ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sous vide maskine guide

REDAKTION | 10. maj 2022

I vores optik er der intet inden for den gastronomiske verden, der kan hamle op med sous vide. I hvert fald ikke hvad angår tilberedningsmetoder. Med sous vide bliver smag, saft og kraft for alvor indlejret i råvaren. Gulerødder, der tilberedes i sous vide, bliver lige akkurat møre, men har stadig bid, ligesom gulerøddernes naturlige sødme og smag for alvor kommer til sin ret. Det magre kyllingebryst, der nemt steges tørt, bliver utroligt saftigt, mørt og smagfuldt i sous vide. Og flæskesteg i sous vide bliver perfekt saftig og rosa med knasende sprøde svær

Ja, der er næsten uendeligt mange muligheder, når det kommer til sous vide, og metoden kan anvendes i både det søde og det salte køkken.


Maskine eller stav?

Når du først har set lyset og indset, at dit køkken naturligvis ikke er fuldendt uden et sous vide-apparat, står du pludselig overfor et par overvejelser. Der er nemlig adskillige apparater at vælge imellem: Skal du eksempelvis investere i en maskine eller “nøjes” med en stav?

Vi anbefaler typisk ikke, at man køber en sous vide-maskine, hvis man forventer at bruge den meget sjældent. Maskinerne er til at stå fremme og blive brugt jævnligt.

Men er du ligesom os, og skal sous vide-tilberedning være noget, du gør brug af relativt ofte, er det klart en fordel at købe en maskine fremfor en stav. Maskinen indeholder alt, du skal bruge til sous vide-tilberedningen, og så er den betydeligt mere støjsvag end en stav. Det er en fordel, så du ikke belemres med lyden af apparatets brummen dag ud og dag ind. Maskinen er desuden godt isoleret, og når maskinen står fremme, er det altid hurtigt, nemt og ligetil at komme i gang – du skal ikke til at finde alle mulige forskellige delelementer frem.


Sous vide-maskinens opbygning

En sous vide-maskine ligner typisk en stor frituregryde. Det er i bund og grund et kar med indbygget varmecirkulator, der sikrer, at det vand, der hældes i karret, holder en fuldkommen stabil temperatur. Det gør, at du kan tilberede råvarerne perfekt hele vejen igennem – fra inderst til yderst. 

Råvaren pakkes i en tæt plasticpose eller vakuumpose og nedsænkes i vandet, så alle fibre i hele råvaren bliver tilberedt på akkurat samme måde. Når vi eksempelvis tilbereder en hel steg på traditionel vis i ovn, udsættes stegen for meget høj og hård varme. Det betyder, at midten af stegen som regel vil være det lækreste og mest saftige, hvorimod ydersiden er mere tør og kedelig. En steg, der er blevet langtidstilberedt ved meget lav temperatur, er ligeså saftig udenpå


De forskellige maskiner på markedet

Vi vil her forsøge at give dig et rigtig godt overblik, over hvad der er af maskiner på markedet. Vi har nemlig gjort det til vores fornemmeste opgave at hjælpe dig med at finde ud af, hvilken maskine, der vil passe bedst til lige præcis dit behov. Du kan jo ligeså godt vælge rigtigt først som sidst!

Dette er en liste her over de mest almindelige sous vide-maskiner/kar, du kan finde på det danske marked. Da priserne hele tiden varierer, angiver vi ikke priserne, men vi gør vores bedste for at holde dig ajour omkring, hvor den pågældende maskine kan købes.

Nederst i artiklen finder du en video fra “Sous Vide Everything”, der fortæller lidt om deres generelle erfaringer med sous vide-maskiner og -stave.


Redaktionens anbefalinger

SousVide Supreme® Chef

Sous Vide maskine

Denne maskine er udført i børstet stål og fremstår hårdfør og professionel. Det rå look passer ind i de fleste køkkener og skal nok tiltrække mange misundelige blikke fra enhver, der ser vidunderet.

Maskinen kan arbejde i temperaturspændet 30 – 99 grader celsius og har en temperaturnøjagtighed på 0,5 grader celsius. Den er ret støjsvag og har et simpelt kontrolpanel, og så kan den rumme op til 10 liter vand og 3 kg. kød i maskinen.

Den er 29 cm. bred, 36 cm. dyb og 29 cm. høj og vejer 5,9 kg. 

Maskinen kan bl.a. købes hos Elgiganten.dk.

Alle de andre sous vide maskiner

SousVide Supreme Touch 11 Liter

SousVide Supreme Touch 11 Liter

I forhold til tidligere SousVide Supreme-modeller, har denne en “forsinket start”-funktion, så du kan vælge at starte kødet op via Wi-Fi senere på dagen. Det er rigtig smart, hvis du har en steg, der kun kræver 4 timer, men du er ude af huset i 9 timer. Hvis det er tilfældet, fylder du blot karret op med vand og isterninger, så råvaren holder sig kold i timerne op til, at tilberedningen igangsættes.

