En vaffel er en slags kage, som bliver bagt i en form for kagejern. Fordi man ikke skal bruge en ovn for at bage vafler, var de meget populære, da man stadig lavede mad i åbne ildsteder. I dag er der ovne i næsten ethvert hjem, og dermed har vi også et bredt udvalg af ovnbagte kager, vi kunne lave i stedet for vafler. Men lige fra isvafler til morgensmadsvafler, er den sprøde kage stadig et populært valg.
Vaflens oprindelse
Den tidligste vaffel vi kender, er de oblater, man spiser til nadver i kirken. Dejen bestod af hvedemel og vand, og de blev lavet i en slags lille vaffeljern. Men oprindelsen af de vafler vi kender i dag, finder vi ikke i kirken – men til gengæld lige ude foran kirken. I middelalderens Frankrig stod der nemlig vaffelsælgere ved kirkeportene under kirkelige festdage og solgte vafler.
Den første kendte, nedskrevne opskrift på vafler er fra slutningen af det 14. århundrede og den ældste, trykte vaffelopskrift på dansk er fra 1648.
Efter vafler overlevede overgangen til en tid med ovn og komfur i hjemmet, opstod der en ny type vaffeljern, der passede til komfurets kogehuller. Jernet var pandeformet og kunne bage fem hjerteformede vafler på én gang. Det ligner til forveksling det elektroniske vaffeljern, man kan finde i de fleste hjem i dag. Formen kan dog også være både rund og firkantet.
Vaffelvariationer
De mest almindelige ingredienser i en vaffeldej er hvedemel, mælk og æg. Ingredienserne kan varieres med fx vanilje, chokolade og bær.
Mere traditionelt set kan vaffeldejen deles op i tre hovedtyper: gærdeje, oppiskede deje og tyndtflydende deje.
Gærdejen var den mest populære frem til den første halvdel af 1800-tallet, men derefter forsvandt den fra de danske kogebøger. De oppiskede deje gøres let ved at piske fx flødeskum i, og er derfor en mere luksuriøs vaffel, men ligesom gærvaflen, forsvinder den også i løbet af 1800-tallet. Det er derfor den tyndtflydende dej, der primært bliver brugt til vaffelbagning i dag.
En populær vaffel er den belgiske vaffel. En belgisk vaffel bliver bagt i en firkantet form, der er lidt tykkere, så selvom dejen er sprød udenpå er den mere blød og luftig indeni. Da den er tykkere, har den også tykkere huller end de fleste andre europæiske vafler.
Også uden for Europa er vafler meget populære. Den amerikanske vaffel kan ligesom den danske variere meget. Den bliver ofte spist til morgenmad med smør eller sirup.
Vafler opskrift
Vi har et hav af forskellige opskrifter på vafler, som vi vil dele med jer her:
Vafler
Sprøde vafler
Vafler med havregryn
Vafler med linsemel
Vafler
Belgiske vafler
Sprøde vafler
Dessert vafler
Kikærtevafler
Klassiske søde og sprøde hjertevafler
Lyserøde vafler
English breakfast vafler (hash brown)
Vafler
Arme vaffelriddere
Madvafler med avocado og koldrøget laks
Vaffel-blinis med stenbiderrogn og rygeostsalat
Klatkagevafler med mango-myntesalsa
Madvafler
Madvafler
Spinatvafler