kræver, at du som minimum har 6-8 pølser, 1 kilo kartofler, tomatpure og lidt mælk/fløde stående.
Det skal ikke altsammen være italiensk-inspireret.
Svensk pølseret (der faktisk er pæredansk) er en kanongod ret, når det skal gå stærkt! Pølser, løg og kogte kartofler, tilsat nogle få andre ingredienser, kan i løbet af meget kort tid forvandles til et rigtig lækkert og mættende måltid, som alle i familien vil elske.
Ét trick er altid at have en pakke pølser i fryseren, som så kan optøs i varmt vand og være klar til brug på et kvarter – cirka den tid, det tager at koge kartoflerne.
Svensk pølseret kan varieres på mange måder, og et godt fif er at tilsætte grøntsager i tern eller stykker for at gøre retten mere nærende.
Prøv eksempelvis med peberfrugt, gulerødder eller squash (svits dem kort sammen med pølserne). Det smager desuden godt at tilsætte lidt røget paprika og ketchup til retten (udover tomatpure), ligesom du kan tilsætte en blanding af mælk og fløde for en lidt lettere sauce.
En genial måde at få bugt med diverse køleskabsrester.
Er du fristet? Så har vi både en opskrift med ketchup og peberfrugt og én uden ketchup men med æbleeddike.
5) Pasta Carbonara
Denne italienske klassiker kræver som minimum følgende ingredienser: Pasta, kød (bacon eller skinke), æg og ost.
En ægte klassiker fra det italienske køkken, som har vundet udbredelse i det meste af verden. Det er nemt at forstå, for retten er mindst ligeså god, som den er simpel.
Den originale opskrift består i al sin enkelhed af spaghetti, bacon, æg, revet parmesan og sort peber.
Pasta carbonara egner sig dog også fortrinligt som en grundopskrift, hvor du så tilføjer det, du selv har liggende den pågældende dag.
Det kan være lidt piskefløde, løg og hvidløg, som alle giver endnu mere dybde og smag.
Du kan i stedet for bacon bruge serranoskinke eller pancetta, hvis det er dette, du har på lager, ligesom du i en snæver vending fint kan bruge en anden revet ost end parmesan.
Prøv desuden at tilsætte grøntsager – gerne årstidens grøntsager – til retten. Eksempelvis broccoli, porrer eller frosne ærter giver masser af smag og gør retten lidt sundere.
Porrerne kan du skære i skiver og stege sammen med baconen, mens broccoli og ærter er bedst egnede til at koge med i retten de sidste minutter inden servering.
Smag altid retten til med salt og masser af friskkværnet peber og servér gerne med revet parmesanost eller den ost, du end har liggende.
Skal der nem og lækker italiensk klassiker på menuen, så har vi en hel liste med alle vores Spaghetti Carbonara favoritter, som du finder her.
6) Æggekage
En æggekage kræver reelt set blot, at du har æg, mælk eller fløde samt salt og peber – og gerne en pakke bacon liggende.
En nem ret til meget travle dage og en god måde at komme én af de mest gængse basisingredienser til livs: Æg.
Pisk et passende antal æg sammen med lidt mælk eller fløde og tilsæt salt og peber, og aftensmaden er i hus.
Du kan meget nemt variere æggekagen ved at tilføje forskellige former for fyld og smagsgivere.
Prøv for eksempel med kogte kartofler eller smørristede svampe, der både gør retten mere mættende og velsmagende. Du kan også stege forskellige former for grøntsager, eksempelvis snittet kål, rodfrugter eller noget tredje, og bruge det som fyld i æggekagen.
Endelig er både friske og tørrede tomater velegnede, ligesom sprødstegt bacon, chorizo eller pancetta altid er gode toppings. Du kan også fint slippe afsted med at tilføje en pakke skinketern.
En klassisk gammeldags æggekage baseres ene og alene på rigelige mængder æg, lidt mælk og en smule stivelse.
Et trick til at lave en hurtig, luftig æggekage er dog blandt andet at tilsætte bagepulver.
Æggekage kan desuden tilberedes på forskellige måder, enten på komfuret eller i ovnen, ligesom du selv vælger, om æggekagen skal steges i baconfedtet eller blot i smør eller olie.
Uanset hvilken tilgang du foretrækker, er der forskellige tips til at holde tilberedningstiden inden for 30 minutter.
Æggekage på pande: En æggekage behøver reelt set ikke stå og stege på komfuret i 30 – 45 minutter. Varm lidt olie op på panden ved middelvarme og lad æggemassen stege heri i 5 minutter. Skru herefter ned for varmen og lad æggekagen stege videre under låg i 10 minutter til overfladen er fast – og så er der serveret.
