x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Godt nytårsmad

PER ASMUSSEN | 25. december 2018

Fyrværkeri, nytårstale og champagne – nytårsaften kaldes gerne “Årets fest”, og hvert år fejrer vi denne festlige begivenhed med et ordentligt brag: Stjernekastere, larmende rysler og knallerter, sjove hatte, glitrende og farverige serpentiner, vores fineste puds, alkoholiske drikke – og ikke mindst en menu langt udover det sædvanlige.

Når det kommer til nytårsmad, så er der visse retter, der er helt klassiske, eksempelvis den traditionelle torsk, oksemørbradculottesteg eller sønderjysk hamburgerryg med grønlangkål. Også beef wellington er hyppigt set på nytårsmenuen.

Lad os se lidt nærmere på, hvordan vi fejrer denne fantastisk festlige aften – og ikke mindst, hvad der er rigtig godt nytårsmad.

 

Traditionel nytårsaften

I Danmark har vi fejret nytårsaften siden omkring år 1700, men der er sket meget i vores måde at fejre nytår på i løbet af de sidste 300 år. Førhen var det nemlig kun adelen og kongehuset, der skød fyrværkeri af, imens soldater og jægere skød med deres geværer op i luften. Derudover var det almindeligt, at man lavede en masse larm ved at kaste lertøj og potter på folks døre.

Dén var nok ikke gået i dag.

Også traditionen med at tage fjollede hatte på er et levn fra gamle dage. Her var nytårsaften nemlig en mulighed for at vende op og ned på de sociale normer.

Dengang var det, ligesom det er i dag, meget populært at spise torsk til årsskiftet. Torsk er en katolsk bodsspise, og samtidig var den magre torsk en god modpol til den netop overståede, fede julemad. Det var først omkring år 1800, torsken så småt begyndte at finde vej til de danske nytårsborde, og først i løbet af 1900-tallet blev den for alvor en del af “nytårs-kutymen” herhjemme.

Tendensen med at spise et lettere og friskere måltid til nytår, hænger stadig ved den dag i dag.

 

Moderne nytårsaften

I dag vælger flere af os at gå andre veje end mod den traditionelle nytårstorsk.

Der er visse traditioner, vi næppe ændrer på, eksempelvis at skåle til dronningens nytårstale, at se 90-års fødselsdagen, at spise kransekage til “Vær velkommen, Herrens år” i TV’et samt at skyde det nye år ind med krudt og kugler.

Nytårsaften er imidlertid også en aften, der for mange af os hænger sammen med at bryde med nogle vaner og inkorporere nye forbedrede af slagsen. I modsætning til eksempelvis juleaften, er det derfor en aften, hvor det hører sig til at være nytænkende.

Dette gælder helt sikkert også planlægningen af nytårsmenuen. Stadig er der dog visse elementer i menuen, som vi konsekvent holder os til, for eksempel, at der som minimum serveres både forret, hovedret og dessert. Også fisk har stadig en naturlig plads i menuen, dog meget ofte i form af lakserullerlynstegt tun eller tunmousse, enten med eller uden smør. 

Udover dessert, eksempelvis is, tiramisu eller chokolademousse, er også kransekagen helt og aldeles obligatorisk denne aften. Kransekagen blev opfundet i Danmark omkring 1700-tallet, og den har derfor været en del af nytårsaften næsten ligeså længe, vi har fejret denne aften. Den er faktisk en ligeså fast del af nytårsfejringen som champagnen er det. Vil du lære meget mere om de mange klassiske, danske kager, så skal du læse med her.

Føler du dig rigtig traditionsbunden, men er torsk eller fisk ikke noget, der rigtigt tiltaler dig, så er en klassisk sønderjysk nytårsmenu med hamburgerryg, kålpølser, røget flæsk, grønlangkål og både hvide og brunede kartofler, noget, man sjældent går helt galt i byen med.


Nytårsopskrifter

Nytår er – som allerede nævnt – én af de aftener, hvor de fleste af os får en række forskellige retter, og vi ynder gerne at gøre noget særligt ud af maden.

Herunder får du en masse inspiration til alt lige fra festlige snacks og appetizers, forretten, hovedretten, desserten og til lidt sødt til aftenkaffen / midnat. Bliver I sultne hen ad natten eller dagen derpå, er der også her inspiration at hente.

