Gluten findes i næsten alt brød, så det er svært at komme udenom. Som samtaleemne er det næsten endnu sværere at undgå, for der er flere og flere der fravælger det i deres kost, fordi de mener, det er dårligt for dem.
Men hvad er gluten egentlig? Er det dårligt for dig? Og hvordan kan du i så fald komme uden om det?
Hvad er gluten?
Gluten er et protein, der findes i blandt andet hvede, rug og byg – altså nogen af de mest almindelig kornsorter at male mel på. Det er derfor det findes i det meste brød.
Gluten er dog ikke noget, der bare ”findes” i brød, men er faktisk et vigtigt element i brødets opbygning. Det binder nemlig væsken og er derfor med til at give dejen elasticitet, struktur og formfasthed.
Det er også gluten, der afgør om dejen hæver, da den gør, at luftgasser ikke kan undslippe gennem dejen, så den gassen, der dannes af gæringen, får dejen til at hæve og ikke mindst til at beholde sin form – også efter afkøling.
Er gluten dårligt for dig?
Mennesker med sygdommen cøliaki kan ikke tåle gluten. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor gluten får kroppens immunforsvar til at angribe slimhinden i tyndtarmen, hvilket kan føre til fx diarré og manglende fordøjelse af vigtige næringsstoffer.
Så hvis man har cøliaki, er gluten meget dårligt for dig. Man beregner, at et sted mellem 0,6% og 1% af verdensbefolkningen har cøliaki, så det er ikke en meget udbredt sygdom, og den kan desuden nemt overkommes, ved ganske enkelt at have en glutenfri kost.
Hvordan kan man lave brød uden gluten?
Gluten findes ikke i alle kornsorter, så der er mange typer brød, man kan bage på en anden kornsort. Det kan fx være majs, boghvede, ris, kastanje, hirse, teff, linser og kikærter, der alle kan males til mel. Fx har vi en opskrift på glutenfri rugbrød, der bliver bagt med kogte ris, hvilket er med til at give det færdige brød en lækker og svampet konsistens.
Udfordringen ved at bruge disse kornsorter er, at der uden gluten ikke er noget til at binde dejen og gøre den klistret. Derfor er det som regel nødvendigt at bruge et bindemiddel. I vores opskrift på en lakse/spinattærte med glutenfri bund bliver der fx brugt pofiber og xanthan gum, som kan findes i helsekost.
Glutenfri opskrifter
Burgerboller
Glutenfri rugbrød
Triple chokoladekage
Glutenfri havreboller
Quinoa salat med bagte grøntsager
Glutenfri græskarkage (Halloween kage)
Broccoliboller
Hjemmebagt glutenfri rugbrød
Glutenfri hindbærsnitter
Glutenfri pølsehorn
Forret med kammuslinger og svampe
Sund snickers
Sushi-bowl
Solsikkebrød
Glutenfri brød
Glutenfri fransk gulerodskage
Sukkerfri kage
Glutenfri cookies med peanutbutter
Glutenfri og laktosefri cookies
Glutenfri æbletærte
Glutenfri lagkage
Grøntsagstærte
Hjemmelavet mælkesnitte
Glutenfri chokoladekage
Glutenfri lammeburger
Laksefrikadeller
Pandekager af blomkålsris
Sund moussaka
Madvafler
Glutenfri pizza
Bagte squash med oksekød
Selleripasta med kylling og sellerisovs
Bønnepasta med kyllingebryst
Glutenfri grød
Sunde fiskefrikadeller med sprøde fritter og hjemmelavet remoulade
Glutenfri fiskefilet
Glutenfri burgerboller med blomkål
Glutenfri & laktosefri broccoli scones
Græsk gyros med lam
Chokoladekage uden mel
Glutenfri rugbrød med kerner
Græskarbrød
Gluten og mælkefri kerneboller
Kransekagesnitter
Madvafler
Gulerodsbrud
Drømmekage med butterbeans
Knækbrød med insektmel
Æggemuffins
Glutenfri tvebakkekage
Toastbrød med kikærte- og kastanjemel
Vegetar pasta carbonara
Se opskriften her.
American pancakes
Glutenfri rugbrød med grøntsager
Cookies med mandel- og kokosmel
Glutenfri pærekage
Glutenfri spinattærte med laks
Madvafler