x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Godt nytårsmad

PER ASMUSSEN | 25. december 2018

Fyrværkeri, nytårstale og champagne – nytårsaften kaldes gerne “Årets fest”, og hvert år fejrer vi denne festlige begivenhed med et ordentligt brag: Stjernekastere, larmende rysler og knallerter, sjove hatte, glitrende og farverige serpentiner, vores fineste puds, alkoholiske drikke – og ikke mindst en menu langt udover det sædvanlige.

Når det kommer til nytårsmad, så er der visse retter, der er helt klassiske, eksempelvis den traditionelle torsk, oksemørbradculottesteg eller sønderjysk hamburgerryg med grønlangkål. Også beef wellington er hyppigt set på nytårsmenuen.

Lad os se lidt nærmere på, hvordan vi fejrer denne fantastisk festlige aften – og ikke mindst, hvad der er rigtig godt nytårsmad.

 

Traditionel nytårsaften

I Danmark har vi fejret nytårsaften siden omkring år 1700, men der er sket meget i vores måde at fejre nytår på i løbet af de sidste 300 år. Førhen var det nemlig kun adelen og kongehuset, der skød fyrværkeri af, imens soldater og jægere skød med deres geværer op i luften. Derudover var det almindeligt, at man lavede en masse larm ved at kaste lertøj og potter på folks døre.

Dén var nok ikke gået i dag.

Også traditionen med at tage fjollede hatte på er et levn fra gamle dage. Her var nytårsaften nemlig en mulighed for at vende op og ned på de sociale normer.

Dengang var det, ligesom det er i dag, meget populært at spise torsk til årsskiftet. Torsk er en katolsk bodsspise, og samtidig var den magre torsk en god modpol til den netop overståede, fede julemad. Det var først omkring år 1800, torsken så småt begyndte at finde vej til de danske nytårsborde, og først i løbet af 1900-tallet blev den for alvor en del af “nytårs-kutymen” herhjemme.

Tendensen med at spise et lettere og friskere måltid til nytår, hænger stadig ved den dag i dag.

 

Moderne nytårsaften

I dag vælger flere af os at gå andre veje end mod den traditionelle nytårstorsk.

Der er visse traditioner, vi næppe ændrer på, eksempelvis at skåle til dronningens nytårstale, at se 90-års fødselsdagen, at spise kransekage til “Vær velkommen, Herrens år” i TV’et samt at skyde det nye år ind med krudt og kugler.

Nytårsaften er imidlertid også en aften, der for mange af os hænger sammen med at bryde med nogle vaner og inkorporere nye forbedrede af slagsen. I modsætning til eksempelvis juleaften, er det derfor en aften, hvor det hører sig til at være nytænkende.

Dette gælder helt sikkert også planlægningen af nytårsmenuen. Stadig er der dog visse elementer i menuen, som vi konsekvent holder os til, for eksempel, at der som minimum serveres både forret, hovedret og dessert. Også fisk har stadig en naturlig plads i menuen, dog meget ofte i form af lakserullerlynstegt tun eller tunmousse, enten med eller uden smør. 

Udover dessert, eksempelvis is, tiramisu eller chokolademousse, er også kransekagen helt og aldeles obligatorisk denne aften. Kransekagen blev opfundet i Danmark omkring 1700-tallet, og den har derfor været en del af nytårsaften næsten ligeså længe, vi har fejret denne aften. Den er faktisk en ligeså fast del af nytårsfejringen som champagnen er det. Vil du lære meget mere om de mange klassiske, danske kager, så skal du læse med her.

Føler du dig rigtig traditionsbunden, men er torsk eller fisk ikke noget, der rigtigt tiltaler dig, så er en klassisk sønderjysk nytårsmenu med hamburgerryg, kålpølser, røget flæsk, grønlangkål og både hvide og brunede kartofler, noget, man sjældent går helt galt i byen med.



 

Nytårsopskrifter

Nytår er – som allerede nævnt – én af de aftener, hvor de fleste af os får en række forskellige retter, og vi ynder gerne at gøre noget særligt ud af maden.

Herunder får du en masse inspiration til alt lige fra festlige snacks og appetizers, forretten, hovedretten, desserten og til lidt sødt til aftenkaffen / midnat. Bliver I sultne hen ad natten eller dagen derpå, er der også her inspiration at hente.