Niveauet i de forskellige opskrifter går lige fra det simple og pærelette til det tårnhøje, så der er helt bestemt noget for enhver smag.

 

Appetizers nytår

Snacks og appetizers skal helst ikke være andet end det, navnet antyder, nemlig noget, der kun lige har til hensigt at vække smagsløgene og skærpe appetitten. En lækker aperitif / velkomstdrink kan også gøre jobbet.

Mange af disse opskrifter kan også nemt bruges til forretter, da det blot er mængden og størrelsen af de forskellige anretninger, der er det afgørende.

Den perfekte velkomstdrink
Cocktails og mad går hånd i hånd
Læs opskriften her
Butterdejssnack
Læs opskriften her
Æbleflæsk
Læs opskriften her
Rejechips med grøn mayonnaise
Læs opskriften her
Gravad laks med rævesauce
Læs opskriften her
Gedeost skum
Læs opskriften her
Urtepotte med grønt, friskostcreme med mynte og maltjord
Læs opskriften her
Variation af selleri med sødt, blødt, syltet og friteret
Læs opskriften her
Rugbrødschips
Læs opskriften her
Crostini med grønkål
Læs opskriften her
Hjemmelavet lomo
Læs opskriften her
Røget andebryst
Læs opskriften her
Beignet dej (frituredej med øl)
Læs opskriften her
Tzatziki med et twist
Læs opskriften her
Parmesanchips
Læs opskriften her
Rødbede- og balsamicosfærer
Wow! Et spiseligt kunstværk.
Læs opskriften her
Kuller med øldej og cornflakes
Læs opskriften her
Møllehjul
Bagt af boller - Perfekt til festen
Læs opskriften her
Demi baguette (surdej)
Læs opskriften her
Fransk baguette
Læs opskriften her

Forret nytår

Forretten skal være let i sit udtryk, og den er derfor sjældent overvældende salt eller fed. Den skal ikke føles synderligt tung eller mættende i maven, med derimod fungere som startskuddet for den forrygende madoplevelse, dine gæster har i vente.

Stegte kammuslinger
De smager fantastisk og vi giver dig tricket der sørger for at du får den flotte stegeskorpe når du selv står i køkkenet med dem næste gang.
Læs opskriften her
Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie
Læs opskriften her
Jomfruhummer i ovn
Læs opskriften her
Tunmousse
Nem, lækker Tunmousse - den perfekte forret fra 80-90'erne
Læs opskriften her
Rødbedetatar
Læs opskriften her
Sfære (perle) til østers
Den helt klassiske østers tilberedning er typisk med hvidvinseddike, skalotteløg, citronsaft og evt. tabasco sauce. Vores bud med østers, sfæren og lidt mikrogrønt på toppen giver næsten de samme smage og med det overraskende pop når du bider i perlen, så får du her et glimrende bud på en lækker forret eller appetizer.
Læs opskriften her
Østers med citron og løg
Den helt klassiske måde at spise østers på: Finthakkede skalotteløg i en eddike lage, citronsaft og tabasco sauce.
Læs opskriften her
Paneret & friturestegt østers (McOisters)
Den perfekte forret til nytårsaften: McOisters - aka panerede og friturestegte østers.
Hvis du er bange for østers, så er det her den bedste måde at prøve at spise østers på.
Læs opskriften her
Dansk sort hummer
Serveret med ærter og grønne jordbær
Læs opskriften her
Carpaccio salat
Læs opskriften her
Risotto med trøfler og skaldyr
Læs opskriften her
Hummerbisque, din næste forret?
Den delikate hummersuppe alle kan lide
Læs opskriften her
Lynstegt tun med espuma
Læs opskriften her
Pasta med trøffel, brunet smør og sprødstegt salvie
Læs opskriften her
Laksetatar med kapers
Læs opskriften her
Tomatsuppe som spaghetti
Læs opskriften her
Nordisk rejecocktail
Læs opskriften her
Æbleskiver med røget laks og dildsne
Læs opskriften her
Æbleskiver med and
Læs opskriften her

Hovedret nytår

Hovedretten er den ret, de fleste virkelig har set frem til og ventet på, og det er derfor også et godt sted at brillere på serveringen. Det er her, dine gæster skal blive godt mættet på alle sanseparametre.

