x
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
opskrift

Tangzhong toastbrød (sandwichbrød)

ANETTE SøSTRøM ASMUSSEN | 8. februar 2021

Mit luftigste og lækreste toastbrød/sandwichbrød til dato. Jeg har arbejdet med den her opskrift i en del år nu og har prøvet mange forskellige varianter, og må indrømme at jeg ikke troede at de kunne blive bedre end den originale opskrift her.

Jeg tog fejl. Efter at have lært om Tangzhong metoden, som jeg f.eks. bruger i disse Tangzhong boller, så skulle teknikken selvfølgelig også prøves på mit elskede toastbrød opskrift. Resultat blev formidabelt, brødet forblev saftig i flere dage bagefter og nu tror jeg også at teknikken skal afprøves på f.eks. et franskbrød.


Tangzhong toastbrød (sandwichbrød)

No ratings yet
Udskriv Pin
Forb. tid: 1 time 35 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 1 brød
Forfatter: Anette Søstrøm Asmussen

Ingredienser

  • 200 milliliter Mælk til jævningen/Tangzhong
  • 40 gram Hvedemel til jævningen/Tangzhong
  • 25 gram Gær
  • 1 spsk. Sukker
  • 1 spsk. Groft salt
  • 2 spsk. Olie
  • 700 gram Hvedemel op til 800 gram
  • 5 deciliter Vand lunkent
  • 25 gram Smør til at smøre brødformen med

Sådan gør du

Tangzhong jævning

  • Kom hvedemel og mælk i en kasserolle (lille gryde) og pisk det godt og grundig sammen.
    Tænd på middelhøj varme (9 ud af 14 på mit komfur) og lad det tykne, mens du pisker i det af og til.
    Det tager lidt tid, så vær tålmodig. Når det koger tykner det rigtig meget og du skal piske grundigt.
    Sluk for blusset og lad det køle af. Brug f.eks. en dejskraber til at skrabe det ned i en skål, som du sætter på køl.
    Når jævningen er stuetempereret (cirka 20 grader), går du i gang med dejen.
     

Toastbrød

  • Bland gær, sukker, groft salt, olie og vand i en skål - evt. en røremaskine.
    Tilsæt en smule mel.
    Tilsæt nu din Tangzhong jævning og skru op for røremaskinen.
    Tilsæt melet lidt ad gangen indtil dejen er lind og smidig, det kan sagtens tage 10-15 minutter.
    Lad dejen hæve i 30 minutter under et klæde (eller som jeg gør, jeg bruger en badehætte).
    Smør sandwichbrødformen samt låget i rigeligt smør - det forhindrer at brødet klistrer sig fast til formen.
    Læg dejen på bordet og ælt den godt igennem.
    Toastbrød
    Rul den op til en stram pølse/brød. 
    Toastbrød
    Del herefter dejen i fire dele.
    Her kommer hemmeligheden til hvorfor toast/sandwichbrød ikke smuldrer når det smøres og er kompakt og lækkert:
    De 4 dele vendes alle 90 grader og placeres ned i formen og låget sættes på.
    Toastbrød
    Toastbrød
    Toastbrød
    Lad brødet hæve i ca. 30 minutter og i mellemtiden skal ovnen varmes op til 250 grader varmluft.
    Bag brødet ved 250 grader i 10 minutter hvorefter der skrues ned til 200 grader og lad det få 20 minutter mere i ovnen.
    Toastbrød
    Når det er færdigt, skal låget straks tages af og brødet skal ud af formen. Det gør at skorpen på brødet forbliver sprødt. Hvis det får lov til at stå for længe i formen uden at komme ud, vil varmen danne kondens og skorpen vil blive blød.
    Brødet smager fantastik og har en ens skorpe hele vejen rundt.
    Det forbliver saftigt og lækkert dagen efter. 

Noter

Sandwichbrødformen kan bl.a. købes her.

Om forfatteren


Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.