Hjemmelavet butterdej

Hjemmelavet butterdej

25 min
 
Profile picture for user Anette Søstrøm Asmussen
Anette Søstrøm Asmussen
Amatør
✅Hjemmelavet butterdej er nemlig noget HELT andet end den færdige fra køledisken. ✅Og så er det nu meget rart at kunne lave sin helt egen hjemmelavede butterdej, når lysten til eksempelvis friskbagte croissanter melder sig en søndag morgen.
Om opskriften
Beskrivelse

Butterdej er bare hammerlækkert! Og så kan det bruges til alt muligt lige fra morgenmad til aftensmad - eksempelvis frøsnappere eller den franske æbletærte Tarte Tatin.

Man kan jo i realiteten godt slippe afsted med at bruge den færdige rulle butterdej fra supermarkedet - det gør jeg altså selv langt de fleste gange, for eksempel når jeg laver en hurtig og nem butterdejsstang til aftensmad! Meeen sommetider skal der kræses lidt ekstra om det hele.

Hjemmelavet butterdej er nemlig noget HELT andet end den færdige fra køledisken.

Og så er det nu meget rart at kunne lave sin helt egen hjemmelavede butterdej, når lysten til eksempelvis friskbagte croissanter melder sig en søndag morgen (jeg tror da i øvrigt snart, at det er tid til chokoladecroissanter igen!), eller hvis man bare er den meget ambitiøse type, der laver sin Beef Wellington helt fra bunden af!

Her viser jeg dig, hvordan du laver din egen hjemmelavede butterdej, som du efterfølgende kan bruge til dét, du nu end lyster!

 

Hjemmelavet butterdej opskrift

Ingredienser
1000 g Hvedemel
25 g Salt
2 Æg (det ene bruges til pensling)
120 g Sukker
25 g Gær
400 g Smør (koldt)
2 dl Mælk
3 dl Vand (koldt)
Vejledning
 1. Posen med mel lægges først i fryseren, gerne natten over. Melet skal nemlig være koldt.
 2. Gæren opløses i vand og mælk i en røreskål.
 3. Det ene æg kommes i røreskålen.
 4. Tilføj også salt, sukker og det kolde mel.
 5. Lad det hele blive hørt godt sammen. Du kan gøre det i hånden, men da det tager nogle minutter, foretrækker jeg at bruge røremaskinen.
 6. Dejen hældes herefter ud på bordet og æltes i et øjeblik, så den er samlet til en rund kugle.
 7. Dejen sættes herefter i køleskabet i 30 minutter.
 8. Et stykke bagepapir lægges på bordet og det kolde smør lægges herpå.
 9. Endnu et stykke bagepapir lægges ovenpå smørret.
 10. Smørret rulles/bankes nu ud til en firkant cirka 15 x 15 centimeter med en kagerulle. Bliver smørret for blødt undervejs, sættes det på køl bagefter, så det igen bliver koldt.
 11. Butterdejen rulles i en forkant på cirka 25 x 25 centimeter på et meldrysset bord. Der skal bruges rigeligt med mel fra nu af, så butterdejen nemt slipper bordet.
 12. Smørret lægges midt på dejen.
 13. Alle sider af dejen foldes ind over smørret og hjørnerne mødes på midten af smørret. Sørg for at smørret ikke er synligt, men helt dækket til. Slut af med at give det helt et ganske let tryk med fingrene.
 14. Dejen sættes på køl i 30 minutter.
 15. Butterdejen rulles herefter ud i én centimeters tykkelse og i den form du selv finder passende. Vær dog påpasselig med ikke at presse for hårdt med kagerullen. Og husk ikke at være nærig med melet, når du drysser bordet imellem hver "udrulning"
 16. Butterdejens ender foldes ind og mødes på midten, hvorefter dejen foldes atter en gang på midten på samme led. Du skulle nu gerne stå med i alt fire lag.
 17. Butterdejen sættes på køl i yderligere 30 minutter.
 18. Butterdejen rulles igen ud på et meldrysset bord på akkurat samme måde som før, så du igen ender ud med at have fire tydelige lag.
 19. Sæt dejen tilbage på køl i 30 minutter.
 20. Rul nu dejen ud for sidste gang, igen i én centimeters tykkelse.
 21. Nu er din butterdej klar til brug.
Noter

Denne opskrift giver nok butterdej til eksempelvis at lave cirka 20 små croissanter.

Om forfatteren
Profile picture for user Anette Søstrøm Asmussen
Anette Søstrøm Asmussen
Amatør
Bio
Anette er vild med at bage, især brød og kager. Klassiske danske retter og desserter fylder desuden meget i hendes hverdag.
Læs flere af vores opskrifter
Hviletid
9 t, 30 min
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier