Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Asiatisk mad: Den lynhurtige guide

gastrofunlogoRedaktion
   
7. oktober 2019

Asiatisk mad er stigende i popularitet i Europa, og Danmark er ingen undtagelse. Hvilken region af Asien, man er mest til, hvad angår maden, er meget individuelt. Her giver vi dig et overblik over, hvad der kendetegner de enkelte asiatiske køkkener, og hvilke retter der er mest populære i det pågældende land.

Hvad kan du forvente af asiatisk mad?

Asien er et meget stort kontinent, og selvom flere af de asiatiske retter har visse ligheder, er der også tydelige forskelle og kendetegn.

Asiatisk mad er overordnet set kendetegnet på, at retterne ofte er meget rige på grøntsager. Grøntsagerne agerer som smagsgivere. Derudover er denne del af verdens befolkning særligt glade for krydderier, og her er det ikke bare de stærke af slagsen – Også tang, sesamfrø og honning ses hyppigt.

Hvad spiser man i Indien og Pakistan?

Indien og Pakistan er kendt for sine fede, stærkt krydrede retter såsom Tikka Masala og Butter Chicken. Inden for det indiske køkken er man desuden glade for samosaer, et stegt bagværk med kød- og grøntsagsfyld, der typisk spises som en snack eller tilbehør.

Karry-retter er overordnet set populære og muligvis også det, de to lande er mest kendte for. Det er typisk sammenkogte, stuvede retter, hvor der er et protein, et kulhydrat og en masse grøntsager i en tyk, smagfuld sovs. Indiske retter spises gerne over ris samt med naan-brød til.

I Indien og Pakistan spiser man ikke oksekød, da koen anses for værende hellig. Den vegetariske livsstil er meget udbredt, om end både kylling og lam bliver anvendt i mange retter.

I begge lande anvendes ofte kartofler og forskellige former bælgplanter og bønner. Derudover udgør også perlebyg, på indisk kaldet bajra, ærtebønner og røde linser fyldet i mange stuvede retter.

Af krydderier er kardemomme, koriander, mint og laurbær meget hyppigt anvendte.

Vores indisk/pakistansk inspirerede opskrifter:

Indisk kylling

Indisk kylling


Besan puda pandekager

Indiske besan puda pandekager


Hjemmelavet karry

Hjemmelavet karry


Belugalinser med aubergine

Indiske belugalinser med aubergine


Chicken Tikka Masala

Chicken tikka masala


Dahl

Indisk dahl


Khichri

Khichri med brune ris


Butterchicken

Butter chicken


Pakistanske krydrede kartoffelbøffer

Aloo ki tikki


Kylling i karry

Kylling i karry


Naanbrød

Naanbrød


Karrykylling

Kylling i karry


Papadums

Fedtfri papadums


Lammegryderet

Indisk lam


Lammegryde med linser

Indisk lammegryde med linser


Palak

Indisk palak


Hvad spiser man i Sydøstasien?

Sydøstasien dækker blandt andre over Thailand, Vietnam og Malaysia. Disse landes madvaner minder også en del om hinanden. Her spises store mængder fisk, kylling og rejer. Sydøstasien er kendt for sine mange friske krudderurter og krydderier, heriblandt koriander, persille, basilikum, chili, hvidløg og rød, gul og grøn karry.

Det vietnamesiske køkken har ry for at være frisk og fedtfri, og der bruges mange friske krydderurter og grøntsager. Her er blandt andet Bao, Bahn

Mi og friske forårsruller meget kendte og populære retter.

I Malaysia er Nasi Lemak en utroligt populær ret. Denne består af ris, peanuts, chili, et kogt æg og tørrede ansjoser serveret i et bananblad.

I Thailand er forskellige versioner af Pad Thai populære, og de fleste retter serveres med nudler eller ris. Det er sædvanligvis thai-karryer baseret på kokosmælk, gerne med fisk eller kylling.

Salater og friskt tilbehør med frugt er overordnet set meget populære i både Thailand, Vietnam og Malaysia. Frugt spises ikke kun råt, men kan desuden grilles og steges.

Vores sydøstasiatisk inspirerede opskrifter:

Tom Yum Goong (Thailand)

Tom Yum Goong


Thaisuppe med rejer (Thailand)

Thaisuppe med rejer


Pad Thai (Thailand)

Pad Thai


Pad Krapow Gai (Thailand)

Pad Krapow Gai


Thai Curry (Thailand)

Thai Curry


Thai Chicken Potato Curry (Thailand)

Thai Chicken Potato Curry


Thai Beef Salad (Thailand)

Thai Beef Salad


Satay sauce (Thailand)

Satay Sauce


Tagine med glasnudler (Vietnam)

Tagine med glasnudler


Sprøde forårsruller (Vietnam)

Sprødstegte forårsruller


Baguette (Vietnam)

Vietnamesisk baguette


Bao (Vietnam)

Bao med and


Forårsruller (Vietnam)

Vietnamesiske forårsruller


Bao med and (Vietnam)

Vietnamesiske Bao med Sous Vide Andebryst

Hvad spiser man i Japan?

Den traditionelle japanske kogekunst kaldes Washoku og er i høj grad baseret på ris og dashi. Det er en suppe af tørret og røget tun, hvor der efterfølgende typisk tilsættes nudler og grøntsager. Miso-suppe er ligeledes baseret på dashi og er almen spise i Japan. Miso-suppe er nemlig billig og kan tilpasses alle smagsløg.

