ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt du skal vide om økologi

KATJA ISAKSEN | 15. juni 2020

Flere og flere danskere begynder at spise økologisk. Nogle fordi de mener, det er bedre for dyrene og miljøet og andre fordi de mener, det er bedre for dem selv. Men i sig selv er økologiske fødevarer ikke sundere end konventionelle fødevarer (ikke-økologiske); så hvorfor giver det stadig god mening at vælge at spise økologisk?

Hvad er økologi?

Økologiske fødevare er lavet efter principper, der tager hensyn til miljø og dyrevelfærd. Økologiske fødevare findes både som dyreprodukter og afgrøder som ris, frugt og grønt. For at en vare kan være økologisk er der en del regler de skal følge. Blandt andet må der ikke bruges så mange tilsætningsstoffer. Produktet må heller ikke indeholde nitrit (en saltform), kunstige farvestoffer og aromaer, konserverings- eller sødemidler.

Hvis du gerne vil spise økologisk, skal du gå efter Ø-mærket, som du kan se på de forskellige økologiske produkter på markedet. Der vil også, på langt de fleste økologiske varer, stå på selve indpakningen, at de altså er økologiske. Ydermere kan de fremstå tydeligt i butikker, som ofte har hylder udelukkende med økologiske varer på, hvilket man ofte finder i grøntafdelingen.

Hvorfor vælge økologiske afgrøder?

Økologiske afgrøder er ikke sprøjtet med gift. Økologiske fødevarer vokser også ved mere naturlige forhold, hvilket fører til, at det typisk har mere smag.  Mange ikke-økologiske afgrøder har stadig rester af sprøjtegift, når du spiser dem. Økologisk frugt og grønt indeholder også mere smag, og mere tørstof samt mindre vand. Overstående er en af grundene til, at mange mener, at økologiske afgrøder smager bedre end konventionelle. Nogle mener, de ikke kan smage forskel og andre mener, der er en stor forskel. En anden grund til, at mange vælger at købe økologiske afgrøder er, at de vil undgå sprøjtemidlerne. Herved undgås pesticidrester (rester fra sprøjtemidlet). Dog skal der lige gøres opmærksom på, at mængden af pesticidrester, der er tilbage i konventionelle afgrøder, er så beskeden, at det ikke er skadeligt. Der er nemlig regler for, hvor stor koncentrationen må være uden at det er farligt, hvilket overholdes på EU-plan. Vigtigst af alt er sprøjtemidlet dårligt for miljøet, da det løber ned i vores grundvand og forurener det. Samme effekt har kvælstoffet i gødningen, der bruges til dyrkningen af de konventionelle fødevarer, da nitratet heri kan være giftigt.

Hvorfor vælge økologisk kød?

Der er forskellige årsager til, at folk vælger at spise økologisk. Hvis man tænker på dyrevelfærd, er det en god ide at spise økologisk specielt ift. kylling. Overordnet har økologiske dyr mere plads at bevæge sig på, de får økologisk foder, og grovfoder som kan være med til at sikre dyrets helbred. Generelt lever dyrene under bedre forhold, som i højere grad efterlever de behov dyrene naturligt ville have.

Grunden til, at kylling fremhæves ovenfor er, at de ofte er centrum for debat, da de kan leve under kummerlige vilkår, når de sælges konventionelt. Økologiske kyllinger har dobbelt så meget plads som en almindelig konventionel kylling. Derudover lever de længere, de skal have adgang til det fri og flokkene må ikke være så store.

Disse ting gælder høns, som skal spises, mens der gælder andre regler for høns, der bruges til æggeproduktion. Høns, som skal producere økologiske æg skal have adgang til udearealer samt have adgang til siddepinde, hvilket ikke gælder høns, der skal producere skrabeæg.

Hvorfor er økologi så dyrt?

Der er forskellige årsager til, at økologi er så dyrt. Men hovedårsagen er, at det oftest er dyrere at producere økologi frem for konventionelle produkter. Mange danskere fortæller, at den høje pris på økologi fører til, at de ikke køber det. Dog kan det være svært at sænke priserne mere end de allerede er, da det netop kræver længere tid at dyrke afgrøderne samt, at dyrene også lever længere. Derudover skal de som nævnt også have mere plads, hvilke også fører til at landmændene ikke kan have så mange dyr af gangen.

Samtidig er økologi en af de ting, der også har været oppe at vende i folketinget, hvor det her diskuteres, at landbruget på længere sigt skal omstilles til at være økologisk i højere grad. Udover at gavne planeten, vil det potentielt kunne få priserne til at falde, hvis flere varer bliver økologiske i og med konkurrencen stiger.

Befolkningen er selv nødt til at vælge, hvorvidt de mener, at økologi er vigtigt for dem. Der er som nævnt forskellige årsager til at tage dette valg, men man skal være forberedt på, at de fleste ting er dyrere økologisk sammenlignet med konventionelt. Hvis man kigger på en agurk vil en konventionel agurk ofte koste 6 kr, mens en økologisk ofte koster 8 kr, som i længden kan være mange penge. Det samme gælder for hakket oksekød, hvor prisen ofte vil være omkring 8-10 kr dyrere for det økologiske produkt sammenlignet med det billigste, konventionelle produkt.


Følg mig på Instagram her.