De første overvejelser
Hvis der er et noget, vi danskere elsker at spise om sommeren, så er det grillmad. Om vi er familiens passionerede “grillmaster” eller helst lader de andre om at styre maden og optænding af grillen, så er vi altid klar til at smide stegepanden og droppe komfuret, så snart vejret indbyder til det.
Der er de seneste år kommet flere nye slags grill på markedet, og spørgsmålet er derfor, hvilken der passer bedst til dig. Er du eksempelvis bedst tjent med den klassiske kulgrill, som de fleste af os jo kender og er opvokset med? Eller er den populære gasgrill i virkeligheden mere dig?
Her vil vi gennemgå fordelene og ulemperne ved forskellige slags grill, så du får lidt lettere ved at afgøre, hvilken der matcher dit behov bedst.
Inden du starter din grilljagt, vil det være en god idé at gøre dig nogle overvejelser om dit behov og dit budget.
-
Hvor ofte kommer du til at bruge din grill?
-
Hvor meget er du villig til at betale for en grill?
-
Hvor meget plads har du til at have en grill stående?
-
Hvor meget mad skal du kunne grille ad gangen?
-
Hvor mobil skal grillen være?
Kulgrill
Kulgrillen er for mange grillentusiaster indbegrebet af ægte grill, og den kan godt kaldes “grillens fader”. Kulgrillen er også god til røgning, såfremt den har et låg.
Du kan eksempelvis drysse træflies/røgflis ovenpå de varme kul for at give maden en lækker røget smag.
Kulgrill kommer i rigtig mange forskellige prislejer, men du kan typisk komme i gang for helt ned til et par hundrede kroner. En rigtig god kulgrill kan erhverves for maks. et par tusinde kroner.
Der er også noget med smagen, når vi griller over kul. Når fedt og saft fra kødet drypper ned på de rygende varme kul, danner det røg, der sætter sig i maden og giver en helt særlig røgsmag.
Da kullene først er klar, når de er blevet helt askegrå, kan det tage op imod en halv time at komme i gang. Medmindre du er rigtig øvet, kan det også være meget svært at regulere temperaturen, og temperaturen er ikke helt stabil fra start til slut.
Kulgrillen kan derfor være mindre egnet til større stege og langtidstilberedning. Skal kulgrillen bruges til langtidstilberedning, kan det være en god idé at bruge grillbriketter i stedet for kul. Briketter brænder i længere tid og giver en mere jævn varm.
Gasgrill
Gasgrillen kan være en rigtig god begyndergrill, da den er nem at betjene og regulere temperaturen med. Der kommer lynhurtigt gang i grillen, og den kan være klar efter cirka 5-10 minutter. Temperaturen er stabil hele vejen igennem, og derfor er den ideel til langtidstilberedning og større stege.
Ulempen ved en gasgrill kan imidlertid være, at den ofte fylder en del mere end kulgrillen, ligesom du som typisk skal noget højere op i pris for at få en rigtig god én af slagsen. Til gengæld slipper du for flammer samt røg fra kullene, og det er nemt at grille i snart al slags vejr.
Elektrisk grill
Ligesom med gasgrillen, skal du gribe noget dybere i lommen for at få en rigtig god én af slagsen. En elektrisk grill fungerer på samme måde som et komfur, så hvis du bor i lejlighed med altan, er elgrillen måske den perfekte grill for dig. En elgrill kræver naturligvis, at der er en strømtilslutning i nærheden.
Fordelene ved at købe en elgrill er bl.a., at den lynhurtigt bliver varm, og at temperaturen er nem at regulere. Dertil er grillen CO2-venlig og kan både anvendes inden- og udendørs. Elektriske grill findes i små kompakte størrelser, som du nemt kan have til at stå på bordet.
Træpillegrill
Træpillegrillen kan siges at være lidt af et nicheprodukt, og det er måske heller ikke den grill, du vælger at købe som din første. Træpillegrillen er ofte en dyr løsning.
Denne type grill er endnu ikke så udbredt herhjemme, og det kan derfor være lidt sværere at finde tilbehør og reservedele. Træpillerne er dyrere end almindelige kulbriketter, men de giver gerne maden en endnu bedre smag. Tilberedningsmetoden minder på mange måder om at lave mad over et godt gammeldags bål, og du kan købe træpiller i flere spændende smagsvarianter.
Grillen er meget nem at betjene, den bliver hurtigt varm, og temperaturen er utroligt stabil og kan reguleres temmelig præcist.
Træpillegrillen er en miljøvenlig løsning, da CO2-udledningen er mindre end ved kul- og gasgrillen.
Yakitorigrill
Hvis du er grillentusiast og japansk connoisseur, så er yakitorigrillen måske svaret. I Japan steger man kun grillspyd på yakitorigrill.
