Hvad kendetegner mellemøstlig mad?
Simpelt, rustikt, aromatisk, farvestrålende, frisk – og krydret. Således vil mange nok beskrive det mellemøstlige køkken. Mad fra Mellemøsten er utroligt spændende og alsidig, og det er ikke så underligt, at de eksotiske retter har oplevet en stigende popularitet verden over, særligt gennem det seneste årti.
Det mellemøstlige køkken står i stærk kontrast til danskernes hakkebøffer med bløde løg, hvide kartofler og brun sovs, og det er måske også én af årsagerne til den store interesse herhjemme – ligesom danskernes rejse- og eventyrlyst garanteret også kan tage sin del af æren.
Særligt kendetegnende for mellemøstlig mad er sesamfrø, kikærter, oliven (og olivenolie), honning og mynte. De ofte anvendte krydderier er kommen, spidskommen, kardemomme, gurkemeje, sumak, baharat, anis og kanel.
Ligesom kartofler er en stor del af det danske køkken, ris er det i det asiatiske køkken og pasta er fundamentalt for mange italienske retter, er det i højere grad bulgur, couscous eller brød, der serveres som tilbehør i Mellemøsten.
Hvad spiser man i Mellemøsten?
Hvis vi siger mad fra Mellemøsten, hvad er så det første, der falder dig ind? Nogle vil måske svare shawarma eller “rullekebab”, og selvom shawarma absolut er en helt fantastisk og genial opfindelse, så er mellemøstlig mad naturligvis meget andet end den döner kebab eller “rulle”, der gør turen hjem fra byturen lidt mere udholdelig.
Stærkt forfulgt af falaffel, er hummus én af de mest kendte spiser i det mellemøstlige køkken. Hummus er en kikærtepuré med olivenolie, tahini, citronsaft, salt og masser af hvidløg, og i Mellemøsten serveres hummus typisk som en forret eller snack, mens det herhjemme som regel bruges som “dressing” i eksempelvis pitabrød eller dyppelse til grøntsagsstave med videre.
Også pitabrød har faktisk sin oprindelse i Mellemøsten. For os danskere er pitabrød gerne en betegnelse for et fladt brød med en “lomme” eller et hulrum indeni, men i Mellemøsten er pita blot betegnelsen for fladbrød. I det mellemøstlige køkken spiller pita en ligeså vigtig rolle, som rugbrødet gør for os danskere. Pita serveres til snart alle måltider og bruges til at fiske saucer og dip og med – eksempelvis hummus.
Man kan næsten heller ikke sige mellemøstlig mad uden også at nævne falaffel. Selvom falaffel muligvis kan spores tilbage til det gamle Egypten, så er det ikke desto mindre end ting, vi i høj grad forbinder med mellemøstlig mad.
Udover hummus er blandt andre haydari, shatta, tahini og zhoug meget populære saucer og dyp.
Hvilke mellemøstlige retter stammer fra hvilke lande?
Nu har vi været lidt inde på, hvilke retter og smage der overordnet set kendetegner det mellemøstlige køkken.
Dertil er der selvfølgelig retter, der stammer fra bestemte lande, og disse kigger vi lidt nærmere på herunder.
Tyrkisk mad
Af populære tyrkiske retter kan blandt andet nævnes biber dolmasi, der er små fyldte peberfrugter, pide, der er et tyndt og ovalformet brød, der toppes af med eksempelvis kød og grønt, baklava, der er en kage / dessert af filodej med pistacienødder, içli köfte, der er en slags bolle lavet af bulgur med krydret kød indeni, og simit, der er et kranseformet brød med sesamfrø ovenpå, der typisk serveres til morgenmad.
Libanesisk mad
I Libanon er der også nogle retter, der er særligt kendetegnende for landet. Heriblandt kebbeh (eller kibbeh / kubbeh), der er den libanesiske udgave af tyrkernes içli köfte, baba ganoush, der er en cremet auberginedip, og tabouleh, der er en frisk bulgursalat med grønt.
Israelsk mad
Vi har allerede nævnt hummus, og hummus er nok den mest fremherskende af israelske retter. Hummus er blevet så populært i store dele af verden, at der efterhånden er lavet mange spændende udgaver af den – eksempelvis rødbedehummus.
og selvom baba ganoush muligvis har hjemme i Libanon, er det også en meget populær spise blandt israelerne.
Persisk mad
Det persiske køkken er endnu ikke helt så kendt herhjemme som eksempelvis det tyrkiske, men også her er der mange skønne retter at komme efter: Blandt andre den mundrette khoresht-e fesenjan, der er en ikonisk stuvning med enten and, lam eller kylling, ghormeh sabzi, der er en kendt, krydret ret med lam og kidneybønner, og abgoosht, der er en gryderet / suppe med grøntsager og lammekød.
Mellemøstlige opskrifter
Hjemmelavet pitabrød med Tipo 00
Hjemmelavet pitabrød med hvedemel
Couscous med ristet aubergine og gulerod
Pitabrød med falafel, haydari og yoghurtdressing