Selve påsken har dog rødder længere tilbage end Jesu tid. For meget længe siden, i nomadetiden, festede israelerne i påsken. Man fejrede, at foråret var i gang, hvilket betød, at kvægende var fertile. Samtidig menes det, at de ligeledes fejrede, at de var blevet fri fra slaveriet i Ægypten. Da slaveriet ophørte, kunne jøderne vende tilbage til deres land, som vi i dag kender som Israel. Alt dette kan dateres tilbage til omkring 1280 år før Jesu fødsel.
Slagtede lam til påske
Der var naturligvis bundet nogle traditioner sammen med påsken. Tilbage i begyndelsen var de dog noget anderledes end de traditioner, som vi kender den dag i dag. Traditionen lød dengang, at man slagtede et lam til påske, og til kødet spiste man usyrnet brød. Dette måltid spiste stort set alle husstande.
Det blod, som var til overs fra lammet blev brugt til at smøre på dørkarmen. Blodet skulle beskytte livet imod døden og sørge for, at dødsenglen ikke kom ind i huset og tog sjæle, også kendt som de 10. plage. På hebraisk betyder påsken ”at gå forbi” eller ”at skåne”, som refererer tilbage til dødsenglen og blodet over dørkarmen.
Æg og kyllinger var tegn på forår og påske
Langt senere, i 1800-tallet, dukkede der flere, nye traditioner op i Europa. Eksempelvis er kyllinger blevet et symbol på påske. Det kommer sig af, at hønsene igen begyndte at lægge æg op til påske, da forårets opblomstring gav hønsene energi nok til at begynde ægproduktionen efter en pause om vinteren.
I fasten, som foregår før påsken, var det ikke tilladt at spise æg. Derfor anså man æg for en værdifuld gave, som man kunne give til hinanden, når påsken kom. I midten af 1800-tallet begyndte man at pynte æggene ved at indfarve dem ved at koge dem i eksempelvis rødløg, eller ridse mønstre ind i skallerne. Senere hen kom traditionen med at puste æg. Først i starten af 1900-tallet begyndte man at lave chokoladeæg, og efter 2. verdenskrig blev de søde sager for alvor populære.
I vores tid er der dog sket meget ved traditionerne omkring påske. Vi slagter ikke lam og tværer blod på dørene. Rent faktisk, så er det det langt fra alle, der spiser netop lam til påske. Nogle spiser lammesteg, men det er ikke den mest udbredte spise.
Påskeharen listede sig ind fra Tyskland
Fænomenet omkring påskeharen har ikke rod så langt tilbage. Det er en tradition, som er kommet til Danmark fra Tyskland. I begyndelsen af 1900-tallet var dette fænomen udelukkende kendt i Sydjylland, og det var udelukkende som dekoration, eksempelvis på påskeæg af pap. Der knyttede sig med tiden en historie til, der lyder, at påskeharen kommer med fine chokoladeæg, som den gemmer rundt omkring ude i haverne. Grunden til, at man aldrig ser påskeharen er, at den fordufter, så snart den har lagt sine æg. Haren er derfor også et symbol, man finder til påskefrokosten.
De mystiske gækkebreve
Gækkebrevene har til gengæld lidt flere år på bagen. De kan dateres tilbage til 1600-tallet, hvor voksne sendte gækkebreve til hinanden – frem til omkring 1800-tallet. Gækkebrevene var dengang ikke hullet, som vi kender i dag, men var breve, som bestod af en gåde. Endnu et symbol på påske er påskeliljer. Dette skyldes i naturens sag, at påskeliljer springer ud omkring påske.
Opskrifter med lam
Lammekrone Sous Vide med gremolata

Lammekrone i ovn

Grillede lammeschnitzler

Sous vide lammekoteletter

Langtidsstegt Lammebov

Grillet Lammekølle med pisket smør

Opskrifter med æg
Djævleæg

Solæg

Pocheret æg i mikroovn

Smørrebrød med æg og rejer

Stenbiderrogn med pocheret æg

Salat med kylling og æg
Rødbedesyltede æg
Salat med æg
Friteret æggeblomme

Opskrifter med fisk
Nordisk rejecocktail

Hjemmelavet stjerneskud

Stjerneskud


Fiskefilet

Paneret fiskefilet med panko

Cornflakespaneret rødspætte

Opskrifter med laks
Laksesandwich

Gravad laks med rævesauce

Laktosefri spinatlakseroulade


Se mange flere lakseopskrifter her.
Opskrifter med sild
Sildemad med æg

Karrysild

Hjemmelavet karrysalat

Stegte sild i eddike

Molekylær stegt sild i eddike

Kryddersild

Opskrifter med tatar
Verdens bedste tatar

Laksetatar med grønt og rørt rygeostcreme

Tatar

Laksetatar med kapers

Opskrifter på hønsesalat
Hønsesalat med sprødt kyllingeskind

Hønsesalat

Crossaint og andebrystsalat med karry og mayo

Hønsesalat
Opskrifter med gris
Leverpostej

Rullepølse

Frikadeller

Se alle frikadelle opskrifter her.
Opskrifter på hjemmelavet brød
Rugbrød med surdej

Kernerugbrød

Rugbrød

Franskbrød

Lækre, nemme hjemmelavet Croissanter

Toastbrød – hjemmelavet og lækkert

Opskrifter på snaps
Julesnaps med appelsin og julekrydderier
Du er mere end velkommen til at anvende andet end julekrydderier.

Julesnaps med kaffe og appelsin

Opskrifter på dressinger
Hjemmelavet Mayonnaise

Hjemmelavet Thousand Island Dressing

Opskrifter på søde sager til påskefrokosten
Påskekage

Kinderæg
Citronflødeboller

Vaniljemuffins med lemoncurd

Citrondrøm



