Pulled pork sous vide

Pulled pork sous vide

8 t
24 t, 45 min
8  Portioner
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Den saftigste pulled pork tilberedt i sous vide. Med sous vide får du den bedste pulled pork, du nogensinde har smagt. Se tid og temperatur her.
Om opskriften
Beskrivelse

Pulled pork er svinekød, når det er bedst. En rigtig legendarisk drengerøvsklassiker! Saftig, mør, smagfuld, blød som smør... What's not to like?

Den, som jeg lavede her, er muligvis den ultimative pulled pork: Nakkefilet fra den spanske luksusgris, Iberico (også kendt som sortfodsgris), tilberedt sous vide. Intet mindre end perfekt.

Læs med her hvor jeg vil forklare dig, hvordan du bærer dig ad, så du får den bedste pulled pork, du overhovedet kan forestille dig.

 

Hvad er pulled pork?

Grundtanken med pulled pork er, at al fedtet i fede udskæringer (som nakkefilet eller nakkekam) skal smeltes, så det kødet gøres rigtig mørt, saftigt og fuld af smag.

Dette gøres ved først at sprænge kødet ved at lægge det i en salt-/sukkerlage for derefter at langtidstilberede det. Denne proces gør, at fedtet langsomt smeltes og at du står tilbage med et mørt og dejligt stykke kød, der kan trevles - heraf navnet "Pulled Pork", altså svinekød, der er trevlet/"trukket" fra hinanden.

Idéen med pulled pork stammer fra USA, nærmere betegnet sydstaterne: Det vil sige alt, der ligger syd for Delawarebugten, Pennsylvania og Ohiofloden.

Traditionelt set tilberedes kødet ved at blive langtidsrøget over træ. Man kan dog også sagtens lave det i ovnen eller i en slowcooker. Herefter trevles kødet så manuelt, eksempelvis med særlige pulled pork gafler eller blot ved hjælp af to almindelige gafler. Til sidst blandes kødet med en krydret barbecuesauce, og så er det klar til servering.

Pulled pork er perfekt til at komme i en burger, og er der rester tilovers, kan de bruges de efterfølgende dage til eksempelvis pita, æggepandekage, tærte eller i en sandwich.


 

Pulled pork sous vide

Jeg har lavet pulled pork på forskellige måder igennem tiden, men jeg er selvfølgelig svært glad for sous vide-metoden. Det er dejligt nemt, og kødet bliver helt perfekt saftigt og lækkert. Noget andet, der gør sous vide helt genialt til pulled pork, er at al saft og kraft bevares inde i kødet. Det bliver nærmest "indlejret" i kødet! I almindelig ovn vil noget af kødsaften altid fordampe.

Ved at tilberede pulled pork i sous vide, vil du få et resultat, der er langt mere saftigt og mørt end pulled pork, der er tilberedt i eksempelvis ovn.

 

Pulled pork sous vide tid og temperatur

Pulled pork i sous vide kræver lidt planlægning. Det er ikke lige det, du beslutter dig for, lige inden gæsterne kommer - altså medmindre den står på natmad :-)

Anbefalingerne "derude" varierer lidt, og der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Jeg synes dog, at pulled pork som minimum skal have et døgn i sous viden.

 

Serveringsforslag

Den klassiske coleslaw passer altid godt til pulled pork. Skal kødet bruges til burgere, kan kan jeg anbefale brioche burgerboller eller pretzel burgerboller. Fyld burgerbollerne med pulled pork, coleslaw, mayo og ekstra barbecuesauce. Det er noget, der holder!

Resterne kan du som sagt gemme til frokost/aftensmad de efterfølgende dage. Prøv eksempelvis at putte kødet i pita, æggepandekager, tærter eller sandwiches.

