Opskrift på creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie
Når knoldselleri bages i lang tid i ovnen, bliver den let sød, og umamismagen fremhæves.
I denne opskrift blandes den bagte selleri med mascarpone, citronsaft og brunet smør, som balancerer smagen.
Cremen får en blød konsistens, som passer godt sammen med noget sprødt, f. eks. ristet brød eller grissinier.
Persilleolien tilfører en let bitterhed som modspil til sødmen, og pistacie-dukah giver et let parfumeret knas.

Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie
Ingredienser
Creme
- 1 stk. Knoldselleri
- Groft salt Masser
- 2 spsk. Mascarpone
- 30 gram Smør
- 0.5 stk. Citronsaft Saften fra 1/2 citron
- Krydderier Salt og peber
Pistacie-dukah
- 50 gram Pistacienødder Afskallede
- 2 spsk. Sesamfrø
- 2 tsk. Korianderfrø
- 1 tsk. Spidskommen
- 1 tsk. Flagesalt
Persilleolie
- Bredbladet persille Et par kviste
- 0.5 deciliter Olivenolie
Tilbehør
- Grissinier Eller ristet brød i tynde skiver
Sådan gør du
- Skrub knoldselleri grundigt med en ren svamp under rindende varmt vand, og kom det derefter i en bradepande med masser af groft salt. Sæt bradepanden i ovnen ved 150 grader i ca. 3 timer. Tag ud og køl af, gerne til dagen efter. Rist sesamfrø, pistacienødder, krydderier og flagesalt på en tør pande et par minutter. Kom i en foodprocessor, og kør til grov konsistens. Brun smørret i en lille gryde, og tag det fra varmen. Bank saltet af sellerien, og skræl den med en kniv. Skær i mindre stykker, og kom sellerien i en foodprocessor sammen med mascarponen og citronsaft. Kør et par minutter til lind konsistens, og tilsæt den brunede smør lidt ad gangen. Smag til med salt og peber, og kom cremen i en sprøjtepose. Kom persillen i kogende saltet vand i 30 sekunder. Sigt og afkøl det derefter i isvand. Pres vandet ud af persillen, og kør til fin konsistens i blender med olivenolie. Sprøjt sellericremen i små glasskåle, og kom pistacie-dukah på toppen sammen med persilleolien, evt. i en pipette. Servér med sprøde grissinier eller ristet brød.