Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sauce Espagnole

Forlaget Turbine

Forlaget Turbine udgiver mange spændende kogebøger. Nogle af opskrifterne fra bøgerne deler vi her.

30. november 2021
Det her er en kæmpe klassiker af en sauce. Den bruger hele arsenalet – kalvefond, mirepoix og roux. Hvis den ikke havde krævet så meget forberedelsestid og opbakning, så var den mere populær end bearnaise. Hold nu op en sauce – prøv den!
Sauce Espagnole

Opskrift på sauce espagnole

Gorm Wiswehs bud på en Sauce Espagnole, en af de franske 5. grundsaucer.

Vi har opskriften fra bogen: “Sovs“, hvor forfatteren Gorm skriver følgende om opskriften:

Det her er en kæmpe klassiker af en sauce. Den bruger hele arsenalet – kalvefond, mirepoix og roux. Hvis den ikke havde krævet så meget forberedelsestid og opbakning, så var den mere populær end bearnaise. Hold nu op en sauce – prøv den!


Sauce Espagnole
Antal: 4 personer

Sauce Espagnole

Det her er en kæmpe klassiker af en sauce. Den bruger hele arsenalet – kalvefond, mirepoix og roux. Hvis den ikke havde krævet så meget forberedelsestid og opbakning, så var den mere populær end bearnaise. Hold nu op en sauce – prøv den!
Forfatter: Forlaget Turbine
Ret: Sauce
Køkken: Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 25 minutter

Ingredienser

Brun roux

  • 10 gram Smør
  • 15 gram Hvedemel

Sauce Espagnole

  • 25 gram Roux gyldenbrunt
  • 1 tsk. Tomatpure med top
  • 1/2 liter Kalvefond
  • 1 dusk Frisk timian bundet med snor
  • 100 gram Mirepoix
  • 1 stk. Tomater
  • 1 håndfuld Persille kan udelades, da det ikke er klassisk
  • Salt og Peber

Sådan gør du

Roux

  • Smelt smørret, og tilsæt melet.
  • Lad det simre ved helt lav varme i 5 minutter, så har du en almindelig lys roux. Her skal du varme blandingen i længere tid ved lidt højere varme, så melet karamelliserer og tager farve. Pas på, jo mere farve, jo mere smag, men den kan ende med brændte og bitre toner.
  • Så er den klar til at komme i det emne, du gerne vil jævne.

Sauce Espagnole

  • Start med at lune roux’en op sammen med tomatpuré.
  • Pisk lidt efter lidt kalvefond i, og sørg for, at der ikke er klumper.
  • Tilsæt timian, og lad det simre igennem i 5-10 minutter.
  • Tilsæt mirepoix, og lun igennem et par minutter.
  • Hiv timianen op, og kasser den.
  • Tilsæt nu tomat i fine tern og friskhakket persille.
  • Smag til med salt og peber.
  • Jeg elsker at servere denne sauce med fyld i, men helt klassisk ville den være sigtet. Det er dog en kæmpe skam i mine øjne – med alt det gode der er i den.

Noter

Tip
Du må godt smage til med et skvæt alkohol, såsom sherry eller cognac, eller mild eddike – men du må ikke sige det til nogen fra Frankrig.
Gorm-sauce

Bogen kan købes her.