
Opskrift på rødbede- og balsamicosfærer
Wow! Et spiseligt kunstværk og samtidigen fantastisk smagssammensætning. Surt og sødt med flager af ost. Vi har valgt blå ost, men gedeost passer også glimrende. Den dybe røde farve passer godt til en julefrokost. Eller påske. Eller sommer. Ja, de er faktisk perfekte hele året rundt! Servér dem, når du virkelig skal imponere venner og familie. Eller bare dig selv – fordi du kan.
Sfærernes magi kommer fra to stoffer: Calcium Lactate og Sodium Alginate. De to stoffer skaber en tynd hinde omkring væsken, når de kommer i kontakt med hinanden: SFÆRIFICERING. Indeni forbliver væsken flydende, og vi tilsætter lidt Xanthan Gum for at tykne den lidt. Det gør nemlig, at man kan nyde smagen længere tid, da man bedre kan fordele væsken rundt i munden.

Rødbede- og balsamicosfærer
Ingredienser
- 150 gram Rødbedejuice
- 40 gram Eddike Balsamico
- 1 gram Special Ingredients Xanthan Gum
- 3 gram Special Ingredients Calcium Lactate
- 2 gram Salt
- 600 gram Vand
- 3 gram Special Ingredients Sodium Alginate
- 1 slice Blå ost
- 1 bunch Rosmarin Et par kviste frisk
Sådan gør du
- Vej og fordel rødbedejuice, balsamisk eddike, Xanthan Gum, salt og Calcium Lactate i hver sin skål.
Hæld det hele i en høj skål og blend det med en stavblender.
Sæt silikoneformen på en bakke (så er den nemmere at flytte over i fryseren).
Fyld alle hullerne og lad formen stå i ca. 30 min., for at undgå luftbobler i væsken.
Sæt formen i fryseren til væsken er dybfrossen. Gør det gerne dagen før!
Læg osten i en pose og smid den i fryseren. Ca. 30 min. før du vil lave sfærerne, skal du blende Sodium Alginate og vand med stavblenderen. Efter de 30 min. skulle boblerne gerne være væk.
Så skal der trylles!
Stil skålen med Sodium Alginate og en skål med vand ved siden af hinanden, find din hulske og tag silikoneformen ud af fryseren.Pil forsigtigt de frosne sfærer ud af formen. Læg dem i Sodium Alginate væsken, men ikke for mange ad gangen. De må ikke røre hinanden!
Brug hulskeen til at røre forsigtigt i væsken, og vend sfærerne rund et par gange, så de kommer i kontakt med væsken hele vejen rundt. Det er her Calcium Lactate og Sodium Alginate reagerer med hinanden og sfærerne får deres form.
Brug nu hulskeen til at samle sfærerne op, og læg dem over i vandet. Rør forsigtigt rundt i vandet, så sfærerne bliver helt ’rene’.
Tag osten ud af fryseren og riv den. Hvis du bruger et mandolinjern, kan du skære flotte flager.
Læg sfærerne på skeer og pynt med osteflager og rosmarinblade.