
Opskrift på tarteletter med kylling
Den klassiske høns i asparges – altid fyldt med masser af velsmag.
Det tager generelt ikke lang tid at lave og er derfor en hverdagsklassiker hjemme hos os.
Jeg er stor fan af mindre madspild og købe hele råvarer frem for kød der er parteret for mig.
Derfor køber jeg typisk hele kyllinger og parterer dem selv.
En af de bedste ting ved at få en hel kylling er, at kyllingen ofte koster cirka det samme 2 kyllingebrystfileter (der så også er pumpet med saltvand), og man får det dejlige skind med.
Jeg skærer typisk fileterne fra og tilbereder dem for sig selv. Skindet skærer jeg også af og tilbereder for sig selv. Resten ryger ofte i en gryde hvorefter jeg koger fond eller suppe på det.
I det her tilfælde fond til mine tarteletter og ikke nok med det, så kunne de også få sprødt kylingeskind ovenpå – så bliver det ikke meget bedre.

Tarteletter med kylling
Ingredienser
Hønsefond
- 1 stk. Hel Kylling
- 0.5 stk. Porre Skåret i mindre stykker
- 0.5 stk. Knoldselleri Skrællet og skåret i mindre stykker
- 1 stk. Gulerødder Skrællet og skåret i mindre stykker
- 2 stk. Laurbærblad
- 1 tsk. Peberkorn
Sprødt kyllingeskind
- Kyllingeskind
- Salt
Høns i asparges
- 50 gram Smør Kan erstattes af margarine
- 4 spsk. Hvedemel
- 1 dåse Aspargessnitter
- 4 deciliter Hønsefond
- 1 deciliter Mælk
- 0.5 deciliter Fløde
- Krydderier Salt, hvid peber, citronsaft, gastrik (kan erstates af eddike og sukker)
Tarteletter
- 1 pakke tarteletter
- Persille Frisk
Sådan gør du
Hønsefond
- Start med at trække kyllingeskindet af forsigtigt - der er ingen grund til at det splittes ad, så bliver det kun sværere at tilberede det.
- Skær de to brystfileter af og pak dem i en pose og sæt dem på køl. De skal ikke bruges til denne opskrift.
- Del kyllingen midt over - gerne med en fjerkræ-saks.
- Læg kyllingen i en gryde og fyld den op med grøntsagerne, krydderierne og vand.
- Bring væsken i kog og skum* gryden af et par gange de første 5-10 minutter.
- Skru ned for blusset og lad den koge i 30-40 minutter.
- Tag kødet op og læg det til side. Lad det køle lidt af og trevl det, så du kan bruge det senere.
- Sigt væsken og kasser grøntsagerne og krydderierne.
- Din fond er nu klar til brug.
Sprødt kyllingeskind
- Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
- Kom dit kyllingeskind på et stykke bagepapir og bred det ud på halvdelen af bagepapiret.
- Krydr det med lidt salt jævnt fordelt.
- Fold den anden halvdel af bagepapiret henover skindet, så det er pakket ind i bagepapir. Det får det til at svine en del mindre.
- Hvis skindet er for stort til et bagepapir, så læg blot et nyt stykke henover det andet.
- Placer kyllingeskindet ovenpå en bageplade og læg endnu en bageplade ovenpå. Kom gerne et tung ildfast fad henover, det er med til at holde skindet nede, så det ikke krøller og bliver ujævnt tilberedt.
- Tilbered skindet i 25-35 minutter, alt afhængig af din ovn.
- Skindet skal tages ud når det er blevet gyldent og placeres på en rist til at tørre lidt. Hvis det ikke er sprødt når det kommer ud af ovnen, så hav blot lidt tålmodighed. Når det køler af, vil den blive sprød.
- Dup evt. toppen af skindet med køkkenrulle for at fjerne overskynde fedt.
- Skindet er nu klar til brug. Hvis der er for meget skind, så skal det blot pakkes ind i køkkenrulle og sættes på køl - så forbliver det sprødt til en anden dag.
Høns i asparges
- Start med at varme en tykbundet gryde op og smelt smørret.
- Kom melet i under piskning indtil de har suget al smørret til sig og lavet en stor smør/melbolle.
- Hæld væsken fra din asparges i under piskning og herefter mælken.
- Det er vigtigt at piske grundigt, så du undgår klumper.
- Når saucen tykner tilsættes fonden 1 dl ad gangen.
- Fortsæt indtil du løber tør for fond og kom så fløden og aspargessnitterne i.
- Tilsæt nu salt, hvid peber, citronsaft og gastrik (eller sukker og eddike).
- Der har slet ikke været noget salt i fonden endnu, så der skal mere salt til end du tror. Men smag dig frem.
- Kom det trevlede kylling i gryden.
- Når den har simret i et par minutter mere, så er den klar til servering.
Tarteletter
- Tarteletskallerne skal enten varmes i ovnen ved cirka 150 grader i et par minutter, eller så kan du lægge et stykke bagepapir på din brødrister og varme dem i et par minutter på hver side derpå.
- Bræk kyllingeskindet i mindre stykker og hak persillen groft.
- Fyld skallerne op med dine høns i asparges og kom persille og kyllingeskind henover.
- Velbekomme.
Noter
Hvor kommer tarteletter fra?
Ordet tarteletter kommer fra det franske ord: “tartelette”. Det betyder lille tærte.
Tips og tricks til dine tarteletter
Fonden du koger kan selvfølgelig bruges som til en hønsekødssuppe, så du kan sagtens fordoble mængderne her i opskriften, så du både kan få suppe og tarteletter – enten samme dag eller over flere dage.
Hvilken slags asparges kan bruge til høns i asparges?
Når der er sæson for asparges, så anbefaler jeg at du bruger friske hvide asparges til retten. De skal blot dampes et par minutter i saltet vand. Udenfor sæsonen anbefaler jeg at bruge aspargessnitter på glas og vær god ved dig selv og betal ekstra for en god kvalitet. Jeg har også for vane at sylte hvide asparges og bruge lidt af dem i min høns i asparges.