Niveauet i de forskellige opskrifter går lige fra det simple og pærelette til det tårnhøje, så der er helt bestemt noget for enhver smag.

 

Appetizers nytår

Snacks og appetizers skal helst ikke være andet end det, navnet antyder, nemlig noget, der kun lige har til hensigt at vække smagsløgene og skærpe appetitten. En lækker aperitif / velkomstdrink kan også gøre jobbet.

Mange af disse opskrifter kan også nemt bruges til forretter, da det blot er mængden og størrelsen af de forskellige anretninger, der er det afgørende.

Den perfekte velkomstdrink

Den perfekte velkomstdrink

Se opskriften her.


Butterdejssnacks

Butterdejssnack

Se opskriften her.


Molekylær æbleflæsk

Æbleflæsk

Se opskriften her.


Rejechips med grøn mayonnaise

Rejechips med grøn mayonnaise

Se opskriften her.


Rösti med gravad laks

Røsti med laks

Se hele opskriften her.


Gedeost skum

Gedeost skum (c)molekymi.dk

Se opskriften her.


Urtepotte med grønt, friskostcreme med mynte og maltjord

Urtepotte

Se opskriften her.


Varation af selleri

Variation af selleri med sødt, blødt, syltet og friteret

Se opskriften her.


Rugbrødchips

Rugbrødchips

Læs hele opskriften her.


Crostini med grønkål

Crostini

Læs hele opskriften her.


Hjemmelavet lomo

Lomo

Læs hele opskriften her.


Røget andebryst

Røget andebryst

Se hele opskriften her.


Røget svinemørbrad

Røget svinemørbrad

Se hele opskriften her.


Friterede grønsager i beignet-dej

Friterede grønsager

Læs opskriften her.


Mayonnaise (aioli)

Mayonnaise

Læs hele opskriften her.


Rugbrødsstænger

Rugbrødschips

Læs hele opskriften her.


Crostini med bønnedip

Crostini med bønnedip

Læs hele opskriften her.


Tzatziki med et tvist

Tzatziki med et twist

Læs hele opskriften her.


Parmesanchips

Parmesanchips

Læs hele opskriften her.


 

Rødbede- og balsamicosfærer 

Rødbede-og-balsamicosfaerer

Læs hele opskriften her.


Kuller med øldej og cornflakes

Kuller med øldej

Læs hele opskriften her.


Møllehjul

Møllehjul

Læs hele opskriften her.


 

Forret nytår

Forretten skal være let i sit udtryk, og den er derfor sjældent overvældende salt eller fed. Den skal ikke føles synderligt tung eller mættende i maven, med derimod fungere som startskuddet for den forrygende madoplevelse, dine gæster har i vente.

Stegt kammuslinger

Stegte kammuslinge

Læs opskriften her.


Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie

Creme af saltbagt knoldselleri

Læs opskriften her.


Ovnstegte jomfruhummere

Ovnstegte jomfruhummere

Læs opskriften her.


Avocado i tempuradej

Avocado i tempuradej

Læs hele opskriften her.


Tunmousse

Tunmousse
Læs opskriften her.


Rødbedetatar

Rødbedetatar


Dansk sort hummer

Dansk sort hummer

Læs opskriften her.


Carpaccio salat

Carpaccio salat

Læs opskriften her.


Risotto med trøfler og skaldyr

Rísotto med trøfler og skaldyr

Se opskriften her.


Spidskål med trøffelolie-sne, confiterede kartofler og salttørret æggeblomme

Spidskål

Læs hele opskriften her.


Bisque med skaldyr

Hummerbisque

Læs hele opskriften her.


Lynstegt tun med espuma

Tun

Læs hele opskriften her.


Pasta med trøffel, brunet smør og sprødstegt salvie

Pasta med trøffel

Læs hele opskriften her.


Pandestegt helleflynderfilet

Pandestegt helleflynderfilet

Læs hele opskriften her.


Laksetatar

Laksetatar

Læs hele opskriften her.


Tomatsuppe som spaghetti

Tomatsuppe

Læs hele opskriften her.


Tatar med skaldyr

Tatar med skaldyr

Læs hele opskriften her.


Stjerneskud

Stjerneskud

Læs hele opskriften her.


Æbleskiver med røget laks og dildsne

Æbleskiver

Læs hele opskriften her.


