Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Godt nytårsmad

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

29. december 2021

Fyrværkeri, nytårstale og champagne – nytårsaften kaldes gerne “Årets fest”, og hvert år fejrer vi denne festlige begivenhed med et ordentligt brag: Stjernekastere, larmende rysler og knallerter, sjove hatte, glitrende og farverige serpentiner, vores fineste puds, alkoholiske drikke – og ikke mindst en menu langt udover det sædvanlige. 

Når det kommer til nytårsmad, så er der visse retter, der er helt klassiske, eksempelvis den traditionelle torsk, oksemørbradculottesteg eller sønderjysk hamburgerryg med grønlangkål. Også beef wellington er hyppigt set på nytårsmenuen.

Vi elsker nytåret og lad os se lidt nærmere på, hvordan vi fejrer denne fantastisk festlige aften – og ikke mindst, hvad der er rigtig godt nytårsmad.

Traditionel nytårsaften

I Danmark har vi fejret nytårsaften siden omkring år 1700, men der er sket meget i vores måde at fejre nytår på i løbet af de sidste 300 år. Førhen var det nemlig kun adelen og kongehuset, der skød fyrværkeri af, imens soldater og jægere skød med deres geværer op i luften. Derudover var det almindeligt, at man lavede en masse larm ved at kaste lertøj og potter på folks døre.

Dén var nok ikke gået i dag.

Også traditionen med at tage fjollede hatte på er et levn fra gamle dage. Her var nytårsaften nemlig en mulighed for at vende op og ned på de sociale normer.

Dengang var det, ligesom det er i dag, meget populært at spise torsk til årsskiftet. Torsk er en katolsk bodsspise, og samtidig var den magre torsk en god modpol til den netop overståede, fede julemad. Det var først omkring år 1800, torsken så småt begyndte at finde vej til de danske nytårsborde, og først i løbet af 1900-tallet blev den for alvor en del af “nytårs-kutymen” herhjemme.

Tendensen med at spise et lettere og friskere måltid til nytår, hænger stadig ved den dag i dag.

Moderne nytårsaften

I dag vælger flere af os at gå andre veje end mod den traditionelle nytårstorsk.

Der er visse traditioner, vi næppe ændrer på, eksempelvis at skåle til dronningens nytårstale, at se 90-års fødselsdagen, at spise kransekage til “Vær velkommen, Herrens år” i TV’et samt at skyde det nye år ind med krudt og kugler.

Nytårsaften er imidlertid også en aften, der for mange af os hænger sammen med at bryde med nogle vaner og inkorporere nye forbedrede af slagsen. I modsætning til eksempelvis juleaften, er det derfor en aften, hvor det hører sig til at være nytænkende.

Dette gælder helt sikkert også planlægningen af nytårsmenuen. Stadig er der dog visse elementer i menuen, som vi konsekvent holder os til, for eksempel, at der som minimum serveres både forret, hovedret og dessert. Også fisk har stadig en naturlig plads i menuen, dog meget ofte i form af lakserullerlynstegt tun eller tunmousse, enten med eller uden smør. 

Udover dessert, eksempelvis is, tiramisu eller chokolademousse, er også kransekagen helt og aldeles obligatorisk denne aften. Kransekagen blev opfundet i Danmark omkring 1700-tallet, og den har derfor været en del af nytårsaften næsten ligeså længe, vi har fejret denne aften. Den er faktisk en ligeså fast del af nytårsfejringen som champagnen er det. Vil du lære meget mere om de mange klassiske, danske kager, så skal du læse med her.

Føler du dig rigtig traditionsbunden, men er torsk eller fisk ikke noget, der rigtigt tiltaler dig, så er en klassisk sønderjysk nytårsmenu med hamburgerryg, kålpølser, røget flæsk, grønlangkål og både hvide og brunede kartofler, noget, man sjældent går helt galt i byen med.


Nytårsopskrifter

Nytår er – som allerede nævnt – én af de aftener, hvor de fleste af os får en række forskellige retter, og vi ynder gerne at gøre noget særligt ud af maden.

Herunder får du en masse inspiration til alt lige fra festlige snacks og appetizers, forretten, hovedretten, desserten og til lidt sødt til aftenkaffen / midnat. Bliver I sultne hen ad natten eller dagen derpå, er der også her inspiration at hente.

