Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Helstegt oksemørbrad

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

29. november 2021
Om du vælger at stege eller grille den hel eller i skiver, er oksemørbraden et sikkert valg, der næsten ikke kan slå fejl – så længe du har styr på tilberedningen!
I denne opskrift finder du en udførlig gennemgang af, hvordan du trin for trin går til mørbraden og sikrer, at den bliver yderst veltilberedt. God fornøjelse!
Helstegt oksemørbrad

Opskrift på helstegt oksemørbrad

Helstegt oksemørbrad er en sand weekendklassiker.

Det er de færreste, der ikke nyder en god og mør oksemørbrad, og derfor er det en oplagt ret, som du nemt kan hive ud af ærmet, når familien skal samles, eller I får gæster på besøg.

Om du vælger at stege eller grille den hel eller i skiver, er oksemørbraden et sikkert valg, der næsten ikke kan slå fejl – så længe du har styr på tilberedningen!

I denne opskrift finder du en udførlig gennemgang af, hvordan du trin for trin går til mørbraden og sikrer, at den bliver yderst veltilberedt. God fornøjelse!

Annonce: Du kan købre lækre oksemøbrads hos vores sponsor Mr. Beef her.

Hvad er oksemørbrad?

Mørbraden er er en meget mager udskæring placeret helt oppe ved rygsøjlen og på indersiden af alle pattedyr.

Oksemørbraden anses for at være den møreste og mest delikate udskæring på kvæget, og så er den tilmed nem at gå til og tilberede i ovnen eller på grillen.

Klargøring af oksemørbrad

En mørbrad skal altid afpudses inden tilberedning. Dette betyder, at sener, hinder og fedt skal skæres bort.

Sølvsenen er placeret i den tykke ende af udskæringen og fjernes ved at stikke en spids kniv ind, så den ligger fladt mellem sene og mørbrad. Tag fat i senen med den anden hånd, mens du med kniven skærer senen af uden at skære i kødet.

Herefter fjernes de øvrige sener, hinder og fedt.

Tilbehør til oksemørbrad

Der er rigeligt at vælge i mellem, når du skal lave et godt tilbehør til oksemørbraden.

Du kan servere alt lige fra friske salater og dressinger til tungere kartoffelretter og ægte saucer til dette skønne stykke kød. Her besluttede jeg mig for at servere den møre oksemørbrad med lækre Hasselback Pommes Fondant, rødvinssovs og stegte champignon.


Helstegt oksemørbrad
Antal: 4 personer

Helstegt oksemørbrad

Om du vælger at stege eller grille den hel eller i skiver, er oksemørbraden et sikkert valg, der næsten ikke kan slå fejl – så længe du har styr på tilberedningen!
I denne opskrift finder du en udførlig gennemgang af, hvordan du trin for trin går til mørbraden og sikrer, at den bliver yderst veltilberedt. God fornøjelse!
Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter

Ingredienser

Oksemørbrad

  • 1 stk. Oksemørbrad omkring 1,2 kg
  • Salt og Peber
  • Smør til stegning
  • Olie til stegning

Sådan gør du

Oksemørbrad

  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn. Graderne afhænger dog af din ovn. 
  • Start med at afpudse oksemørbraden for fedt og sener. Hvis du køber kødet hos en slagter, så kan du få ham til at gøre det.
  • Oksemørbrad er ret ujævnt i størrelsen, så du kan enten stege kun det midterste stykke (chateaubriand) for at få det ensartet eller snøre det op med kødsnor. Hvis du køber kødet hos en slagter, så kan du få ham til at gøre det.
  • Krydr kødet med salt og peber. Ønsker du at give kødet lidt ekstra smag, kan du vælge at krydre kødet med frisk timian, rosmarin eller hvidløg.
  • Brun kødet af på en grillpande, almindelig pande eller i en stegegryde i smør og olie i 5-6 minutter. Giv den et par minutter på hver side.
  • Sæt derefter mørbraden i ovnen med et stegetermometer i midten af kødet. Steg den til en centrumtemperatur på 56-60 grader. Det tager 20-25 minutter, igen afhængigt af din ovn.  
  • Tag stegen ud. Den behøver ikke at hvile, men hvis den gør, skal den ikke pakkes ind, da den dermed vil stege videre.
  • Skær ud og servér! Kom gerne friskkværnet peber og flagesalt på toppen. Velbekomme.

Noter

Temperaturer og tilberedning oksemørbrad:
  • Rød/rosa: 55-60 grader
  • Svagt rosa: 60-65
  • Gennemstegt: over 65. Her vil kødet typisk blive tørt. 
HUSK: Jo højere temperaturen er i din ovn, desto mere vil centrumstemperaturen stige i kødet i minutterne, efter det er taget ud af ovnen. 
TIP: Det er ikke nødvendigt at lade oksemørbrad hvile, da kødet ikke bliver mere mørt, saftigt eller smagsfuldt, hvis det får lov at ligge. Hvis du vil lade det hvile inden det skal serveres, skal det ikke pakkes ind, da det så vil stege videre. 
Helstegt oksemørbrad