Skaldyr – hvordan og hvorledes?
Vi bor i et land, der er omringet af vand. Vores kystlinje strækker sig over tusindvis af kilometer, og derfor er der mange i dette land, der elsker alt den gode mad fra havet. Der er dog også en del, der ikke ved så meget om hverken fisk eller skaldyr, og det vil vi gerne hjælpe med.
I den her artikel kan du blive meget klogere på skaldyr, hvor de lever, og hvor man typisk spiser de forskellige slags.
Et skaldyr er defineret ved at være et dyr, der lever i saltvand, og som er beskyttet af en skal eller et rygskjold. De er dog også udelukkende de spiselige dyr, som man finder i denne kategori, og det er derved ikke en biologisk kategoriseret.
Hvilke slags skaldyr findes der?
Grunden til, at skaldyr ikke lige frem er en biologisk kategorisering, bliver tydeligt nu, når vi kigger på de mange lækre typer af skaldyr, der findes i verdenshavene.
Her er en liste:
• Hummer
• Jomfruhummer
• Rejer
• Krabber
• Krebs
• Østers
• Muslinger (f.eks. kammuslinger)
• Havsnegle
• Blæksprutter
Man behøves ikke at være biolog for at regne ud, at alle disse dyr ikke er beskyttet af en skal eller et skjold. Når man taler om skaldyr i madlavningsverdenen er det nemlig en sammenfatning af både krebsdyr og bløddyr.
Hvor lever disse skaldyr?
Selvom mange af de nævnte dyr ofte bliver forbundet med det mere sydlandske, så lever der faktisk en hel del forskellige spiselige krebsdyr i de danske farvande. Her i blandt kan man nævne fjordrejen, dybvandsrejen, hummer, jomfruhummer, krabbe og krebs. Vi har dog ikke altid været så heldige at kunne producere krebs herhjemme.
Før produktionen startede i 90’erne herhjemme, importerede vi krebs fra Kina. Disse blev leveret kogt, da kineserne ikke ville risikere, at de bliver sat fri herhjemme i Danmark, så vi ikke længere havde brug for at importere.
Der lever også spiselige bløddyr i de danske farvande, som bliver fanget i stor stil af de danske fiskere. Her er det især muslingerne, der er et hit – især blåmuslingen, hjertemuslingen og kammuslingen. Dette kommer måske som en overraskelse for nogen, men vi fanger faktisk også blæksprutter herhjemme, vi ser dem dog ikke så ofte, da langt størstedelen bliver eksporteret.
Men hvad så med de skaldyr, der ikke lever i de danske farvande? Hvor kommer de fra? Rigtig mange skaldyr lever i Middelhavet, og vores naboer mod nord (Grønland) står også for en meget stor del af eksporten til resten af verden.
Hvilke slags spiser vi herhjemme i Danmark?
Vi spiser kun en smule fisk herhjemme, og vi holder os gerne til de kendte typer, og derved er variationen mellem de mange forskellige typer af fisk eller skaldyr ikke så stor. En undersøgelse, som spurgte 2.000 danskere, har faktisk vist, at der kun bliver spist fisk i de danske hjem cirka hver ottende dag.
Her kan du se en liste over de mest spiste skaldyr herhjemme:
• Rejer
• Muslinger
Det er ikke en lang liste, og selvom vi også spiser et par andre typer, så udgør rejer og muslinger klart til den største procentdel af vores forbrug af skaldyr. Blåmuslingen er uden tvivl i toppen. Herhjemme fisker vi omkring 90.000 af disse årligt, og blot 20.000 bliver eksporteret til udlandet.
Der er et hav af undersøgelser, der viser, at vi hverken spiser nok fisk eller skaldyr herhjemme, selvom vi fanger så meget af det. Derfor håber vi, at vi kan opmuntre flere mennesker til at spise disse lækre dyr – skaldyr bliver faktisk anerkendt som den ældste delikatesse i hele verden.
Hvilke skaldyr er populære i andre lande?
Skaldyr kan ofte komme til at klinge en smule sydeuropæisk, og det er der faktisk mange gode grunde til. I lande som Spanien og Italien bliver der nemlig spist mange flere af disse lækre dyr, end der gør herhjemme i Danmark.
Herudover eksporterer danskerne en helt masse rejer, som bliver fanget ved den vestjyske kyst, til lande som Tyskland, Holland og Belgien, hvor de spiser det med velbehag.
Nogle af de lidt dyrere og mere eksklusive skaldyr bliver også fanget herhjemme i Danmark. Dette er blandt andet limfjordsøsters, jomfruhummere og små blæksprutter. Af de dyre østers bliver stort set alle sendt til Spanien. Af hummerne og blæksprutterne sender vi dem til lande spredt udover hele middelhavet.
Det bliver altså ganske tydeligt at disse dyr er langt mere populære i andre lande – vidste du for eksempel, at befolkningen i Norge spiser 5 gange så meget fisk og skaldyr, som vi gør herhjemme?
Der er nu heller ikke noget som at sidde på en restaurant i Spanien, kigge ud på vandet, og nyde en lækker paella med alt godt fra havet.
Skaldyrsopskrifter
Vi har samlet en del af vores bedste opskrifter med skaldyr herunder:
Bisque med hummer og jomfruhummer

Hummerbisque

Ærtesuppe med kammuslinger

Kogning af hummer

Dansk sort hummer

Forret med kammuslinger og svampe

Sous vide hummerhaler

Kammusling med syrnet fløde

Grillet hummer

Moules Frites

Stegte kammuslinger

Paella

Kammuslinger med tomatsalat

Knivmuslinger med chili, hvidløg og persille

Indbagt kammusling i egen skal

Kammusling tilberedt i bål

Tatar med skaldyr

Østers

Skaldyrsrisotto

Pil selv rejer

Hjemmelavet stjerneskud

Stjerneskud de luxe

Grillet blæksprutte

Nuddelsalat med kammuslinger

Scampi fritti

Friturestegt krabbeklør

Gratineret jomfruhummerhaler

Lynstegte tigerrejer

Lam i dild og rejer

Gourmet hotdog

Risotto med trøfler og jomfruhummerhaler

Krebs i svampesauce

Risotto med rejer

Hjemmelavet pasta med rejer

Pasta med tigerrejer
Pasta med lynstegt tun og jomfruhummerhaler

Ravioli med hummer

Ravioli med languster og safransauce

Salat med krebsehaler

Sommersalat med rejer

Rejesalat

Skaldyrsolie

Skaldyrsmayonnaise

Jomfruhummerfond

Surf ‘n Turf – oksemørbrad og jomfruhummer
