I Danmark har vi en lang, stolt kagetradition, og særligt vores wienerbrød og flødekager har gjort sig bemærket uden for landets grænser.
Også andre lande og kulturer har dog deres spændende bud på lækre, velsmagende kager, og mange af dem bliver da også i høj grad nydt herhjemme i Danmark.
Så er det muligt, at det skotske højland kaldes “the land of cakes”, takket være sine berømte havregrynskager – eller havrekiks. Ikke desto mindre vil vi herunder tage hul på nogle af de mest kendte dessert- og kagenationer.
Amerika: Landet, hvor alt er større
Amerika er kendt for mange ting, blandt andet hvad angår musik og politik, men de er bestemt også kendte for deres madvaner og traditioner. Amerikanerne kan noget med burgere og cookies, og så har de en forkærlighed for alt, der frituresteges, hvorfor donuts er en højtelsket, amerikansk klassiker – også uden for Amerika
Pie er naturligvis heller ikke til at komme udenom. Pie adskiller sig fra tærte ved altid at have et låg af dej. Og flere søde tærter er en helt obligatorisk del af mange amerikanske madtraditioner.
Til Thanksgiving serverer amerikanerne gerne pumpkin pie eller, hvis det skal være helt rigtigt, pecan pie.
Apple pie forbindes typisk med Amerika, om end den reelt set ikke er en amerikansk opfindelse. Den første opskrift, der er fundet på apple pie, stammer fra England og blev skrevet i 1381. I denne opskrift blev æblerne blot suppleret med figner, rosiner, pærer og safran.
Dette ændrer naturligvis ikke på de associationer, mange af os trods alt har til apple pie, hvad årsagen hertil så end måtte være.
Selvom Skotland faktisk var de første til at lave flødeboller, de såkaldte Chocolate Mallow Biscuits, helt tilbage i slutningen af 1800-tallet, anses flødebollen, som vi kender den herhjemme, som amerikansk.
Årsagen til dette er, at konditoren, Emil Elikofer, bragte flødebolleopskriften med sig fra Amerika, da han ankom til Danmark i 1912. Her blev han ansat på Elvirasminde chokoladefabrik, der havde solgt flødeboller siden 1905. Efter ansættelsen af Emil Elikofer, gik chokoladefabrikken over til den amerikanske flødebolleopskrift.
Elivarasminde chokoladefabrik er i øvrigt firmaet bag Samba flødeboller.
Opskrifter på amerikanske kager
Cheesecake med citronmarinerede jordbær
Cheesecake med hindbær og rabarber
Frankrig: Elegant og gennemtænkt
Frankrig er verdensberømt for både sit salte og søde køkken. Franskmændene tager deres desserter meget seriøst, og de er gerne sirlige kombinationer af marengs, kagecreme, mousse, vandbakkelse, butterdej, chokoladeganache og meget, meget mere.
Det søde køkken er spækfyldt med små, mundrette delikatesser såsom macarons og eclairs med videre.
Om end “pie” og “tærte” per (dansk) definition ikke er det samme, er det franske ord, tarte, imidlertid en samlet betegnelse for både pie og tærte. Og ligesom Amerika, har også Frankrig sit bud på æbletærten, nemlig den berømte, “omvendte” æbletærte, Tarte Tatin.
Opskrifter på franske kager
Fransk citrontærte med brændt marengs
Pain au chocolat (chokoladecroissant)
Italien: Indbegrebet af simplicitet
Det italienske køkken kan med lidt godt vilje siges at være blevet synonymt med mange danskeres aftensmadsfavoritter: Både pizza, lasagne og pasta er hyppigt at finde ude i de danske hjem omkring spisetid.
Det italienske køkken byder desuden på flere berømte desserter, hvoriblandt tiramisu nok er én af de mest kendte. Tiramisù betyder direkte oversat “saml mig op” eller “tag mig med”.
Tiramisù er i øvrigt et ret unikt bidrag til kageverdenen, idet den, udover den fede friskost, mascarpone, består af ladyfingers udblødt i kaffe.
Også polentakage, der er bagt på majsmel, er en traditionel italiensk kageklassikerm ligesom den italienske tærte, crostata,
Elementerne i det italienske køkken, også de italienske desserter er ofte forholdsvis få og meget enkle. Se blot de små stegte dessertvafler, cannoli, der blot er dej fyldt med cremet ricotta – ej at forglemme torrone: Klassikeren med hele, stegte mandler indhyllet i en sej, “chewy” masse af honning, sukker og æggehvide.
Opskrifter på italienske kager
Tiramisu med jordbær og hyldebærcreme
…Og alle de andre udenlandske kager
Foruden de mange fantastiske kager, vi allerede har nævnt, byder hele verden på et væld af spændende og forunderlige kager.
Allesammen bidrager de til dét, kagetraditioner er blevet til i dag og har potentiale for at blive fremadrettet.
Eksempelvis stammer pavlova oprindeligt fra Australien og New Zealand, om end den i dag er en typisk italiensk kage at servere for bryllupsparret og -gæsterne.
Også cheesecake, det vil sige den bagte udgave af cheesecake, stammer faktisk fra oldtidens Grækenland. Først i 1800-tallet kom New York cheesecake, som de fleste kender som cheesecake i dag, til verden.
I både Grækenland og Tyrkiet er baklava en klassisk, gammel traver, og i Japan er mochi – en lille blød og mild kage lavet af rispasta – altid at finde til nytår.
Mange af os har i øvrigt smagt – eller i hvert fald bemærket duften af – de svenske kanelbullar, der næsten altid fylder luften i IKEA. Udover kanelbullar, er svenskerne dog også mere eller mindre kendte for deres udgave af kanelsneglen, nemlig kanelsnurrer.
Opskrifter på andre udenlandske kager
Opskrifter på udenlandsk inspirerede kager
Passionstærte med hvid chokolade
Flødeboller med kransekagebund