Yakitorigrillen er en lav, rektangulær og temmelig kompakt grill, der sikrer, at maden er placeret så tæt på kullene som overhovedet muligt. Traditionelt set bruger man særlige grillkul til denne type grill, men du kan godt bruge almindelige kulbriketter.
Grillen kan nå op på meget høje temperaturer, og temperaturen holder længe.
Engangsgrill og mini-grill
Hvis det er meget sjældent, der skal tændes op i grillen, overvejer du måske, om ikke en engangsgrill er rigeligt til dit behov. Vi vil dog anbefale, at du gør dig selv den tjeneste at købe en mini-grill i stedet. En mini-grill kan både være kul og gas.
En kæmpe ulempe ved engangsgrillen er nemlig, at den slet ikke kommer i nærheden af de temperaturer, som en rigtig grill gør, og den holder heller ikke varmen særligt længe.
Derudover er der nogle, der ikke får taget engangsgrillen med sig igen efter endt brug. Årsagen kan være, at den er for varm at løfte, at der ingen skraldespand er i nærheden, eller det kan være ren og skær forglemmelse.
De helt almindelige engangsgrill, som du finder i supermarkedet eller på tankstationen, er enormt belastende for natur og miljø. Insisterer du på at bruge engangsgrill, og er du ikke helt sikker på, om du kommer til at rydde op efter dig, kan du i stedet overveje at købe en bionedbrydelig engangsgrill. Den kan du med bedre samvittighed lade stå i naturen.
Grillmetoder
Det er nemt at komme til at give kødet for meget, så det bliver tørt og kedeligt. Der findes forskellige grillmetoder, det er vigtigt at kende, hvis du vil få mest ud af at tilberede mad på grill.
Direkte varme: Denne metode er bedst egnet til tilberedning på under cirka 25 minutters varighed. De varme kul/briketter spredes jævnt i grillen, og maden placeres på risten ovenover briketterne. Dette giver maden en hård varme og gode grillstriber.
Brug denne grillmetode til pølser, hakkebøffer og steaks, koteletter, mindre fisk, kyllingebryst og skiver af grøntsager.
Indirekte varme: Her placeres de varme kul/briketter i hver sin ende af grillen. I midten placeres en foliebakke med lidt vand i, så fedt og saft ikke brænder fast i bunden af grillen og giver maden en afsmag af sod. Maden placeres på risten ovenover foliebakken.
Brug denne grillmetode til flæskesteg, hele kyllinger, ænder og mørbrad samt hele grøntsager såsom kartofler.
50/50: Her placeres de varme kul/briketter kun i den ene side af grillen, mens den anden side står tom.
Brug denne grillmetode, når du griller mad, der først skal brunes og derefter have længere tids tilberedning for at blive gennemstegt. Vær dog opmærksom på, om maden får en ensartet tilberedning, idet varmen hovedsageligt kommer fra den
Cirkulær varme: Her placeres de varme kul/briketter rundt i kanten af grillen, så midten efterlades tom. I midten placeres en foliebakke med lidt vand i.
Brug denne grillmetode til større stege samt pizzaer og madtærter.
Grilltilbehør
Er du først blevet rigtig bidt af grill, begynder du måske at overveje at købe forskelligt grilltilbehør og -gadgets.
Noget grilltilbehør er vigtigere end andet, men der da er nogle bestemte slags, vi synes er værd at se nærmere på.
Grillmåtte: Med en grillmåtte går du ikke på kompromis med grilloplevelsen – maden får stadig grillstriber! Hvis du eksempelvis gerne vil undgå, at hakkebøfferne eller marinaden hænger fast på den brandvarme rist, kan en grillmåtte være løsningen. Du slipper også for, at grøntsagerne triller ned i grillen.
Grillstarter: Har du købt en kulgrill, er du nødt til også at have en grillstarter. Med en grillstarter kommer der langt hurtigere gang i kullene/briketterne, og du behøver ikke bruge nær så meget tændvæske som ellers. Dette er en fordel, da tændvæske kan sætte sig i smagen.
Grillhandsker: Grillhandsker er utroligt gode til at absorbere den høje varme fra grillen, samtidig med at de kan modstå eventuelle flammer. Du kan i øvrigt også sagtens bruge grillhandskerne til daglig, når du skal have varme fade ind og ud af ovnen.
Grillbørste: Grillbørsten er rigtig smart til at gøre grillristen ren med. Det kan være lidt svært at finde motivationen til at rejse sig fra bordet og gøre grillen ren, men grillbørster er som regel lavet af stål, der kan tage selv de mest genstridige rester. Giv risten en tur med grillbørsten, mens risten stadig er varm. På den måde bliver den skinnende ren og behøver ikke yderligere rengøring.