Opskrift på stuvet hvidkål
Jeg er sønderjyde og opvokset med klassiske sønderjyske retter, hvor stuvet spidskål var én af dem.
Min mor lavede den altid ved at koge hvidkålen i vand tilsat en smule mælk for til sidst at jævne den med en smør/melbolle.
Du kan faktisk se hendes udgave her.
Jeg selv sværger til “opbagt sovs-metoden”, som jeg altid synes er meget nemmere at styre.
Så her kommer mit bud på den “synnejyske” egnsret!
Gode gamle danske klassikerer går man sjældent galt i byen med. For mig er stuvet hvidkål én af de ting, der næsten ikke kan blive mere danske, og så er det et oplagt tilbehør til frikadeller, medister eller hamburgerryg.
Stuvet hvidkål opskrift

Stuvet hvidkål
Ingredienser
- 1000 gram Hvidkål cirka halvdelen af et helt hoved
- 30 gram Smør
- 3 spsk. Hvedemel
- 3 deciliter Vand
- 2.5 deciliter Sødmælk
- Salt og Peber
- Muskatnød revet
- 1 tsk. Frisk timian eller tørret - efter smag
Sådan gør du
- Skyl hvidkålen og del det i kvarte. Så er det lidt nemmere at skære ud i strimler
- Skær hvidkålen i strimler på et par centimeters bredde.
- Hæld vand i en gryde (cirka 5 liters kapacitet), tilsæt salt og bring det i kog.
- Kom kålen i det kogende vand og lad dem koge møre / al dente. Det tager cirka 15 minutter.
- Fisk hvidkålen op af kogevandet. Hæld ikke kogevandet ud.
- Nu skal melet "bages af": Find en kasserolle og kom smør heri.
- Lad smørret smelte over middelhøj varme
- Tilføj melet til det smeltede smør og rør godt rundt, mens der dannes en melbolle.
- Skru herefter ned for blusset og hæld nu lidt af kogevandet fra hvidkålen i kasserollen, imens du pisker med et piskeris. Fortsæt med løbende af tilføje lidt kogevand ad gangen, imens der så småt dannes en sovs. Der skal bruges cirka 3 deciliter kogevand i alt. Jeg brugte 2 deciliter kogevand fra hvidkålen og 1 deciliter fra den hamburgerryg, jeg serverede til. Laver du ikke hamburgerryg, bruger du bare 3 deciliter af vandet fra hvidkålen. Husk at vente med at tilføje mere væske til sovsen er helt samlet og homogen.
- Spæd nu til med mælk under fortsat piskning.
- Lad det hele småkoge i 5 - 7 minutter. Det sikrer, at sovsen ikke kommer til at smage af mel.
- Kom herefter hvidkål i sovsen.
- Slut af med at tilsætte timian og smage til med friskrevet muskatnød og salt og peber.