Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt du skal vide om udenlandske kager

gastrofunlogoRedaktion
   
13. november 2019

I Danmark har vi en lang, stolt kagetradition, og særligt vores wienerbrød og flødekager har gjort sig bemærket uden for landets grænser.

Også andre lande og kulturer har dog deres spændende bud på lækre, velsmagende kager, og mange af dem bliver da også i høj grad nydt herhjemme i Danmark.

Så er det muligt, at det skotske højland kaldes “the land of cakes”, takket være sine berømte havregrynskager – eller havrekiks. Ikke desto mindre vil vi herunder tage hul på nogle af de mest kendte dessert- og kagenationer.


Amerika: Landet, hvor alt er større

Amerika er kendt for mange ting, blandt andet hvad angår musik og politik, men de er bestemt også kendte for deres madvaner og traditioner. Amerikanerne kan noget med burgere og cookies, og så har de en forkærlighed for alt, der frituresteges, hvorfor donuts er en højtelsket, amerikansk klassiker – også uden for Amerika

Pie er naturligvis heller ikke til at komme udenom. Pie adskiller sig fra tærte ved altid at have et låg af dej. Og flere søde tærter er en helt obligatorisk del af mange amerikanske madtraditioner.

Til Thanksgiving serverer amerikanerne gerne pumpkin pie eller, hvis det skal være helt rigtigt, pecan pie.

Apple pie forbindes typisk med Amerika, om end den reelt set ikke er en amerikansk opfindelse. Den første opskrift, der er fundet på apple pie, stammer fra England og blev skrevet i 1381. I denne opskrift blev æblerne blot suppleret med figner, rosiner, pærer og safran.

Dette ændrer naturligvis ikke på de associationer, mange af os trods alt har til apple pie, hvad årsagen hertil så end måtte være.

Selvom Skotland faktisk var de første til at lave flødeboller, de såkaldte Chocolate Mallow Biscuits, helt tilbage i slutningen af 1800-tallet, anses flødebollen, som vi kender den herhjemme, som amerikansk.

Årsagen til dette er, at konditoren, Emil Elikofer, bragte flødebolleopskriften med sig fra Amerika, da han ankom til Danmark i 1912. Her blev han ansat på Elvirasminde chokoladefabrik, der havde solgt flødeboller siden 1905. Efter ansættelsen af Emil Elikofer, gik chokoladefabrikken over til den amerikanske flødebolleopskrift.

Elivarasminde chokoladefabrik er i øvrigt firmaet bag Samba flødeboller.

Opskrifter på amerikanske kager

Klassisk New York cheesecake

Klassisk New York Cheesecake


Jordbær cheesecake

Jordbær cheesecake


Citron cheesecake

Citron cheesecake


Protein fitness cheesecake

Protein Fitness Cheesecake


Cheesecake med citronmarinerede jordbær

Cheesecake med citronmarinerede jordbær


Cheesecake med hindbær og rabarber

Cheesecake med hindbær og rabarber


Apple pie

Æbletærte uden sukker


Mini apple pie

Mini æbletærte


Pumpkin pie (græskartærte) 

Græskartærte


Citronlagkage

Citronlagkage


Donuts

Donuts


Hjemmelavede donuts

Hjemmelavede donuts


Mini donuts

Mini donuts


Verdens bedste brownie

Verdens bedste brownie


Limetærte

Limetærte


Key lime pie

Key Lime Pie


Hjemmelavet flødeboller

Hjemmelavet flødeboller


Frankrig: Elegant og gennemtænkt

Frankrig er verdensberømt for både sit salte og søde køkken. Franskmændene tager deres desserter meget seriøst, og de er gerne sirlige kombinationer af marengs, kagecreme, mousse, vandbakkelse, butterdej, chokoladeganache og meget, meget mere.

Det søde køkken er spækfyldt med små, mundrette delikatesser såsom macarons og eclairs med videre.

Om end “pie” og “tærte” per (dansk) definition ikke er det samme, er det franske ord, tarte, imidlertid en samlet betegnelse for både pie og tærte. Og ligesom Amerika, har også Frankrig sit bud på æbletærten, nemlig den berømte, “omvendte” æbletærte, Tarte Tatin.

