Husblas er ikke altid det nemmeste eller sjoveste materiale at arbejde med i et køkken, men til visse retter er det svært at komme udenom det. Hvis du gerne vil være fri for husblasen, er der dog også et alternativ, nemlig agar-agar.
Agar-agar er et geleringsmiddel lavet på udtræk af alger. Det er et fint pulver, som bliver opløst og kogt i væske, og bagefter bliver fast ved afkøling.
Vi kigger her nærmere på, hvordan man kan bruge agar-agar i diverse klassiske husblas opskrifter.
Fromager
Når du laver fromage med husblas er timingen utroligt vigtigt. Fromage med husblas skal nemlig være begyndt at stivne, inden den hældes i en skål, for ellers synker husblasen til bunds.
Med agar-agar skal man også være vågen, for den stivner meget hurtigt. Derfor er det en fordel, hvis man har blandet flødeskum og æggehvider på forhånd, inden man gør klar til at hælde agaren i fromagen.
Man tager 4 strøgne tsk. agar-pulver og opløser i ca. 1 dl væske – det kan være vand, mælk eller saft alt efter fromagens art. Derefter koges den i 4-5 min., og skal kun afkøle i ganske kort tid, inden den blandes i fromagen sammen med flødeskummen og de piskede hvider. Derefter skal fromages røres mindst muligt, da den ellers kan risikere at skille og ikke blive ordentlig stiv.
Fromage med agar-agar skal spises samme dag, den bliver lavet.
Frugt- og saftgelé m.m.
Agar-agar er også udmærket til frugt og saftgelé, men man skal være opmærksom på, at blandingsforholdene ændrer sig afhængig af hvad pulveret bliver blandet op med.
Til 1 liter saft med frugtstykker skal man bruge 4 strøgne spsk., men hvis saften er most og uden frugtstykker, skal man kun bruge 3½ strøgne spsk.
Det fint pulveriserede pulver kan også benyttes til æggefromage og ægge-fløde fromage, hvor man igen skal være opmærksom på blandingsforholdene. Hvis man bruger 1 liter mælk eller almindelige fløde, skal man bruge 3 strøgne spsk., mens man kun skal bruge 2½ spsk. pr. liter piskefløde. Til ét æg går der der ¾ tsk.
Både når man laver æggefromage og ægge-flødefromager, kommes agar-agar varm i æggeblommerne, hvorefter de øvrige ingredienser hurtigt skal blandes i og hældes op. Igen kan fromagen let komme til at virke skilt, og det er derfor det er vigtigt at handle hurtigt, når agar-pulveret først er blevet hældt i blandingen.
Opskrifter med agar agar
Vi har bl.a. disse opskrifter med agar-agar: