Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Skaldyr – guide og opskrifter

gastrofunlogoRedaktion
   
5. marts 2019

Skaldyr – hvordan og hvorledes?

Vi bor i et land, der er omringet af vand. Vores kystlinje strækker sig over tusindvis af kilometer, og derfor er der mange i dette land, der elsker alt den gode mad fra havet. Der er dog også en del, der ikke ved så meget om hverken fisk eller skaldyr, og det vil vi gerne hjælpe med. 

I den her artikel kan du blive meget klogere på skaldyr, hvor de lever, og hvor man typisk spiser de forskellige slags. 

Et skaldyr er defineret ved at være et dyr, der lever i saltvand, og som er beskyttet af en skal eller et rygskjold. De er dog også udelukkende de spiselige dyr, som man finder i denne kategori, og det er derved ikke en biologisk kategoriseret. 

Hvilke slags skaldyr findes der?

Grunden til, at skaldyr ikke lige frem er en biologisk kategorisering, bliver tydeligt nu, når vi kigger på de mange lækre typer af skaldyr, der findes i verdenshavene. 

Her er en liste: 

•    Hummer
•    Jomfruhummer
•    Rejer
•    Krabber
•    Krebs
•    Østers
•    Muslinger (f.eks. kammuslinger)
•    Havsnegle 
•    Blæksprutter

Man behøves ikke at være biolog for at regne ud, at alle disse dyr ikke er beskyttet af en skal eller et skjold. Når man taler om skaldyr i madlavningsverdenen er det nemlig en sammenfatning af både krebsdyr og bløddyr. 



Hvor lever disse skaldyr?

Selvom mange af de nævnte dyr ofte bliver forbundet med det mere sydlandske, så lever der faktisk en hel del forskellige spiselige krebsdyr i de danske farvande. Her i blandt kan man nævne fjordrejen, dybvandsrejen, hummer, jomfruhummer, krabbe og krebs. Vi har dog ikke altid været så heldige at kunne producere krebs herhjemme. 

Før produktionen startede i 90’erne herhjemme, importerede vi krebs fra Kina. Disse blev leveret kogt, da kineserne ikke ville risikere, at de bliver sat fri herhjemme i Danmark, så vi ikke længere havde brug for at importere. 

Der lever også spiselige bløddyr i de danske farvande, som bliver fanget i stor stil af de danske fiskere. Her er det især muslingerne, der er et hit – især blåmuslingen, hjertemuslingen og kammuslingen. Dette kommer måske som en overraskelse for nogen, men vi fanger faktisk også blæksprutter herhjemme, vi ser dem dog ikke så ofte, da langt størstedelen bliver eksporteret. 

Men hvad så med de skaldyr, der ikke lever i de danske farvande? Hvor kommer de fra? Rigtig mange skaldyr lever i Middelhavet, og vores naboer mod nord (Grønland) står også for en meget stor del af eksporten til resten af verden. 

Hvilke slags spiser vi herhjemme i Danmark?

Vi spiser kun en smule fisk herhjemme, og vi holder os gerne til de kendte typer, og derved er variationen mellem de mange forskellige typer af fisk eller skaldyr ikke så stor. En undersøgelse, som spurgte 2.000 danskere, har faktisk vist, at der kun bliver spist fisk i de danske hjem cirka hver ottende dag. 

Her kan du se en liste over de mest spiste skaldyr herhjemme:

•    Rejer
•    Muslinger 

Det er ikke en lang liste, og selvom vi også spiser et par andre typer, så udgør rejer og muslinger klart til den største procentdel af vores forbrug af skaldyr. Blåmuslingen er uden tvivl i toppen. Herhjemme fisker vi omkring 90.000 af disse årligt, og blot 20.000 bliver eksporteret til udlandet. 

Der er et hav af undersøgelser, der viser, at vi hverken spiser nok fisk eller skaldyr herhjemme, selvom vi fanger så meget af det. Derfor håber vi, at vi kan opmuntre flere mennesker til at spise disse lækre dyr – skaldyr bliver faktisk anerkendt som den ældste delikatesse i hele verden. 

Hvilke skaldyr er populære i andre lande?

Skaldyr kan ofte komme til at klinge en smule sydeuropæisk, og det er der faktisk mange gode grunde til. I lande som Spanien og Italien bliver der nemlig spist mange flere af disse lækre dyr, end der gør herhjemme i Danmark. 

Herudover eksporterer danskerne en helt masse rejer, som bliver fanget ved den vestjyske kyst, til lande som Tyskland, Holland og Belgien, hvor de spiser det med velbehag.

