
Opskrift på “fransk citrontærte”-dessert
Denne fine dessert er en jeg selv har fundet på.
Idéen udspringer sig af en fransk citrontærte, hvilket nok er den mest spiste kage her i huset.
Men nogle gange ville det bare være dejligt med en dessertudgave og dette blev startskuddet til et væld af forsøg på godt og skidt.
Efter mange forsøg, er vi kommet frem til denne udgave: citronis, citronmousse, mørdejscrumble, timiantuille og italiensk marengs.
Syrlig, sød og sprød dessert, som hitter her i huset, ved familie og venner.
Håber I vil falde for denne lille sag præcis som vi er.

"Fransk Citrontærte"-dessert
Ingredients
Citron is
- 2 stk. Pasteuserede æggeblommer
- 1.5 deciliter Sukker
- 3 deciliter Piskefløde
- 2 deciliter Mælk her brugte jeg sødmælk
- 1 Lemon curd Se vores opskrift
Citronmousse
- 1 stk. Husblasblade
- 0.5 stk. Vanilje stang
- 3 spsk. Flormelis
- 2 tsk. Citronskal husk at bruge øko
- 250 milliliter Piskefløde
- 2 spsk. Citronsaft brug rigtig citron
Crumble
- 3 gram Flagesalt
- 150 gram Smør koldt
- 1 stk. Æg str. M/L
- 300 gram Hvedemel
- 100 gram Flormelis
Timian Tuille
- 60 gram Æg svarer cirka til str. XL
- 60 gram Sukker
- 60 gram Hvedemel
- Frisk timian blade
Italiensk marengs
- 300 gram Sukker
- 120 milliliter Vand
- 120 gram æggehvider 3 bægre
Pynt
- Frisk timian blade
- chokolade spray gul
Instructions
Citronis:
- Lav lemoncurd (se vores opskrift). Præcis hvor meget der skal i isen er en smagssag. Jeg brugte næsten en hel portion, men smag dig frem.
Is-basen:
Pisk æggeblommer og sukker sammen, til en luftig og hvid æggesnaps, i en skål. Pisk fløden til en let flødeskum i en anden skål, så den lige begynder at lave små toppe (fløden arbejder videre selv om du er stoppet med at piske. og arbejder også videre når fløden, æggesnapsen og mælken vendes sammen). Vend nu med rolig hånd flødeskummet, æggesnapsen og mælken sammen til en homogen masse. Vend det forsigtigt sammen så luften bliver i fløden. Kom is-basen på ismaskinen, og lad den køre indtil der er 10 minutter tilbage på isprogrammet. Kom ismassen over i en skål og vend den afkølede lemoncurd i is-massen. Den skal fordeles i hele ismassen. Smag løbende til, for at få lige den smag der passer til dig. Kom den færdige is på forme, f.eks. små citronforme. eller i en isbøtte. Isen kan også kommes på glas, alt efter hvordan den skal serveres. Kom isen på frost indtil 20-30 minutter inden servering. Isen har godt af at få lov at stå små 20-30 minutter i køleskabet inden servering, ellers bliver den let for hård.
Citronmousse:
- Læg husblasen i en skål med kold vand i cirka 5 minutter. Flæk en halv vaniljestang og skrab kornene ud af stangen. Mos kornene ud i lidt af flormelis så kornene bliver fordelt. Kom vanilje korn, flormelis, citronskal og fløde op i en skål og pisk den til lette toppe. Kom citronsaft op i en gryde og kom husblasen op til citronsaften med det vand der lige hænger ved. og varm det op ved svag varme, indtil husblasen er smeltet. Afkøl citronsaften, med lidt af den let piskede flødeskum. Herefter vendes resten af den let piskede flødeskum i. Vend forsigtigt rundt i moussen, så luften bliver i moussen. Kom moussen i den ønskede form, glas og sæt på køl/frost. Støber du moussen i en form, den senere skal vendes ud af, så skal formen på frost. Sætter du moussen i glas, skal den blot på køl et par timer.
Crumble:
- Tænd ovnen på 170 grader almindelig ovn. Riv den kolde smør ned i en skål, sammen med flormelis, salt, hvedemel og æg. og ælt det hele groft sammen. Vend dejen ud på en bageplade med bagepapir, sådan at dejen ligger i smuldret form. Lad være med at rulle dejen ud for senere at smuldre dejen. Bag dejen til gylden i cirka 20-30 minutter. Dejen skal tage farve uden at blive brændt. Lad den færdigbagte crumble køle af, inden den pakkes i en lufttæt beholder indtil brug.
Timian Tuille:
- Tænd ovnen på 160 grader almindelig ovn. Pisk æg, sukker og hvedemel sammen, til der ikke er flere klumper i dejen. Kom dejen på en bageplade med bagepapir. Jeg lavede min tuille til tynde bånd med en dejskraber med riller. Drys friske timianblade på og bag dem midt i ovnen i 5-7 minutter. De skal kun lige tage farve. Tag forsigtig de færdig bagte og ret bløde tuille af pladen med en spatel og form dem rund om en kagerulle (ønsker du ikke tynde bånd, kan du lave små klatter af dej på bagepladen og flade dejen ud i små vifter eller hvad der lige passe til anretningen). Når tuillen har sat sig og blevet kold, fjernes den tynde tuille forsigtigt og ligges til side indtil anretning (lav dem lige inden servering, med tiden bliver de seje og bløde).
Italiensk marengs:
- Kom vand og sukker i en gryde og lad sukkeret opløses i vandet ved svag varme. Rør løbende i gryden. Når sukkeret er opløst, skrues der op på middel varme og siruppen varmes op til 116 grader celsius. Imens siruppen varmes op til 116 grader, piskes æggehviderne stive. Det kan gøres på en røremaskine med piskehoved eller med en håndpisker. Når siruppen når 116 grader, tages gryden af varmen. Sæt røremaskinen/håndpiskeren på lav hastighed imens, der hældes en tynd stråle af sirup ned i æggehviddeskummet. Forsæt ved lav hastighed indtil alt siruppen er kommet over i æggehvideskummet. Sæt nu hastigheden op, og lad marengsen piskes stiv og blank. Den færdige marengs er nu klar til anretning (denne marengs, kan også bruge i flødeboller).
Anretning:
- Tag både is og mousse, ud fra frost og vend det ønskede antal ud og deres forme. Giv dem en gang gul chokolade spray, for at få citroneffekten rigtig frem. Sæt dem på køl. Hvis tuillen ikke er lavet, så gør det nu. Lav en stor klat marengs midt på tallerkenen, find en mindre tallerken eller skål og pres bunden ned i marengsen og løft op, for at lavet et aftryk. Brænd marengsen forsigtig, med en gasbrænder så den lige tager farve. Placer et par spiseskefulde crumble på marengsen. Placer citron is og en citronmousse, oven på crumblen. Læg forsigtig den sprøde tuille på retten og drys med friske timian blade. Server og nyd retten.