Æggekage stegt i baconfedt: Det giver en rigtig lækker smag, hvis æggekagen bliver stegt i baconfedt. Du pisker blot æggemassen sammen, imens baconen steger. Efterfølgende dryppe baconen af på lidt køkkenrulle, og hvis du ellers følger førnævnte fremgangsmetode, er der serveret på cirka 20 minutter.
Æggekage i ovn: I ovnen kan du have æggekage klar på mindre end en halv time. Forvarm ovnen på 180 grader, mens du pisker æggemassen sammen og tilsætter krydderier og eventuelle grøntsager, skinketern med videre. Efter blot 20 – 25 minutter i ovnen, er der serveret. Du kan bage æggekagen i enten et ovnfast fad eller i en stegepande, der kan holde til de høje temperaturer.
Vi har forskellige bud på lækre æggekager, eksempelvis æggekage med rester af kartofler. Du kan også følge denne helt basale opskrift på en god æggekage. Brug blot ovenstående tips for at nedbringe tilberedningstiden.
7) Risotto
Til en risotto skal du som minimum have følgende ingredienser på lager: Risottoris, olie, et løg, fond eller bouillon samt revet parmesan.
Risotto er endnu en klassiker fra det italienske køkken, og retten kan, i en snæver vending, tilberedes på bare 25 minutter.
Risottorisene koges møre i en fond og tilsættes gerne revet parmesan og forskellige smagsgivere som svampe, grøntsager, kød eller skaldyr.
Hvad angår fonden, er det naturligvis altid at foretrække, hvis du har en hjemmelavet én af slagsen til rådighed, men en købebouillon kan nu også sagtens gå an – hvis du køber en god én, kan du få et rigtig godt resultat.
Svampe smager altid godt i en risotto, og alle slags kan gå an. Steg dem i kort tid ved høj varme i olivenolie og smør og tilsæt salt og gerne lidt friske eller tørrede krydderurter.
Du kan også bruge tørrede svampe, hvilket er en genial og nem ting at have i sit arsenal. Tørrede svampe skal blot udblødes og skylles inden brug. Lad dem afdryppe og steg dem herefter som de friske svampe.
Ærter fra frost er også virkelig gode i en risotto. Tilsæt dem til risottoen direkte fra frost og lad dem koge med i et minuts tid. Lidt stegt bacon eller pancetta er også supergodt i en risotto, ligesom du kan bruge forskellige former for friske krydderurter.
Prøv dig frem: Der findes med garanti et væld af hidtil ukendte og lækre smagskombinationer, som ingen endnu har prøvet!
Skal der risotto på menuen, kan du lade dig inspirere af den helt klassiske risotto med parmesan. Derudover kan du kaste dig ud i spændende varianter såsom skinke og avocado, trøfler og skaldyr og ærter og sprødstegt kyllingebryst.
8) Hotdog
Hotdogs kræver i udgangspunktet blot pølser og pølsebrød. Derudover skal du naturligvis også gerne have et udvalg af toppings som eksempelvis rå og/eller ristede løg, syltede agurker samt ketchup, sennep og remoulade – alt efter smag.
De fleste forbinder ristede hotdogs med noget, man får nede på den lokale grill eller i en hurtig fart ved pølsevognen, men du kan også sagtens fremtrylle nogle virkelig gode hotdogs hjemme i dit eget køkken – særligt hvis man har gjort lidt af arbejdet på forhånd.
I en weekend kan du prøve at bage dine egne pølsebrød. Lav en stor portion og gem dem i fryseren – så har du den bedste base for de lækreste hjemmelavede hotdogs, selv på en grå mandag.
Hjemmesyltede rødløg er desuden en basisingrediens, du under alle omstændigheder bør have i køkkenet, da de kan bruges i et væld af retter.
Du enten have lavet dem længe forinden, eller du kan lave dem selvsamme aften, de skal bruges. Det bedste resultat får du ved at lade dem stå og trække i minimum en uge, men en lynsyltning er heldigvis også et udmærket alternativ.
Du skal blot sætte 10 minutters arbejdstid af til det – derefter kan de stå og trække, imens du forbereder resten af måltidet.
Generelt er toppings af en vis kvalitet med til at gøre det helt store spring fra pølsevognsklassiker til gourmet hotdog. Både agurkesalat og ristede løg er gode ting altid at have stående.
Derudover kommer du virkelig langt ved at bruge pølser af en god kvalitet. Læg pølserne på panden som det første og lad dem stege i smør ved lav varme i 30 minutter. På denne måde når fedtet fra pølsen at karamelisere
Du kan lade dig inspirere af opskriften på denne ristede hotdog.
Vil du lave hotdogs en dag, hvor du har god tid, har vi også forskellige bud på hotdogs, der vil løfte din opfattelse af “en ristet med det hele” til helt nye højder.
Se bare denne gourmet hotdog.