 

Hovedret nytår

Hovedretten er den ret, de fleste virkelig har set frem til og ventet på, og det er derfor også et godt sted at brillere på serveringen. Det er her, dine gæster skal blive godt mættet på alle sanseparametre.

Beef Wellington

Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


Dyreryg sous vide

Dyreryg sous vide

Læs hele opskriften her.


Helstegt oksemørbrad

Oksemørbrad i ovn

Læs hele opskriften her.


Kyllingeroulade

Kyllingeroulade

Læs hele opskriften her.


Beef Wellington (sous vide)

Sous vide beef wellington

 

Læs hele opskriften her.


Ballotine med kuller og jomfruhummerfars

Ballotine med kuller

Læs hele opskriften her.


Krondyrfilet (sous vide)

Krondyrfilet

Læs hele opskriften her.


Sous vide oksemørbrad

Sous vide oksemørbrad

 

Læs hele opskriften her.


Søtunge med klassisk sovs

Søtunge

Læs hele opskriften her.


Roastbeef

Roastbeef

Læs alt om roastbeef og opskrifter her.


Kogt hamburgerryg

Hamburgerryg

Læs hele opskriften her.


Kyllingeroulade med krydderurter

Kyllingeroulade

Læs hele opskriften her.


Svinemørbrad sous vide med krydderurterasp

Svinemørbrad

Læs hele opskriften her.


Kogt hummer

Kogt hummer

Læs hele opskriften her.


Pighvar (pandestegt eller sous vide)

Pighvar

Læs alt om fisken og forskelllige opskrifter her.


Budget Beef Wellington (teres major)

Budget Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


Pork Wellington sous vide

Pork Wellington sous vide

Læs hele opskriften her.


Duck Wellington (sous vide)

Sous vide duck wellington

Læs hele opskriften her.


 

Saucer og tilbehør til nytår

Det er naturligvis ikke tilstrækkeligt at servere kød alene. Dét til trods for, at vi her på GastroFun jo er helt vilde med kød!

Kartofler er et godt, klassisk tilbehør, men selv kartofler kan optræde i mange forskellige og spændende former – eksempelvis kartoffelskum. Saucen er selvfølgelig også helt essentiel, og en god sauce kan redde det meste, hvis nu alt andet imod forventning skulle fejle.

Rødvinsglace

Rødvinsglace

Læs hele opskriften her.


Sønderjysk grønlangkål

Gronlangkal

Læs hele opskriften her.


Grønlangkål

Grønlangkål


Sauce Bearnaise

Bearnaise

Læs alt om saucen og opskrifter her.


Pebersauce

Pebersovs

Læs hele opskriften her.


Morkelsauce

Morkelsauce

Læs hele opskriften her.


Rødvinssovs

Rødvinssovs

Læs hele opskriften her.


Pommes Anna

Pommes Aanna

Læs hele opskriften her.


Kartoffelskum

Kartoffelskum

Læs opskriften her.


Hjemmelavet pommes frites

Pommes Frites

Læs opskriften her.


Pommes Rösti

Pommes Rosti

Læs opskriften her.


 

Dessert nytår

Når du skal vælge den perfekte dessert til at runde måltidet af med, så overvej følgende: Har de foregående retter været forholdsvis “lette”? I så fald kan en fed, fyldig og “rig” dessert være god at slutte af med.

Har retterne derimod været fyldt med smag, salt og fedme, kan en lettere og mere frisk dessert være en god afslutning på måltidet.

Dessert mini burgere

Dessert mini burgere

Læs hele opskriften her.


Pocheret pære med espressois og hvid chokoladesovs

Pocheret pære (sous vide)

Læs hele opskriften her.


Pocheret pære

Pocheret pære


Passionstærte med hvid chokolade og citrus

Passionstærte med hvid chokolade og citrus

Se opskriften her.


Popping candy cake

Popping candy cake

Se opskriften her.


Sponge cake med rabarberkompot, creme anglaise og koral tuille

Sponge cake med rabarberkompot, creme anglaise og koral tuile


Espresso pasta med skum og chokoladekage

Espresso pasta

Læs hele opskriften her.


Fransk citrontærte med brændt marengs

Fransk citrontærte

Læs hele opskriften her.


Bagt camembert med honningperler

Bagt camembert

Læs hele opskriften her.


Tarte Tatin med ananas

Tarte Tatin med ananas

Læs hele opskriften her.