Nogle af de lidt dyrere og mere eksklusive skaldyr bliver også fanget herhjemme i Danmark. Dette er blandt andet limfjordsøsters, jomfruhummere og små blæksprutter. Af de dyre østers bliver stort set alle sendt til Spanien. Af hummerne og blæksprutterne sender vi dem til lande spredt udover hele middelhavet. 

Det bliver altså ganske tydeligt at disse dyr er langt mere populære i andre lande – vidste du for eksempel, at befolkningen i Norge spiser 5 gange så meget fisk og skaldyr, som vi gør herhjemme? 

Der er nu heller ikke noget som at sidde på en restaurant i Spanien, kigge ud på vandet, og nyde en lækker paella med alt godt fra havet.  

Skaldyrsopskrifter

Vi har samlet en del af vores bedste opskrifter med skaldyr herunder:

Bisque med hummer og jomfruhummer

Bisque

Læs hele opskriften her.


Hummerbisque

Hummerbisque

Læs hele opskriften her.


Ærtesuppe med kammuslinger

Ærtesuppe

Læs hele opskriften her.


Kogning af hummer

Kogt hummer

Læs hele opskriften her.


Dansk sort hummer

Dansk sort hummer

Læs hele opskriften her.


Forret med kammuslinger og svampe

Stegte kammuslinger med sprødt æble og kantareller

Læs opskriften her.


Sous vide hummerhaler

Sous vide hummerhale

Læs hele opskriften her.


Kammusling med syrnet fløde

Kammusling med syrnet fløde, ramsløg, æble og kinaradise

Læs hele opskriften her.


Grillet hummer

Hummer på grill

Læs hele opskriften her.


Moules Frites

Moules Frites

Læs hele opskriften her.


Stegte kammuslinger

Stegt kammusling

Læs hele opskriften her.


Paella

Paella

Læs hele opskriften her.


Kammuslinger med tomatsalat

Kammuslinger med tomatsalat

Læs hele opskriften her.


Knivmuslinger med chili, hvidløg og persille

Knivmuslinger

Læs hele opskriften her.


Indbagt kammusling i egen skal

Indbagt kammusling i egen skal

Læs hele opskriften her.


Kammusling tilberedt i bål

Kammusling

Læs hele opskriften her.


Tatar med skaldyr

Tatar

Læs hele opskriften her.


Østers

Østers

Læs hele opskriften her.


Skaldyrsrisotto

Skaldyrsrisotto

Læs hele opskriften her.



Pil selv rejer

Pil selv rejer

Læs hele opskriften her.


Hjemmelavet stjerneskud

Stjerneskud

Læs hele opskriften her.


Stjerneskud de luxe

Stjerneskud

Læs hele opskriften her.


Grillet blæksprutte

Grillet blæksprutte

Læs hele opskriften her.


Nuddelsalat med kammuslinger

Nuddelsalat

Læs opskriften her.


Scampi fritti

Scampi fritti

Læs hele opskriften her.


Friturestegt krabbeklør

Friturestegt krabbeklør

Læs hele opskriften her.


Gratineret jomfruhummerhaler

Gratineret jomfruhummerhaler

Læs hele opskriften her.


Lynstegte tigerrejer

Lynstegte tigerrejer

Læs hele opskriften her.


Lam i dild og rejer

Lam i dild og rejer

Læs hele opskriften her.


Gourmet hotdog

Gourmet hotdog

Læs hele opskriften her.


Risotto med trøfler og jomfruhummerhaler

Risotto med trøfler og skaldyr

Læs hele opskriften her.


Krebs i svampesauce

Krebs i cremet svampesauce

Læs hele opskriften her.


Risotto med rejer

Risotto med rejer

Læs hele opskriften her.


Hjemmelavet pasta med rejer

Hjemmelavet pasta med rejer

Læs hele opskriften her.


Pasta med tigerrejer

Pasta med tigerrejer

Læs hele opskriften her.


Pasta med lynstegt tun og jomfruhummerhaler

Pasta med tun

Læs hele opskriften her.


Ravioli med hummer

Ravioli med hummer

Læs hele opskriften her.


Ravioli med languster og safransauce

Ravioli

Læs hele opskriften her.


Salat med krebsehaler

Salat med krebsehaler

Læs hele opskriften her.


Sommersalat med rejer

Sommersalat

Læs hele opskriften her.


Rejesalat

Rejesalat

Læs hele opskriften her.


Skaldyrsolie

Skaldyrsolie

Læs hele opskriften her.


Skaldyrsmayonnaise

Skaldyrsmayonnaise

Læs hele opskriften her.


Jomfruhummerfond

Jomfruhummerfond

Læs hele opskriften her.


Surf ‘n Turf – oksemørbrad og jomfruhummer

Surf n turf

Læs hele opskriften her.