Opskrifter på franske kager

Gâteau Marcel

Gâteau Marcel


Tarte au Citron

Tarte au citron


Fransk citrontærte med brændt marengs

Fransk Citrontærte


Tarte Tatin

Tarte Tatin


Tarte Tatin med ananas

Tarte Tatin med ananas


Fransk chokoladetærte

Fransk chokoladetærte


Croquembouche

Croquembouche


Madeleinekager

Bedstemor Karins Madeleine kager


Klassiske macarons

Macarons


Macarons med lakrids

Macarons med lakrids


Macarons med hindbær

Macarons


Macarons med saltkaramel

Macarons med saltkaramel


Pain au chocolat (chokoladecroissant)

Chokolade croissant


Mille meuille

Mille feuille


Chokoladesoufflé

Chokoladesoufflé


Jordbær soufflé

Jordbær souffle


Æblesoufflé med æblekompot

Æblesoufflé med æblekompot


Italien: Indbegrebet af simplicitet

Det italienske køkken kan med lidt godt vilje siges at være blevet synonymt med mange danskeres aftensmadsfavoritter: Både pizza, lasagne og pasta er hyppigt at finde ude i de danske hjem omkring spisetid.

Det italienske køkken byder desuden på flere berømte desserter, hvoriblandt tiramisu nok er én af de mest kendte. Tiramisù betyder direkte oversat “saml mig op” eller “tag mig med”.

Tiramisù er i øvrigt et ret unikt bidrag til kageverdenen, idet den, udover den fede friskost, mascarpone, består af ladyfingers udblødt i kaffe.

Også polentakage, der er bagt på majsmel, er en traditionel italiensk kageklassikerm ligesom den italienske tærte, crostata,

Elementerne i det italienske køkken, også de italienske desserter er ofte forholdsvis få og meget enkle. Se blot de små stegte dessertvafler, cannoli, der blot er dej fyldt med cremet ricotta – ej at forglemme torrone: Klassikeren med hele, stegte mandler indhyllet i en sej, “chewy” masse af honning, sukker og æggehvide.

Opskrifter på italienske kager

Tiramisu

Tiramisu


Tiramisu med Kahlua

Tiramisu


Tiramisu med jordbær og hyldebærcreme

Tiramisu med jordbær og hyldebærcreme (c)molekymi.dk


Citron tiramisu

Citron tiramisu


…Og alle de andre udenlandske kager

Foruden de mange fantastiske kager, vi allerede har nævnt, byder hele verden på et væld af spændende og forunderlige kager.

Allesammen bidrager de til dét, kagetraditioner er blevet til i dag og har potentiale for at blive fremadrettet.

Eksempelvis stammer pavlova oprindeligt fra Australien og New Zealand, om end den i dag er en typisk italiensk kage at servere for bryllupsparret og -gæsterne.

Også cheesecake, det vil sige den bagte udgave af cheesecake, stammer faktisk fra oldtidens Grækenland. Først i 1800-tallet kom New York cheesecake, som de fleste kender som cheesecake i dag, til verden.

I både Grækenland og Tyrkiet er baklava en klassisk, gammel traver, og i Japan er mochi – en lille blød og mild kage lavet af rispasta – altid at finde til nytår.

Mange af os har i øvrigt smagt – eller i hvert fald bemærket duften af – de svenske kanelbullar, der næsten altid fylder luften i IKEA. Udover kanelbullar, er svenskerne dog også mere eller mindre kendte for deres udgave af kanelsneglen, nemlig kanelsnurrer.

Opskrifter på andre udenlandske kager

Pavlova

Pavlova


Chokolade pavlova

Chokolade pavlova


Kanelsnurrer

Kanelsnurrer


Brombærsnurrer

Brombærsnurrer


Opskrifter på udenlandsk inspirerede kager

Passionstærte med hvid chokolade

Passionstærte med hvid chokolade og citrus


Flødeboller med kransekagebund

Flødeboller med kransekagebund


Citronflødeboller

Citronflødeboller


Hjemmelavet flødeboller med ruby chokolade

Hjemmelavet flødeboller med ruby chokolade