
Opskrift på flerkornsbrød
Langtidshævet brød med god svampet krumme og sprød, smagfuld skorpe.
Jeg blev inspireret af Anettes flotte franskbrød, men ville bruge langtidshævning og have mere fuldkorn og kerner i brødet, så jeg måtte prøve at omregne tingene.
Resultatet blev faktisk perfekt med hensyn til smag og udbagning uden at være tørt. Det er stadig ikke blevet tørt efter fire dage

Flerkornsbrød
Ingredienser
- 8 gram Gær
- 14 gram Sukker
- 14 gram Groft salt
- 27 gram Olie Smagsneutral f.eks. rapsolie
- 450 gram Manitobamel
- 250 gram Ølandshvedemel Fuldkorn
- 500 gram Vand
- 50 gram Solsikkekerner
- 35 gram Hørfrø
- 30 gram Sesamfrø
- 100 gram Knækkede hvedekerner Kogt op med 233 g vand 6-10 timer før dejen røres sammen
Sådan gør du
Dag 1:
- Kom gær, sukker, salt, olie og vand i en røreskål
- Rør det sammen på en røremaskine eller ved håndkraft
- Tilsæt melet lidt efter lidt undervejs, og ælt indtil dejen er blevet smidig, glat og slipper skålen
- Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve natten over ved 13-15 grader C (udestuen er perfekt)
Dag 2:
- Sæt dit bagestål i ovnen og en bradepande på nederste ribbe
- Tænd ovnen på 275 grader C alternativt 250 grader C varmluft, og lad bagestålet varme op med ovnen
- Hæld dejen ud på et bord drysset med mel
- Form nu dejen indover sig selv. Gør det i alt fem gange, indtil brødet er stramt
- Klem dejen sammen ved samlingen
- Læg brødet med samlingen opad
- Sæt nu brødet til hævning i 90 minutter
- Tag en spids kniv og læg et 2 - 3 centimeter dybt snit på langs i brødet. Her hæver brødet "ud ad" under bagningen, hvilket giver den flotte form. Lav eventuelt nogle mindre, skrå pyntesnit også. Disse små snit skal ikke være særligt dybe
- Drys godt med mel på brødet, så skorpen bliver lækkert sprød uden at blive brændt
- Sæt forsigtigt brødet i den nu opvarmede ovn
- Smid ½ dl varmt vand ind i bradepanden på nederste ribbe
- Bag først brødet i 5-10 minutter på fuldt knald
- Skru herefter ned på 225 grader C alternativt 200 grader C varmluft og bag brødet i yderligere 25-30 minutter
- Tag herefter det færdigbagte brød (>95 grader C i kernetemperatur) ud af ovnen og sæt det til afkøling på en bagerist, inden det skæres i skiver