Ingredienser
Salt-/sukkerlage
2 l Vand
100 g Salt
50 g Sukker
10 Peberkorn
5 Laurbærblad
Dry rub
4 spsk Brun farin
2 spsk Paprika
1 spsk Røget paprika
1 spsk Groft salt
1 tsk Peber
1 tsk Cayennepeber
1 tsk Chilipulver
1 tsk Aromat
1 tsk Løgpulver
1 tsk Hvidløgspulver
1 tsk Spidskommen
Pulled pork sous vide
2 kg Nakkefilet (Kan også være en nakkekam)
Vejledning

Salt-/sukkerlage

Bring vandet i kog og tilføj salt, sukker, peberkorn og laurbærblade. Når sukkeret er opløst, er lagen klar til brug. Jeg hælder den typisk over i en stor zip-lock pose og sætter posen i et fad eller i en bøtte, så posen ikke vælter.

Sæt posen/lagen i køleskabet. Når den er afkølet, lægges nakkefileten i posen, hvor den skal trække i minimum 8 timer, men gerne op til 12-14 timer. Herhjemme laver vi typisk lagen i forbindelse med et aftensmåltid og sætter den i køleskabet. Omkring sengetid plejer lagen at være kold nok til tilsætte kødet, så det kan trække natten over.

 

Dry rub

Pulled Pork sous vide

Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Brug en gaffel eller et piskeris til at blande dem sammen med. Da farinen kan være lidt fugtig, er det vigtigt at få det hele jævnt fordelt.

 

Pulled pork sous vide

Pulled Pork sous vide

Tag 1/3 af din dry rub fra og sæt den til side - den skal først bruges dagen efter. Brug nu den resterende 2/3 til at marinere kødet med: Gnub det godt ind i kødet og hele vejen rundt med fingrene.

​​Pulled Pork sous vide

Pak kødet ind i en vakuumpose og vakuumpak den.

Tilbered kødet i vandbadet i 24 timer ved 73 grader. 

Efter de 24 timer tages kødet ud af posen, og væsken hældes på en kande for sig. Der er ret meget væske, men det gør ikke noget. Det væske, der er tilovers, kan du f.eks. koge ind til en skøn barbecue sauce.

Dub kødet tørt med et rent viskestykke eller noget køkkenrulle og læg kødet over i et ildfast fad.

Pulled Pork sous vide

Massér nu den resterende 1/3 af din dry rub ind i kødet og tilbered det i 30-45 minutter i ovnen på 200 grader varmluft. Du kan også tilberede den i en lukket grill.

Ydersiden af kødet må gerne blive sort. Det giver kun en lækker smag til kødet!

Tag kødet ud af ovnen.

Pulled Pork sous vide

Brug to gafler til at trevle kødet med.

Pulled Pork sous vide

Pulled Pork sous vide

Når alt kødet er trevlet, hældes en smule af væsken fra vakuumposen i fadet og røres godt rundt.

Til sidst kan du vende kødet med barbecuesauce.

Velbekomme.

Om forfatteren
Profile picture for user Per Asmussen
Per Asmussen
Redaktion
Bio
Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.
Læs flere af vores opskrifter
Kategori

Hvad kan du med sous vide?


•    Vi har følgende 2 guides, der kan hjælpe dig til at finde den rigtige sous vide stav eller sous vide maskine/kar.
•    Læs flere artikler/opskrifter omkring sous vide her.


Sociale medier

Kommentarer

Fin opskrift, resultatet blev rigtig godt🙂
Jeg havde ca en liter væske efter turen i sous vide, med rimeligt med smag, og fungerede fint til at fugte kødet. Jeg brugte kun ca 1/3 del, resten kogte jeg ned til ca 25%, og hældte over resten af kødet - det blev fantastisk, langt bedre. Pulled pork, vendt i en glase af sin egen fond😁 så det vil jeg klart anbefale at gøre fra starten, men smag lige undervejs at det ikke bliver for salt🙂
Jeg brugte lagen igen lige efter til at springe en flæskesteg til dagen efter.

lør, 06/07/2019 - 08:31 Permalink