Niveauet i de forskellige opskrifter går lige fra det simple og pærelette til det tårnhøje, så der er helt bestemt noget for enhver smag.

Appetizers nytår

Snacks og appetizers skal helst ikke være andet end det, navnet antyder, nemlig noget, der kun lige har til hensigt at vække smagsløgene og skærpe appetitten. En lækker aperitif / velkomstdrink kan også gøre jobbet.

Mange af disse opskrifter kan også nemt bruges til forretter, da det blot er mængden og størrelsen af de forskellige anretninger, der er det afgørende.

Den perfekte velkomstdrink
Cocktails og mad går hånd i hånd
Læs opskriften her
Butterdejssnack
Læs opskriften her
Æbleflæsk
Molekylær gastronomi er mad og videnskab i ét. Ved at tilberede maden efter disse principper, har man mulighed for at tilberede retter, der indeholder et overraskelsesmoment og er en oplevelse i sig selv.
Læs opskriften her
Rejechips med grøn mayonnaise
Læs opskriften her
Gravad laks med rævesauce
Mette Blomsterbers bud på lækker opskrift på Gravad laks med rævesauce. Gravad laks er et sikkert hit til frokostbordet, uanset om det er en påskefrokost eller julefrokost.
Læs opskriften her
Gedeost skum
Perfekt appetizer med cremet og luftigt skum af gedeost. Serveret med søde, letbagte figner på skiver af sprødt nøddebrød. Let og ligetil.
Læs opskriften her
Urtepotte med grønt, friskostcreme med mynte og maltjord
Læs opskriften her
Variation af selleri med sødt, blødt, syltet og friteret
Smuk og lækker vegetarret, hvor alle delelementer er lavet med sous vide. Retten er et godt eksempel på at en råvare (i dette tilfælde rodfrugt) kan bruges på mange forskellige måder og være "nok" til at give alle smagsoplevelser som en ret har brug for.
Læs opskriften her
Rugbrødschips
Giv nyt liv til kedeligt, tørt rugbrød. Rugbrødschips er et sundt og fedtfattigt alternativ til kartoffelchips. De smager dog mindst ligeså godt...
Læs opskriften her
Crostini med grønkål
Læs opskriften her
Hjemmelavet lomo
Læs opskriften her
Røget andebryst
Perfekt koldrøget andebryst. Lavet helt uden brug af røgeovn! Koldrøget på grill. Det perfekte tilbehør til fx tapasbordet eller nytårsmenuen.
Læs opskriften her
Beignet dej (frituredej med øl)
Prøv de sprøde, friterede grøntsager næste gang, du skal servere en snack til et glas vin eller øl. Friterede grøntsager er en lækker snack og egner sig til de lejligheder, hvor du ellers ville servere en skål chips. 
Læs opskriften her
Tzatziki med et twist
Læs opskriften her
Parmesanchips
Dejlig og lækker opskrift på sprøde parmesan chips. Her skal man kun bruge revet parmesan og varme fra ovnen eller en pande.
Læs opskriften her
Rødbede- og balsamicosfærer
Wow! Et spiseligt kunstværk.
Læs opskriften her
Kuller med øldej og cornflakes
Klassisk friturestegt fisk med et twist. Her har vi brugt kullerfilet vendt i en øldej og paneret i cornflakes. Til sidst fik fisken en tur i frituregryden. Se opskriften her
Læs opskriften her
Møllehjul
Bagt af boller - Perfekt til festen
Læs opskriften her
Demi baguette (surdej)
Læs opskriften her
Fransk baguette
Vildt lækre franske baguettes med et luftigt indre og en blød krumme, dækket af en sprød skorpe - de sad bare lige i skabet!
Læs opskriften her

Forret nytår

Forretten skal være let i sit udtryk, og den er derfor sjældent overvældende salt eller fed. Den skal ikke føles synderligt tung eller mættende i maven, med derimod fungere som startskuddet for den forrygende madoplevelse, dine gæster har i vente.