Chilibagt rabarber med hvid chokoladecreme, bagt chokolade og rabarberchips

Chilibagt rabarber med hvid chokoladecreme, bagt chokolade og rabarberchips

Læs hele opskriften her.


Sødt dessert spejlæg

Sødt dessert spejlæg

Læs hele opskriften her.


Gateau Marcel

Gateau Marcel

Læs hele opskriften her.


Karry-is med pistacie og ananas i karamel og mørk rom

Karry-is

Læs hele opskriften her.


Hvid chokolade espuma

Hvid chokolade espuma

Læs opskriften her.


Tiramisu

Tiramisu

 

Læs opskriften her.


Kokos panna cotta

Kokos panna cotta

Læs opskriften her.


Varm vaniljeis

Varm vaniljeis

Læs hele opskriften her.


Bærtærte

Læs hele opskriften her.


Skumbad

Skumbad

Læs opskriften her.


Moussedrøm

Moussedrøm med mandler og vanilje

Læs opskriften her.


Dessert: Boeuf bearnaise

Boeuf bearnaise

Læs opskriften her.


Vegansk citrontærte

Vegansk citrontærte med cashewfyld

Læs opskriften her


Vegansk kage med 3 lag

Triple choko

Læs opskriften her.

 

Klokken tolv

Det er ikke nytår uden kransekage til at akkompagnere champagnen! Er man af den ene eller anden årsag ikke så meget til kransekage, eller vil man bare gerne servere lidt ekstra sødt til kaffen, så har vi naturligvis også flere bud på dette.

Overflødighedshorn

Overflødighedshorn

Læs opskriften her.


Nytårsur

Nytårsur

Læs opskriften her.


Croquembouche

Croquembouche

Læs opskriften her.


Kransekage stjerne

Kransekage stjerne

Læs opskriften her.


Vandbakkelse

Vandbakkelse

Læs opskriften her.


Fignendrøm med nøddeknas og karamel

Fignendrøm med nøddeknas og karamel

Læs opskriften her.


Nytårs/festkage

Nytårskage

Læs opskriften her.


Macarons med saltkaramel

Macarons med saltkaramel

Læs opskriften her.


 

Drinks nytår

Nytårsdrikke

Nytår kalder på et hav af lækre alkoholiske drikke, og der er visse helt klassiske drinks og cocktails, du i hvert fald ikke rammer helt ved siden af ved at dække op til.

Gin & tonic

Gin og tonic

Se opskriften her.


Mojito

Mojito

Se opskriften her.


Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea

Se opskriften her.


Aperol spritz

Aperol spritz

Se opskriften her.


Tom Collins

Tom Collins

Se opskriften her.


Margarita

Margarita

Se opskriften her.


Gin Hass

Gin Hass

Se opskriften her.


Cosmopolitan

Cosmopolitan

Se opskriften her.


Irish Coffee

Irish Coffee

Se opskriften her.


White Russian

White Russian

Se opskriften her.


Bloody mary

Bloody Mary

Se opskriften her.


Espresso Martini

Espresso Martini

Se opskriften her


 

Natmad nytår

Når festen har stået på i flere timer, begynder den lille sult som regel at melde sig. Og så er det god stil at kunne tilbyde dine gæster lidt til at “stå imod med”, da der garanteret er endnu mere alkohol i sigte.

Hotdog

Hotdog

Læs opskriften her.


Gourmet hotdog

Gourmet hotdog

Læs opskriften her.


Verdens bedste steak-sandwich

Verdens bedste steak-sandwich

Læs opskriften her.


Aspargessuppe

Aspargessuppe

Læs opskriften her.


Dyrlægens natmad

Dyrlægens natmad

Se opskriften her.


 

Morgenmad 1. januar 

Dagen derpå er man ofte både træt og salttrængende. Derfor har vi samlet et par nemme opskrifter, der egner sig særligt godt som “morgenmad” / brunch dagen derpå, hvor du muligvis stadig har nogle overnattende gæster i huset.

Cowboytoast

Cowboytoast

Læs opskriften her.


Egg Benedict

Egg Benedict

Læs opskriften her.


Egg Benedict med Asparges og Rødløg

Egg Benedict

Læs opskriften her.


Mini Pizza

Mini pizza

Læs opskriften her.

Skriv en kommentar