Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Alt du skal vide om risengrød

gastrofunlogoRedaktion
   
28. februar 2019

Risengrød er en populær grød, som især spises til jul i Danmark. Du tror måske, at du allerede ved alt om den, som du behøver – men der er rigtig mange mindre kendte aspekter af risengrød. Ved du for eksempel hvorfor vi spiser den? Og hvad man normalt spiser sammen med risengrød? Læs med her, og få svaret på netop de spørgsmål.

Hvad er risengrød?

Risengrød er, som navnet ligger op til, en grød lavet af ris. Men her bliver risene altså ikke tilberedt i vand, som man ellers forbinder ris med. I stedet koges risene op med en eller anden form for mælk. 
Det er en grød, som spises i de nordiske lande i december måned, men igen er det ikke som en normal grød. Man spiser den nemlig ikke til morgenmad, som man ellers normalt gør med for eksempel havregrød. Vi spiser den i stedet som en middagsret. 

Hvorfor spiser vi risengrød til jul?

Grød har altid været en del af danskernes kost: det var billigt og nemt at lave – i hvert fald hvis man kogte det på vand – og så mættede det helt utroligt meget. Mælk var dog dyrt og svært at få fat på. 
Til jul ville familierne gerne have en lidt finere ret, og her fandt man så på at lave grøden på mælk i stedet for vand. Det blev derfor hurtigt en tradition, at til jul gjorde man lidt mere ud af den ellers så almindelige og kedelige grød.

Risengrøds historie i Danmark

Da risengrød først blevet lavet i Danmark til jul, var det ikke med de fine grødris, som vi bruger nu. I stedet blev grøden lavet på byg, havre eller lignende. De finere danskere brugte altid mælk til deres grød – og risengrøden var ingen undtagelse, så da de almindelige bønder også begyndte at bruge mælk i deres grød i juletiden, måtte de rige ty til andre metoder. De lavede derfor risengrøden om til risalamande. Det fik et franskklingende navn, da det lød meget finere. 

Risengrød, som vi kender det i dag, blev først en realitet omkring år 1900. Det var nemlig på det her tidspunkt, at man begyndte at spise ris i stedet for havre eller byg. Risene blev billigere og lettere tilgængelig, så det tog ikke danskerne langtid at begynde at lave risengrød af dem. Man fastholdte dog traditionen for, at grød lavet på mælk blev spist til finere begivenheder – altså julen. 

Hvad kan du ellers bruge risengrød til?

Som allerede nævnt i overstående afsnit kan risengrød blandt andet laves om til risalamande – og det er utroligt let at gøre! Man skal bruge en kold portion risengrød, flødeskum, vanilje og mandler. Det hele blandes sammen, og mandlerne hakkes før, at de kommer i. Ifølge traditionen skal man efterlade en hel mandel i. Personen, som får den hele mandel, vinder en gave. I gamle dage fik vinderen lov til at kysse en person af det andet køn. I dag har langt de fleste mennesker dog en mandelgave til vinderen. 

Man kan dog også bruge grøden til at lave klatkager. Klatkagers udseende minder lidt om tykke pandekager. Til dem skal man ofte bruge mælk, æg, mel, sukker og selvfølgelig kold risengrød. Det hele blandes sammen og steges på panden. 


Redaktion: Se en teaser til vores video hvor vi laver risalamande her:

GastroFun PREMIUM kan du selvfølgelig se hele videoen. Har du ikke adgang endnu, kan du tilmelde dig her.


Hvordan laver man risengrød?

Risengrød laves som sagt i dag på mælk og grødris. Det skal koges i en gryde ved lav varme i cirka en times tid – indtil man får den rette konsistens – og man skal huske at røre rundt i det!

En mere alternativ måde at lave det på er under dynen. Her er samme fremgangsmåde, men når den kommer op og koge, tager man den af igen og lægger den i stedet ind under dynen. Her vil den stå i et par timer og blive færdig af sig selv grundet den fortsatte varme. Det kan være lidt mere tricky at finde den rigtige mængde tid her – den skal nemlig stå længe nok til, at den bliver færdig, men mælken må heller ikke nå at blive sur.

Tip: Hvis man ikke har nok mælk til grøden, kan man med fordel blande lidt vand i også. Det gør bestemt ikke noget. 

Hvad spiser man typisk sammen med risengrød og hvorfor?

Der er tre ting, man normalt spiser/drikker sammen med risengrøden: 

  • Smør. Det er en tradition, at man har en smørklat i midten af risengrøden. 
  • Dertil drysser man kanelsukker over resten af skålen. Det gør, at den ikke smager så kedeligt – hvilket den i den grad kunne gøre, hvis den var lavet på vand eller en anden form for stivelse end grødris. 
  • Derudover drikker man normalt nisseøl til. Nisseøl er meget sødere end normal øl, og det er derfor, at man drikker den. I gamle dage blev den set som en finere og bedre øl grundet den søde smag. Alkoholprocenten er lav, og den kan derfor også drikkes af langt de fleste mennesker.  

Risengrød opskrifter

Risengrød
Læs opskriften her
Risengrød i sengen
Træt af risengrød der brænder på? Vores opskrift på risengrød under dynen brænder ikke på og kræver kun en tykbundet gryde, en dyne og en masse tålmodighed.
Læs opskriften her
Risengrød i mikroovn
Den nemme måde at koge risengrød på
Læs opskriften her
Risengrød
Læs opskriften her
Risengrød sous vide
Næsten alle danskernes yndlingsgrød er risengrød. Problemet er bare at det er tidskrævende at lave, svært at lave uden at man skal stå og røre i det hele tiden.
Læs opskriften her
Risengrød i røremaskine
Læs opskriften her

Klatkager opskrifter

Klatkager
Det her er den bedste måde at bruge dine rester fra risengrøden på. Lidt æg, vaniljesukker og mel giver dig en lækkert dessertpandekage der minder om amerikanske pandekager.
Læs opskriften her
Havregrødsklatkager
Læs opskriften her
Klatkagevafler med mango-myntesalsa
Læs opskriften her

Risalamande opskrifter

Risalamande med kirsebærsovs
Risalamande med kirsebærsauce. Er der noget mere magisk end kirsebærsauce, hvor der stadig er bare lidt konsistens i kirsebærrene…!??
Læs opskriften her
Risalamande
Risalamande
Læs opskriften her
Vegansk risalamande
Læs opskriften her
Luksus risalamande
Læs opskriften her
Risalamande cheesecake
Denne herlige risalamande cheesecake: Den består af helt klassiske smage: mandel/vanillebund, risalamande og kirsebærsovs.
Læs opskriften her
Cheesecake a la risalamande i glas
Læs opskriften her
Ris a la mande kage
En lækker risalamande kage bestående af en vanlijekransebund, risalamandemousse, kirsebærgele og toppet med brændte mandler.
Læs opskriften her