Stegte kammuslinger
De smager fantastisk og vi giver dig tricket der sørger for at du får den flotte stegeskorpe når du selv står i køkkenet med dem næste gang.
Læs opskriften her
Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie
Læs opskriften her
Jomfruhummer i ovn
Opskriften er dejlig simpel og et sikkert hit hver gang. Jomfruhummerhalerne er stegt i ovnen med hvidløg og persille.
Læs opskriften her
Tunmousse
Nem, lækker Tunmousse - den perfekte forret fra 80-90'erne
Læs opskriften her
Rødbedetatar
Læs opskriften her
Sfære (perle) til østers
Den helt klassiske østers tilberedning er typisk med hvidvinseddike, skalotteløg, citronsaft og evt. tabasco sauce. Vores bud med østers, sfæren og lidt mikrogrønt på toppen giver næsten de samme smage og med det overraskende pop når du bider i perlen, så får du her et glimrende bud på en lækker forret eller appetizer.
Læs opskriften her
Østers med citron og løg
Den helt klassiske måde at spise østers på: Finthakkede skalotteløg i en eddike lage, citronsaft og tabasco sauce.
Læs opskriften her
Paneret & friturestegt østers (McOisters)
Den perfekte forret til nytårsaften: McOisters - aka panerede og friturestegte østers.
Hvis du er bange for østers, så er det her den bedste måde at prøve at spise østers på.
Læs opskriften her
Østers
Østers er en vaskeægte luksusspise - men det er de færreste, der kaster sig ud i tilberede dem selv. Det er en skam! Alt du skal bruge er friske østers og en god østerskniv til at åbne dem.
Læs opskriften her
Dansk sort hummer
Serveret med ærter og grønne jordbær
Læs opskriften her
Carpaccio salat
Læs opskriften her
Risotto med trøfler og skaldyr
Læs opskriften her
Hummerbisque, din næste forret?
Nem og velsmagende bisque med jomfruhummer og kammuslinger. Nytår stod for døren og jeg trak det strå der hed forret. Jeg vidste hurtigt at der skulle kammuslinger til.
Læs opskriften her
Lynstegt tun med espuma
Læs opskriften her
Pasta med trøffel, brunet smør og sprødstegt salvie
Hjemmelavet pasta med brunet smør, sprødstegt salvieblade og sommertrøfler. Retten er simpel, men smager dejligt. Husk ikke at gå ned på kvaliteten af dine æg og mel i opskriften - godt mel og friske æg gør rettet meget mere velsmagende.
Læs opskriften her
Laksetatar med kapers
Læs opskriften her
Tomatsuppe som spaghetti
Læs opskriften her
Nordisk rejecocktail
Nordisk rejecocktail - en supernem forret eller frokost, hvor 80'er-klassikeren har fået lidt mere fylde (og velsmag).
Læs opskriften her
Æbleskiver med røget laks og dildsne
Overrask dine gæster med denne version af æbleskiver, næste gang, I holder julefrokost.??  Her bruges en sifonflaske til at gøre æbleskiverne ekstra luftige, og de er fyldt med den lækreste creme af røget laks og flødeost.
Læs opskriften her
Æbleskiver med and
Læs opskriften her

Hovedret nytår

Hovedretten er den ret, de fleste virkelig har set frem til og ventet på, og det er derfor også et godt sted at brillere på serveringen. Det er her, dine gæster skal blive godt mættet på alle sanseparametre.

