Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Coq au vin (champagne)

Thomas NielsenThomas Tranegaard Nielsen
   

Thomas er medejer og chefredaktør på GastroFun. Han har arbejdet som skolelærer i over 10 år, bl.a. i madkundskab, hvor han har skrevet alle sine opskrifter selv. Thomas er vild med krydderier, og eksperimenterer lige nu en masse med det asiatiske køkken. Og så er hans nye yndlingsgrej en trykkoger. Du finder ham enten på GastroFuns kontor eller i TV-køkken. Du kan også se ham i MasterChef 2021.

20. oktober 2023
Her får du et bud på en coq au vin fra Champagne - med champagne i, selvfølgelig! Du kan også sagtens bruge en tør mousserende vin fra andre områder, hvis ikke du lige har budgettet til at hælde champagne i gryden.
Coq au vin (champagne)

Opskrift på coq au vin (champagne)

Coq au vin er en af de store franske klassikere. Grundlæggende minder den meget om Beuf bourguignon, i hvert fald når den laves i Bourgogne. Men coq au vin, som betyder hane i vin, findes i mange lokale variationer rundt om i Frankrig. I Champagne laves den med champagne, i Alsace laves den med riesling, i Jaune laves den med deres særlige syrlige hvidvin og med morkler og evt. Valnødder, og i Provence laves den f.eks. Med oliven og tomater. Bare der er fjerkræ i vin, så er der ellers nogenlunde frit spil.  

Her får du et bud på en coq au vin fra Champagne – med champagne i, selvfølgelig! Du kan også sagtens bruge en tør mousserende vin fra andre områder, hvis ikke du lige har budgettet til at hælde champagne i gryden.


Coq au vin (champagne)
Servings: 4 personer

Coq au vin (champagne)

Her får du et bud på en coq au vin fra Champagne – med champagne i, selvfølgelig! Du kan også sagtens bruge en tør mousserende vin fra andre områder, hvis ikke du lige har budgettet til at hælde champagne i gryden.
Author: Thomas Tranegaard Nielsen
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Forb. tid: 4 timer
Tilb. tid: 30 minutter

Grej

  • 1 Trykkoger kan udelades til fordel for en tykbundet gryde

Ingredients

  • 1 hel Hanekylling cirka 1500 gram, skåret i portioner
  • 1 flaske Champagne (tør/brut) eller en anden mousserende f.eks. Cremant de Bourgogne eller Cremant d’Alsace
  • 200 gram Bacon skåret i tern
  • 250 gram Champagne skåret i skiver
  • 12 stk. Perleløg skrællede
  • 2 stk. Løg hakket
  • 4 fed Hvidløg hakket
  • 2 spsk. Hvedemel
  • 2 spsk. Smør
  • 1 stk. Bouquet garni et bundt med friske urter som timian, laurbærblade og persille, bundet sammen med snor
  • Salt og Peber efter smag
  • Bredblade persille til pynt
  • 1 stk. baguette

Instructions

  • Start med at marinere haneportionerne i champagne i mindst 4 timer eller natten over i køleskabet.
  • Før du starter trykkogningen, skal du fjerne haneportionerne fra marinaden og tørre dem godt med køkkenrulle. Gem marinaden.
  • I din trykkoger, steg baconternene indtil de er sprøde. Fjern dem fra trykkogeren og læg dem til side.
  • I den samme trykkoger, tilsæt smør og steg haneportionerne, indtil de er gyldenbrune på alle sider. Fjern haneportionerne og læg dem til side.
  • Tilsæt løg, gulerødder, perleløg og hvidløg til trykkogeren og steg dem, indtil de er bløde og let gyldne.
  • Drys mel over grøntsagerne og rør godt rundt for at lave en roux.
  • Tilsæt den marinerede champagne, bouquet garni og de stegte bacontern til trykkogeren. Sæt låget på trykkogeren og kog ved højtryk i ca. 25-30 minutter, eller indtil haneportionerne er møre. Tiden kan variere afhængigt af din trykkogermodel.
  • Efter trykkogningen, lad trykket naturligt frigive i nogle minutter, før du åbner trykkogeren forsigtigt.
  • Tilsæt champignonskiverne og lad retten simre i den åbne trykkoger i yderligere 10-15 minutter, eller indtil haneportionerne er møre og saucen er blevet reduceret og smagfuld. Smag til med salt og peber efter behov.
  • Fjern bouquet garni før servering, og pynt med frisk persille.
  • Spis retten med kartoffelmos, kogte kartofler eller med et dejligt, sprødt baguette, der kan suge al den lækre sauce op!

Notes

Retten kan sagtens laves uden en trykkoger, det tager blot længere tid.
Brug en tykbundet gryde og tilbered det i 3-4 timer i stedet for.