Opskrift på tiramisu med fløde og æggehvider
Luftig og lækker tiramisu med lidt usædvanlige ingredienser: Flødeskum og æggehvider. Begge dele er med i opskriften for at gøre den endnu mere luftig end den plejer at være.
Tiramisu er en af de desserter jeg har lavet i længst tid nu (tror cirka 20 år) og jeg har lavet den i utallige udgaver, lige fra en opskrift hvor ladyfingers er erstattet af købelagkagebund (så den kan laves på under 30 minutter) til udgaver med Kahlua eller andre alkohol.
Den her opskrift prøvede jeg for første gang omkring min 30 års fødselsdag (cirka 10 år siden) og jeg kan desværre ikke huske hvor jeg har den fra. Hvis jeg havde, skulle de selvfølgelig have fuld kredit herfra.
Tiramisu med fløde og æggehvider
Ingredienser
- 3 deciliter Stærk kaffe eller espresso
- 6 stk. Æggeblommer
- 140 gram Flormelis
- 1 pakke Mascarpone 250 gram
- 250 milliliter Piskefløde
- 3 stk. æggehvider
- 1.5 pakke Ladyfingers
- Amaretto eller marsala
- Kakao til pynt
Sådan gør du
- Start med at brygge stærk kaffe. Jeg laver altid kaffe i en stempelkande og når jeg laver tiramisu er det typisk med 2x eller 3x så meget kaffe som jeg plejer. Opskriften kræver en del skåle og piskerise: Kom flormelis og æggeblommer i en skål og pisk det. Det skal blive luftigt og lys æggesnaps. Bland mascarponen i blandingen sammen med en dejskraber, så du får klumperne fordelt. Pisk flødeskummen i en anden skål. Du kan evt. tilføje 1/2 tsk. vaniljesukker hvis du ønsker det. Husk pisk altid flødeskummen lidt mindre end du tror. Den står og arbejder videre når du er færdig og tit skiller den for folk, fordi de pisker den færdig først. Pisk æggehviderne stive i en tredje skål. Du ved de er færdige når du kan vende skålen på hovedet uden at de falder ud. Kom de piskede æggehvider og flødeskummen i mascarponeæggesnapsen. Brug igen en dejskraber og vend det hele forsigtigt sammen. Det er vigtigt at gøre det forsigtigt, så du ikke slår luften ud af flødeskummen og æggehviderne. Så vil det jo være spildt arbejde. Hæld kaffen i en skål, gerne en med en stor overflade som dine ladyfinger kiks passer i. Brug et firkantet fad til kagen. Det skal være højt nok til at der kan være to kiks ovenpå hinanden. Dyp kiksene i kaffen på begge sider. Pas på med ikke at have dem for lang tid i kaffen. Så bliver de for fugtige, da kiksene suger utrolig meget og placer dem i fadet. Stænk et par dråber af alkoholen ud hver kiks når de er placeret i fadet. Fortsæt indtil hele bunden er dækket med kiks. Kom halvdelen af din creme udover og fordel det så jævnt som overhoved mulig. Gentag processen med kiksene og til sidst cremen. Kom kagen i køleskabet, mindst 6 timer, men gerne natten over. Når kagen skal serveres, drysses kakaopulver igennem en sigte ned på kagen. Velbekomme.