Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Gammeldags pariserbøf

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

24. oktober 2019
Pariserbøf er virkelig retro, og der er god grund til, at det stadig holder 100 %. Det er nemlig den perfekte kombination af sødme, syre, salt, umami, fedme, bitterhed og sprødt og blødt.
Gammeldags pariserbøf

Opskrift på gammeldags pariserbøf

Pariserbøf er virkelig retro, og der er god grund til, at det stadig holder 100%.

Det er nemlig den perfekte kombination af sødme, syre, salt, umami, fedme, bitterhed og sprødt og blødt.

Du kan enten lave den med franskbrød eller hjemmelavet toastbrød – jeg brugte sidstnævnte.

Og så behøver jeg vel ikke sige, at jeg naturligvis bruger hjemmesyltede rødbeder. Det slår nemlig købeversionen med flere længder.

Dette er mit bud på en lækker frokostret i form af den helt klassiske pariserbøf lavet på den gode gamle måde: Det vil sige på kridhvidt brød og pandestegt i RIGELIGT smør!

De 5 grundsmage

Det perfekte måltid indeholder alle grundsmagene: Sødme, syre, salt, umami og bittert. Det ved de fleste! Men vidste du, at hjernen bruger de forskellige grundsmage til at analysere, hvad maden indeholder og derfor gør ved vores kroppe?

Sødme signalerer, at maden indeholder sukker, og at der derfor er energi på vej – og energi, det er noget, kroppen er vild med.

Salt signalerer, at der er natrium til stede, hvilket er vigtigt for kroppens funktioner.

Umami signalerer, at der er protein til stede, hvilket er essentielt for opbygningen af kroppen.

Og både surt og bittert opfatter kroppen som et tegn på noget, der enten er giftigt, umodent eller direkte fordærvet. Og hvorfor kan vi så lide surt og bittert? Jo ser du, begge dele kræver jo også ofte tilvænning – ligesom den bitre kaffe.


Gammeldags pariserbøf
Antal: 1 person

Gammeldags pariserbøf

Pariserbøf er virkelig retro, og der er god grund til, at det stadig holder 100 %. Det er nemlig den perfekte kombination af sødme, syre, salt, umami, fedme, bitterhed og sprødt og blødt.
Forfatter: Per Asmussen
Ret: Frokost, Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 2 minutter
Tilb. tid: 15 minutter

Ingredienser

Pariserbøf

  • 150 gram Hakket Oksekød af en god kvalitet og gerne med en fedtprocent på 8-12 %
  • Salt og Peber
  • 1 skiver Brød toast-/sandwich-/franskbrød
  • 50 gram Smør

Topping

Sådan gør du

Pariserbøf

  • Start med at tage kødet ud af køleskabet i god tid. Det sikrer at kødet ikke får et "chok", når det rammer den brandvarme pande og dermed afgiver en masse væske. Det får kødet til at koge fremfor at stege - og det gør det meget svært at få en lækker stegeskorpe på vores bøffer.
  • Form kødet til en bøf.
  • Krydr bøffen med salt og peber.
  • Placér bøffen ovenpå toastskiven og tryk den flad ovenpå brødet. Du kan også trykke kødet ned omkring siderne af toasten - det er faktisk den "rigtige" måde at gøre det på.
  • Smelt smørret ved middelvarme.
  • Skru herefter op på middelhøj varme og kom brød/bøf på panden med kødsiden ned. Stegt det først i 5 - 6 minutter på kødsiden og herefter i 1 - 2 minutter på brødsiden.

Topping

  • Skær løg og rødbeder ud i fine tern og kom dem ovenpå bøffen sammen med en æggeblomme.
  • Slut af med et drys kaspers og peberrod.
    Velbekomme.