Beef Wellington
I min restaurant Feed Bistro har vi signaturretten Beef Wellington. Det er vigtigt at lave opskriften i den rækkefølge jeg præsenterer, da især svampene skal stå i en del tid og blive dehydreret.
Læs opskriften her
Dyreryg sous vide
Dejlig sous vide tilberedt dyreryg med vildtsovs. Retten serveres med syltede æblekugler, jordskokkepuré og solbærmarmelade.
Læs opskriften her
Helstegt oksemørbrad
Om du vælger at stege eller grille den hel eller i skiver, er oksemørbraden et sikkert valg, der næsten ikke kan slå fejl – så længe du har styr på tilberedningen!
I denne opskrift finder du en udførlig gennemgang af, hvordan du trin for trin går til mørbraden og sikrer, at den bliver yderst veltilberedt. God fornøjelse!
Læs opskriften her
Helstegt oksemørbrad
Kyllingeroulade
Læs opskriften her
Sous vide beef wellington
Beef wellington er en ægte klassiker og et godt træk, hvis du vil imponere din gæster med dine evner i køkkenet. Prøv som her med sous vide tilberedt kød.
Læs opskriften her
Beef Wellington
Ballotine med kuller og jomfruhummerfars pakket ind i kyllingeskind
Serveret med blomkålsskum
Læs opskriften her
Krondyrfilet med bær, svampe og jordskokker
Læs opskriften her
Sous vide oksemørbrad
Serveret med rodfrugtpuré, syltede løg og kantarelstuvning
Læs opskriften her
Søtunge med klassisk sovs
Læs opskriften her
Kogt hamburgerryg
Svinemørbrad sous vide med krydderurterasp
Den saftigste og møreste svinemørbrad, tilberedt til perfektion ved hjælp af sous vide. Her får du en fuld guide til sous vide tiden og temperaturen.
Læs opskriften her
Sous vide hummerhale
Serveret med asparges med dildmayo og saltmandler
Læs opskriften her
Kogning af hummer
En perfekt kogt hummer er en delikatesse, og har man først smagt sådan en, vil man med garanti være solgt. Hummer er en luksusspise, og det smager bare godt!. Brug vores guide og bliv hjulpet gennem tilberedningen trin for trin til den perfekt kogte hummer.
Læs opskriften her
Saltindbagt pighvar
Læs opskriften her

Saucer og tilbehør til nytår

Det er naturligvis ikke tilstrækkeligt at servere kød alene. Dét til trods for, at vi her på GastroFun jo er helt vilde med kød!

Kartofler er et godt, klassisk tilbehør, men selv kartofler kan optræde i mange forskellige og spændende former – eksempelvis kartoffelskum. Saucen er selvfølgelig også helt essentiel, og en god sauce kan redde det meste, hvis nu alt andet imod forventning skulle fejle.

Rødvinsglace
Rødvinsglace er en smuk og intens sauce, der passer perfekt til en god bøf. Opskriften viser, hvor få ingredienser der skal til, og hvad der er nøglen til at få en succesfuld og velsmagende glace.
Læs opskriften her
Rødvinsglace
Vegansk demi-glace
Denne udgave spiller næsten helt op med en almindelig demi-glace/rødvinsglace.
Normalt tager det mange timer at lave en demi-glace, men denne veganske udgave kan laves på cirka 2 timer.
Opskriften er relativ nem, men kræver dog at du har Xanthan Gum og pektin, som ikke lige kan købes alle steder.
Læs opskriften her
Vegansk demi-glace
Sønderjysk grønlangkål
Hurtig og nem opskrift på den dejlige sønderjyske klassiker grønlangkål.
Læs opskriften her
Sauce Bearnaise
Saucen er en fransk sovs der er lavet ved at emulgere smør og essens med æggeblommer. Denne syrlige sauce er bedste venner med en god bøf.
Læs opskriften her
Rødvinssovs
Her får du opskriften på en god, hjemmelavet rødvinssauce, der smager forrygende & ikke kræver flere timers forberedelse i køkkenet.
Læs opskriften her
Rødvinssovs
Pebersauce
Morkelsauce
Læs opskriften her
Imponerende pommes anna
Læs opskriften her
Hasselback Pommes Fondant
Dejlig sprød og blød kartoffel, der er en hybrid mellem hasselback kartofler og pommes fondant.
Læs opskriften her
Hasselback Pommes Fondant
Kartoffelskum (Sifon)
Læs opskriften her
Pommes frites i ovn
Mit bud på dejlige lækre og super sprøde hjemmelavet grove fritter.
Fritterne er uden tvivl de mest sprøde fritter der er lykkedes mig at lave uden at bruge friture.
Læs opskriften her
Saltbagt selleri (hel)
Læs opskriften her
Pommes Røsti
Læs opskriften her

Dessert nytår

Når du skal vælge den perfekte dessert til at runde måltidet af med, så overvej følgende: Har de foregående retter været forholdsvis “lette”? I så fald kan en fed, fyldig og “rig” dessert være god at slutte af med.

Har retterne derimod været fyldt med smag, salt og fedme, kan en lettere og mere frisk dessert være en god afslutning på måltidet.

