x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Hasselback kartofler

PER ASMUSSEN | 8. oktober 2018

Hasselback kartofler, hasselbach kartofler eller hasselbagte kartofler? Ingen af delene faktisk. Det hedder nemlig hasselbackkartofler – i ét ord, ja!

Sammen med rugbrød er kartofler noget, vi bare elsker her i Danmark. Og kartofler er da også én af de råvarer, vi tilbereder på flest forskellige måder: Kogte, tilberedt i sous vide, ovnstegtesaltbagte, lavet til chipspomfritter, röstikartoffelsalat eller flødekartofler… Ja, jeg kunne blive ved!

Hasselbackkartofler er også en stor favorit herhjemme. De er et nemt og lækkert tilbehør, der smager godt til stort set alt. Hasselbackkartofler er kendetegnet ved at være skåret næsten hele vejen igennem i flere tynde skiver og stegt i ovnen. De mange tynde snit giver kartoflerne en helt speciel tekstur og fornemmelse i munden, som man altså ikke får ved almindelige hele, råstegte kartofler. De er både møre og sprøde – og bare virkelig delikate.

Hasselback kartofler

Man hører ofte folk kalde dem “hasselbagte kartofler”, men det hedder de jo som sagt ikke. Navnet kommer angiveligt fra den svenske restaurant, Hasselbacken, der ligger i Stockholm. Restaurant Hasselbacken skulle efter sigende have opfundet retten.

Det her med at lægge adskillige snit i kartoflerne inden tilberedningen skulle være opstået tilbage i 1950’erne, og tanken bag det var at forkorte bagetiden. Navnet hasselbackkartofler kan egentlig spores helt tilbage til en svensk kogebog fra 1930’erne, men dén opskrift må næsten have været anderledes, i hvert fald hvis historien om restaurant Hasselbacken skal være sand.

Hasselback kartofler

Men nok om det. Hasselbackkartofler er under alle omstændigheder lækre, og selvom det tager lidt tid at snitte kartoflerne, kan de til gengæld fuldstændigt passe sig selv i ovnen, mens den øvrige mad laves.

Et godt tip er i øvrigt at bruge kartofler af cirka samme størrelse, når du laver hasselback kartofler. Så er bagetiden ens for alle kartoflerne, og du ender ikke ud i, at de mindste kartofler bliver brændte, mens de største forbliver halvrå i midten.

 

Hasselback kartofler opskrift


Hasselback kartofler

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Antal: 2 Personer
Forfatter: Per Asmussen

Ingredienser

  • 500 clove Kartofler
  • Krydderier salt og peber
  • 1 deciliter Olivenolie

Sådan gør du

    1. Kartoflerne skrælles og tørres med et rent viskestykke.
    2. Skær nu riller i kartoflerne. Det er nemt at skære de mange riller, hvis kartoflerne placéres i en trægrydeske imens. Skær med en skarp urtekniv skiver cirka 2/3 ned i kartoflen - jo kortere afstand der er mellem rillerne, jo bedre. Det er vigtigt, at du ikke skærer helt igennem kartoflen, da den så ikke længere vil kunne hænge sammen. 
    3. Hæld olien i en lille skål og krydr med salt og peber.
    4. Vend kartoflerne rundt i olien.
    5. Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir. 
    6. Tilbered kartoflerne i ovnen ved 200 grader almindelig ovn eller 180 grader varmluft i 40 - 45 minutter.
    7. Tag de færdige kartofler ud af ovnen og servér.

Noter



Om forfatteren


Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.