Beef Wellington
Læs opskriften her
Dyreryg sous vide
Dejlig sous vide tilberedt dyreryg med vildtsovs. Retten serveres med syltede æblekugler, jordskokkepuré og solbærmarmelade.
Læs opskriften her
Helstegt oksemørbrad
Om du vælger at stege eller grille den hel eller i skiver, er oksemørbraden et sikkert valg, der næsten ikke kan slå fejl – så længe du har styr på tilberedningen!
I denne opskrift finder du en udførlig gennemgang af, hvordan du trin for trin går til mørbraden og sikrer, at den bliver yderst veltilberedt. God fornøjelse!
Læs opskriften her
Helstegt oksemørbrad
Kyllingeroulade
Læs opskriften her
Sous vide beef wellington
Beef wellington er en ægte klassiker og et godt træk, hvis du vil imponere din gæster med dine evner i køkkenet. Prøv som her med sous vide tilberedt kød.
Læs opskriften her
Beef Wellington
Ballotine med kuller og jomfruhummerfars pakket ind i kyllingeskind
Serveret med blomkålsskum
Læs opskriften her
Krondyrfilet med bær, svampe og jordskokker
Læs opskriften her
Sous vide oksemørbrad
Serveret med rodfrugtpuré, syltede løg og kantarelstuvning
Læs opskriften her
Søtunge med klassisk sovs
Læs opskriften her
Kogt hamburgerryg
Læs opskriften her

 

Svinemørbrad sous vide med krydderurterasp
Serveret med kartofler, brunet smør og ærtepure
Læs opskriften her
Sous vide hummerhale
Serveret med asparges med dildmayo og saltmandler
Læs opskriften her
Kogning af hummer
Læs opskriften her
Saltindbagt pighvar
Læs opskriften her

Saucer og tilbehør til nytår

Det er naturligvis ikke tilstrækkeligt at servere kød alene. Dét til trods for, at vi her på GastroFun jo er helt vilde med kød!

Kartofler er et godt, klassisk tilbehør, men selv kartofler kan optræde i mange forskellige og spændende former – eksempelvis kartoffelskum. Saucen er selvfølgelig også helt essentiel, og en god sauce kan redde det meste, hvis nu alt andet imod forventning skulle fejle.

Rødvinsglace
Rødvinsglace er en smuk og intens sauce, der passer perfekt til en god bøf. Opskriften viser, hvor få ingredienser der skal til, og hvad der er nøglen til at få en succesfuld og velsmagende glace.
Læs opskriften her
Rødvinsglace
Vegansk demi-glace
Denne udgave spiller næsten helt op med en almindelig demi-glace/rødvinsglace.
Normalt tager det mange timer at lave en demi-glace, men denne veganske udgave kan laves på cirka 2 timer.
Opskriften er relativ nem, men kræver dog at du har Xanthan Gum og pektin, som ikke lige kan købes alle steder.
Læs opskriften her
Vegansk demi-glace
Sønderjysk grønlangkål
Læs opskriften her
Sauce Bearnaise
Læs opskriften her
Rødvinssovs
Her får du opskriften på en god, hjemmelavet rødvinssauce, der smager forrygende & ikke kræver flere timers forberedelse i køkkenet.
Læs opskriften her
Rødvinssovs
Pebersauce
Læs opskriften her
Morkelsauce
Læs opskriften her
Imponerende pommes anna
Læs opskriften her
Hasselback Pommes Fondant
Dejlig sprød og blød kartoffel, der er en hybrid mellem hasselback kartofler og pommes fondant.
Læs opskriften her
Hasselback Pommes Fondant
Kartoffelskum (Sifon)
Læs opskriften her
Pommes frites i ovn
Læs opskriften her
Saltbagt selleri (hel)
Læs opskriften her
Pommes Røsti
Læs opskriften her

Dessert nytår

Når du skal vælge den perfekte dessert til at runde måltidet af med, så overvej følgende: Har de foregående retter været forholdsvis “lette”? I så fald kan en fed, fyldig og “rig” dessert være god at slutte af med.

Har retterne derimod været fyldt med smag, salt og fedme, kan en lettere og mere frisk dessert være en god afslutning på måltidet.