Når vi snakker Japan, kommer vi naturligvis ikke udenom sushi og sashimi. Faktisk er fisk i alle afskygninger meget populært i Japan, da landet er omgivet af vand. Hvad angår sushi, er wasabi ej heller at forglemme. Herhjemme bruger vi farvet peberrod smagt til med blandt andet sennep, men i Japan laves wasabi af ægte wasabi-rod.

De fleste retter i Japan spises med et bredt udvalg af forskellige kondimenter og frø, blandt andet sesam. I det japanske køkken anvendes krydderiblandingen, Shichimi Togarashi, også til mange retter. Shichimi Togarashi er en blanding af rød chili, sesamfrø, appelsinskal, ingefær og tang.

Japanerne krydrer sjældent deres mad med salt, men bruger i stedet en god soya. Hvis der bruges salt, er det typisk Moshio-salt, der er verdens ældst kendte havsalt. Her benyttes tangen, Hon’dara, til at give Moshio-salten smag.

Vores japansk inspirerede opskrifter:

Sushi

Sushi


Sushi ris


Shio Ramen

Shio Ramen


Dashi

Dashi


Sushi-bowl

Sushi-bowl med miso-dressing


Miso suppe

Miso suppe med svampe og sobanudler


Fried Chicken

Japansk fried chicken


Gyoza

Gyoza


Misomarineret blomkål

Helbagt misomarineret blomkål


Tamagoyaki omelet

Tamagoyaki


Tataki

Tataki af dåvildtfilet


Teriyaki sauce

Teriyaki sauce


Koteletter med ponzusauce

Koteletter med ponzu-sauce


Avocado i tempuradej

Avocado i tempuradej

Hvad spiser man i Korea?

Hvis du har en “syrlig tand”, er det koreanske køkken med garanti noget for dig. Her syltes snart alt. Mest populært er kimchi, der er fermenterede grøntsager, og kimchi er desuden Koreas nationalret.

Også Bibimbap og Bulgogi er populære retter, der i dag serveres i mange lande uden for Korea. Begge retter er fyldige måltider baseret på ris, kød og soya. Dertil serveres et udvalg af grøntsager.

Den fermenterede drik, kombucha, drikkes også i stor stil til flere måltider. Den siges at have en helende virkning på immunsystemet.

Du er sandsynligvis allerede bekendt med den japanske klassiker, sushi, men har du hørt om den koreanske version, Kimbap? Konceptet er næsten det samme, dog uden fisk og i stedet med forskellige stykker grillet kød.

I Korea går man ikke ad vejen for dristige smagsgivere som ingefær, hvidløg, sojabønner og det famøse solarsalt, der er blevet modnet i flere år.

Vores koreansk inspirerede opskrifter:

Kimchi

Hurtig kimchi

Hvad spiser man i Kina?

I Kina spiser de hunde – men også temmelig mange andre ting. Det kinesiske køkken er verdenskendt!
Wokmad er kinesisk, og det kan laves på et utal af måder. Kineserne spiser meget ris og knap så mange nudler som de øvrige asiatiske lande. Kina er dog stort, og derfor inddeler man den kinesiske mad efter provinser: Anhui, Hunan, Szechuan og Shandong, for at nævne et par af de mest populære.

Kineserne elsker forårsruller, men er mindst ligeså glade for wontons og dumplings, der begge spises som tilbehør til supper.

Derudover er svinekød i sursød-sauce populært, ligesom der spises store mængder peking-and samt tofu i forskellige stuvede retter i Kina.

Du forbinder garanteret kinesisk med med forholdsvist fede retter med stegte nudler, indbagt kylling og rejer med videre, da det er dette, der har vundet indpas uden for de kinesiske grænser. Kinesisk mad kendetegnes dog reelt set ved at være fedtfattig: Størstedelen af de traditionelle kinesiske retter enten tørsteges eller dampes – der anvendes altså sjældent fedtstof.

Kineserne er glade for at bruge mange – og kraftige – krydderier, og særligt provinsen Szechuan er kendt for sine enormt stærke chili-saucer. Hele landet anvender meget ingefør, hvidløg, stjerneanis, forårsløg, kinesisk kanel samt sesam og sesamolie som smagsgivere.

Vores kinesisk inspirerede opskrifter:

Wonton suppe

Wonton suppe


Dumplings

Dumplings


Hoisin sauce

Hoisin sauce (sous vide)

Andre asiatisk inspirerede opskrifter:

Asiatisk nudelsalat

Asiatisk nudelsalat


Asiatiske spareribs

Asiatiske spareribs


Spicy sprød tofu stir fry

Spicy Sprød Tofu Stir Fry


Stegte nudler med ribbensteg

Stegte nudler med ribbensteg


Karrysuppe

Karrysuppe med kuller og nektarin


Nudelsalat

Nudelsalat


Asiatisk tunsalat

Asiatisk Tunsalat


Peanutskål

Peanutskål med kokosrejer


Asiatisk steaksalat

Asiatisk Steaksalat


Asiatisk lakse-pariserbøf

Asiatisk lakse-pariserbøf


Forårsruller

Hjemmelavet forårsruller


Kyllingespid på grill

Kyllingespyd på grill


Peanut-lime dressing

Peanut-limedressing


Asiatisk sous vide svineslag

Asiatisk svineslag sous vide


Bao med oksetværreb

Bao med oksetværreb sous vide


Nudler med grove grøntsager

Nudler med grove grøntsager


Madpandekager med fyld

Asiatiske pandekager med kylling