Maskinen er dobbeltisoleret, så du ikke har brug for isolerende kugler til at stoppe væsketabet (grundet em / damp). Samtidig bliver den heller ikke for varm at røre ved udefra.

SousVide Supreme Touch 11 Liter

SousVide Supreme Touch kan rumme op til 11 liters væske,og der er plads til cirka 3 kg. kød i vandbadet.

Den har en effekt på op til 900 watt og en temperaturnøjagtighed på 0,5 grader celsius.

Temperaturen kan indstilles med 0,5 graders intervaller og spændet går fra 30 – 99 grader celsius.

Maskinen måler 29 cm. i højden, 29 cm. i bredden og 36 cm. i dybden.

Den kan bl.a. købes her hos Sousvide.dk.


Melissa Sous Vide kar

Melissa sous vide

Maskinen fra Melissa er den billigste, vi har kunnet finde. Dette vil typisk være en god løsningen for nybegynderen, der gerne vil i gang, uden at det mærkes på pengepungen. Det kan også være en oplagt maskine, hvis man har brug for et ekstra kar til sommerhuset, eller når man har gæster og har gang i flere forskellige råvarer på én gang.

Der er plads til 6 liters væske og cirka 2 kg. kød i denne maskine. Maskinens effekt er i den lave ende: 520 Watt.

Du skal blot være opmærksom på, at det er en maskine, der vil være lidt besværlig at benytte i nogen opskrifter. Timeren, der går fra 30 minutter til 72 timer, kan nemlig kun indstilles med 30 minutters interval. Temperaturintervallet går fra 45 – 90 grader celsius med 1,0 graders temperaturnøjagtighed.

Se en unboxing af karret her:


SousVideTools® 28 Liter Vandbad med tappehane

SousVideTools® 28 Liter Vandbad

Denne sous vide-maskine er bestemt en løsning, der rækker udover den almindelige amatørkoks behov.

Der er ingen tvivl om, at den er skabt til professionelle, for eksempel restauranter, storkøkkener eller caféer. Den har nemlig en imponerende kapacitet på hele 28 liter.

SousVideTools® 28 Liter Vandbad

Maskinen har en temperaturnøjagtighed på 0,1 grader celsius og kan indstilles fra 35 – 90 grader celsius.

Én af de ting, der gør denne maskine yderst egnet til et storkøkken, er at den har en tappehane til nem tømning af karret efter brug.

Maskinen måler 30 cm. i højden, 33 cm. i bredden og 60 cm. i dybden.

Maskinen kan købes hos Sousvide.dk.

Oliso Smart Hub

Oliso Smart Hub

Oliso Smart Hub er uden tvivl én af de mest unikke løsninger på markedet. Karret er to-delt, så det består både af at kar og en induktionskogeplade. Det betyder, at du kan tage karret af hub’en, når kødet er færdigtilberedt, hvorefter hub’en omdannes til en induktionskogeplade. Det gør denne maskine meget transport- og rejsevenlig, da du ikke behøver en separat kogeplade.

Karret har en kapacitet på 10 liter, og i modsætningen til andre maskiner, har den ikke en ledning til strøm. Det betyder, at den er supernem at rengøre, for eksempel i køkkenvasken.

Temperaturspændet går fra 30 – 90 grader celsius med en nøjagtighed på 0,1 grader celsius.

Kogepladen kan også benyttes for sig selv og har en effekt på 1500 Watt.


Burton Sous Vide

Burton Sous Vide

Denne maskine er i den lidt dyrere ende af skalaen, men den har til gengæld også hele pakken:

  • Madstativ
  • Kar
  • Opskriftsbog
  • Vakuum-system
  • Genanvendelige poser
  • Bog om sous vide (på engelsk)

Maskinen har en kapacitet på 13 liter og vejer 7 kg. Den har desuden en effekt på 800 Watt, og timeren kan indstilles fra 0 – 99 timer.

Temperaturintervallet går fra 40 – 90 grader celsius med en nøjagtighed på 0,1 grader celsius.

De udvendige mål er 26,8 cm. i højden, 38,1 cm. i bredden og 33,8 cm. i dybdem.


Tests

Den amerikanske Youtube kanal “Sous Vide Everything” viser her deres bud på en test af de bedste stave/maskiner herunder.

De er ikke sponseret af udbyderne og alle maskinerne/stavene er gode.

Meningen med deres test er at fortælle hvad der fungerer rigtig godt ved hver af dem.