Dessert mini burgere
Hjernen bliver udfordret på en sjov måde, når man leger med forestillingerne om klassiske retter. Det sker, fordi hjernen ud fra sine tidligere erfaringer forudsiger, hvordan en ret vil smage, så den forvirres godt og grundigt, når smagen er en anden end den forventede.
Læs opskriften her
Pære Belle Helene
Læs opskriften her
Passionstærte med hvid chokolade og citrus
Læs opskriften her
Popping candy cake
Kagen der vækker barndomsminder
Læs opskriften her
Sponge cake med rabarberkompot, creme anglaise og koral tuille
En luftig sponge cake, sprød tuille, syrlig kompot og en fed engelsk creme. En smuk og dekorativ dessert, der er anrettet som en svamp i skovbunden!
Læs opskriften her
Espresso pasta med skum og chokoladekage
Læs opskriften her
Fransk Citrontærte med brændt marengs
Denne dejlige franske citrontærte har alt hvad en dessert har brug for: Sprød og lækker bund, syrlig og fyldig creme og fluffy og cremet marengs. Hos os er det et sikkert hit året rundt.
Læs opskriften her
"Fransk Citrontærte"-dessert
Min MasterChef auditionret.
Læs opskriften her
Bagt camembert med honningperler
Læs opskriften her
Æble tarte tatin
Æbletærternes konge
Læs opskriften her
Chilibagt rabarber med hvid chokoladecreme, bagt chokolade og rabarberchips
Læs opskriften her
Sødt dessert spejlæg
Læs opskriften her
Gâteau Marcel
Michel Michauds originale chokoladekage. Med bare få ingredienser fås en lækker og dejlig kage med en blanding af bagt og ubagt chokolademousse.
Læs opskriften her
Karry-is med pistacie og ananas i karamel og mørk rom
Denne dessert er sjov, fordi den leger med hjernen. Når man får karry og ananas i munden, tænker hjernen hovedret, men når sødmen og kulden fra isen registreres, får man i stedet dessert-associationer.
Læs opskriften her
Tiramisu med fløde og æggehvider
Læs opskriften her
Varm vaniljeis
Læs opskriften her
Moussedrøm med mandler og vanilje
Syrlig og sød moussekage, der har alle de smage du ønsker dig til en lækker dessert. Kagen er til 8 personer, afhængig af hvor kagesulten man er.
Læs opskriften her
Dessert: Boeuf bearnaise
You’re as cold as ice
Læs opskriften her
Vegansk citrontærte med cashewfyld
Læs opskriften her
Triple chocolate cake
Triple chocolate chokoladekage
Læs opskriften her

Klokken tolv

Det er ikke nytår uden kransekage til at akkompagnere champagnen! Er man af den ene eller anden årsag ikke så meget til kransekage, eller vil man bare gerne servere lidt ekstra sødt til kaffen, så har vi naturligvis også flere bud på dette.

Overflødighedshorn til Nytårsaften
Klar til Nytåret i god stil
Læs opskriften her
Kransekagetårn
Læs opskriften her
Kransekagestykker
Læs opskriften her
Kransekagesnitter
Læs opskriften her
Croquembouche
Det franske vandbakkelsestårn. Vil du også gerne imponere og lege med sammen med de bedste, men er udstyrs pakken ikke altid der til! Så er det frem med staniol og lidt fantasi.
Læs opskriften her
Vandbakkelser
Vandbakkelser smager fantastisk, men de er en lidt drilsk størrelse. De er dejlige og luftige, når de lykkes, men virkelig trælse og kedelige når de ikke lykkes.
Læs opskriften her
Fignendrøm med nøddeknas og karamel 
Læs opskriften her
Festkage
Sprød kiksebund, konfektagtig blondiebunde, karamellag, hvid chokolademoussé og på toppen karamel og chokoladepynt
Læs opskriften her
Macarons med saltkaramel
Lækre kakaomacarons med saltkaramel
Læs opskriften her

Drinks nytår

Nytårsdrikke

Nytår kalder på et hav af lækre alkoholiske drikke, og der er visse helt klassiske drinks og cocktails, du i hvert fald ikke rammer helt ved siden af ved at dække op til.