9) Croque madame:
Retten kræver som minimum følgende ingredienser: lyst brød, sennep, ost og skinke, mælk, mel og smør.
En croque madame er franskmændenes svar på en toast, og den lækre lille sag er desuden også populær langt uden for Frankrigs grænser. Den består i al sin enkelthed af brød smurt med sennep og derefter toppet med med skinke, ost og tomatskiver. Det hele overhældes med en ostesauce (kan evt. købes færdig) og gratineres i ovnen, til det er gyldent.
Det gode ved retten er, at den er nem og hurtig at lave, og at man kan komme mange andre ting på brødet end lige sennep, skinke og ost. Prøv at undlade skinken og erstatte den med lidt stegte svampe, eller kom stegte løg og tomater på brødene. Der er et utal af variationsmuligheder, så vær ikke bange for at prøve dig frem.
10) One Pot
Der er ingen specifikke krav til indholdet i one pot-gryderetter, andet end at hele retten tilberedes i én og samme gryde – også eventuel pasta eller ris!
Alt-i-én-retter, også kaldt “one pot”, er blevet superpopulært, og det er forståeligt nok. På mindre end en halv time kan du sætte en gryde fuld af mad på middagsbordet.
Det er særligt smart, hvis du synes, du har mange forskellige ingredienser liggende, som du ikke umiddelbart kan gennemskue, hvordan kan passe sammen.
Svaret er enkelt: Smid det hele i én stor gryde.
Det kan eksempelvis være, at du blandt andet har en stump hvidkål, noget chorizo eller bacon, et løg, en sjat mælk eller fløde.
Kombinér det med lidt bouillon og eksempelvis ris eller pasta (som de fleste af os har liggende i køkkenskabet) i den samme gryde, og du har kreeret et fornuftigt og lækkert aftenmåltid uden de store armbevægelser.
Er din interesse for one pot blevet vakt? Så finder du en guide lige her.
Står du i en situation, hvor det skal gå ekstrastærkt, kan du i denne one pot-opskrift se, hvordan det kan lade sig gøre på bare 15 minutter.
11) Tomatsuppe:
Tomatsuppe kræver som minimum følgende ingredienser: et løg, et par fed hvidløg, tørret oregano, olie, flåede tomater, fond/bouillon, salt og peber samt lidt fløde.
En tomatsuppe går man aldrig galt i byen med, den kan laves på meget kort tid, og så er der utallige muligheder for at variere suppen. Løg, hvidløg og tomater er svære at undvære, men vidste du, at tomater fra dåse faktisk er et bedre valg end friske tomater, når de skal bruges til suppe? Det skyldes, at der i Danmark, det meste af året er langt mere smag i dåsetomaterne end i de friske tomater, hvilket er den afgørende faktor for en god tomatsuppe. Så vær ikke bleg for at anvende de konserverede tomater, der tilmed er både billigere og nemme at have på lager.
Brug en god fond, når du koger suppen (købt eller hjemmelavet) og smag altid den færdige suppe til med salt, peber, sukker og eddike inden servering. Som fyld i suppen kan du bruge forskellige former for grøntsager, eller du kan tilsætte lidt (hjemmelavede) kødboller, hvis du gerne vil have lidt kød. Du kan servere suppen med brød som tilbehør, eller du kan koge nogle af de små suppehorn og servere dem enten i suppen eller ved siden af. Der er virkelig mange variationsmuligheder, når vi snakker om tomatsuppe, så kast dig ud i nye smagskombinationer og tilbehør og find din egen favorit!
12) Fish n’ chips:
Retten kræver som minimum følgende ingredienser: torske- eller sejfilet, olie til fritering, hvedemel, øl, æg, salt og peber samt pommes frites fra frost.
Har du en rest fisk på lager (f.eks. torske- eller sejfilet), som du ikke har fået spist, så lav en gang Fish n’ chips.
Det kræver ikke mange ingredienser og er en velsmagende form for selvforkælelse på en kedelig hverdag. Dejen, du skal bruge til at dyppe fisken i, er hurtigt rørt sammen, og på få minutter er fiskefileterne forvandlet til de lækreste, sprøde fiskestykker! Det mest besværlige ved Fish n’chips er kartoflerne, der helst skal udvandes i lang tid, før de steges.
Her kan du i en snæver vending bruge frosne pommes frites fra fryseren og stege dem i frituregryden.
Resultatet bliver udmærket, især hvis du anvender et produkt af god kvalitet. Fish n’ chips er måske ikke den sundeste form for aftensmad, men en gang imellem skal man have lov at forkæle sig selv.
Og modsat grillbarens fristelser ved du her med 100% sikkerhed, hvad maden indeholder.
Læs opskrifter på fish n’ chips her og her. Et alternativ kunne være denne: Kuller med øldej og cornflakes.