Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sous Vide Iberico Lomo med rødvingsglace

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

11. maj 2018
Serveret med syltet knoldselleri og rösti

Opskrift på sous vide iberico lomo med rødvingsglace

Iberico Lomo (loin) er et lækkert stykke fra den fantasiske spanske, sortfodssvin Iberico. Kødet minder mere om et godt stykke oksekød frem for det danske svinekød. Derfor skal det også tilberedes tættere på rosa end gennemstegt. Lomo (loin) udskæringen kommer svinets kamsteg.

Retten serveres med rösti, syltet knoldselleri og rødvinsglace.


Antal: 4 personer

Sous Vide Iberico Lomo med rødvingsglace

Serveret med syltet knoldselleri og rösti
Forfatter: Per Asmussen
Ret: Hovedret
Køkken: Middelhavet
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 3 timer

Ingredienser

  • 700 gram Iberico Lomo
  • 10 gram Smør
  • Krydderier Salt og peber
  • 1 stk. Løg
  • 1 fed Hvidløg
  • 5 gram Smør
  • Frisk timian
  • 1 spsk. Honning
  • 2 spsk. Æbleeddike
  • 7 deciliter Rødvin
  • 2 deciliter Portvin
  • 3 deciliter fond
  • 20 gram Smør
  • 3 stk. Bagekartoffel 4 hvis de er små
  • 2 deciliter Lammefedt Kan erstattes af andefedt, svinefedt eller neutral olie
  • Krydderier Salt og peber

Sådan gør du

  • Sous Vide Iberico Lomo

    Iberico Lomo
    Kom en smule salt og en del peber på kødet og brun det af på en pande i 15 sekunder på hver side.
    Vakuumpak kødet og tilbered det sous vide/vandbad i 3 timer ved 59 grader.
    Iberico Lomo
    Tag kødet ud af posen og tør dem godt af - enten med et viskestykke eller køkkenrulle. Gem væden fra vakuumposen til glacen.
    Varm en pande hårdt med neutral olie på. Når den er varm nok tilsættes smør og kødet brunes på begge sider og er nu klar til servering. 
    Iberico Lomo
     
     

    Rødvinsglace

    Finsnit løget og hvidløget og steg det ved middelvarme i smør sammen med et par kviste timian. De må ikke tage farve og efter et par minutter tilsættes honning og eddike.
    Rødvinsglace
    Rør i gryden i et par minutter og tilsæt 1 dl rødvin. Gør det løbende over de næste par timer. Når der ikke er mere rødvin, tilsæt så portvinen og derefter fonden. Saucen må ikke blive for tyk, men skal koges ned til 2,5-3 dl.
    20 minutter før serveringen tilsæt væden fra sous vide posen og lad det simre ind i 10 minutter. 
    Sigt saucen så du kun har "fonden" tilbage. Den skal være hel ren for klumper. Skru helt op for blusset og kom 3-4 gram kold smør i ad gangen under kraftig piskning, så saucen bliver monteret. Den tykner og bliver blank og flot. 
    Hvis man bruger usaltet smør, skal rødvinsglacen smages til inden monteringen. Det kan man ikke gøre med almindelig saltet smør, da saltet fra smørret vil ændre smagen ret radikalt.
    Saucen kan smages til med salt, peber, sukker, citronsaft og eddike.
     

    Rösti

    Riv kartoflerne på et rivejern og læg dem i en skål med vand.
    Efter 30 minutter tages de op af vandet og tørres. Det gøres nemmest ved at hælde dem op i en sigte og ryst vandet fri.
    Tør dem af med et viskestykke og krydr dem med salt og peber.
    Placer kartoflerne i udstikker ringe på en pande og sørg for at de minimum er 4-5 cm høje.
    Rosti
    Hæld fedtstoffet på panden og steg dem ved høj varme i 10 minutter og skru ned på lav varme.
    Sørg for at hælde lidt af fedstoffet på toppen af dine rösti løbende og 10 minutter før de er færdige kan du fjerne udstikkeren og vende dem om. Gør du det for tidligt, så vil de falde fra hinanden. 
    Rosti
    Placer dem i et viskestykke/køkkenrulle, så du får fjernet en del af fedtet. 
    Krydr igen med salt og peber og server.
     
    Server retten med syltet knoldselleri.
    Iberico Lomo