Skaldyr – hvordan og hvorledes?
Vi bor i et land, der er omringet af vand. Vores kystlinje strækker sig over tusindvis af kilometer, og derfor er der mange i dette land, der elsker alt den gode mad fra havet. Der er dog også en del, der ikke ved så meget om hverken fisk eller skaldyr, og det vil vi gerne hjælpe med.
I den her artikel kan du blive meget klogere på skaldyr, hvor de lever, og hvor man typisk spiser de forskellige slags.
Et skaldyr er defineret ved at være et dyr, der lever i saltvand, og som er beskyttet af en skal eller et rygskjold. De er dog også udelukkende de spiselige dyr, som man finder i denne kategori, og det er derved ikke en biologisk kategoriseret.
Hvilke slags skaldyr findes der?
Grunden til, at skaldyr ikke lige frem er en biologisk kategorisering, bliver tydeligt nu, når vi kigger på de mange lækre typer af skaldyr, der findes i verdenshavene.
Her er en liste:
• Hummer
• Jomfruhummer
• Rejer
• Krabber
• Krebs
• Østers
• Muslinger (f.eks. kammuslinger)
• Havsnegle
• Blæksprutter
Man behøves ikke at være biolog for at regne ud, at alle disse dyr ikke er beskyttet af en skal eller et skjold. Når man taler om skaldyr i madlavningsverdenen er det nemlig en sammenfatning af både krebsdyr og bløddyr.
Hvor lever disse skaldyr?
Selvom mange af de nævnte dyr ofte bliver forbundet med det mere sydlandske, så lever der faktisk en hel del forskellige spiselige krebsdyr i de danske farvande. Her i blandt kan man nævne fjordrejen, dybvandsrejen, hummer, jomfruhummer, krabbe og krebs. Vi har dog ikke altid været så heldige at kunne producere krebs herhjemme.
Før produktionen startede i 90’erne herhjemme, importerede vi krebs fra Kina. Disse blev leveret kogt, da kineserne ikke ville risikere, at de bliver sat fri herhjemme i Danmark, så vi ikke længere havde brug for at importere.
Der lever også spiselige bløddyr i de danske farvande, som bliver fanget i stor stil af de danske fiskere. Her er det især muslingerne, der er et hit – især blåmuslingen, hjertemuslingen og kammuslingen. Dette kommer måske som en overraskelse for nogen, men vi fanger faktisk også blæksprutter herhjemme, vi ser dem dog ikke så ofte, da langt størstedelen bliver eksporteret.
Men hvad så med de skaldyr, der ikke lever i de danske farvande? Hvor kommer de fra? Rigtig mange skaldyr lever i Middelhavet, og vores naboer mod nord (Grønland) står også for en meget stor del af eksporten til resten af verden.
Hvilke slags spiser vi herhjemme i Danmark?
Vi spiser kun en smule fisk herhjemme, og vi holder os gerne til de kendte typer, og derved er variationen mellem de mange forskellige typer af fisk eller skaldyr ikke så stor. En undersøgelse, som spurgte 2.000 danskere, har faktisk vist, at der kun bliver spist fisk i de danske hjem cirka hver ottende dag.
Her kan du se en liste over de mest spiste skaldyr herhjemme:
• Rejer
• Muslinger
Det er ikke en lang liste, og selvom vi også spiser et par andre typer, så udgør rejer og muslinger klart til den største procentdel af vores forbrug af skaldyr. Blåmuslingen er uden tvivl i toppen. Herhjemme fisker vi omkring 90.000 af disse årligt, og blot 20.000 bliver eksporteret til udlandet.
Der er et hav af undersøgelser, der viser, at vi hverken spiser nok fisk eller skaldyr herhjemme, selvom vi fanger så meget af det. Derfor håber vi, at vi kan opmuntre flere mennesker til at spise disse lækre dyr – skaldyr bliver faktisk anerkendt som den ældste delikatesse i hele verden.
Hvilke skaldyr er populære i andre lande?
Skaldyr kan ofte komme til at klinge en smule sydeuropæisk, og det er der faktisk mange gode grunde til. I lande som Spanien og Italien bliver der nemlig spist mange flere af disse lækre dyr, end der gør herhjemme i Danmark.
Herudover eksporterer danskerne en helt masse rejer, som bliver fanget ved den vestjyske kyst, til lande som Tyskland, Holland og Belgien, hvor de spiser det med velbehag.
Nogle af de lidt dyrere og mere eksklusive skaldyr bliver også fanget herhjemme i Danmark. Dette er blandt andet limfjordsøsters, jomfruhummere og små blæksprutter. Af de dyre østers bliver stort set alle sendt til Spanien. Af hummerne og blæksprutterne sender vi dem til lande spredt udover hele middelhavet.
Det bliver altså ganske tydeligt at disse dyr er langt mere populære i andre lande – vidste du for eksempel, at befolkningen i Norge spiser 5 gange så meget fisk og skaldyr, som vi gør herhjemme?
Der er nu heller ikke noget som at sidde på en restaurant i Spanien, kigge ud på vandet, og nyde en lækker paella med alt godt fra havet.
Skaldyrsopskrifter
Vi har samlet en del af vores bedste opskrifter med skaldyr herunder:
Bisque med hummer og jomfruhummer
Hummerbisque
Ærtesuppe med kammuslinger
Kogning af hummer
Dansk sort hummer
Forret med kammuslinger og svampe
Sous vide hummerhaler
Kammusling med syrnet fløde
Grillet hummer
Moules Frites
Stegte kammuslinger
Paella
Kammuslinger med tomatsalat
Knivmuslinger med chili, hvidløg og persille
Indbagt kammusling i egen skal
Kammusling tilberedt i bål
Tatar med skaldyr
Østers
Skaldyrsrisotto
Pil selv rejer
Hjemmelavet stjerneskud
Stjerneskud de luxe
Grillet blæksprutte
Nuddelsalat med kammuslinger
Scampi fritti
Friturestegt krabbeklør
Gratineret jomfruhummerhaler
Lynstegte tigerrejer
Lam i dild og rejer
Gourmet hotdog
Risotto med trøfler og jomfruhummerhaler
Krebs i svampesauce
Risotto med rejer
Hjemmelavet pasta med rejer
Pasta med tigerrejer
Pasta med lynstegt tun og jomfruhummerhaler
Ravioli med hummer
Ravioli med languster og safransauce
Salat med krebsehaler
Sommersalat med rejer
Rejesalat
Skaldyrsolie
Skaldyrsmayonnaise
Jomfruhummerfond
Surf ‘n Turf – oksemørbrad og jomfruhummer