Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Flæskesteg sous vide

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

2. december 2021
Den mest perfekte flæskesteg i sous vide! Mør og saftig med smukke, sprøde svær. Den bedste metode til et resultat, der får englene til at synge.
Flæskesteg sous vide

Opskrift på flæskesteg sous vide

Den perfekte flæskesteg! Ja, faktisk den bedste, jeg nogensinde har lavet. Og så er det jo ret passende, at det lige var juleaftensdag, det skete 😉

Så ja tak – det er sådan her, den bliver lavet fremover!

Det er meget muligt, at flæskesteg for rigtig mange er noget, der primært bliver spist i julemåneden, men hvis du spørger mig, så burde vi spise det året rundt. Det er alt for lækkert til at lade være!

Her viser jeg dig, hvordan du laver den ypperste flæskesteg ved hjælp af sous vide-metoden.

Kamsteg, ribbensteg, nakkekam…?

Kamsteg, svinekam, ribbensteg, nakkekam… Vi hører mange forskellige navne, når det kommer til flæskesteg, men hvad er forskellen egentlig på dem?

Flæskesteg er fællesbetegnelse for dem alle. Kamsteg og svinekam er én og samme ting, og det er den magreste af de tre udskæringer. Det var også en kamsteg, jeg brugte til denne opskrift. Nakkekammen er den fedeste udskæring, mens ribbenstegen ligger et sted imellem.

Flæskesteg sous vide

Sprøde svær

Udfordringen med flæskesteg er typisk, at vi vil have sprøde svær. Det er næsten alfa og omega for en perfekt flæskesteg. Og det er her, dilemmaet opstår. For sprøde svær kræver høj varme, og høj varme øger risikoen for en tør steg. What to do? Svaret er sous vide!

Nu tænker du garanteret, at sprøde svær og vandbad ikke umiddelbart lyder som noget, der harmonerer, men det er faktisk “bevist”, at sværene bliver endnu bedre, når de er tilberedt i sous vide, end når de tilberedes på traditionel vis i ovn.

Flæskesteg i sous vide

Sous vide er helt generelt den mest fantastiske tilberedningsform. Særligt når du vil lave en perfekt mør og saftig flæskesteg med sprøde svær.

Fordelen ved at bruge sous vide er, at du har indstillet den ønskede kernetemperatur på forhånd. Og så får flæskestegen altså også denne temperatur – fra inderst til yderst.

Når stegen kommer op af vandbadet, skal den dog lige have en lyntur i ovnen for at sværene bliver sprøde. Ulempen ved sous vide er, at flæskestegen jo allerede er perfekt tilberedt efter turen i sous viden, og derfor er det vigtigt, at den kun fårr en meget hurtig tur i ovnen.


Flæskesteg sous vide
Antal: 4 personer

Flæskesteg sous vide

Den mest perfekte flæskesteg i sous vide! Mør og saftig med smukke, sprøde svær. Den bedste metode til et resultat, der får englene til at synge.
Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 5 timer 25 minutter

Ingredienser

  • 1 kilogram Kamsteg
  • Salt og Peber fra kværn
  • Groft salt
  • Laurbærblad knuste

Sådan gør du

  • Start med at gå sværene efter med en skarp kniv. Ofte er de ikke skåret ensartet eller langt nok ned i fedtet fra fabrikken af. Få evt. din slagter til at gøre det for dig, hvis det er.
  • Krydr stegen med salt og peber på begge sider.
  • Vakuumpak den og tilbered den i 5 timer ved 59 grader i sous vide. Hvis du tænker at din flæskesteg er af tvivlsom kvalitet, så giv den 1 time mere.
  • Tag kødet ud af posen og tør det meget grundigt af med et rent viskestykke. Der sidder en del gelatine på toppen, som vil modarbejde dig i at få sprøde svær.
  • Kom ned i mellem hvert enkelt svær og tør det så godt af som overhoved mulig.
  • Kom groft salt på toppen af stegen og godt ned i mellem sværene også.
  • Varm din ovn op til den højeste mulige varme (min ovn går til 300 grader, 275 grader er også okay) og sæt den på varmluft. Brug ikke grill, da det vil brænde sværene.
  • Sæt stegen med cirka 3-5 cm fra toppen af og giv den 20-25 minutter, indtil alle sværene er sprøde. Du behøver ikke at holde øje med stegen de første 15 minutter, men herefter skal du kigge til den hver andet minut. Det går pludseligt hurtigt til sidst.
  • Resultatet blev en saftig og lækker steg med de flotteste svær ovenpå.
  • Rigtig god fornøjelse med dit livs bedste flæskesteg!
  • OBS: Saften fra væsken kan selvfølgelig bruges til sovs, men "ulempen" ved den her tilberedningsform er at der ikke kommer så meget saft ud, det bliver i kødet 🙂

Noter

Flæskesteg sous vide