ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hjemmelavet karry

THOMAS TRANEGAARD NIELSEN | 15. november 2018
Karry er en fantastisk opfindelse, som er blandet af alle de lækre krydderier, briterne tog med hjem fra Indien under kolonitiden, der findes et hav af varianter. Jeg har lavet min egen opskrift, som jeg har testet med eleverne i madkundskabslokalet.

Karry er en fantastisk opfindelse, som er blandet af alle de lækre krydderier, briterne tog med hjem fra Indien under kolonitiden der findes et hav af varianter. Jeg har lavet min egen opskrift, som jeg har testet med eleverne i madkundskabslokalet. Den er perfekt til boller i karry.

Karry er et blandingskrydderi, der typisk består af 10-20 forskellige krydderier. Ordet kommer muligvis fra det Tamilske ord KARI, som bl.a. kan betyde ’krydret sauce’, men i Danmark tænker vi mest på det tørre, gule krydderi – som faktisk er opfundet i England under kolonitiden, hvor englænderne kontrolerede det meste af Indien og dermed handlen med de meget eftertragtede krydderier. På engelsk hedder det CURRY og bruges om pulveret og de krydrede indiske gryderetter. F.eks. Chicken Tikka Masala, som i dag regnes for en af Englands NATIONALRETTER.
Den gule karry, som er den mest brugte i Danmark, får sin farve fra gurkemeje og den karakteristiske duft kommer fra bukkehornsfrø, men en karry er langt mere og kompleks i sin smag. Jeg har eksperimenteret en del med blandingen, og du kan jo selv fortsætte. En ting er sikkert, det er langt mere spændende og personligt end en færdig karryblanding.


Redaktion: Karryen bruges bl.a. til vores boller i karry og kylling i karry.


Hjemmelavet karry

Karry er en fantastisk opfindelse, som er blandet af alle de lækre krydderier, briterne tog med hjem fra Indien under kolonitiden, der findes et hav af varianter. Jeg har lavet min egen opskrift, som jeg har testet med eleverne i madkundskabslokalet.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin
Ret: Projekt
Køkken: Asiatisk
Keyword: Asien, Tilbehør
Forb. tid: 1 minute
Tilb. tid: 5 minutter
Antal: 1 portion
Forfatter: Thomas Tranegaard Nielsen

Ingredienser

  • 3 tsk. Bukkehornsfrø
  • 2 tsk. Spidskommenfrø
  • 2 stk. Nelliker
  • 1 tsk. Korianderfrø
  • 1 tsk. Sennepsfrø
  • 1 tsk. Fennikelfrø
  • 8 stk. Peberkorn Sorte
  • 1 stk. Kardemommekapsel Frøene derfra
  • 1 stk. Kanelstang 2-3 cm lang
  • 1 stk. Laurbærblad
  • 2-3 stk. Muskatblomme
  • 1 tsk. Gurkemeje
  • 1 tsk. Cayennepeber
  • 0.5 tsk. Stødt ingefær

Sådan gør du

  • Åbn kardemommekapslerne, pil frøene ud og smid kapslerne væk.
  • Rist de hele, tørrede krydderier på en tør pande ved lav varme til de begynder at dufte, knus dem i en morter eller mal dem i en krydderi-/kaffekværn og bland dem med de andre krydderier.

Noter

NB: Alle tsk. er med top 

Om forfatteren


Thomas er skolelærer, bl.a. i madkundskab og engelsk, han er en flittig amatørbager og overall madnørd, og så udvikler han stort set alle sine opskrifter selv - de fleste findes her på siden. Thomas er vært i GastroFuns TV-køkken, samt medejer og del af redaktionen her på siden. Du kan også se ham i MasterChef 2021.