Go Back
+ servings
Servings: 4 personer

Stuvet hvidkål

Author: Per Asmussen
Keyword: Dansk mad, Hvidkål, Jul, Julemad, Kål, Mormormad, Tilbehør, vinter
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
[the_ad id="142757"]

Ingredienser

  • 1000 gram Hvidkål cirka halvdelen af et helt hoved
  • 30 gram Smør
  • 3 spsk. Hvedemel
  • 3 deciliter Vand
  • 2.5 deciliter Sødmælk
  • Salt og Peber
  • Muskatnød revet
  • 1 tsk. Frisk timian eller tørret - efter smag
[the_ad id="127284"]

Sådan gør du

    1. Skyl hvidkålen og del det i kvarte. Så er det lidt nemmere at skære ud i strimler
    2. Skær hvidkålen i strimler på et par centimeters bredde.
    3. Hæld vand i en gryde (cirka 5 liters kapacitet), tilsæt salt og bring det i kog.
    4. Kom kålen i det kogende vand og lad dem koge møre / al dente. Det tager cirka 15 minutter.
    5. Fisk hvidkålen op af kogevandet. Hæld ikke kogevandet ud.
    6. Nu skal melet "bages af": Find en kasserolle og kom smør heri.
    7. Lad smørret smelte over middelhøj varme
    8. Tilføj melet til det smeltede smør og rør godt rundt, mens der dannes en melbolle.
    9. Skru herefter ned for blusset og hæld nu lidt af kogevandet fra hvidkålen i kasserollen, imens du pisker med et piskeris. Fortsæt med løbende af tilføje lidt kogevand ad gangen, imens der så småt dannes en sovs. Der skal bruges cirka 3 deciliter kogevand i alt. Jeg brugte 2 deciliter kogevand fra hvidkålen og 1 deciliter fra den hamburgerryg, jeg serverede til. Laver du ikke hamburgerryg, bruger du bare 3 deciliter af vandet fra hvidkålen. Husk at vente med at tilføje mere væske til sovsen er helt samlet og homogen.
    10. Spæd nu til med mælk under fortsat piskning.
    11. Lad det hele småkoge i 5 - 7 minutter. Det sikrer, at sovsen ikke kommer til at smage af mel.
    12. Kom herefter hvidkål i sovsen.
    13. Slut af med at tilsætte timian og smage til med friskrevet muskatnød og salt og peber.
    Velbekomme.