Dessert mini burgere
Læs opskriften her
Pære Belle Helene
Læs opskriften her
Passionstærte med hvid chokolade og citrus
Læs opskriften her
Popping candy cake
Kagen der vækker barndomsminder
Læs opskriften her
Sponge cake med rabarberkompot, creme anglaise og koral tuille
Læs opskriften her
Espresso pasta med skum og chokoladekage
Læs opskriften her
Fransk Citrontærte med brændt marengs
Læs opskriften her
"Fransk Citrontærte"-dessert
Min MasterChef auditionret.
Læs opskriften her
Bagt camembert med honningperler
Læs opskriften her
Æble tarte tatin
Æbletærternes konge
Læs opskriften her
Chilibagt rabarber med hvid chokoladecreme, bagt chokolade og rabarberchips
Læs opskriften her
Sødt dessert spejlæg
Læs opskriften her
Gâteau Marcel
Michels originale chokoladekage
Læs opskriften her
Karry-is med pistacie og ananas i karamel og mørk rom
Læs opskriften her
Tiramisu med fløde og æggehvider
Læs opskriften her
Varm vaniljeis
Læs opskriften her
Moussedrøm med mandler og vanilje
Læs opskriften her
Dessert: Boeuf bearnaise
You’re as cold as ice
Læs opskriften her
Vegansk citrontærte med cashewfyld
Læs opskriften her
Triple chocolate cake
Triple chocolate chokoladekage
Læs opskriften her

 

Klokken tolv

Det er ikke nytår uden kransekage til at akkompagnere champagnen! Er man af den ene eller anden årsag ikke så meget til kransekage, eller vil man bare gerne servere lidt ekstra sødt til kaffen, så har vi naturligvis også flere bud på dette.

Overflødighedshorn til Nytårsaften
Klar til Nytåret i god stil
Læs opskriften her
Kransekagetårn
Læs opskriften her
Kransekagestykker
Læs opskriften her
Kransekagesnitter
Læs opskriften her
Croquembouche
Det franske vandbakkelsestårn
Læs opskriften her
Vandbakkelser
Læs opskriften her
Fignendrøm med nøddeknas og karamel 
Læs opskriften her
Festkage
Sprød kiksebund, konfektagtig blondiebunde, karamellag, hvid chokolademoussé og på toppen karamel og chokoladepynt
Læs opskriften her
Macarons med saltkaramel
Lækre kakaomacarons med saltkaramel
Læs opskriften her

Drinks nytår

Nytårsdrikke

Nytår kalder på et hav af lækre alkoholiske drikke, og der er visse helt klassiske drinks og cocktails, du i hvert fald ikke rammer helt ved siden af ved at dække op til.

Gin og tonic
Læs opskriften her
Long Island Iced Tea
Læs opskriften her
Aperol Spritz
Læs opskriften her
Tom Collins
Læs opskriften her
Bartenderens Cosmopolitan
Læs opskriften her
Bartenderens Old Fashioned
Læs opskriften her
Espresso Martini
Læs opskriften her
Irish Coffee
Læs opskriften her
White Russian
Læs opskriften her
Bloody mary
Læs opskriften her

Natmad nytår

Når festen har stået på i flere timer, begynder den lille sult som regel at melde sig. Og så er det god stil at kunne tilbyde dine gæster lidt til at “stå imod med”, da der garanteret er endnu mere alkohol i sigte.

Ristet hotdog
Læs opskriften her
Klassisk hotdog med det hele
Læs opskriften her
Fransk hotdog
Læs opskriften her
Verdens bedste steak-sandwich
Læs opskriften her
Aspargessuppe
Læs opskriften her
Dyrlægens natmad
Læs opskriften her

Morgenmad 1. januar 

Dagen derpå er man ofte både træt og salttrængende. Derfor har vi samlet et par nemme opskrifter, der egner sig særligt godt som “morgenmad” / brunch dagen derpå, hvor du muligvis stadig har nogle overnattende gæster i huset.

Cowboytoast
Læs opskriften her
Egg Benedict med Asparges og Rødløg
Tømmermændsmorgenmaden over dem alle
Læs opskriften her
Mini pizza
En pakke pitabrød, lidt færdigkøbt tomatsauce, et par toppings og revet ost. Det er alt, hvad du har brug for til disse minipizzaer, og maden er på bordet i løbet af 15 minutter.
Læs opskriften her