x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Croquembouche

Anette Søstrøm Asmussen | 26. december 2018
Det franske vandbakkelsestårn

Vil du også gerne imponere og lege med sammen med de bedste, men er udstyrs pakken ikke altid der til!?

Så er det frem med staniol og lidt fantasi.

Jeg har ikke selv keglen til at lave en korrekt croquembouch, men mindre kan jo også gøre det.

Så nytårsaften 2018 bliver med en Croquembouch klokken 24, hvis vandbakkelsene vil være med mig.

Croquembouche

Det franske vandbakkelsestårn
No ratings yet
Udskriv Pin
Keyword: Bage, Dessert, Frankrig, Sødt, Vandbakkelse
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 2 timer
Antal: 1 Stk
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

  • 80 gram Smør
  • 2 deciliter Vand
  • 100 gram Hvedemel
  • 3 Æg
  • 500 gram Sukker
  • 35 gram Glukosesirup
  • 2 deciliter Vand
  • 1 Kagecreme et brev
  • 5 deciliter Sødmælk

Sådan gør du

Kagecremen

  • Kom et brev kagecreme op i en røres op i 5 deciliter sødmælk. Lig et stykke husholdningsfilm helt ned oven på kagecremen og sæt cremen på køl.
     

Vandbakkelse

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
    Kom 2 deciliter vand og 80 gram smør op i en gryde og lad det koge op.
    Tilsæt 100 gram hvedemel og sluk for varmen under gryden. Rør melet ud i vandet/smørren, til der ikke er flere klumper.
    Lad massen køle let et par minutter, inden de 3 æg røres i dejen med et piskeris. Rør æggene i et ad gangen.
    Dejen vil starte med at se skilt ud, men forsæt med at piske. Dejen optager lige så stille ægget og bliver fin og blank. Forsæt indtil alle æg er pisket ind i dejen.
    Kom dejen op i en sprøjtepose med et glat tyl.
    Sprøjt så små fine vandbakkelseskugler, cirka på størrelse med en to-krone ud på en eller to bageplader med bagepapir på.
    Croquembouche
    Brug en våd finger til at glatte overfladen på vandbakkelsene, så de ikke har små toppe.
    Bag vandbakkelsene ved 200 grader varmluft i minimum 15 minutter, midt i ovnen.
    Lad de afbagte vandbakkelse afkøle på en bagerist.
    Croquembouche
    Bag kun en plade ad gangen, da det giver det optimale resultat.
    Fyld de afkølede vandbakkelse med kagecremen, ved at lave et lille hul i bunden, der fyldes med kagecreme, som kommes på en sprøjtepose med et lille tyl.
     

Karamellen

  • Kom 500 gram sukker, 35 gram glukosesirup og 2 deciliter vand op i en gryde og rør rund i gryden til alt sukkeren er dækket af vand.
    Smelt massen ved høj varme. Imens sukker massen koger, vaskes siderne på gryden ned med en ren og våd pensel, for at undgå urenheder i karamellen. Vask dog ikke mere end 8-10 gange.
    Når alt sukkeret er opløst, skrues komfuret ned på middelhøj varme.
    Croquembouche
    Når karamellen begynder at blive let gylden og tyk, tjekkes temperaturen med et sukkertermometer (eller et andet termometer). Massen skal op på 150-152 grader inden den er klar til brug.
    Når sukker massen er klar, tages gryden af varmen og når den holder op med at lave bobler, er den klar.
     

Samling af kagen

  • Da jeg ikke havde nogen kegle, valgte jeg at lave keglen i ren staniol. Den blev lavet som et kræmmerhus. Det betød at min kegle var massiv, så jeg kunne ikke lave den inden i keglen som man ellers gør rigtigt.
    Croquembouche
    Smør keglen med lidt madolie inden du begynder at samle din croquembouch.
    Placer din kegle på et skærebræt, der kan tåle varme.
    Tag en fyldt vandbakkelse og dyb bunden af den ned i karamellen (uden at brænde fingrene).
    Placer den med bunden ind mod staniolkeglen, så karamellen bruges som lim.
    Lav en etage af vandbakkelse ad gangen og arbejde dig op ad keglen.
    På toppen placeres en vandbakkelse som afslutning på værket.
    Croquembouche
    Pynt eventuelt med karamel slør, eller lad den stå som den er.
    Lad din Croquembrouch, stå og sætte sig inden den flyttes på.
    Croquembouche

Noter

Ved at bygge en Croquembrouch op uden på den kegle lavet af staniol, var det ikke været muligt for mig at fjerne staniolen fra den. 
Men indtil videre er denne udgave, den jeg bruger. Med tiden kan det være jeg investerer i den helt rette kegle til formålet, men indtil nu har jeg ikke fået klager fra venner og familie, for min udgave.
God bagelyst 
Det kan dog være en fordel at have et par engang hansker klar til at beskytte fingerne med under samlingen er den lækre Couquembrouch.

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.