Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Torsk sous vide

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

9. september 2020
Den ultimative tilberedningsform til torsk: Sous vide! Aldrig mere kedelig torsk til nytår. Saftig og fast torskefilet, akkurat som den skal være.

Opskrift på torsk sous vide

Lækker og saftig torskefilet tilberedt i sous vide. Torsk er én af favoritterne i danskernes køkken, ikke mindst til nytår. Torsk har en let sødlig men meget mild og delikat smag.

Den kræver generelt en meget nænsom tilberedning, og den har virkelig ry for nemt at blive kedelig. Hvis du laver torsken i sous vide, bliver den så god, som torsk overhovedet kan blive! Det er ganske enkelt ikke muligt at tilberede en bedre torsk, hvis man spørger mig. Kødet bliver saftigt og lækkert og danner smukke flager, så det faktisk bare kan faktisk spises med en ske.

Her vil jeg beskrive trin for trin, hvordan du bærer dig ad.

Torsk sous vide

Torsk sous vide

Torsk er meget mildt og saftigt, men det bliver tørt og kedeligt, hvis det overtilberedes. Det er nemt at komme til at give for meget, i hvert fald med traditionel tilberedning.

Sous vide er den absolut mest skånsomme tilberedningsform overhovedet, og det er generelt en helt ideel tilberedningsmetode til fisk.

Torsk er et perfekt eksempel på dette. Den har nemlig potentiale for at blive utroligt lækker, fast og saftig, men den bliver også nemt porøs og kedelig. Du ved, at en torsk er perfekt tilberedt, når kødet/flagerne ikke falder fra hinanden, når torskefileten bøjes. Og det er lige sådan, den bliver i sous vide.

Jeg vil vove den påstand, at du med sous vide får det absolut bedste ud af torsken og at du umuligt kan tilberede den på en bedre måde.

Torsk sous vide tid og temperatur

Når vi arbejder med fisk og sous vide, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på fødevaresikkerheden. Fisk kan indeholde parasitter, og disse dør først ved 60 grader.

I sous vide kommer vi ikke i nærheden af 60 grader. Derfor skal fisken helst have ligget på frost i minimum 24 timer inden vandbadet. På denne måde er du helt sikker på, at eventuelle parasitter er slået ihjel.

Jeg benytter mig desuden altid af gourmetsaltning: Teknikken, hvor kødet kortvarigt sprænges/saltes, inden det tilberedes. Goumetsaltningen er tildels en hygiejneting, men jeg bruger den primært, fordi det gør kødet fastere, idet noget af væsken trækkes ud af kødet.

Kombinationen af gourmetsaltning og sous vide sikrer mig, at jeg altid rammer plet med torsken!

Tilbehør til torsk sous vide

Torsken er klar til servering med det samme, den kommer op af vandbadet. Servér den eksempelvis med sprødristede brødkrummer og skinke samt skiver af avocado, som det er gjort i denne opskrift. Du kan også røre en cremet guacemole af avocadoen, hvis du synes.

Du skulle og tage at prøve denne smukke servering med torsk samt romanesco kogt i smør og vand. Er det aspargestid, kan jeg anbefale grønne og hvide asparges og kapers til torsken.


Antal: 2 personer

Torsk sous vide

Den ultimative tilberedningsform til torsk: Sous vide! Aldrig mere kedelig torsk til nytår. Saftig og fast torskefilet, akkurat som den skal være.
Forfatter: Per Asmussen
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 25 minutter

Ingredienser

  • 300 gram Torsk
  • Salt

Sådan gør du

  • Læg torskefileten til optøning i køleskabet fra morgenstunden.
  • Nu skal den optøede torskefilete gourmetsaltes: Tag fisken ud af køleskabet cirka 20 minutter inden, den skal i vandbadet. Krydr med salt på begge sider og lad fisken ligge og trække i 10-15 minutter. Samtidig tænder du for din sous vide og sætter temperaturen på 48 grader.
  • Når de 10-15 minutter er gået, skylles fisken forsigtigt under den kolde hane. Dette gøres for at stoppe sprængningen, så fisken ikke bliver for salt. Det gode er, at fisken ikke behøver yderligere krydderier - salten er nok.
  • Dup fisken tørt med et rent viskestykke.
  • Vakuumpak kødet og kom posen i vandbadet.
  • Tilbered kødet i 25 minutter.
  • Tag posen op af vandbadet og pak fisken ud.
  • Læg fisken på et rent viskestykke og dup det tørt.
  • Servér straks.