Gin og tonic
Gin & Tonic er en lækker, frisk drink der - ikke overraskende - består af gin og tonicvand. Her får du opskriften på en god, klassisk gin og tonic
Læs opskriften her
Mojito
Den forfriskende cocktail med smag af mynte der efter en enkel slurk transporterer dig direkte til Havannas gader, omringet af Cubansk dans og musik. 
Læs opskriften her
Long Island Iced Tea
Den berygtede og klassiske Long Island Iced Tea.
Læs opskriften her
Aperol Spritz
Tom Collins
Dejlig og lækker opskrift på den ikoniske sommerdrink Tom Collins, der forbinder de bedste fra alkohol med sødme og syre.
Læs opskriften her
Bartenderens Cosmopolitan
Bartenderens bud på den klassiske amerikanske drink Cosmopolitan. Den er simpel, frisk og smager dejligt.
Læs opskriften her
Gin Hass
Sådan laver du den populære og lækre Gin Hass. Den perfekte apéritif eller afterdinner cocktail. Baroplevelsen i dit eget hjem.
Læs opskriften her
Bartenderens Old Fashioned
Læs opskriften her
Espresso Martini
Vores bud på den dejlige drink Espresso Martini. Drinken er en perfekt kombination af den søde Kahlua, kaffesmag fra espresso og den rene alkohol.
Læs opskriften her
Irish Coffee
Læs opskriften her
White Russian
Læs opskriften her
Bloody mary
Læs opskriften her

Natmad nytår

Når festen har stået på i flere timer, begynder den lille sult som regel at melde sig. Og så er det god stil at kunne tilbyde dine gæster lidt til at “stå imod med”, da der garanteret er endnu mere alkohol i sigte.

Ristet hotdog
Læs opskriften her
Hotdog
Den dejlige og klassiske danske ret: "Hotdog" er altid et sikkert hit i de fleste danske hjem.  Vores version er med hjemmebagt pølsebrød, grillet pølser, hjemmesyltet agurkesalat, hjemmerørt remoulade, grovkornet sennep, løg, ristede løg og ketchup. 
Læs opskriften her
Klassisk hotdog med det hele
Klassisk hotdog med det hele: Hjemmebagt brød, hjemmelavet ketchup, -remoulade, -agurkesalat, -sennep og ristede løg. Der er en grund til at den klassiske hotdog altid er et sikkert hit og elsket af de fleste.
Læs opskriften her
Fransk hotdog
Opskrift på en luksusudgave af fransk hotdog, hvor det hele er hjemmelavet. Fransk hotdog er ikke fransk som navnet antyder. Det er pæredansk.
Læs opskriften her
Verdens bedste steak-sandwich
At kalde en ret for verdens bedste er nok en kende kækt. Men det er den for mig, fordi der er en høj grad af ”smag af erindring” over den.
Læs opskriften her
Aspargessuppe
Vi giver dig en super simpel og velsmagende opskrift på aspargessuppe, lavet af dåse aspargessnitter. Suppen er cremet og fyldig og kan laves på meget kort tid.
Læs opskriften her
Dyrlægens natmad
Opskrift på den helt klassiske udgave af dyrlægens natmad. Opskriften er en af de klassiske danske smørrebrød og er især kendt for at blive serveret som en del af skrub-af-mad/natmad til forsamlingshusfester.
Læs opskriften her

Morgenmad 1. januar 

Dagen derpå er man ofte både træt og salttrængende. Derfor har vi samlet et par nemme opskrifter, der egner sig særligt godt som “morgenmad” / brunch dagen derpå, hvor du muligvis stadig har nogle overnattende gæster i huset.

Cowboytoast
Deluxe-udgaven af en cowboytoast med friskhakket, krogmodnet oksekød, hjemmebagt toastbrød og masser af stegte, bløde løg – det er mad til rigtige mænd (kvinder må også godt spise med)!
Læs opskriften her
Egg Benedict med Asparges og Rødløg
Tømmermændsmorgenmaden over dem alle
Læs opskriften her
Mini pizza
En pakke pitabrød, lidt færdigkøbt tomatsauce, et par toppings og revet ost. Det er alt, hvad du har brug for til disse minipizzaer, og maden er på bordet i løbet af 15 minutter.
Læs opskriften her