ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Mortens Aften opskrifter

PER ASMUSSEN | 3. april 2019

Mortens aften har rødder tilbage i 300-tallet

Grundstenene for Mortens aften blev lagt for rigtig mange år siden – nærmere betegnet i år 397 i det gamle Romerrige. Lad os lige spole tiden lidt mere tilbage. Morten hed oprindeligt Martin af Tours og var født i år 336. Han var en meget varm og kærlig mand, som var kendt for særlige evner og omtanke for de syge og fattige.

 

Martin blev kendt for sin gavmildhed

Han meldte sig som kun 15-årig til hæren, hvor han blev udsendt til Gallien. Her så han en fattig tigger, som sad og så fortabt ud. Han lod mærke til, at alle byens indbyggere blot gik forbi tiggeren, som om han ikke eksisterede. Martin var soldat, så han havde ingen penge og han havde heller ikke noget mad. De eneste ejendele, han var i besiddelse af, var hans kappe og hans sværd.

Han besluttede sig derfor for at dele kappen, så den fattige kunne få noget at holde varmen med. I hans drøm, natten derpå, fik han et klarsyn, som var sendt fra himmelen. Det var Jesus, der havde forklædt sig som den fattige tigger, fik han at vide i drømmen. Det rygtedes hurtigt i byen, at han havde særlige evner.

Da han var omkring de 20 år gammel, hvor han valgte at blive munk. Han var blevet kristen og ville lære sine landsmænd i Ungarn om den kristne tro. Det lykkedes ham dog kun at gøre sin mor kristen, hvorefter han rejste tilbage til Gallien. I Gallien kaldte de ham for en hellig mand, og de var så begejstrede for ham, at de ville udnævne ham til biskop. Det ville Martin dog ikke høre tale om.

 

Martin gemte sig hos gæssene, for at undgå udnævnelse til biskop

For at undslippe valgte han at gemme sig i en gåsesti – og her kommer nogle vigtige detaljer for den Mortens aften, vi kender i dag. Folket ledte og ledte efter ham. På et tidspunkt kom de til gåsestien. Her skræppede gæssene op, fordi de var utilfredse med, at Martin gemte sig blandt dem. Dette førte til, at hans gemmested blev opdaget, hvorefter han blev tvunget til at blive biskop.

Han var harm og rasende på gæssene, da det var dem, der havde afsløret ham. Han beordrede derfor, at alle husstande skulle slagte og spise en gås i hvert fald én gang om året – på den dag, hvor han var blevet afsløret og tvunget til at være biskop. Dette var hans måde at hævne sig over gæssene. 

Martin døde den 8. november i 397. Han blev begravet den 11. november, og der blev anlagt en stor kirke over hans grav. Han blev udnævnt til en helgen og hans dødsdag til en helgens dag – nærmere bestemt Sankt Martins dag. Denne dag blev fejret i store dele af Europa.

Der gik dog et godt stykke tid, før Martins dag kom til Danmark. Man har fundet skrifter tilbage fra 1600-tallet, hvor dagen beskrives. Martin var ikke et særlig dansk navn dengang, så man valgte at omdøbe dagen til Morten Bisp.

 

Mortens aften er næsten uændret

Traditionen tro spiser vi stadig fjerkræ Mortens aften, som altså afholdes aftenen før den 11. november, som er hans dødsdag. Det blev dog allerede langt tilbage normalt at spise and i stedet for gås, da gæs var meget dyre. I dag spiser stadig mange and i stedet for gås – dog ikke på grund af prisen, men på grund af traditioner og præferencer.

Menuen minder meget om danskernes juleaften, så ved siden af and/gås, spiser man typisk hvide- og brunede kartofler, brun sovs og rødkål.Mortens aften opskrifter

 

Fyldt gås

Gås

Se opskriften her.


Langtidsstegt andesteg

Langtidsstegt and

Se opskriften her.


Andebryst sous vide

Andebryst sous vide

Se opskriften her.


Confit de canard/andelår (sous vide)

Confit de canard

Se opskriften her.


Opskrifter med and generelt

And

Læs artiklen her.


Kogte kartofler

Kartofler

Se opskriften her.


Brunede kartofler

Brunede kartofler

Se opskriften her.


Brun sovs

Brun sovs

Se opskriften her.


Julesovs

Julesovs

Se opskriften her.


Hjemmelavet rødkål

Rødkål

Se opskriften her.


Sous vide rødkål

Rødkål sous vide

Se opskriften her.